Home » Blog » Yoga voor beginners: Hoe begin je thuis met yoga?(Benodigdheden + Tips)

Yoga voor beginners: Hoe begin je thuis met yoga?(Benodigdheden + Tips)

Moet je persé naar een yoga studio toe om yoga te leren of kun je ook gewoon vanuit thuis yoga leren? Wij gaan je alle yoga-voor-beginners-tips geven zodat jij lekker vanuit thuis aan de slag kunt met yoga! Heerlijk in je eigen space en comfort. Wat willlen we nog meer? 

 

happy with yoga online cursus Yoga stap voor stap

Waarom yoga vanuit thuis? 

Heerlijk toch? Je hoeft geen rekening te houden met de tijd, je hoeft je niet persé helemaal om te kleden (die trainingsbroek met vlek is ook gewoon prima), je hebt geen reistijd, weinig prikkels. Gewoon simpel en geen gedoe. 

 

Steeds meer mensen kiezen er voor om yoga gewoon vanuit thuis te volgen. De drempel is een stuk lager, het is toegankelijker. Daarnaast is het een mooi opstapje om later eventueel een studio te bezoeken. Zodoende kun je éérst de basis van yoga leren. Niemand die je ziet, op eigen tempo en in eigen vertrouwde omgeving. Heerlijk toch? 

Corona en yoga

Wat hebben Corona en Yoga met elkaar te maken? Nou, in eerste instantie natuurlijk vrij weinig maar sinds de opkomst van Corona begin 2020 zagen we een enorme toename in de interesse in yoga. 

 

Wat natuurlijk niet geheel onlogisch is. We mochten niet meer naar studio’s en sportscholen, we werkten veelal vanuit huis, de druk op onze mentale gesteldheid nam behoorlijk toe… Met als resultaat dat behoorlijk wat mensen allerlei materialen in huis gingen halen om vanuit thuis te kunnen sporten. En geef ze eens ongelijk!

 

Nu was yoga de laatste jaren al flink aan populariteit aan het winnen, onder andere door de steeds toenemende druk die wij als westerse mens ervaren, maar mede door Corona is yoga in een stroomversnelling geraakt qua populariteit. En dan vooral dus yoga voor thuis! 

yoga voor beginners vanuit thuis

Yoga voor beginners thuis: Wat heb je nodig?

Om yoga te beoefenen heb je eigenlijk helemaal niet zo heel veel nodig. Laten we eens kijken.

Een goede yogamat is het halve werk 😉

Om te beginnen heb je een yogamat nodig. Wil je weten welke yogamat het beste bij je past en waar je op moet letten? Lees dan het artikel Yoga mat kopen: Dé Yoga Mat Checklist! Wacht met kopen tot je dit weet!

 

Wij zijn al flink wat jaartjes groot fan van natuur rubberen yogamatten met een veganistisch PU lederen toplaag. Liforme werkt niet voor niets met deze yogamatten! Veel yogi’s zweren bij deze soort yogamat, met goede reden! Wij wilden ze echter toegankelijk(er) maken voor iedereen (betaalbaar). Liforme is namelijk best prijzig!

 

Bekijk onze eco-yogamatten in onze webshop. Een goed begin is écht het halve werk! 😉

 

chakra fitness mat yogamat flowin'motion

Yoga props

Yoga wattes?

 

Yoga props zijn hulpmiddelen voor yoga. Ben jij een beginner? Dan doe je er goed aan om op zijn minst een yogablok aan te schaffen. Een yogablok is enorm hulpvol, zéker wanneer je net begint maar óók als je al wat verder bent. Wij gebruiken nog steeds yogablokken en dit verdiept elke keer weer onze practice!

 

Heb je wat hulp nodig met het kiezen van een goed yogablok? Lees dan hier ons artikel Yogablok Top 3 beste! + 30 manieren om een yogablok te gebruiken!

 

 

A-FTNSS yoga blok

 

Naast yogablokken kun je denken aan een yoga bolster en aan een meditatiekussen. Ben je een beginner? Raden we je aan om zéker een meditatiekussen te overwegen. Meditatie is namelijk een belangrijk onderdeel van yoga. Ga jij bijvoorbeeld yin yoga of restorative yoga doen, is een bolster ook aan te raden.

 

Ben je benieuwd naar meditatiekussens? Lees dan ons artikel Een meditatiekussen kopen: Waar moet je absoluut op letten? (+Beste 8!)

 

Wil je meer weten over een yoga bolster en hoe je deze kunt gebruiken? Lees dan ons artikel Yoga Bolster Top 5 van 2021! (+12 manieren hoe je een Bolster gebruikt!)

 

Richt een yoga hoekje in!

Het kan enorm helpen om ergens in je huis een ruimte te reserveren speciaal voor je yoga practice. Dit motiveert en stimuleert namelijk om je practice vol te houden.

 

Maak het gezellig! Hou je van plantjes? Zet er mooie planten neer. Decoreer de ruimte of jouw yogahoekje zoals jij dat wilt. Rol je yogamat uit of berg hem netjes op in een leuke mand. Hoe fijner jij het hoekje of de ruimte vindt, des te meer kans dat je er vaker wilt zijn!

