yogamat natuurrubber
Home » Blog » 5x Yogamat van Natuurrubber Beste Prijs-Kwaliteit! [AANRADER]

5x Yogamat van Natuurrubber Beste Prijs-Kwaliteit! [AANRADER]

Wil jij als yogi lief zijn voor jezelf én tegelijkertijd voor Moeder Aarde? Vind jij het belangrijk jouw afdruk zo klein mogelijk te houden? En ben jij op zoek naar een nieuwe yogamat met de best mogelijke grip? Dan kom je al snel uit bij een yogamat gemaakt van natuurrubber. Wij deden onderzoek naar de beste prijs-kwaliteit verhouding en delen dit natuurlijk graag met al onze yogi-friends!

 

quote about conscious consumerism flowinmotionyoga

5x Yogamat van Natuurrubber met de beste Prijs-Kwaliteit verhouding

Yogamatten van natuurrubber zijn milieuvriendelijk, biologisch afbreekbaar en duurzaam. Doordat er niet gewerkt wordt met giftige productieprocessen en giftige materialen die zwaarbelastend zijn voor het milieu én onze gezondheid, zijn ze tevens kostbaarder.

 

Vind jij het belangrijk om bewust te consumeren? Dan zul je er ook iets meer voor over moeten hebben. Seems fair to us!

 

Wist je dat? Wanneer je een PVC yogamat in de grond stopt deze duizenden jaren nodig heeft om af te breken? Tijdens dit proces komen er allerlei giftige stoffen vrij. Een yogamat van natuurrubber doet daar aanzienlijk korter over: 1 tot 5 jaar!!

yogamat natuurrubber flowinmotion
4,8
4.8/5

1. Flowin'Motion Chakra Yogamat

We gaan niet ontkennen dat we wat bevooroordeeld zijn. 

 

Maar laten we voorop stellen dat de reden dat we deze matten überhaupt op de markt hebben gebracht, de ongelofelijke kwaliteit ervan is! De mat is namelijk van exáct dezelfde kwaliteit als Liforme!

 

Het verschil? De prijs en het uiterlijk. Dus voor degene die een betaalbare én mooie studio kwaliteit yogamat willen, is er Flowin’Motion!

 

Geloof je ons niet? Dan dagen we je uit om het uit te testen voor jezelf! Je zult er geen spijt van krijgen! 

ecoyogi pro grip yogamat
4,5
4.5/5

2. Ecoyogi Pro-Grip Yogamat

Ecoyogi is een merk en online yoga winkel voor bewuste yogi’s die op zoek zijn naar milieuvriendelijke en duurzame yoga- en meditatie artikelen.

 

Deze natuur rubberen yogamat heeft net als Liforme en Flowin’Motion een veganistisch leren toplaag waar de opvallende grip aan te danken is. 

liforme yoga mat natuurrubber
4,0
4/5

3. Liforme Yogamat

Liforme is een ware autoriteit op het gebied van yogamatten. Niet voor niets zweren vele yogi’s bij dit merk!

 

De kwaliteit is absoluut grandioos, de grip is met volle overtuiging superieur te noemen en het gepatenteerde Alignment system helpt navigeren tijdens je practice.

3,8
3.8/5

4. Manduka eKO lite Yogamat

Manduka beweert dat dit één van de meest duurzame matten op de markt is en dat kan zomaar eens heel goed kloppen. 

 

Wij kennen yogi’s die al flink wat jaren hun yoga practice op deze mat doen. De mat is absoluut slijtvast te noemen. 

manduka eko yogamat natuurruber
3,6
3.6/5

5. Manduka eKO Yogamat

Manduka matten staan bekend om hun duurzaamheid. Niet elke Manduka mat is echter hetzelfde is onze ervaring. 

 

Deze yogamat is de grotere broer van de eKO serie. Het verschil? Afmetingen, gewicht en prijs. Een waardige 5e plaats voor deze topper!

↔ Schuif de tabel van links naar rechts op mobiele versie.

