Home » Blog » De beste Spijkermat vind je in deze Top 5! Deze wil jij proberen!

De beste Spijkermat vind je in deze Top 5! Deze wil jij proberen!

In Zweden zweren ze er al jaren bij. De spijkermat. Maar ook hier prikkelt dit bijzondere matje tegenwoordig een ieders nieuwsgierigheid steeds meer en meer! En zeer terecht, vinden wij. Voor diegene die Wim Hof kennen: hij heeft zelfs bewezen dat de spijkermat hetzelfde effect heeft als zijn beruchte koude-training! Wil jij ook de voordelen ervaren? Dit artikel helpt jou met het kiezen van de beste spijkermat!

De origine van de Spijkermat

Ja, waar komt dit prikkelend matje nu eigenlijk vandaan? Het idee van de spijkermat komt oorspronkelijk uit India. Dat had je ergens misschien al wel kunnen raden. Maar wist je ook dat de originele spijkermat totaal niet meer lijkt op de ‘spijkermatten’ van nu?

 

De spijkermat zoals we die nu kennen is namelijk flink geëvolueerd door de jaren heen! Hoe dan? Nou… De ‘originele’ spijkermat was dus eigenlijk een spijkerbed. Letterlijk. Een bed gemaakt van echte spijkers.

 

Duizenden jaren geleden gebruikten fakirs en yogi’s dergelijke spijkerbedden al ter ontspanning, tijdens meditatie en ten behoeve van ademhalingsbeheersing.

fakir op spijkerbed

Hoe de mat uiteindelijk precies in het Westen terecht is gekomen, daar zijn we het nog niet over uit. Wat we wél weten is dat er in de jaren ’80 een Russische arts was die zijn patiënten onder andere met behulp van de spijkermat behandelde. 

 

Hij gebruikte de spijkermat vooral als aanvulling op zijn reguliere behandelingen en onderzocht voor geruime tijd welke effecten het prikkelmatje op zijn patiënten had. 

 

Dit bleek een goede beslissing te zijn want hij behaalde zeer goede resultaten!

Dit werd natuurlijk al snel opgepikt door andere ziekenhuizen en zodoende verspreidde de spijkermat zich.

 

De spijkermat is in Rusland nu nog steeds een gebruikelijk begrip, evenals in Scandinavische landen. In Zweden hebben bijvoorbeeld behoorlijk wat mensen een spijkermat in bezit. Zij gebruiken de spijkermat als aanvulling op een gezonde levensstijl. Misschien heb je de originele zweedse spijkermat wel eens voorbij zien komen? 

Hoe werkt een spijkermat?

Een hele goede vraag. Hoe werkt een spijkermat nu eigenlijk precies? Want als je er eentje wilt gaan kopen, wil je natuurlijk wél weten wat het nut van de mat is. Heeft het positieve effecten op mijn lichaam en geest en zo ja, wat zijn dan die effecten? Je koopt toch ook geen wasmachine die het niet doet?

Acupressuur en Acupunctuur werking

De werking van zowel de originele spijkermat als de spijkermat zoals we die nu kennen is berust op acupressuur en acupunctuur. Deze zeer oude traditionele geneeswijzen komen oorspronkelijk uit China en bevatten kennis van duizenden jaren. Dit in tegenstelling tot ons regulier zorgsysteem welke pas in de 19e eeuw tot stand kwam! 

 

 

Uitgaande van de gedachte dat wij niet alleen een fysiek lichaam bezitten maar ook een energetisch lichaam, gaat acupunctuur en acupressuur uit van energiebanen die door ons gehele lichaam lopen.

spijkermat acupunctuurpunten

Deze banen bevatten meerdere drukpunten, ook wel acupressuur- of acupunctuurpunten genoemd, die bij stimulatie effect hebben op bijbehorende specifieke lichaams(onder)delen zoals organen en spieren. Alles is in ons lichaam is met elkaar verbonden. Het werkt samen als één geheel. Ons huidige reguliere zorgsysteem wil dat nog wel eens vergeten…

 

De spijkermat zorgt er dus voor dat ons gehele zenuwstelsel wordt geprikkeld, de doorbloeding wordt gestimuleerd en dat er positieve reacties plaatsvinden in het gehele lichaam. Zuurstof, voedingsstoffen én afvalstoffen worden beter verdeeld en afgevoerd. 

