mindfulness boeken
Home » Blog » Deze 9 Mindfulness boeken wil jij écht niet missen! (Bestsellers + 2 extra!)

Deze 9 Mindfulness boeken wil jij écht niet missen! (Bestsellers + 2 extra!)

Mindfulness quote the little things the little moments they aren't little

Over Mindfulness

Wat is Mindfulness?

Mindfulness is de kunst te leren leven in het hier en nu. Mindfulness is aanwezig zijn in het heden. En hoe makkelijk dat misschien ook mag klinken, dat is het dus absoluut niet.

 

95 Procent van je gedachten is exact hetzelfde als de dag ervoor. 80 Procent is overwegend negatief.

Kun je het je voorstellen? 95% van je gedachtes zijn dus eigenlijk herhalingen! En 80% is negatief. Dat is nogal wat! Dit komt onder andere omdat we veelal onbewust zijn. Want zeg nou zelf: waren we ons hiervan wél bewust, dan zouden we nieuwe én positieve gedachtes denken toch?

 

Dus wat nou als we vaker aanwezig kunnen zijn in het hier en nu? En dus niet in gedachten verzonken? Wat nou als we ons denken kunnen veranderen door aan de slag te gaan met Mindfulness?

Bewustzijn

Door aanwezig te zijn in het hier en NU en niet in het verleden of in de toekomst, vergroot je je bewustzijn. Je bent écht aanwezig en daardoor dus bewust (van jezelf en de omgeving). 

Iedereen kan het!

Mindfulnes heeft nog steeds een wat zweverig karakter. Zonde! Want dat is het absoluut niet! Je hoef niet ‘spiritueel’ te zijn om aan Mindfulness te doen. Veel mensen denken dat. Mindfulness is geschikt voor iedereen. Er zijn geen uitzonderingen. Iedereen kan Mindfulness leren!

 

De sleutel tot succes ligt vooral in jouw motivatie. Oefening baart kunst. Zo simpel is het. Hoe vaker we iets doen, des te beter worden we erin. 

 

Ben je benieuwd naar snelle en praktische Mindfulness oefeningen die je elke dag gemakkelijk kunt toepassen? Misschien vind je ons artikel 6 Mindfulness oefeningen zonder moeilijk gedoe! Snel en effectief! (TIP!) dan wel leuk om te lezen. De oefeningen zijn toegespitst op het alledaagse leven. Je hoeft er dus geen tijd speciaal voor vrij te maken!

Minfulness quote boeken a good book is a gift you can open again and again

Mindfulness boeken: 7 Bestsellers!

Speciaal voor jou hebben we dé must-haves op het gebied van Mindfulness op een rijtje gezet! Laten we eens kijken. 

1. Haemin Sunim – Dingen die je alleen ziet als je er de tijd voor neemt.

haemin sunim dingen die je alleen ziet als je er de tijd voor neemt

 

Geschreven door Haemin Sunim (1974), een boeddhistische monnik geboren in Zuid-Korea, die voor zijn studie naar Amerika verhuisde en daar studeerde aan Berkeley, Harvard en Princeton. Hij doceert Boeddhisme aan Hampshire College en woont afwisselend in New York en Seoul. Inmiddels is hij uitgegroeid tot een van de meest invloedrijke boeddhistische leermeesters van dit moment.

 

“Dit handboek voor mindfulness en kalmte, een bestseller in Korea, staat vol wijze adviezen over reflectie en hoe het rustiger aan te doen in het leven.’ Elle.com

 

“Sunims woorden zijn diepgaand én herkenbaar, eenvoudig én verfijnd, en elk hoofdstuk voelt meer aan als een gesprek met een lieve, bedachtzame vriend dan als het lezen van weer een boek over mindfulness. Perfect voor lezers die op zoek zijn naar een onderbreking van hun drukke leven. Sunims filosofie roept een kalme zekerheid op, die doet denken aan Libanees-Amerikaanse dichter Kahlil Gibran.’ Publishers Weekly

 

Citaten, gedachten, ideeën, mooie illustraties, dit boek staat er vol van. Lezers complimenteren de schrijver vooral om de rust die het boek ademt en de doorwerking die het heeft. Het is een mooie steun en leidraad om er eens bij te pakken tijdens hectische tijden.  

2. Ruby Wax – Frazzled 

Ruby wax frazzled

 

Ruby Wax is comédienne en bestsellerauteur. Zij schreef de bestseller Tem je geest, de mindfulnessgids Frazzled en De mens, een handleiding.

 

Niet alleen is zij een bestseller auteur, ze behaalde tevens haar master in Cognitieve gedragstherapie aan de Universiteit van Oxford. Ook gaf ze wereldwijd presentaties over depressie en mindfulness, onder andere tijdens TEDGlobal, en heeft ze een platform opgezet voor mensen met depressie en andere geestesziektes. 

 

Mark Williams, professor klinische psychologie aan de universiteit van Oxord: “Frazzled is een geweldig boek vol hartstocht, verve en humor. Met haar unieke boek laat Ruby je stap voor stap kennismaken met de wetenschap en de praktijk van mindfulness om je te leren omgaan met alles wat het leven je voor je voeten werpt.”