Flowin'Motion Ecoyogi Liforme Manduka eKO lite Manduka eKO
GRIP & STABILITEIT
Zowel nat als droog uitstekende grip. Geschikt voor alle yogastijlen.
Zowel nat als droog uitstekende grip. Geschikt voor alle yogastijlen.
Zowel nat als droog uitstekende grip. Geschikt voor alle yogastijlen. Extra: Alignment System
Uitstekende grip droog. Bij zweterige sessies gaat grip achteruit en is yoga handdoek nodig om grip te verbeteren.
Uitstekende grip droog. Bij zweterige sessies gaat grip achteruit en is yoga handdoek nodig om grip te verbeteren.
AFMETINGEN
185 cm x 68 cm x 4,2 mm
180 cm x 65 cm x 4,5 mm
185 cm x 68 cm x 4,2 mm
180 cm x 61 cm x 4 mm
180 cm x 61 cm x 5 mm
GEWICHT
2,5 kg
2,3 kg
2,5 kg
2,3 kg
3,2 kg
MATERIALEN
Natuurrubber, Vegan PU-leer
Natuurrubber, Vegan PU-leer
Natuurrubber, Vegan PU-leer
Natuurrubber, gesloten celstructuur
Natuurrubber, gesloten celstructuur
UITERLIJK
Gouden Chakra Print
Egaal/ 1 kleur
AlignmentSystem
Marble of 1 kleur + Reliëf
Marble of 1 kleur + Reliëf
DRAAGTAS
Nee
Nee
Ja
Nee
Nee
PRIJS

 

Flowin’Motion Chakra Yogamat

flowinmotion yogamat natuurrubberToen ik begon met yoga deed ik dat gewoon op een goedkoop yogamatje van de Action. Je weet wel, zo’n dun yogamatje van 1 millimeter dik en waar de vellen na een aantal keer al aan hangen. Achteraf gezien had ik er heus wel iets meer aan kunnen (en willen) besteden want het komt toch écht wel je practice ten goede maar wist ik toen veel!

 

Nu flink wat jaren én yogamatten later weet ik heel goed waar een kwalitatief goede yogamat aan moet voldoen. Liforme en Manduka zijn mijn absolute favorieten (en van vele andere yogi’s). Een ‘kleine’ kritische noot echter: de prijs. Doe je al wat langer yoga? Dan weet je waarover ik het heb. 

 

Ik vond de meeste kwalitatief goede en milieuvriendelijke yogamatten altijd zo ‘boring’. Geen mooie prints of designs, een beetje saai dus. En zo ontstond de Flowin’Motion yogamat! Hallo mooie (en nuttige) print! (Daarover later meer)

 

Wellicht ben ik wat bevooroordeeld maar op dit moment is het oprecht één van de beste yogamatten op de markt qua prijs-kwaliteit verhouding. Die uitspraak durf ik absoluut doen. Geloof je me niet? Dan daag ik je uit om zelf op onderzoek uit te gaan! Just try it out! 😉

Grip en Stabiliteit

yoga mat sfeer zwartDe mat is gemaakt van natuurrubber met een dunne veganistisch PU-leren toplaag. Dit zijn exact dezelfde materialen als dat Liforme voor hun matten gebruikt. In mijn ogen de beste materialen voor een goede yogamat.

 

Doordat de onderkant van de mat een specifiek 360 graden matrix ontwerp heeft, ligt de mat als genageld aan de vloer. Je zult daardoor absoluut geen last hebben van opstaande randen of een wegglijdende yogamat. 

 

Daarnaast is de dunne toplaag zó ontworpen dat het zeer snel vocht opneemt én ook weer verdampt. Dat houdt in dat je in zowel droge omstandigheden én tijdens ‘zweterige omstandigheden’ altijd een goede grip ervaart! En grip is één van de dingen waar ik als yogi mijn yogamat zeer streng op beoordeel én uiteindelijk op selecteer. 

 

Er is niets zo vervelend als een wegglijdende yogamat, opstaande randen, grip verlies wanneer de sessie wat zwaarder wordt, etc. Ik wil geen extra yoga handdoek kopen bij mijn mat omdat deze aan grip verliest. Ik wil ten alle tijde een superieure grip hebben, tijdens hatha yoga, bikram, vinyasa of hot yoga. ALTIJD. Zónder aanvullende spullen. 

