yoga mat kopen
Home » Blog » Yoga mat kopen: Dé Yoga Mat Checklist! Wacht met kopen tot je dit weet!

Yoga mat kopen: Dé Yoga Mat Checklist! Wacht met kopen tot je dit weet!

Omdat yoga de laatste jaren onwijs in populariteit toeneemt, neemt automatisch de vraag naar yogamatten toe. Niet geheel onlogisch dat jij door de bomen het bos wellicht niet meer kunt zien. Om jou te helpen de juiste yoga mat te kopen, hebben wij als ervaren yogi’s een ‘Yoga Mat Checklist’ gemaakt. Speciaal voor jou! Met behulp van deze checklist kun jij snel en zonder teveel gedoe inzichtelijk krijgen welke yoga mat bij jou past. 

Waar moet je op letten bij het kopen van een yoga mat?

Wanneer je een yogamat wilt kopen zul je tot de ontdekking komen dat er ontzettend veel keuze is. De beste yoga mat is een kwestie van persoonlijke voorkeuren. Wil jij de juiste keuze maken met het kopen van een yoga mat? Hou dan rekening met onderstaande punten. Deze punten komen ook terug in onze Yoga Mat Checklist. 

1. Materiaal

Dit is een hele belangrijke! Yogamatten onderscheiden zich voornamelijk door verschil in materiaalkeuze. Materiaalkeuze heeft invloed op de duurzaamheid van je mat, dus hoelang je ermee kunt doen, en het heeft een grote invloed op het milieu (en ook op jouw gezondheid!).

 

Daarnaast is materiaalkeuze verantwoordelijk voor hoe de mat op de grond ligt (dus plat of met opgekrulde randen), de geur die de mat afgeeft en het gewicht van je mat.

 

Zo zijn TPE en PVC matjes bijvoorbeeld licht. Rubber is zwaarder. PVC geeft een chemische lucht af en is ontzettend milieu onvriendelijk. Daarentegen zijn TPE en rubber juist weer biologisch afbreekbaar. TPE matten zijn stug, kwetsbaar en hebben vaak vervelende opstaande randen.

 

Natuur rubberen matten kunnen niet langdurig in het felle zonlicht gebruikt worden en hebben wat extra liefde nodig qua verzorging maar hebben weer de beste grip, liggen als genageld aan de vloer, zijn wat groter qua afmetingen en planeetvriendelijk vanwege biologische afbreekbaarheid. 

 

Weeg voor jezelf dus af wat je precies belangrijk en fijn vindt! 

2. Grip

Is grip heel belangrijk voor jou dan kun je denken om een pvc yogamat of een natuur rubberen yogamat te kopen. Beide bieden een goede grip. Wij, als ervaren yogi’s, zijn heel enthousiast over de grip die natuur rubberen yogamatten bieden! We willen serieus ook nooit meer anders 😉 

 

De beste yogamatten vinden wij matten van natuur rubber met veganistisch eco-PU leer of een mat van 100% natuur rubber. De grootste speler in yoga-land, Liforme, werkt niet voor niets met deze yogamatten! 

 

Omdat wij Liforme echter ietwat duur vonden, hebben we onze eigen matten laten ontwerpen en produceren! Met alle liefde en vol trots bieden wij dan ook onze Flowin’Motion yogamatten aan. Zelfde kwaliteit, met een mooie gouden print én natuurlijk betaalbaar! 

 

Er bestaan ook natuur rubberen yogamatten met een bovenlaag van suéde en kurk. Suéde wordt chemisch bewerkt en bedrukt en biedt geen goede grip (glijdt weg). Kurk biedt een wat betere grip maar is wat lastiger schoon te houden. 

 

Beoefen je een wat intensievere yogastijl? Transpireer je veel? Houdt er dan rekening mee dat yogamatten van PVC en TPE gaan glijden. Het beste kun je dan een yoga mat kiezen van natuurlijk rubber. Suéde schijnt een betere grip te krijgen wanneer je de toplaag nattig maakt. Veganistisch leer heeft een uitstekende grip zowel nat als droog. 

 

Vind je het verwarrend? Geen zorgen! Met behulp van de Yoga Mat Checklist kun je snel en gemakkelijk inzien welke yogamatten voor jou geschikt zijn qua grip.