 

Op geestige, slimme en toegankelijke wijze laat Ruby Wax gewone mensen zien hoe ze voorgoed kunnen veranderen en waarom ze dat zouden willen. Met mindfulnessadviezen voor relaties, voor ouders, voor kinderen en tieners, en een zesweekse cursus gebaseerd op haar studies aan de universiteit van Oxford is Frazzled een volledig boek voor een gezonder en gelukkiger leven.

 

Lezers zijn zeer enthousiast vanwege de toegankelijkheid van het boek, het leesgemak, de humoristische inval én de aanvullende cursus. 

3. Mark Williams – Mindfulness: Een praktische gids om rust te vinden in een hectische wereld

mark williams - Mindfulness een praktische gids om rust te vinden in een hectische wereld

 

Mark Williams is hoogleraar klinische psychologie aan Oxford University en een internationale autoriteit op het gebied van wetenschappelijk onderzoek naar mindfulness. Hij ontwikkelde samen met collega’s Mindfulness Based Cognitive Therapy (MBCT), waarmee hij mindfulness introduceerde in de cognitieve therapie. Williams is tevens co-auteur van de bestseller Mindfulness en bevrijding van depressie.

 

Dit boek heeft als co-auteur Danny Penman. Danny is journalist voor de Daily Mail. Eerder werkte hij voor The Independent en de BBC.

 

Met behulp van een reeks eenvoudige oefeningen uit dit boek, die je gemakkelijk kunt inpassen in je dagelijks leven, leer je hoe je jezelf stap voor stap kunt bevrijden van angst, stress, somberheid en vermoeidheid. Het programma is gebaseerd op Mindfulness-Based Cognitive Therapy (MBCT), waarvan de werkzaamheid wetenschappelijk bewezen is.

 

Dit boek wordt aanbevolen door Flow magazine en wordt door lezers als zeer effectief en praktisch ervaren vanwege de 8-weekse geïntegreerde cursus. 

4. Mark Williams – Mindfulness en bevrijding van Depressie

mindfulness en bevrijding van depressie mark williams

 

Co-auteurs van deze bestseller zijn John Teasdale, Zindel Segal en Jon Kabat-Zinn. Jon Kabat-Zinn is emeritus hoogleraar geneeskunde aan de Universiteit van Massachusetts en bestsellerauteur op het gebied van mindfulness.

 

Mark Williams is, zoals eerder besproken, evenals John Teasdale en Zindel Segal, hoogleraar psychologie aan de universiteiten van respectievelijk Oxford, Cambridge en Toronto.

 

“Het is een duidelijk, goed geschreven boek, dat je inzicht geeft in hoe negatieve gedachten en gevoelens ontstaan en dat jij zelf de sleutel bent om hier anders mee om te gaan. Dat is moeilijk maar het is wel mogelijk. Ik ben me pas een paar maanden aan het verdiepen in mindfullnes maar het voelt nu al als een bevrijding.”

 

Mindfulness en bevrijding van depressie legt de verborgen psychische mechanismen van depressie bloot, laat zien hoe je weerbaarder kunt worden bij de tegenslagen van het leven en helpt tot wanhoop leidende denkpatronen te doorbreken. Het bevat een bewezen werkend en gemakkelijk toepasbaar zelfhulpprogramma om terugkerende chronische ongelukkigheid te verminderen.

 

Speciaal voor dit boek ingesproken geleide meditaties zijn te downloaden.

5. Eckart Tolle – De kracht van het Nu

Eckart Tolle De kracht van het Nu

 

Eckhart Tolle is een van de meest geliefde en inspirerende spiritueel leraren van dit moment. Zijn boeken, waarvan De kracht van het Nu en Een nieuwe aarde de bekendste zijn, staan al jaren op eenzame hoogte in de bestsellerlijsten.

 

“Dit boek omschrijft heel herkenbare situaties en geeft een verklaring. Het legt ons uit hoe het principe van ons denken werkt en geeft handvatten om beter hiermee om te gaan. Nee, niet beter, maar anders. Het ervaren hoe het is, is een ontzettend fijn, herkenbaar en goed gevoel.”

 

Aan de hand van vraag en antwoord laat Eckart in deze bestseller zien dat wij niet onze gedachten zijn. Telkens weer komt hij terug op dezelfde waarheid en dat is dat er alleen het NU bestaat. 

6. Jon Kabat-Zinn – Gezond leven met Mindfulness

gezond_leven_met_mindfulness Jon Kabat-Zinn

 

Uiteraard mag Jon Kabat-Zinn niet ontbreken in deze mindfulness boeken lijst! Jon wordt beschouwd als de grondlegger van mindfulness, zowel in de reguliere gezondheidszorg als in de samenleving. Samen met zijn vrouw Myla schreef hij het boek Handboek Mindful Ouderschap waarbij zij haar waarde vanuit haar expertise, o.a. als vroedvrouw toevoegde. 