 

De grip van deze mat is dan ook uitzonderlijk te noemen. Ik heb nog geen betere grip mogen ervaren dan de grip die deze toplaag biedt. 

Afmetingen en ruimte

De afmetingen van deze mat zijn groter dan van de gemiddelde yogamat. Natuurlijk is dit een beetje persoonlijke voorkeur maar het lijkt me niet meer dan aannemelijk dat de meeste yogi’s het fijn vinden om te oefenen op een yogamat waarbij er genoeg bewegingsruimte is.

 

Persoonlijk vind ik het dus heel prettig om mijn practice te doen op een yogamat die minstens 180 cm lang is en 65-68 cm breed. Veel yogamatten zijn rond de 60 cm breed en al lijkt het verschil misschien maar klein, 8 cm extra kan écht het verschil maken op 60 cm. Dit zou natuurlijk anders zijn wanneer je 8 cm extra hebt op 2 meter 😉

 

De Flowin’Motion yogamatten hebben een afmeting van 185 cm x 68 cm x 0,42 mm. Dit is een vrije ruime yogamat. Natuurlijk bestaan er nóg grotere yogamatten. Maar dan moet je denken aan de uitzonderingen zoals 2 meter matten. Deze zijn er speciaal voor hele lange mensen.  

 

De dikte van de Flowin’Motion yogamat is precies perfect om gewrichten te ondersteunen én tevens je balans te kunnen behouden. Wij zien wel eens ‘yogamatten’ voorbij komen die heel dik zijn (vanaf een cm en meer). Dit zijn eigenlijk geen échte yogamatten maar eerder oefenmatten om bepaalde grondoefeningen op te doen. 

Duurzaamheid en schoonmaken

Een yogamat van natuurrubber is eigenlijk altijd duurzaam. De ene yogamat zal alleen nóg duurzamer zijn dan de andere. Zo kun je er bijvoorbeeld van uitgaan dat matten met een gesloten celstructuur over het algemeen duurzamer zijn dan matten met een open celstructuur.

 

Deze mat heeft een open celstructuur waardoor vocht met gemak opgenomen kan worden en ook weer kan verdampen. De grip is hierdoor superieur aan matten met een toplaag met gesloten celstructuur. Matten met open celstructuur hebben nét iets meer liefde nodig dan matten met gesloten celstructuur.

 

De mat is verder vrij gemakkelijk schoon te maken. Het behoeft geen speciale yogamat reinigers of ‘fancy middeltjes’. Een niet-schurende vochtige doek volstaat. Geen moeilijk gedoe dus. En wil je je mat een keer grondig reinigen? Gebruik dan een verdunning van water met een klein beetje niet bijtend afwasmiddel (bijvoorbeeld eco en geurloos).

Uiterlijk en beleving

yoga mat sfeerEen mooie mat doet iets met de beleving van je practice. Tenminste, bij mij wel. Ik word altijd blij van een super mooie yogamat. Deze mat heeft tekeningen van de 7 yoga chakra’s. Ik gebruik de tekeningen tijdens mijn practice met regelmaat om te focussen op een chakra. Je onderbewuste pikt dit namelijk allemaal op zónder dat jij het door hebt!

 

Sommige mensen richten speciaal een yoga-hoekje voor zichzelf in. Een plaats waar jij je fijn voelt en ongestoord je practice kunt doen dus. Met al je yoga spulletjes, mooie fijne planten, een kastje, noem maar op. Jouw mat kan een esthetische aanvulling zijn op deze plaats. 

 

Echt waar, I love Liforme, maar de yogamatten winnen niet bepaald de schoonheidsprijs! Ik mis het Alignmentsystem eigenlijk geen dag en geniet van de chakra’s op de mat. (De Chakra’s gebruik ik trouwens ook wel eens om te mediteren)

Je yogamat meenemen

Een yogamat van natuurrubber is eigenlijk nooit echt heel erg licht. Dit type yogamat weegt gemiddeld ongeveer 2,5 kilo. De yogamat wordt zonder draagtas geleverd. Die zou je er dus los bij moeten kopen mocht je dat willen.

