Yin Yoga is een wat rustigere vorm van yoga. Vergis je echter niet in de intensiteit. Yin Yoga kan namelijk best intens aanvoelen doordat je op een wat dieper niveau werkt dan de overige yogastijlen. Het is geschikt voor zowel de beginnende yogi als de wat verder gevorderde yogi.

 

namaste mudra

Typisch Yin Yoga

Wat is nou echt typisch Yin Yoga? 

 

 • Bij Yin Yoga worden statische houdingen voor een langere periode aangehouden. Dit kan bijvoorbeeld variëren van 5 minuten tot een kwartiertje! 
 • Yin Yoga is specifiek gericht op het ontspannen van de spieren en het bereiken van diepe algehele ontspanning.

 • Bij Yin Yoga wordt er dieper gewerkt op onder andere het bindweefsel en de spieren maar ook op de meridianen (energiebanen in het lichaam).

 • Doordat er zo diep gewerkt wordt leer je de kracht van ‘overgave’: je leert om los te laten.
 • Er wordt veel gebruik gemaakt van yoga hulpmiddelen.
 • Bij Yin Yoga draait het om loslaten en ontspanning, er wordt daarom met regelmaat aandacht gegeven aan meditatie.

Gebruik van hulpmiddelen

Yin Yoga staat erom bekend dat er veelvuldig gebruik wordt gemaakt van yoga hulpmiddelen. Deze zijn er specifiek om jou te helpen een yoga houding zo lang mogelijk ontspannen vol te kunnen houden. 

 

Het blijkt in de praktijk veel lastiger te zijn dan het er misschien uitziet: het lang volhouden van een bepaalde yoga houding. Ondanks dat Yin Yoga tot de rustige yoga stijlen behoort, kan het zeker wel intens zijn. 

 

Bedenk je maar eens dat je last hebt van je onderrug. Met Yin Yoga ga je vervolgens een houding aannemen specifiek gericht op je onderrug. Dat kun je wellicht even volhouden maar reken maar dat het gaat zeuren na verloop van tijd. En daar komen de yoga hulpmiddelen dan om de hoek kijken. 

 

Met hulpmiddelen maak je het jezelf gemakkelijker waardoor je de houding lange tijd kunt aanhouden en zodoende het meeste uit je practice kunt halen!

Welke hulpmiddelen gebruiken we bij Yin Yoga voornamelijk?

Hoe en waarom gebruiken we hulpmiddelen?

Yogablokken zijn misschien wel één van de meest gebruikte hulpmiddelen binnen yoga. Wil jij weten welke yogablokken het beste zijn en hoe je ze kunt gebruiken? Lees dan hier meer over het gebruik van yogablokken.

 

Met een yogadeken zorg je ervoor dat je lichaam niet te snel afkoelt voor of na een yogasessie. Tijdens het mediteren kan een yogadeken ook goed van pas komen. Een yogadeken helpt bij ontspanning en kan tevens op andere creatieve manieren worden ingezet tijdens een yin yoga sessie.

 

Yogariemen zorgen als het ware voor een verlengstuk van je armen zodat je verder kunt reiken. Hierdoor is een yogariem een mooi hulpmiddel om sneller flexibeler en leniger te worden. 

 

Bolsters zijn multifunctionele yoga props. Ze kunnen op meerdere manieren worden gebruikt en ingezet. Ben jij benieuwd welk yoga bolster het beste is én hoe je een bolster kunt gebruiken? Lees het dan hier.

 

Yoga kan niet bestaan zonder meditatie. In vrijwel elke yogastijl wordt er aandacht gegeven aan meditatie. Zo ook binnen Yin Yoga. Ontdek hier de beste meditatiekussens van dit moment + waar je op moet letten bij het kopen van een meditatiekussen.

 

Tijdens Savasana, meditatie of yoga nidra wil je optimaal kunnen ontspannen. Een oogkussen kan jou hierbij helpen doordat het onder andere licht blokkeert en je ogen helpt te ontspannen. 

Wat is de oorsprong van Yin Yoga?

In het jaar 1970 is Yin Yoga in het leven geroepen door de Amerikaan Paulie Zink. Paulie Zink is een Chi Kung en Martial Arts expert.

 

Een Amerikaan hoor ik je denken? Niet bepaald wat je misschien zou verwachten. Maar vergis je niet! Als expert op het gebied van Chi Kung en Martial Arts bezit Paulie JUIST ontzettend veel kennis over verschillende vormen van lichamelijke beweging. Naast Chi Kung en Martial Arts kun je hierbij ook nog denken aan Kung Fu en Toa Yin. 

 

Al deze kennis heeft Paulie gebruikt als basis om Yin Yoga te ontwikkelen. Om deze reden zie je in Yin Yoga zowel Chinese als traditionele Indiase technieken terug. Daarnaast heeft Paulie een aantal yoga houdingen zélf ontwikkeld en toegevoegd. 

 

Pas in de jaren tachtig heeft de Amerikaan Paul Grilley Yin Yoga geïntroduceerd in Europa. Hij was één van de eerste yoga docenten in Nederland en geeft samen met zijn vrouw yogalessen.

Voor wie is Yin Yoga geschikt? 

Yin Yoga is een zeer geschikt voor mensen die ontspanning zoeken, die meer rust in zichzelf willen vinden en voor mensen met bepaalde lichamelijke beperkingen en/of aandoeningen.

 

Ben jij bijvoorbeeld iemand die veel spierklachten ervaart? Heb je veel stress? Reuma? Overspannen of burn-out? Fibromyalgie? Dan kan deze vorm van yoga verlichting geven. 

Wat zijn de voordelen van Yin Yoga?

Welke effecten heeft Yin Yoga op ons Welzijn? Laten we eens kijken welke voordelen je haalt uit het beoefenen van Yin Yoga. 

 

 • Versterken en versoepelen van bindweesfel en gewrichten
 • Dieper liggende spieren losmaken
 • Bekkengebied losmaken
 • Je leert loslaten en ontspannen (juíst dus in gespannen of moeilijke situaties)
 • Diep opgeslagen oude spanningen kunnen vrijkomen en losgelaten worden
 • Je kunt zodoende blokkades opheffen
 • Meer ontspanning en balans ervaren af de mat

Andere Yoga Soorten

Geef een antwoord