 

“Als je je wilt verdiepen in mindfullnes en meditatie is dit boek een prachtig werk omdat het zowel de diepte in gaat en wetenschappelijke uitleg geeft in begrijpelijke taal als heel praktische info geeft. Tips hoe je kunt starten met mediteren en op welke manier je daar het meest baat bij kunt hebben. Indrukwekkend en simpel tegelijk.”

 

“Helder beschreven, fijn boek, diverse meditatie en yoga oefeningen met voorbeeldtekeningen erin. Erg blij met dit boek.” 

 

“Super goed handboek. Dit is waar mindfulness over gaat. Jon kabaal-Zinn geeft helder en duidelijk weer waar mindfulness over gaat. Stap voor stap. Mooi als je de 8-weekse cursus wilt gaan doen of als je je echt wilt verdiepen in mindfulness meditatie.”

 

Gezond leven met Mindfulness is een handboek meditatief ontspannen en een effectief programma tegen pijn en stress. 

7. Jon Kabat-Zinn – Mindfulness voor Beginners

mindfulness_voor_beginners_jon_kabat-zinn

 

Wederom een mindfulness boek door Jon Kabat-Zinn. Niet voor niets want Jon Kabat-Zinn geldt als de meest gezaghebbende auteur op het gebied van mindfulness. Hij ontwikkelde het achtweekse mindfulnessprogramma waar mindfulnesstrainers over de hele wereld mee werken.

 

Mindfulness voor Beginners is bedoelt voor, zoals de naam al aangeeft, mensen die nog niet bekend zijn met Mindfulness en zich willen gaan verdiepen. 

 

Jon Kabat-Zinn beschrijft zodoende de essentie van mindfulness. In vijf delen – beginnen, volhouden, verdiepen, rijpen en oefenen – komen de cruciale aspecten van mindfulness aan bod en leer je hoe mindfulness een gunstig effect kan hebben op je welbevinden en je gezondheid. Mindfulness voor beginners is een basisboek waarmee je direct aan de slag kunt.

Meer (Mindfulness) boeken?

Iedereen is anders. Het kan daarom zijn dat jouw boek er wellicht niet bijstaat. Misschien past het niet bij jouw situatie of is het gewoon niet het juiste boek! Dat kan. 

 

Wij zijn er van overtuigd dat er óók voor jou een goed mindfulness boek te vinden is! We raden je daarom aan om eens lekker te snuffelen in Nederlands grootste online boekenwinkel.  

2 extra boeken tips

Onderstaande boeken zijn dan wellicht geen échte mindfulness boeken maar het zijn wél twee zeer populaire toppers mocht je je beste leven willen leiden en baas willen worden over je eigen hoofd.  

 

Dit zijn zeker geen kleintjes! Lezers zijn er rázend enthousiast over! En dan hebben we het niet over ‘een paar’ lezers. Deze boeken zijn beiden bestsellers met goed recht!

Mindfulness cursus

Voor degene die serieus aan de slag willen met mindfulness is het wellicht een goed idee om een cursus te volgen. Er zijn tegenwoordig genoeg cursussen te vinden. Zowel online als offline.

 

Ben je benieuwd wat een online mindfulness cursus voor je kan betekenen? Lees dan het artikel Online Mindfulness Training: Waarom het niet werkt (Belangrijk!) Laat je niet afschrikken door de titel 😉 We bespreken onder andere aan aantal redenen waarom mindfulness bij sommige mensen niet werkt en hoe je het wél kunt laten werken.

Trap niet in ‘de dure mindfulness val’

Wij vinden namelijk dat veel mindfulness cursussen veel te duur zijn. Mindfulness zou toegankelijk moeten zijn voor de ‘normale’ mens, voor iedereen. We willen allemaal meer rust en minder stress ervaren en een gelukkig leven leiden. En iedereen verdient dat ook! Cursussen van een paar duizend euro vinden we dus wat overdreven.

 

Dat moet anders kunnen! En dat kan 😉

Online no-nonsense Mindfulness

De online Mindfulness voor het Dagelijks Leven Cursus van Happy with Yoga staat zeer goed aangeschreven, heeft mooie positieve reviews én is prima betaalbaar. Hieronder kun je alvast kennis maken met Rolf van Happy with Yoga. In onderstaande video legt hij het belang uit van leven in het hier en nu.

 

 

De Mindfulness voor het Dagelijks Leven cursus is een 8-weekse Mindfulness cursus inclusief audiobestanden, video’s en dagelijkse emails. De cursus is een dagelijks stappenplan voor mensen die aan de slag willen met Mindfulness en meer rust willen ervaren en minder stress.

 

In de praktijk blijken veel mensen het lastig te vinden om zichzelf te motiveren en te blijven oefenen. Ervaar jij dat ook? Dan kan deze cursus een mooie manier voor jou zijn om mindfulness te leren!

Mindfulness-voor-het-dagelijkse-leven-banner

 

 

 

 

Mocht je vragen hebben, kun je altijd bij ons terecht! Have fun and be mindful 😉 Veel liefs

Dit vind jij ook leuk!

Geef een antwoord