 

Even een snelle rekensom: Liforme is de enige uit onze lijst die een draagtas meelevert. Deze mat kost 135,- euro. Mocht je een andere kleur willen dan betaal je 155,- euro. De Flowin’Motion yogamat kost 55,- euro bij Bol.com. Laten we zeggen dat je dan tussen de 80,- en 100,- over hebt om een yogatas te kopen. 

 

Daar kun je dus óf meerdere yogatassen voor kopen óf ééntje met een gouden randje 😉 

 

Nog even over het gewicht: Wanneer je nog niet bekend bent met een yogamat van natuurrubber zul je allereerst verrast zijn door het gewicht van natuurrubberen yogamatten. Ik weet nog hoe verrast ik was in ieder geval. Ik was voorheen namelijk PVC gewend. 

 

Persoonlijk vond ik het juist prettig een wat zwaardere mat. Ik had namelijk direct het gevoel een échte goede yogamat in handen te hebben. Dat gevoel is nooit veranderd overigens 😉 

Een eerlijke Prijs?

Absolutely YES! Geloof je me niet? Ga dan zelf op onderzoek uit en/of test de mat eens uit! Er is werkelijk waar geen yogamat te vinden met dezelfde specificaties en een betere prijs. Om die reden hebben we dan ook deze chakra mat ook op de eerste plaats gezet.  


 

Ecoyogi Pro-Grip Yogamat

 

ecoyogi pro grip yogamatDe Ecoyogi Yogamat is een fijne yogamat gemaakt van dezelfde materialen als Liforme en Flowin’Motion. Het verschil? De afmetingen en het uiterlijk. 

 

Deze yogamat van natuurrubber is kleiner, daardoor minder zwaar en heeft een toplaag die egaal van kleur is. Alleen het logo van Ecoyogi is zichtbaar. Vanwege de gunstige prijs en keuze van materialen staat deze mat op nummer 2. 

Grip en Stabiliteit

De mat is gemaakt van natuurrubber met een dunne toplaag van veganistisch PU-leer. Net zoals de Flowin’Motion yogamat en de Liforme matten biedt deze paarse topper een superieure grip zowel in natte als droge omstandigheden. Niet voor niets noemt Ecoyogi dit de ‘Pro-grip’ mat. 

 

Matten met een dergelijke toplaag als deze scoren wat ons betreft het hoogste wanneer het aankomt op grip en stabiliteit. 

Afmetingen en ruimte

De Ecoyogi yogamat is 65 cm breed en 180 cm lang. Nét wat korter en minder breed dan Liforme en Flowin’Motion. Het heeft een dikte van 0,45 mm en weegt ongeveer 2,3 kg. Fijne afmetingen om op een prettige manier je practice te kunnen doen. 

 

De dikte komt nagenoeg overeen met alle andere matten in de top 5 yogamat van natuurrubber. Onze ervaring is dat een dikte tussen de 4 en 6 mm perfect is om én balansoefeningen goed uit te kunnen voeren én voldoende ondersteuning voor je gewrichten te kunnen bieden. 

Duurzaamheid en schoonmaken

Net als de Liforme en Flowin’Motion yogamatten is deze mat super gemakkelijk schoon te maken. Na elke practice kun je je mat afdoen met een niet-schurende vochtige doek. 

 

Wil je de yogamat écht goed reinigen dan raden we je aan om een oplossing van water en een beetje eco-wasmiddel of neutraal afwasmiddel te gebruiken. Gebruik daarna een vochtige doek met alleen maar water (zonder afwasmiddel) en zorg ervoor dat je de mat goed droogt aan de lucht alvorens je hem opbergt. 