 

never underestimate the power of a woman with a yogamat

3. Afmetingen

Let bij het kopen van een yogamat écht op de verschillende afmetingen want anders zou je nog wel eens voor vervelende verrassingen kunnen komen te staan. 

 

Het is belangrijk om tijdens je practice voldoende ruimte te hebben om al je oefeningen te kunnen doen. Ben je zelf wat groter of vind je wat extra ruimte fijn? Kies dan een ietwat grotere yoga mat. Het kan enorm storen als je nét telkens een beetje tekort komt of bijvoorbeeld op het randje zit.

 

Wij oefenen zelf het liefste op wat bredere yoga matten (68 cm). De standaard yogamat is ongeveer 60 cm breed en daar vinden wij persoonlijk net wat ruimte tekort komen om alle houdingen echt OP de mat te kunnen doen.  

 

Daarnaast is onze favo yoga mat óók iets langer dan de gemiddelde yoga mat. Vooral voor liggende en grond oefeningen is dit enorm fijn. 

 

Onze Flowin’Motion yogamatten zijn 185 cm x 68 cm. Dit zijn wat ruimere afmetingen dan van een gemiddelde yoga mat. Beter iets teveel dan te weinig toch? 

4. Uiterlijk

Hoeveel waarde hecht je aan het uiterlijk van je yoga mat? Ik ken mensen die het liefste een egale mat hebben, gewoon simpel en eenvoudig. Andere zoeken specifiek naar een mooie unieke print. Er bestaan ook yogamatten met lijnen die je kunnen helpen met je alignment/houding (bijvoorbeeld de matten van Liforme).

 

Yogamatten komen in allerlei kleuren. Kies wat jij mooi vindt! Dat komt namelijk zeker je practice ten goede! 😉

5. Dikte 

De dikte van een yogamat is belangrijk en mede bepalend voor hoe jij je practice uiteindelijk ervaart. Bij yoga is balans een belangrijk onderdeel.

 

Een te dikke mat is daarbij niet handig omdat je hierdoor je connectie met je ondergrond verliest. Een hele dunne mat daarentegen biedt minder demping en is dus niet fijn wanneer je bijvoorbeeld hele gevoelige gewrichten hebt.

 

4 tot 6 mm is over het algemeen een mooie dikte om voldoende ondersteuning te geven aan je gewrichten én je tegelijkertijd stabiliteit te bieden voor je balans oefeningen. Dit is ook de dikte die studio yogamatten hebben. 

 

Tegenwoordig zien we veel dikke ‘yogamatten’. Deze zijn dan bijvoorbeeld meer dan een cm dik. Eigenlijk zijn dit geen échte yogamatten maar meer oefenmatten of fitnessmatten. 

6. Prijs

Wat jij wilt uitgeven aan een yogamat is geheel je eigen keuze. Als beginnend yogi zul je waarschijnlijk nog niet teveel willen uitgeven. Je wilt namelijk eerst even uitproberen of yoga wel écht iets voor je is. Een goede yoga mat kost je zo 130 euro (Liforme). Zonde, mocht achteraf blijken dat yoga toch niet je ding is 😉  

 

Daarentegen kun je jezelf afvragen hoelang je zult doen met een spotgoedkoop matje van rond de 20 – 30 euro. Meestal is goedkoop duurkoop. Wees dus kritisch en laat je niet verleiden door kwalitatief mindere yoga matten met een lokkend prijsje. 

 

Uiteindelijk gaat het erom wat jij nodig hebt en wat jij belangrijk vindt. Wanneer je op bovenstaande genoemde punten let en via onze Yoga Mat Checklist je keuze maakt, zul je ongetwijfeld uitkomen bij jouw perfecte yogamat!

my_yoga_mat_is_like_a_magic_carpet_where_i_doscover_places_within_me_i_never_knew_existed

Yoga mat kopen: Veelgestelde vragen

1. Waarom gebruik je een yoga mat?

Een yogamat zorgt voor grip en hygiëne. Een goede yoga mat zorgt ervoor dat jij al je oefeningen zorgeloos kunt doen zonder risico op vallen of wegglijden. 

 

Daarnaast is het ‘schoon’. Het is fijn om op een schone yoga mat te oefenen in plaats van op een ondergrond die vuil en oneffen is. Dit verstoort je practice. 