 

Daarnaast zorgt de pijnprikkel voor productie van twee natuurlijke gelukshormonen in ons lichaam. Namelijk endorfine en oxytocine. Die eerste is een natuurlijke pijnstiller en de tweede wordt ook wel het knuffelhormoon genoemd welke ontspanning teweeg brengt. 

 

Doordat je je aandacht bij de pijnprikkels hebt, word je ook nog eens extra in je lichaam verankerd waardoor je onbewust je hoofd leeg maakt. 

 

 

En wist je dat steeds meer therapeuten en artsen die ervoor gekozen hebben zichzelf zelfstandig te vestigen en zich te verdiepen in de Chinese geneeskunst, de spijkermat als aanvulling op hun behandelingen gebruiken? Het is natuurlijk ook vrij gemakkelijk om een acupressuur behandeling op deze manier gewoon thuis verder voort te zetten. Rol uit je matje en voilá!

 

Om daadwerkelijk effect te ervaren zul je wél geregeld de spijkermat moeten gebruiken. Medicatie gebruik je immers ook niet 1 of 2 keer in de zoveel tijd om er vervolgens een oordeel op te plakken van dat het niet werkt.

 

Met een spijkermat kun je dus vanuit huis gemakkelijk, frequent én goedkoop een lichte acupressuurbehandeling volgen. Er schuilt absoluut kracht in herhaling en consequent gebruik.

Waar is een Spijkermat goed voor?

Een spijkermat zou onderstaande voordelen bieden:

 

 • Vermindering van (chronische) pijn
 • Zorgt voor meer ontspanning
 • Verbetert de nachtrust
 • Doordat verschillende drukpunten worden geactiveerd, wordt de doorbloeding gestimuleert
 • De doorbloeding zorgt ervoor dat spieren warm worden en de afvalstoffen beter kunnen worden afgevoerd
 • De hersenen maken endorfine en oxytocine aan, twee gelukshormonen die zorgen voor een ontspannen gevoel
 • Vermindering van onrust in voeten en benen
 • Toename vitaliteit
 • Ondersteunt bij mentale en emotionele aandoeningen zoals stress, nervositeit, angst, ect
 • Helpt bij verslavingen
 • Stimuleert zelfgenezend vermogen van het lichaam

 

Bij welke klachten kun je een Spijkermat inzetten?

Wanneer je gaat researchen op het internet kom je er snel achter dat mensen een spijkermat inzetten voor allerlei klachten. En met goed resultaat! 

 

Zo schijnt de spijkermat bij de volgende klachten/aandoeningen verlichting te brengen:

 

 • Gespannen, pijnlijke en stijve spieren
 • Niet goed kunnen ontspannen
 • Stress
 • Fibromyalgie 
 • ADHD/ADD
 • Rug-, nek- en schouderklachten
 • Vermoeidheid
 • Energie tekort
 • Hoofdpijnen
 • Burn-out klachten
 • Pijnlijke en vermoeide voeten
 • Slechte doorbloeding
 • Chronische pijnklachten
 • Reumatische klachten
 • Bij pijnlijke en vermoeide voeten, hielspoor en wintertenen 
 • Autisme (ook bij kinderen) 
 • Frozen shoulder & Whiplash

Een behoorlijke lijst! Dat beloofd dus wat!

 

 

Beste Spijkermat: Waar moet je op letten tijdens aanschaf van een Spijkermat?

Voordat je overgaat tot de aankoop van een spijkermat zijn er wat aandachtspunten waar je eventueel rekening mee kunt houden. Niet iedereen vindt dezelfde voorwaarden en eigenschappen wellicht even belangrijk maar we lichten ze desondanks tóch graag toe. 

Materialen van de Spijkermat

De meeste matten zijn gemaakt van katoen met een vulling van foam. Je hebt daarnaast ook nog spijkermatten die kokosvezel bevatten. Deze zijn vaak ietwat duurder maar zijn ook van hogere kwaliteit en tevens duurzamer. De spikes zijn eigenlijk altijd van een speciaal soort plastic gemaakt. 

 

De spijkerkussens zijn van dezelfde materialen gemaakt met één uitzondering op de regel: spijkermatten met een vulling van boekweitkaf zoals die van Flowee. Flowee onderscheid zich dan ook van de meeste spijkermatten door gebruik te maken van genoemde eco-materialen. 

 

Kokosvezelf en boekweitkaf bieden meer ondersteuning waardoor de acupressuur werking van de matten beter bewerkstelligd kan worden. 