Uiterlijk en beleving

Het is natuurlijk een kwestie van smaak maar wij vinden de yogamat een beetje saai. De kleuren die Ecoyogi aanbiedt zijn mooi maar daar is dan ook alles mee gezegd. Ben je op zoek naar een mooie unieke yogamat met print? Dan is Ecoyogi niet voor jou. 

ecoyogi-yogamatten-cat-bottomJe yogamat meenemen

Elke yogamat van natuurrubber is relatief zwaar. Wanneer we een natuur rubberen yogamat vergelijken met bijvoorbeeld pvc of tpe voelt het als een wereld van verschil. Ondanks dat rubberen matten niet bepaald lichtgewicht zijn, kiezen veel (vooral de wat verder gevorderde) yogi’s voor natuurrubber. Met goede reden overigens..

 

De mat weegt ongeveer 2,3 kilo en wordt geleverd zonder draagtas. 

Een eerlijke prijs? 

Wanneer we qua specificaties kijken naar de vergelijkbare matten in deze top 5, zien we dat deze yogamat qua prijs middenin staat. Liforme kost 135,- euro en Flowin’Motion kost 55,- euro. De Ecoyogi yogamat van natuurrubber kost 72,50 euro. 

 

De mat is gemaakt van dezelfde uitstekende materialen als de andere genoemde matten. De mat is echter ietwat kleiner en heeft geen print of Alignmentsystem. Daarom zetten we deze mat op de tweede plaats. 


 

Liforme Yogamat

 

liforme yogamat natuurrubberHoogstwaarschijnlijk heb je wel eens gehoord van Liforme en/of ben je niet onbekend met de yogamatten van Liforme. Of dit nu is omdat iemand in je omgeving een Liforme yogamat heeft, je zelf ervaring hebt met de matten of dat je erover gelezen of gehoord hebt. Liforme is één van de meest bekende yoga-merken!

Grip en Stabiliteit

We hebben het al eerder gezegd maar de Liforme yogamat is dus gemaakt van natuurrubber met een dunne toplaag van veganistisch PU-leer. Deze matten bieden een uitstekend opvallende grip. Ik wil echt nooit anders meer dan dit type yogamat! 

 

Door de open celstructuur van de toplaag kun je deze matten, evenals de Flowin’Motion yogamatten en Ecoyogi yogamatten, voor vrijwel iedere yogasoort gebruiken. Zweet je intens tijdens bikram of hot yoga? Geen probleem.

 

Vocht wordt onwijs snel opgenomen en verdampt ook weer snel. In tegenstelling tot matten met een toplaag met dichte celstructuur, blijft het vocht dus niet op de mat liggen en behoud je uitstekende grip. 

 

Ik vergeet never nooit meer mijn allereerste ervaring met dit type yogamat. Er ging serieus een wereld voor me open! 

Afmetingen en ruimte

De Liforme yogamat heeft dezelfde afmetingen als de Flowin’Motion yogamat. 185 cm lang, 68 cm breed en 0,42 mm dik. Het biedt daarmee, samen met Flowin’Motion, de meeste ruimte van alle matten die we in dit artikel reviewen.

 

Onze ervaring is dat deze afmetingen precies perfect zijn om een ongestoorde yogapractice te kunnen hebben. 

Duurzaamheid en schoonmaken

Liforme raadt aan om de matten af te nemen met een niet-schurende spons en een beetje afwasmiddel verdund met veel water. Ze raden tevens af om de mat te vaak schoon te maken én lang bloot te stellen aan zonlicht. 

 

Mijn ervaring is, evenals met onze eigen Flowin’Motion matten, dat afnemen met een vochtige doek na je practice voldoende is. Probeer dan wel makeup, oliën en crémes van de yogamat weg te houden. Dit veroorzaakt namelijk vettige en lastig te verwijderen vlekken. 

 

Éen keer in de zoveel tijd reinig je je mat dan wat ‘intensiever’ door gebruik te maken van een verdunning met afwasmiddel. Je neemt de mat daarna af met alleen een doek en 100% water en laat de mat vervolgens goed drogen aan de lucht voordat je deze weer opbergt. 

 

Liforme yogamatten zijn, net als Ecoyogi en Flowin’Motion, duurzame matten die gemakkelijk schoon te maken zijn. 

