vrouw beste yogablok
Home » Blog » Yoga blok: Top 3 beste! + 30 manieren om een yoga blok te gebruiken!

Yoga blok: Top 3 beste! + 30 manieren om een yoga blok te gebruiken!

Een yoga blok is eigenlijk onmisbaar bij het beoefenen van yoga. Vooral als nieuwe yogi kan het gebruik van een yoga blok écht een uitkomst zijn! Niet alleen kersverse yogi’s houden van yogablokken, óók ervaren yogi’s! Maar welk yoga blok is het beste? Waarom gebruik je nou eigenlijk een yoga blok? We gaan je alles vertellen én we laten je óók nog eens 30 manieren zien hoe je een yoga blok kunt gebruiken!

 

Wat is een yoga blok

Een yoga blok is een veelvuldig gebruikt hulpmiddel tijdens yoga. Ook bij meditatie kan het blok ingezet worden om bijvoorbeeld een juiste zithouding te creëren. Een yoga blok is letterlijk een blok. Om een beeldvorming te kunnen maken kun je denken aan een baksteen. Dit is de vorm die een yoga blok zo ongeveer heeft.

 

Althans, de meest gangbare yogablokken dan. Want je hebt namelijk ook nog yogablokken met afgeronde hoeken, soort ovaal vormen en wig vormen. Deze yogablokken komen in veel mindere mate voor en worden vaak gebruikt voor onder andere Iyengar Yoga, Ashtanga Yoga, Restorative Yoga en Power Yoga.

 

Yogablokken kunnen van verschillende materialen gemaakt zijn. Daarnaast komen ze in verschillende formaten én zijn ze er in allerlei verschillende kleuren met of zonder leuke print.

 

beste yogablok

Verschillende materialen yoga blok

Elke yogi heeft zijn of haar eigen voorkeur wat betreft de materialen waarvan de blokken gemaakt zijn. Wat vind jij belangrijk? Prijs, duurzaamheid, milieu?

 

Yogablokken van kurk

Dit zijn natuurvriendelijke en duurzame yogablokken. Ze zijn 100% afbreekbaar. Ze bieden een goede ondersteuning en glijden niet weg omdat ze vrij stroef zijn. Deze yogablokken hebben onze persoonlijke voorkeur. Wij vinden het namelijk belangrijk, dit zien we ook in de yoga filosofie terug, om onze afdruk op onze planeet zo klein mogelijk te houden. Kurk is hierin een mooie bewuste keuze. 

 

Yogablokken van foam

Foam blokken zijn onwijs licht qua gewicht en voelen zeer zacht aan. Veel foam blokken worden gerecycled, aldoende de fabrikanten en verkopers. Wij moeten eerlijk zeggen dat we dit toch vaak in twijfel trekken… De blokken kunnen wél lang mee maar zijn dus niet milieuvriendelijk!

 

Yogablokken van hout/ bamboe

Dan hebben we nog yoga blokken gemaakt van bamboe. Deze zijn evenals kurk milieuvriendelijk en duurzaam. Ze zien er ook erg mooi uit. Desondanks zijn we er geen fan van.

 

Blokken van hout zijn zwaar en glad. Dit houdt in dat je minder grip ervaart. En grip vinden wij persoonlijk erg belangrijk tijdens een yoga practice. Daarnaast zijn de blokken wat duurder dan kurk en foam blokken. Ze zijn wél erg duurzaam. Koop je een yoga blok van hout? Dan gaat deze ook wel een levenlang mee.

Verschillende formaten yogablok

Er bestaan verschillende formaten yogablokken. Ben jij een beginnend yogi? Dan raden we je aan om met de normale maat yoga blok te starten.

 

De ‘normale’ maat

Dit is de meest gangbare maat yoga blok die verkrijgbaar is. Tevens ook het meest gekozen yoga blok.

 

Extra dik/hoog

Je hebt yoga blokken die extra dik/hoog zijn. Super fijn voor wanneer je bijvoorbeeld pas net begint met yoga en je nog niet zo flexibel bent of wanneer je bijvoorbeeld een fysieke beperking hebt. Een dikker blok haalt namelijk de ondergrond nóg dichter naar je toe waardoor de kans op overstrekken wordt beperkt.