Aantal drukpunten

In dit geval gaat ‘less is more’ niet op. Hoe meer drukpunten de spijkermat namelijk heeft, hoe beter de uiteindelijke werking zal zijn. Dit is natuurlijk ook wel logisch gezien er meer punten in het lichaam gestimuleerd kunnen worden.

Afmetingen van de Spijkermat 

Niet geheel onbelangrijk. De afmetingen van je spijkermat. Iedereen heeft hierin een eigen voorkeur dus meet bijvoorbeeld even na met een meetlintje of de mat jou groot genoeg lijkt.

 

Wij vinden een grotere mat zoals de Blue Lotus Spijkermat erg fijn. Wil je de mat voornamelijk voor je nek en schouders gaan gebruiken? Dan zit je met een kleinere (standaard maat) mat ook gewoon goed.

Is het een complete set?

Niet elke spijkermat wordt geleverd met een spijkerkussen. Let er dus op wat je koopt. Dit klinkt misschien heel logisch maar het is toch knap vervelend mocht je deze fout maken. Dus om teleurstellingen te voorkomen: Kijk goed of er een spijkerkussen wordt meegeleverd met jouw spijkermat.

 

Er worden soms ook nog andere aanvullende producten meegeleverd zoals triggerpointballs of eventueel een topper (zoals BrellaVio doet). Mocht je een gebruiksaanwijzing belangrijk vinden, let er dan op of deze wordt bijgesloten. 

Wat is de beste Spijkermat?

Het mag ondertussen dus wel duidelijk zijn dat een spijkermat een mooie aanvulling kan zijn op een gezonde levensstijl. Het helpt jou onder andere beter ontspannen, beter slapen, het helpt bij pijnklachten, etc. Wie wil dat nou niet? 

 

Maar welke spijkermat kies je dan? Welke is geschikt voor jou? Om jou te helpen een spijkermat te kiezen hebben we onderstaand een mooie lijst gemaakt. Zo is er voor een ieder een passende spijkermat te vinden. Mooie kwalitatieve materialen, goede gebruikers ervaringen en de beste prijzen. Kies je een spijkermat uit deze lijst? Dan weet je in ieder geval dat je goed zit! 

 

We wensen je heel veel ontspan plezier toe! Mocht je vragen hebben, neem dan contact met ons op.  

BrellaVio Spijkermat

Koop direct
bol.com (€49,95)

 

Deze spijkermat biedt nét even dat extra’s. Waarmee dan? BrellaVio heeft ingespeeld op beginnende spijkermat gebruikers. Gebruik jij namelijk voor het eerst een spijkermat? Dan zul je eerst even moeten wennen aan de sensaties in je lichaam. De spijkers veroorzaken namelijk een pijnprikkel en niet iedereen vind dit even prettig. 

 

Doordat BrellaVio als enige een topper bij de set levert, onderscheiden zij zich van de rest. Wij vinden deze set dan ook heel mooi en fijn.  

 

Waarom deze spijkermat kopen? 

 • Set met spijkermat, kussen en topper
 • Afmetingen spijkermat van 68 cm x 42 cm x 2 cm
 • Afmeting van het kussen: 40 cm x 15 cm x 10 cm
 • 8181 acupressuur drukpunten
 • Veerkrachtige foam vulling
 • 100% Duurzaam katoen

Benieuwd naar meer van BrellaVio? Alle spijkermatten van Brellavio vind je hier. 

Blue Lotus Spijkermat

 

Deze XXL spijkermat onderscheidt zich voornamelijk doordat het een grote maat betreft. De spijkermat is namelijk ongeveer twee keer zo groot dan de meeste spijkermatten die verkrijgbaar zijn. Vraag jezelf dus af wat jij nodig hebt en fijner vind. Persoonlijk vinden wij een grote mat ontzettend fijn. Zo kun je de mat namelijk veel breder inzetten!

 

Je kunt er met je volledige rug op liggen, je heupen en billen, je benen. Wanneer je je knieën optrekt kun je er zelfs met je voeten op liggen! Heerlijk!

 

Waarom deze spijkermat kopen?

 • Set met spijkermat, kussen, triggerpointballs, massageroller, ebook en draagtas
 • 14.883 Acupressuurpunten
 • Afmetingen spijkermat: 120 x 45 x 2 cm
 • Afmetingen kussen: 35 x 16 x 11 cm
 • Diameter massageballen: 8 cm
 • Materialen: Hoogwaardig katoen en foam

Alle spijkermatten van Blue Lotus vind je hier.