Uiterlijk en beleving

liforme yogamat

Waarom is deze yogamat van natuurrubber nu zo anders dan alle andere? Nou, typerend aan een Liforme yogamat is het gepatenteerde Alignmentsysteem. Super slim, want alleen Liforme heeft dus de rechten om dit Alignmentsysteem te gebruiken.

 

Vele yogi’s zweren dan ook bij de Liforme yogamatten vanwege de uitzonderlijk opvallende grip én dus het unieke alignmentsysteem. 

 

Zijn de matten ook mooi? Ik vind van niet. Ondanks dat de functionaliteit van de lijnen niet te ontkennen valt, vind ik ze behoorlijk saai en zie ik persoonlijk liever een gave print.

 

Begrijp me niet verkeerd, de Liforme matten zijn écht grandioos. Maar óók grandioos duur! In the end blijft het een persoonlijke voorkeur en keuze.

Je yogamat meenemen

liforme-yoga-mat-draagtasDe Liforme yogamat weegt ongeveer 2,5 kilo en wordt geleverd inclusief draagtas. Dit is de enige aanbieder van de top 5 yogamat van natuurrubber die met een mooie draagtas wordt geleverd.  

Een eerlijke prijs? 

Dit hebben we denk ik al meerdere malen laten doorschemeren. Liforme is prijzig. Je betaalt 135,- euro voor dezelfde kwaliteit yogamat van natuurrubber als de merken Flowin’Motion en Ecoyogi. Flowin’Motion kost 55,- euro en Ecoyogi kost 72,50 euro. Dat scheelt nogal wat!

 

De mat van Flowin’Motion is exact hetzelfde met uitzondering van het Alignmentsysteem. In de plaats daarvoor is er het gouden Chakra Design. Ecoyogi gebruikt dezelfde materialen als Liforme maar is wat kleiner qua afmetingen en heeft in plaats van het Alignmentsysteem één egale kleur als toplaag. Liforme levert, in tegenstelling tot de andere twee merken, wél een draagtas mee. 

 

Het is aan jou om te bepalen of je die 80,- euro extra over hebt voor de draagtas en het Alignmentsysteem. Ondanks de hoge prijs hebben wij de Liforme yogamat tóch op de 3e plaats gezet omdat wij dit type yogamat van natuurrubber verreweg het beste vinden. (De top 3)  


 

Manduka eKO lite Yogamat

 

De eKO serie van Manduka scoort niet voor niets heel goed onder yogi’s. Omdat deze yogamat van natuurrubber ietwat inlevert qua grip performance bij natte omstandigheden én de afmetingen minder groot zijn, staat Manduka wat lager dan de overige yogamatten van natuurrubber. 

 

De duurzaamheid van de matten is vergelijkbaar met de rest. Al vinden wij wel dat de matten van Manduka minder snel gebruikerssporen laten zien op de toplaag dan matten met een vegan PU-leren toplaag. Wel kan de mat wat ‘rafelen’ (zie foto verder in het artikel) aan de zijkanten. 

Grip en Stabiliteit

De eKO yogamatten van Manduka bestaan uit twee lagen. De mat is gemaakt van natuurrubber waarbij de onderlaag een open celstructuur heeft en de bovenlaag een gesloten celstructuur.

 

Wij vinden de eKO lite dan ook een onwijs goede grip hebben MITS de yoga sessie niet te zweterig wordt. We hebben opgemerkt dat deze matten namelijk wat gladder worden wanneer er meer wordt getranspireerd. 

 

De reden hiervoor is de gesloten celstructuur van de toplaag. Vocht kan er niet intrekken en blijft dus op het oppervlak liggen waardoor grip verminderd. Om die reden is deze yogamat dan ook niet geschikt voor elke yogasoort. Hou hier rekening mee!

Afmetingen en Ruimte

De mat is 180 cm lang, 61 cm breed en 4 mm dik. Als ik heel eerlijk ben vind ik matten met een breedte van rond de 60 cm nét iets tekort komen. Maar dat is wellicht een persoonlijke voorkeur. Ik ben dan ook een beetje verpest door altijd mijn yoga practice op de wat bredere matten te doen 😉 

 

Ik hou ervan om genoeg ruimte te hebben maar in principe is rond de 60 cm breed een gemiddelde maat voor een yogamat. Bepaal hierin voor jezelf wat jij wilt en waar jij je goed bij voelt! 