 

Dun en plat

Hele dunne platte blokken kunnen nét dat beetje extra geven. Ze kunnen je bijvoorbeeld ondersteunen in de plow pose (halasana) of in de shoulderstand (sarvangasana). Een normaal blok zou hier veel te hoog zijn waardoor je juíst blessures in de hand werkt. Met een plat blok kun je je schouders goed ondersteunen zodat je nek (ook) wat minder belast wordt.

 

Ovaal vorm/ afgerond

Sommige yogi’s geven de voorkeur aan ovaal of afgeronde blokken. Een afgeronde rand voelt natuurlijk ook prettiger in je rug dan bijvoorbeeld een hoekige rand.

 

Het ovale yoga blok is onder andere speciaal ontworpen voor ondersteuning in de lotushouding, meditatiehouding (the easy pose; sukhasana) of variaties daarop.

 

Mensen die namelijk moeite hebben om hun knieën op de grond te plaatsen, pijnlijke knieën hebben of erg strak in het liesgebied zijn, kunnen zodoende een ovaal yoga blok onder de knie plaatsen ter ondersteuning.

 

Wigvorm

Deze worden gebruikt bij specifieke yogavormen zoals onder andere Iyengar Yoga, Ashtanga Yoga, Restorative Yoga en Power Yoga.

 

Een wig blok kan ondersteunen in bijvoorbeeld een handstand (Adho mukha vrksasana) en ontlast hier je hand- en polsgewricht.

Waarom zou je een yoga blok gebruiken?

In onderstaande video zal Melanie van Happy with Yoga je exact uitleggen WAAROM je een yoga blok zou moeten gebruiken. Melanie is een ervaren yoga docent en deelt zodoende haar ervaring met jullie!

 

 

Zo zie je dat een yoga blok je practice absoluut ten goede kan komen. Niet iedereen is hetzelfde en dus kunnen hulpmiddelen ontzettend prettig zijn. Het is in ieder geval geen schande wanneer je ze gebruikt! Het betekent absoluut niet dat je tekort schiet als yogi maar eerder dat je de wijsheid in pacht hebt om hulp te aanvaarden en te erkennen dat het maken van aanpassingen je practice juíst kan verdiepen!

 

Yogablokken zorgen voor een praktische verlenging van de armen en zorgen voor goede ondersteuning van de rug, het hoofd en heupen wanneer nodig. Voor beginnende yogi’s kan dit een super fijne uitkomst zijn maar ook voor mensen met bijvoorbeeld fysieke beperkingen of letsel. Ervaren yogi’s daarentegen kunnen hun practice juist verdíepen door gebruik te maken van yoga blokken. 

 

In de video spreekt Melanie ook over een beginnerscursus. Deze heeft zij samen met haar partner opgezet met als doel yoga voor iedereen toegankelijk te maken. Ben je benieuwd naar deze cursus? Dan kun je deze hier direct op hun website bekijken.

 

Wij schreven er eerder ook een review over, gebaseerd op onze eigen ervaringen met de beginnerscursus! Mocht je die willen lezen, klik dan hier om de uitgebreide review te zien. 

30 manieren om een yoga blok te gebruiken

Nu je weet waarom je een yoga blok zou ‘moeten’ gebruiken, is het wellicht fijn om wat snelle inspiratie te krijgen. Onderstaande video laat snel en makkelijk zien hoe je je blok kunt inzetten op maar liefst 30 manieren!

 

1 of 2 yogablokken?

Deze vraag krijgen we wel vaker. Wat is het meest handig: 1 of 2 yoga blokken kopen? Wanneer je bovenstaande video hebt gezien, kun je daar waarschijnlijk antwoord op geven!

 

Wij raden over het algemeen aan om twee stuks te kopen. Dan ben je in ieder geval altijd goed voorbereid! Mocht je dan vaak maar één blok gebruiken, heb je een reserve blok. Ook fijn toch?