Flowee Spijkermat

Onze Favoriet

 

Flowee is een spijkermatten merk wat al een flink aantal jaren meedraait. Door de jaren heen hebben zij dan ook verschillende spijkermatten en diverse sets ontworpen en uitgebracht. Flowee maakt in hun productieproces gebruik van zeer bewuste eco-materialen. Daarin onderscheiden zij zich van de meeste spijkermatten op de markt. 

 

De materialen zijn niet alleen eco-bewust maar ook duurzaam. Doordat  kokosvezel en/of boekweitkaf is gebruikt, is de mat en/of het kussen steviger en biedt het meer ondersteuning. De acupressuurpunten kunnen hierdoor beter gestimuleerd worden. 

 

Waarom deze spijkermat kopen?

 • Set van spijkermat en spijkerkussen
 • 11000 unieke drukpunten voor een optimale werking
 • De stof heeft een extra stevige weving waardoor deze lang meegaat
 • De vulling van de mat is van foam, het kussen is gevuld met natuurlijk boekweitkaf. Daardoor vormen de producten erg goed naar elk lichaam
 • Afmetingen spijkermat: 77cm x 45cm x 2cm
 • Afmetingen kussen: 44cm x 22cm x 10cm
 • Flowee biedt op alle Flowee spijkermatproducten vijf jaar garantie
 • Gebruik van eco-materialen
 • Verschillende spijkermat sets verkrijgbaar
 • Prachtige kleuren

Alle spijkermatten van Flowee kun je hier vinden.

PuraVida Spijkermat

 

De PuraVida spijkermat is een mooie voordelige aankoop. 

 

Waarom deze spijkermat kopen?

 • Set van spijkermat en kussen
 • 9000 drukpunten
 • Materiaal: De spijkermat is gemaakt van katoen met een vulling van spons.
 • Afmetingen van de spijkermat: 66 cm x 45 cm x 2 cm
 • Afmetingen van het kussen: 40 cm x 15 cm x 10 cm
 • Bij jouw bestelling ontvang je een uitgebreide gebruiksbeschrijving

Hier kun je alle spijkermatten van PuraVida vinden!

CuraComp: De originele Zweedse Spijkermat

 

De Zweedse Spijkermat is een flexibele, in alle opzichten, groene mat die mensen diep laat ontspannen, verlicht van pijn en lekker laat slapen. Het is gebaseerd op het duizenden jaren oude principe van het spijkerbed dat is verwerkt in een moderne uitvoering. 

 

Deze uitvoering is geheel anders dan de eerder beschreven spijkermatten die veelal van katoen, foam en eventueel eco-materialen als kokosvezel en boekweitkaf worden gemaakt.

 

De groene Zweedse Spijkermat bestaat namelijk uit kunststoffen spijkers met een lengte van 15 mm, op een flexibele ondergrond van 40 bij 60 centimeter. De kunststoffen spijkers zijn rond afgewerkt en kunnen daardoor de huid niet beschadigen.

 

Waarom deze spijkermat kopen? 

 • Set van spijkermat (eventueel een tweedelige spijkermat), draagtas en een uitgebreide handleiding met voordelen van de originele Zweedse spijkermat
 • Afmetingen van 60 cm x 40 cm
 • Hygiënisch in gebruik
 • Makkelijk te reinigen, zelfs in vaatwasser
 • Samengesteld uit TPE-kunststof
 • 100% vrij van Latex/PVC, dus geen allergische reactie van de huid
 • Ontwikkeld én gefabriceerd in Zweden, strenge kwaliteitsnormen en milieu-eisen gegarandeerd
 • 10 jaar garantie
 • 100% recyclebaar

Alle acupressuur producten van CuraComp kun je hier vinden.

Veelgestelde Vragen Beste Spijkermat

Hoe lang kan ik liggen op mijn spijkermat?

Zowel de fabrikant van de originele zweede spijkermat als het bekende merk Flowee adviseren om het gebruik van een spijkermat altijd op te bouwen. Uiteindelijk bereik je het beste resultaat vanaf 15 á 30 minuten.

 

Langer dan 15 á 30 minuten mag je natuurlijk ook gewoon op je spijkermat liggen. Naarmate je de mat vaker gebruikt wen je aan het gevoel en effect. Hierdoor kun je dus ook langer gebruik maken van de mat en tevens meer voordelen ervaren.