 

De dikte van de mat is 4 mm en is voldoende om te ondersteunen maar ook nog contact te behouden met de ondergrond voor balansoefeningen. De Manduka eKO die we hierna gaan bespreken is ietwat dikker en komt op 5 mm dikte. 

Duurzaamheid en Schoonmaken

Manduka raadt aan om de yogamat te reinigen met speciale yogamat reinigers. Ik ben er zelf niet persé een groot fan van maar mocht jij dat wel zijn dan raad ik deze Manduka yogamat reinigers te koop bij Bol.com aan. 

 

Ik ben zelf wat meer van de eenvoudige middeltjes. De ‘Oma weet Raad’ huismiddeltjes zeg maar. De eKO yogamatten kunnen ook prima gereinigd worden met appelciderazijn verdund in water. 

Uiterlijk en Beleving

De eKO series van Manduka komen in een ‘marble’ uitvoering en ook in een uitvoering met één egale kleur. Beide niet heel erg spectaculair maar smaken verschillen 😉 Qua uiterlijk vind ik de eKO serie matten van manduka wel het mooiste ná de Flowin’Motion yogamat. 

 

Trouwens, alle matten die ik bespreek in dit artikel zijn verkrijgbaar in meerdere kleuren. Dus er is zeker voor een ieder wat wils!

Je Yogamat meenemen

eKO Manduka liteDe eKO lite yogamat van natuurrubber wordt geleverd zonder draagtas. De mat weegt 2,3 kilo. Dit is op zich relatief zwaar wanneer je je beseft dat deze mat kleiner is dan de Flowin’Motion, Liforme en Ecoyogi yogamat terwijl zij respectievelijk 2,5 en 2,3 kilogram wegen. 

 

Hoe komt dit? Dit is te verklaren doordat de toplaag van deze yogamat een gesloten celstructuur heeft en daardoor een grotere dichtheid heeft en dus zwaarder weegt.

 

Deze mat is gevoelig om te ‘rafelen’ zoals je kunt zien op de afbeelding. Om dit te voorkomen raden we je aan om een draagtas te kopen bij de mat.

Een eerlijke Prijs?

Je betaald bij Bol.com 79,95 euro voor deze yogamat. Is dat een goede prijs voor de kwaliteit van de mat?

 

We hebben de mat heel bewust op de 4e plaats gezet. De mat is namelijk niet geschikt voor iedere yogasoort omdat het grip verliest onder natte omstandigheden en mis ik nét wat breedte tijdens mijn practice.

 

De mat is wél ontzettend duurzaam. Je kunt er dus lang mee doen. Wellicht langer dan de yogamatten met een vegan PU-leren toplaag. Maar dit ligt ook echt aan hoe jij de mat gebruikt én onderhoud.

 

Hij is duurder dan de Flowin’Motion en Ecoyogi mat, waar eerder mijn voorkeur naar uitgaat. Een mooie 4e plaats voor deze topper dus. 


 

Manduka eKO Yogamat

 

manduka eko yogamat natuurruberAls laatste stellen we graag aan jou voor: Het grotere broertje van de Manduka eKO lite! Deze mat is één mm dikker en weegt bijna een kilo zwaarder. Het is natuurlijk een kwestie van persoonlijke voorkeur maar 3,2 kilo is een behoorlijk gewicht! Omdat de yogamat daarnaast wat duurder is dan broertje-lief hebben we deze yogamat op de 5e plaats gezet. 

Grip en Stabiliteit

De grip en stabiliteit zijn te vergelijken met de eKO lite. Onder droge omstandigheden heeft deze mat een uitstekende grip, al blijft onze voorkeur uitgaan naar een vegan PU-leren toplaag. 