 

De meeste yogi’s geven niet voor niets de voorkeur aan twee yoga blokken. Zo kun je aan beide zijden van je yogamat een blok neerleggen en zijn ze dus altijd binnen handbereik.

 

Weet je niet zeker of je één of twee blokken moet kopen? Kijk dan de bovenstaande video nogmaals om te zien waar en wanneer er twee blokken worden gebruikt en bepaal zodoende voor jezelf wat jij het meest prettig vindt.

Waar kan ik yoga blokken kopen?

Er zijn meerdere webshops waar je terecht kunt voor yoga blokken. Wij hebben natuurlijk een aantal favorieten 🙂 Dit zijn de wat grotere webshops die betrouwbaar en bekend zijn. En gewoon hele leuke yoga props hebben! 😉

Yogashop.nl

Ga er maar alvast goed voor zitten want yogashop.nl heeft een leuk aanbod speciaal voor jou. je kunt hier niet alleen yoga blokken scoren maar ook bijvoorbeeld meditatiekussens en yoga bolsters. Kijk hier welk aanbod ze nu hebben. 

Spiru

Deze webshop mag niet ontbreken! Hier vind je het yoga gerelateerde aanbod van Spiru. 

Sale?

Zo nu en dan heeft Spiru super aantrekkelijke aanbiedingen. Bekijk welke artikelen er nu in de aanbieding zijn, misschien vind je hier je toekomstige yoga blokken wel! 😉

Bol.com

Wie kent Bol.com nou niet? We weten allemaal dat ze snel leveren, verzending is gratis evenals retourneren en het aanbod is grandioos. Aan yoga blokken heeft Bol.com ook geen tekort, bekijk het aanbod hier! 

Amazon.nl

Amazon verovert momenteel Nederland. Net als Bol.com is Amazon grandioos groot, bekend én betrouwbaar. De verzending is hier niet altijd gratis dus let goed op. De beste yoga blokken van Amazon kun je hier bekijken. 

Beste yoga blok: Top 3!

Tot stand gekomen op basis van aantal recensies, waardering van klanten,  duurzaamheid van de blokken en de prijs-kwaliteit verhouding.

1. Positive Things Yoga Blokken Kurk

positive things yoga blok

 

Mooie set van twee yogablokken gemaakt van duurzaam en milieuvriendelijk kurk. Prachtige chakra print. 

2. A-FTNSS Yoga Blokken met Yoga Riem

A-FTNSS yoga blok

 

Portugees kurken yoga blokken en een yoga strap/ yoga riem. Volledige set met hulpmiddelen. Zeer geschikt voor de beginnende yogi!

3. A-FTNSS Yoga blokken Foam en Yoga Riem

A-FTNSS yoga blok foam

 

Nog een mooie set van A-FTNSS. Deze blokken zijn gemaakt van foam. Ook inclusief een yoga riem en dus wederom zeer geschikt voor de beginnende yogi!

Op zoek naar meer yoga hulpmiddelen?

Yoga blokken zijn ontzettend populair met een reden. Een blok is een waardevolle aanvulling op je yogapractice. Maar niet alleen een yoga blok kan jouw practice ‘to the next level’ tillen of verder verdiepen! Wij schreven eerder over de beste meditatiekussens en de beste yoga bolsters. Beide ook ontzettend fijne hulpmiddelen en zeer geliefd onder yogi’s en beoefenaars van meditatie.

 

Ben jij benieuwd naar de beste meditatiekussens of wil je meer weten over bijvoorbeeld het belang van een goede meditatiehouding? Lees dan ons artikel over de beste meditatiekussens hier.

 

Mocht je op zoek zijn naar een bolster of wil je gewoon wat meer weten over het nut van een yoga bolster, hoe je ze gebruikt etc? Dan kun je hier alles lezen over yoga bolsters!

 

Lekker neuzen tussen allerlei yoga props? Kijk eens bij één van de grootste webshops in Nederland en vind wat je nodig hebt!

 

 

 

 

Wij wensen je een fijne practice mét hulpmiddelen! Cheers, op jouw Welzijn!

Dit vind jij ook leuk!

Geef een antwoord