 

Voel voor jezelf wat jij prettig vind. Het kan in ieder geval geen kwaad om lang om je spijkermat te (blijven) liggen. Sommige mensen vallen zelfs in slaap op de spijkermat vanwege het diepe ontspanningseffect! Wij raden dit niet aan maar het kán dus gewoon wel. No worries, relax!

Hoe vaak mag je op een spijkermat?

In het begin is het aan te raden om bijvoorbeeld een paar keer per week of om de dag de spijkermat te gebruiken. Luister hierbij vooral goed naar jouw lichaam en wat jij nodig hebt. Zodra je gewend bent aan de spijkermat kun je de mat gewoon elke dag gebruiken.

 

Let er dus wel op dat je het gebruik opbouwt!

Is een shakti mat hetzelfde als een spijkermat?

Een spijkermat is inderdaad hetzelfde als een shakti mat. Andere benamingen voor de spijkermat zijn acupressuur mat, yantra mat of indisch spijkerbed.

 

Shakti mat is eigenlijk een Indiase benaming waarbij Shakti voor levensenergie staat. Het effect van de mat staat namelijk bekend om haar stimulerende werking op onze levensenergie!

Is een spijkermat voor iedereen geschikt?

In principe kan vrijwel iedereen een spijkermat of shakti mat gebruiken. Er zijn echter wel een aantal uitzonderingen.

 

Ook al zijn er voor zover wij weten geen gekke dingen gebeurd tijdens of na het gebruik van een spijkermat, vinden wij het tóch belangrijk om voorzichtig te zijn. Beter voorkomen dan genezen zullen we maar zeggen.

 

Zo wordt het gebruik van een spijkermat bijvoorbeeld afgeraden bij mensen met hartproblemen en/of een hoge bloeddruk. Waarom? Wanneer je de spijkermat gebruikt zal de doorbloeding worden geactiveerd. Hierdoor zal het hart harder gaan pompen. Dit kan dus gevaarlijk zijn bij mensen met hartproblemen. Hetzelfde geldt voor mensen met stollingsproblemen.

 

Heb je huidproblemen? Dan is het gebruik van een spijkermat ook niet aan te raden. De acupressuurpunten zijn puntig en kunnen daardoor wellicht krasjes en/of pijnlijke plekken veroorzaken.

 

Vrouwen die zwanger zijn wordt het gebruik van een spijkermat ook afgeraden. Dit advies is berust op het feit dat er op het lichaam een aantal drukpunten aanwezig zijn die de bevalling eventueel op gang zouden kunnen brengen. De shakti mat kan deze punten stimuleren. Ook al is hier eigenlijk nog te weinig over bekend, uit voorzorg wordt het gebruik daarom afgeraden.

 

Twijfel jij of een spijkermat wel al dan niet door jou gebruikt mag/kan worden in verband met jouw fysieke gesteldheid? Neem dan altijd het zekere voor het onzekere en neem contact op met jouw arts!

Mogen kinderen een spijkermat gebruiken?

Jazeker! Kinderen zijn vaak juist dol op een spijkermat. Zo kun je er bijvoorbeeld een leuk of spannend verhaal bij verzinnen. Of er een spelletje van maken wie er het langste op kan liggen of overheen kan lopen. Je kunt het je zo gek niet bedenken.

 

Dit laatste is zeker een aanrader bij kinderen die last hebben van ADHD, prikkelstoornissen en/of autisme. Door de prikkelende werking van de spijkermat worden kinderen vaak juist rustig. Dit komt omdat ze hun aandacht kunnen verleggen naar een nieuwe (pijn)prikkel.

Welke spijkermat past bij mij?

Iedereen is uniek. En dat is maar goed ook! Maar dit zorgt er tegelijkertijd ook weer voor dat we allemaal andere wensen en behoeften hebben. Zo ook dus met een spijkermat.

 

Hoe weet je nu wat het beste bij jou past? Stel jezelf de vraag wat jij nodig hebt en belangrijk vind.

 

Waar wil je de mat uiteindelijk voor gaan gebruiken? Wil je een spijkerkussen erbij of niet? Wil je alleen je nek, hoofd, schouders en rug gaan aanpakken of wil je ook je benen op een spijkermat kunnen neerleggen?

 

Kijk goed of bij de spijkermat een kussen wordt geleverd en bepaal voor jezelf wat je doelgebied is. De Spijkermat van Blue Lotus is een bijvoorbeeld een grote spijkermat zodat jij voldoende ruimte hebt voor je gehele rug en zelfs nog meer.