 

Een ander voordeel van een yoga mat is dat het stabiliteit en demping geeft. Een goede mat geeft jou ondersteuning bij balans oefeningen en tegelijkertijd demping bij grond oefeningen. 

2. Welke yoga mat is het beste?

Dit is persoonlijke voorkeur. Onze voorkeur gaat uit naar een planeetvriendelijke, biologisch afbreekbare yoga mat. Daarnaast vinden wij grip één van de meest belangrijke dingen tijdens onze practice. 

 

Verder is het hebben van genoeg ruimte op je mat, ofwel de juiste afmetingen, een vereiste én natuurlijk wilt het oog ook nog wat 😉 Wij houden van een mooie ruime yoga mat. 

 

Wat voor jou de beste yogamat is hangt af van jouw wensen en behoeftes. Laat je daarom helpen door ons en gebruik onze Yoga Mat Checklist!

3. Hoeveel kost een yoga mat?

Yogamatten heb je van 10 euro tot ongeveer 160 euro. De prijs van een yoga mat is afhankelijk van meerdere factoren.

 

Bepalend zijn onder andere het merk van de yoga mat, de materiaalkeuze, afmetingen en dikte, de print, etc. 

 

Het is logisch dat een bekend groot merk een hogere prijs kan vragen voor een yoga mat. Wanneer een yoga mat is gemaakt van bijvoorbeeld goedkoop materiaal als TPE, PVC of foam, dan zal de prijs lager liggen dan bijvoorbeeld bij duurzame natuurlijke producten zoals natuurlijk rubber. 

 

Grotere en dikkere matten zijn ook automatisch duurder dan de wat kleinere en dunnere matjes (zoals de reis edities). En yogamatten met een mooie print zullen ook hoger in prijs zijn dan bijvoorbeeld egale yogamatten zonder print. 

4. Hoeveel mm moet een yoga mat zijn?

Doorgaans worden in yoga studio’s yogamatten gebruikt met een dikte van 4-6 mm. Deze dikte is uitermate geschikt om balans oefeningen te doen én tegelijkertijd demping te bieden aan gewrichten. Wij adviseren beginnende yogi’s vrijwel altijd om te starten met genoemde dikte.

 

Wanneer je een yoga mat kiest die dikker is zul je rekening moeten houden met het feit dat balans oefeningen veel uitdagender zullen zijn. Doe je veel grond oefeningen en is een yoga mat van 4 – 6 mm niet voldoende? Kies dan een wat dikkere yoga mat.

 

Er bestaan ook yoga matten die wat minder dik zijn en specifiek bedoeld zijn om mee te nemen op reis. Omdat de matten vrij dun zijn, zijn ze tevens lichter. Dit is natuurlijk fijn om mee te reizen.

 

Het vinden van de juiste dikte yoga mat is simpelweg een kwestie van uitproberen. 

5. Hoe lang moet mijn yoga mat zijn?

Hoelang jouw yoga mat moet zijn is afhankelijk van hoe lang je zelf bent. Er bestaan yogamatten voor de wat langere mensen. Zo zijn er bijvoorbeeld ook matten van 2 meter! 

 

De meeste yogamatten echter zijn rond de 180 cm lang. Onze Flowin’Motion yogamatten zijn ietsjes langer en zijn 185 cm lang (én ook breder dan de gemiddelde yoga mat). 

 

Ik ben zelf 161 lang en heb verschillende formaten uitgeprobeerd. Ik vind 185 écht een hele fijne lengte voor een yogamat. Let daarnaast niet alleen maar op de lengte van een yogamat maar óók op de breedte. Dit is minstens zo belangrijk! 

 

De meeste yoga matten zijn ongeveer 60 cm breed. Dit vinden wij nét niet breed genoeg. Met bepaalde houdingen zit je dan net op de rand of zelfs af de mat. 68 cm breed is perfect om alle yoga asana’s goed uit te kunnen voeren.  

6. Wat is het verschil tussen een yoga mat en een fitness mat?

We zien nog wel eens ‘yogamatten’ voorbij komen welke eigenlijk meer fitnessmatten of oefenmatten zijn. Deze dikke matten zijn veelal van foam en bedoeld om ondersteuning te bieden tijdens grondoefeningen. 