 

Zorg voor een heerlijk ontspannen sfeer. Dit is joúw ruimte waar jij ongestoord tijd voor jezelf kunt gaan nemen. Klinkt goed toch? 😉

Kies de juiste kleding

Het is misschien wat overbodig om te zeggen maar kies kleding waarin je vrij kunt bewegen! Strakke kleding die niet stretcht is absoluut niet fijn met yoga.

 

Het fijne aan yoga voor beginners vanuit thuis is dat je gewoon je joggingsbroek kunt aantrekken. Misschien wil je in de ochtend je practice gaan doen? Je kunt dan zelfs in je slaapoutfit je yoga sessie doen. Niemand die je ziet 🙂

 

Wil je graag je yoga voor beginners vanuit thuis practice doen in échte yogakleding? Dan kun je een kijkje nemen bij bijvoorbeeld Spiru en Patipada. 

 

Spiru heeft geregeld leuke SALE aanbiedingen. Wellicht kun je daar een kijkje nemen om te zien of er toevallig ook kleding in de uitverkoop is. Ga hier naar de SALE pagina van Spiru. 

 

Daarnaast werken wij met veel plezier samen met Yogakledingonline.nl! Op onze Homepage kun je hippe en duurzame yoga kleding vinden op categorie gesorteerd. Voor zowel mannen als vrouwen is er meer dan genoeg leuks te vinden 😉

De juiste lessen

Het is belangrijk om de juiste lessen te kiezen. Ben je een beginner? Kies dan voor yoga voor beginners lessen! Het klinkt zo simpel maar hier gaan toch nog echt mensen de mist in.

 

Wanneer je net start met yoga kunnen houdingen ongemakkelijk voelen en moeilijk zijn. Elk begin is moeilijk! Maar je hoeft het jezelf niet lastiger te maken dan nodig. Door de verkeerde lessen te kiezen is de kans op succes veel kleiner. Je kunt geblesseerd raken, de verkeerde indruk krijgen, etc. Zonde dus!

 

Kies daarom yoga voor beginners lessen geschikt voor vanuit thuis. Lees hier welke online yoga lessen het beste en leukste zijn! 

its never too late for a new beginning in our lives

Yoga voor beginners vanuit thuis: Volg een beginnerscursus!

Nu je weet wat je allemaal nodig hebt en wat jou gaat helpen om het meeste uit je yoga voor beginners practice vanuit thuis te kunnen halen, willen we je nog één tip geven. En dat is: leer jezelf de yoga basis goed aan!

 

De meeste kans op succes is door een training of cursus te volgen. In tegenstelling tot willekeurige losse lessen, kun je hierbij een gestructureerde volgorde van lessen volgen die specifiek gericht zijn op en alleen maar bestaan uit yoga voor beginners lessen! 

 

Als ervaren yogi’s hebben wij laatst daarom de beginnerscursus van Happy with Yoga gevolgd waarna we er een eerlijke review over hebben geschreven. Dit hebben we speciaal voor beginnende yogi’s gedaan die serieus aan de slag willen met yoga.

 

Lees de review over Yoga Stap voor Stap hier!

 

Wil jij dus écht goed jezelf de basis aanleren? Ga dan hier naar de speciale kortingspagina van de yoga voor beginnerscurcus van Happy with Yoga. Voor maar een paar tientjes leer jij de volledige yoga basis én geef jij jezelf een mooi cadeautje, want dat is wat yoga is!

 

yoga stap voor stap cover

Voorkom beginnersfouten! 

Van fouten leer je, maar soms is het gewoon fijner om ze niet te hoeven maken! Als beginnende yogi kan alles overweldigend zijn en zeker als je alles zelf gaat doen vanuit thuis. Want waar begin je? Welke yoga is het beste om mee te beginnen? 

 

We schreven eerder een artikel over yoga voor beginners, ook geschikt vanuit thuis, over het voorkomen van beginnersfouten. Het artikel staat vol met de meest voorkomende fouten die beginnende yogi’s maken en hóe je die kunt voorkomen. 

 

Lees hier Yoga voor beginners: Deze beginnersfouten wil jij vermijden! (Belangrijk!)

Yoga voor beginners boek

Wil je écht aan slag met yoga? Dan willen we je graag onderstaand boek adviseren. Een prachtig boek vol met mooie voorbeelden van de yogahoudingen.  

In het artikel De beste yogaboeken? Deze 14 toppers wil jij niet missen! schrijven we uitgebreider over dit boek. En natuurlijk over nog 13 andere goede yoga boeken 😉 

 

 

We hopen dat je met behulp van alle tips en tricks heerlijk aan de slag kunt met yoga vanuit je eigen huis! Mocht je vragen hebben, stel ze dan gerust ♡

yoga stap voor stap review

online-yoga practice happy with yoga

Dit vind jij ook leuk!

Geef een antwoord