 

Daarnaast kun je nadenken over eco en duurzame materialen. Is dit belangrijk voor je? Ben je misschien snel overgevoelig of vind je het milieu belangrijk? Kijk dan naar eco bewuste materialen. De Flowee spijkermat is hier een mooi voorbeeld van. 

 

Wij kunnen niet in je portemonnee kijken maar er zijn natuurlijk ook verschillende prijsklasses. Hoeveel wil je aan je nieuwe spijkermat uitgeven?

 

Het zijn allemaal vragen die alleen jij kunt beantwoorden.

 

Wij vinden persoonlijk het materiaal van de spijkermat en de grootte van de spijkermat veelal meest bepalend voor de uiteindelijke keuze. Maar dat zijn wij 😉

 

Hoe gebruik je een triggerpointbal die je bij een spijkermat geleverd krijgt?

Sommige aanbieders leveren een balletje met ‘stekeltjes’ bij de spijkermat(set). Dit noemen we triggerpointballen, yogaballen of massage ballen. Maar waarvoor zijn deze eigenlijk, hoe werkt dit precies?

 

Nou, deze triggerpointballs zijn bedoeld om specifieke pijnlijke hotspots in je lichaam te behandelen. Deze pijnlijke hotspots noemen we triggerpoints (zoals bekend bij fibromyalgie) en liggen vaak wat dieper in het lichaam en/of zijn lastiger te behandelen met (alleen) een spijkermat. Laten we een voorbeeld nemen.

 

Je hebt een pijnlijke plek tussen je ruggenwervel en schouderblad. Het is een zeer specifieke plaats waarbij de spijkermat eigenlijk net niet diep genoeg komt. Je kunt dan bijvoorbeeld op een yoga- of oefenmat gaan liggen met de triggerpointbal direct onder deze pijnlijke plek.

Liefst kies je een wat stabiele ondergrond uit maar mocht je het fijner vinden om op bed te liggen dan is dit ook prima. Dan is het effect wat milder.

 

Je legt de triggerpointbal dus direct onder het triggerpoint en vervolgens kun je jezelf een soort van zelfmassage geven door je lichaam over de bal te bewegen en zodoende de pijnlijke plek te masseren. Een fysio gebruikt hier veelal een tennisbal voor. Ja, serieus. 

 

Een triggerpointbal is dus eigenlijk een wat luxere en meer doeltreffende oplossing dan een tennisbal. Daarbij is het een mooie aanvulling op de acupressuur mat!

 

Is een spijkermat onzin?

Als de spijkermat onzin geweest zou zijn dan waren er onmogelijk zoveel positieve ervaringen van mensen geweest. Als je gaat zoeken op het internet staat het er werkelijk waar vol van.

 

Wanneer we daarnaast even terug gaan naar het verhaal van de Russische arts, dan weten we dat middels zijn onderzoek zeer positieve resultaten werden behaald bij zijn patiënten. Het feit dat daarna andere ziekenhuizen zijn behandelmethodes zijn gaan voortzetten is een verdere aanwijzing dat de mat wel degelijk werkt.

 

Wanneer je op internet gaat zoeken naar ervaringen, kom je tevens meer dan voldoende positieve gebruikservaringen tegen. Daarnaast zijn er hedendaags onder andere acupressuur therapeuten en artsen die de spijkermat als aanvulling op hun behandelingen gebruiken.

 

Volgens sommige mensen zit het effect van de spijkermat allemaal tussen de oren maar daar zijn wij het absoluut niet mee eens.

 

Zo zag de eerder genoemde Russische arts bijvoorbeeld bij zijn patiënten ontstekingen verminderen, het immuunsysteem versterken, versnelde (wond)genezing en een aanzienlijk lager stress niveau. Zelfs op depressies had de spijkermat een zeer positief effect.

 

Niet voor niets dus zijn behoorlijk wat mensen razend enthousiast over de spijkermat. En niet voor niets is de mat óók een begrip onder acupressuur therapeuten. Zij gebruiken de spijkermat soms als mooie aanvulling op hun behandelingen op locatie. Een spijkermat kun je immers lekker thuis gebruiken en zodoende de behandeling voort zetten.

 

En mócht het écht zo zijn dat de spijkermat een zogenaamd placebo effect geeft, dan nóg zijn de positieve ervaringen een feit. Of deze nu rechtsom of linksom behaald worden, maakt dat dan nog wat uit?

Dit vind jij ook leuk!

Geef een antwoord