 

Onder natte omstandigheden verliest deze mat ietwat aan grip maar mocht dit niet belangrijk voor jou zijn, heb je aan deze mat een top studio yogamat. Hij kan namelijk vrij intensief worden gebruikt. 

 

Doe je een wat actievere vorm van yoga? Dan adviseren we je óf een yogahanddoek te kopen óf te kiezen voor een yogamat met een toplaag met open celstructuur zoals de Liforme yogamat, Flowin’Motion of Ecoyogi yogamat. 

 

De mat is één mm dikker dan de eKO lite waardoor je méér ondersteuning en meer demping ervaart. Ik vind deze mat qua dikte het fijnste. Het geeft nét even wat meer demping maar is nog dun genoeg om contact met de ondergrond te behouden wanneer je bijvoorbeeld een halve maan pose of dancer pose doet.

Afmetingen en Ruimte

De Manduka eKO mat is 180 cm lang en 61 cm breed. Het kan zijn dat de informatie bij Bol.com wat verwarrend wordt weergegeven. De eKO is NIET 66 cm breed maar 61 cm. Hij is wél één millimeter dikker dan de eKO lite. Daarmee is de mat dus 5 mm dik. 

 

In principe zijn dit vrij standaard afmetingen. Ik vind het zelf echter altijd fijn om nét even wat meer ruimte te hebben. Daarom vind ik de matten van Liforme en Flowin’Motion ook het fijnste qua afmeting en ruimte. 

 

Wil je persé een Manduka yogamat van natuurrubber? Maar je mist wat centimeters in de breedte? Dan raden we je aan om eens te kijken naar de Manduka GRP serie. Deze is wél weer wat prijziger en staat daarom niet in deze lijst. 

Duurzaamheid en Schoonmaken

Net zoals het kleine broertje eKO lite kun je wat appelciderazijn aanlengen met water en hiermee je mat reinigen. Manduka adviseert om deze Manduka reinigers verkrijgbaar bij Bol.com te gebruiken. 

 

Zoals je hebt kunnen lezen ben ik zelf een voorstander van ‘eigen huismiddeltjes’ en deze gebruik ik dan ook het meest voor mijn matten. De sprays gebruik ik liever af en toe zodat je practice een andere dimensie krijgt. Een lekker geurtje afkomstig van essentiële oliën kan je practice absoluut verrijken!

 

LET OP!! Niet elke yogamat van natuurrubber is geschikt voor sprayreinigers. Lees daarom altijd goed welke spray voor welke yogamat gebruikt kan worden! 

Uiterlijk en Beleving

Ik vind persoonlijk het ‘marble effect’ mooier dan een egale kleur. De eKO yogamat zonder ‘marble’ is een klein beetje saai. Tenzij je natuurlijk een opvallende kleur kiest 😉 

 

manduka eKO

 

Wil je marble voor jouw eKO yogamat? Dan betaal je iets meer. Deze blauwe marbled surf eKO yogamat van natuurrubber heeft bijvoorbeeld wél dit mooie effect. 

 

Wat de gehele eKO serie trouwens typerend maakt is het ‘reliëf’ op de toplaag. Dit blijft wederom een kwestie van smaak maar persoonlijk vind ik het wel wat hebben. 

Je Yogamat meenemen

Manduka levert haar yogamatten zonder draagtas. De eKO lite serie is ongeveer 2,3 kilo en de eKO serie is 3,2 kilo. Het ligt natuurlijk aan jouw situatie maar wanneer je bijvoorbeeld veel naar de studio toe gaat raden we je aan om een draagtas aan te schaffen. 

 

De eKO series hebben, zoals we eerder al aanhaalde, de neiging om tijdens transport te gaan ‘rafelen’ (zie foto bij eKO lite). Om dit te voorkomen kun je het beste je yogamat vervoeren in een yogatas. 

Een eerlijke Prijs?

Het is logisch dat deze yogamat iets duurder is dan de eKO lite serie. De mat is dikker en biedt daardoor meer comfort, ondersteuning en demping. 


 

We hopen al je vragen over een yogamat van natuurrubber te hebben beantwoord! 

Dit vind jij ook leuk!

Geef een antwoord