 

Bij yoga is balans echter een belangrijk onderdeel. Daarnaast is het maken van contact met de ondergrond eveneens belangrijk. Een te dikke yoga mat kan daarom je yoga practice verstoren.

 

Let er dus goed op tijdens het kiezen van een yoga mat dat je daadwerkelijk een yoga mat koopt! Bij de meeste yoga soorten is een mat van 4-6 mm aan te raden. Je wilt namelijk contact blijven maken met de ondergrond om zodoende balans te kunnen vinden én je wilt voldoende ondersteuning voor je gewrichten kunnen ervaren. 

 

Een fitnessmat is veelal bedoeld voor buikspieroefeningen en andere grond oefeningen. Daarom is een fitnessmat vaak dikker en ook van wat goedkoper materiaal gemaakt (meestal foam). Dit materiaal slijt sneller en is niet geschikt voor (intensieve) yoga practices!

Yoga Mat Checklist: Ontdek welke yoga mat het beste bij jou past!

Niet iedereen heeft dezelfde voorkeuren of stelt dezelfde voorwaarden aan een yogamat. Hoe vaak jij op de mat staat en welke yogasoort jij beoefent, speelt bij de keuze om een nieuwe yogamat te kopen een grote rol.

 

yoga mat kopen checklist

Bekijk hier alle yogamatten verkrijgbaar bij Bol.com die op de Checklist staan. Wil jij specifiek zoeken en ben je benieuwd welke yogamat voor jouw situatie het beste is? Maak dan gebruik van de Yoga Mat Checklist!

 

Met behulp van de Yoga Mat Checklist kun je snel en gemakkelijk een yoga mat vinden die bij jou past! Zo weet je binnen mum van tijd welke yoga mat je kunt kopen.

 

Je ontvangt de checklist in PDF bestand. In de roze cirkels staan klikbare linken die doorlinken naar yogamatten gefilterd op specifiek bijbehorende kenmerken. Zo hoef jij zelf niet op onderzoek uit te gaan en kom je direct bij de juiste mat aan!

 

De Yoga Mat Checklist, in combinatie met dit artikel waarin we uitgebreid enkele punten uit de checklist bespreken én uitleggen waar je op moet letten bij het kopen van een yoga mat, gaan jou ongetwijfeld helpen jouw nieuwe yoga mat te vinden!

Wil jij starten met Yoga?

Begin jij nog maar net met yoga begonnen of sta je op het punt om te beginnen? Lees dan onze review Happy with Yoga: Yoga Stap voor Stap – Goede investering?

 

In deze review beoordelen we een yoga cursus speciaal voor beginners. Als ervaren yogi’s hebben we een uitgebreide en eerlijke review geschreven speciaal voor mensen die net starten. We geven je middels een video opname een rondleiding door de online leeromgeving zodat je weet waar je aan toe bent.

 

Voor een paar tientjes kun je vandaag nog de basis van yoga leren. Niet goed geld terug garantie, dus absoluut het proberen waard! 

 

yoga stap voor stap review

Yogi in hart en nieren? 

Ben jij een yogi in hart en nieren? Of gewoon lekker op weg met jouw yoga journey? Misschien vind je het dan leuk om aan te sluiten, samen met vele andere yogi’s, bij het grootste Yoga platform van Nederland: Practice van Happy with Yoga.

 

Wederom speciaal voor jullie schreven wij een uitgebreide review over dit platform. Practice wordt ook wel de Yoga Netflix genoemd 😉 Is het deze titel waardig? Is het platform de moeite waard? Wat houdt het platform precies in? Hoe ziet het eruit? Hoe werkt het? Is er genoeg aanbod? Is het geschikt voor beginners of voor de meer ervaren yogi?

 

We beantwoorden al je vragen in onze review Happy with Yoga: De NL Yoga Netflix?  Het platform is een absolute aanrader al zeggen we zelf! Voor hetzelfde geld als een losse yoga les in een yoga studio, krijg je namelijk onbeperkt toegang tot onwijs veel yogalessen én cursussen

online-yoga practice happy with yoga

Cursussen-grid practice happy with yoga

Wij hopen dat je na het lezen van dit artikel de perfecte yoga mat hebt kunnen kopen! Mocht je nog vragen hebben, stel ze dan gerust 🙂

Dit vind jij ook leuk!

Geef een antwoord