yoga voor beginners
Home » Blog » Yoga voor beginners: Deze beginnersfouten wil jij vermijden! (Belangrijk!)

Yoga voor beginners: Deze beginnersfouten wil jij vermijden! (Belangrijk!)

Super leuk dat je wilt gaan starten met yoga! Of misschien bén je al gestart en wil je, als kersverse yogi, gewoon wat meer leren over yoga. Als ervaren yogi’s gaan we jou vertellen waar je als beginnende yogi tegenaan kunt lopen. En hoe je hier het beste mee kunt omspringen zodat jij een soepele start kunt maken. Wordt binnen no-time een échte yogi met deze yoga voor beginners tips en tricks! 

 

Yoga voor beginners: Wat is yoga precies?

We zullen je in het kort uitleggen wat yoga inhoudt!

Wat betekent yoga?

Allereerst komt het woord ‘Yoga’ vanuit het Sankriet, een oud Indiase taal, en betekent verbinding. Er wordt vaak gesteld dat deze verbinding staat voor de verbinding tussen lichaam en geest, dit is deels waar. Bij yoga werk je inderdaad naar een evenwicht tussen lichaam en geest toe. Echter, waar yoga écht voor staat is de verbinding met het ‘Zelf’.

Het doel van yoga

Yoga helpt mensen om weer met zichzelf te verbinden. En vooral hier in het Westen is dit hedendaags meer nodig dan we misschien ooit willen toegeven 😉 Kijk alleen maar in je eigen omgeving…

 

Hoeveel mensen ken je die niet lekker in hun vel zitten, die overspannen of gestresst zijn, depressief, die allerlei chronische en onverklaarbare kwaaltjes hebben, die ziek zijn etc? Dit is vaak het gevolg van het niet in contact staan met zichzelf! Je gaat dan over je grenzen omdat je ze niet voelt.  

 

Wist je dat yoga een eeuwenoude (ongeveer 5000 jaar) levenswijze is die oorspronkelijk door monniken in het leven is geroepen? Het uiteindelijke doel van yoga is om een gelukkig, evenwichtig en gezond leven te leiden. Het draait dus niet alléén maar om fysieke oefeningen en zéker niet om ‘het perfecte plaatje’!

 

Mocht je meer willen weten over yoga en de oorsprong van yoga, dan kun je hier het artikel Wat is yoga? En waar kom het eigenlijk vandaan? lezen!

 

De meest bekende vorm die wij hier in het Westen kennen, is Hatha Yoga. Hatha is een samenvoeging van ‘Ha’ en ‘Tha’ waarbij ‘Ha’ zon betekent en ‘Tha’ maan. Dit vertegenwoordigt twee tegengestelden die in Hatha Yoga symbool staan voor het in evenwicht brengen van de tegengestelde mannelijke (actieve) energie en de vrouwelijke (kalme) energie.

Yoga is voor iedereen

Waar wij ontzettend blij van worden is dat yoga in de afgelopen jaren in toenemend tempo steeds bekender en populairder is geworden. Wat je hedendaags (helaas) veel ziet zijn vooral de mooie foto’s van ultra lenige mensen die ingewikkelde asana’s (yoga poses) uitvoeren. Begrijp me niet verkeerd, daar kunnen we zeker van genieten!

 

MAAR…

 

Yoga draait niet alléén om deze fysieke oefeningen! Deze fysieke oefeningen (de asana’s) zijn onderdeel van het geheel. Wij vinden het jammer dat dit ‘mooie en perfecte’ beeld op bijvoorbeeld social media mensen kan afschrikken om yoga te proberen. Yoga is namelijk voor iedereen! Je hoeft niet slank, lenig of topfit te zijn!  

beste yoga voor beginners

Beste yoga voor beginners

Welke yoga is eigenlijk de beste yoga voor beginners? Welke vorm is het fijnste om mee te starten? Hoe begin je met yoga als je nieuw bent?

 

Je hebt wellicht al het één en ander opgezocht over yoga en gezien dat er meerdere yoga stijlen bestaan. Dit kan wat verwarrend zijn voor de beginnende yogi. Dat was het voor ons jaren geleden ook! We adviseren je daarom graag 🙂

Hatha yoga

Eerder in dit artikel hebben we het over hatha yoga gehad, de yoga stijl die wij hier (in het Westen) het beste kennen. Bij Hatha yoga wordt er gewerkt met tegengestelde energieën om zodoende evenwicht te creeëren. Door de ademhaling te koppelen aan losstaande asana’s (yoga houdingen) wordt er gewerkt naar balans.

 

Je brengt als het ware lichaam en geest samen zodat je meer innerlijke rust kunt ervaren en een evenwichtiger leven kunt leiden. Wij raden je ook aan om als eerste kennis te maken met Hatha yoga. Voel hoe dit is voor je en kijk van daaruit eventueel verder.

Online yogalessen

Beginnende yogi weten vaak niet waar en hoe ze moeten beginnen. Al het begin is moeilijk en uitdagend, dat is absoluut niet vreemd! We horen vaak van mensen dat ze het lastiger vinden om naar een yogales tóe te gaan dan dat ze bijvoorbeeld een yoga voor beginners les via het internet kunnen volgen. De drempel is hierbij simpelweg wat lager.

 

Wij raden je dan ook aan om gewoon online te starten. Op deze manier kun je in alle rust en in je eigen omgeving kennis maken met yoga. Je zult hierdoor sneller geneigd zijn om yogalessen te volgen. Ook zien we dat mensen het vaak langer vol houden omdat het onder andere makkelijker in te plannen is.

 

TIP!! Spreek met jezelf af wanneer je tijd voor jezelf vrij maakt. Maak er een GEWOONTE van. Wees dus consequent, dit is het meest effectief! Om jezelf te motiveren en herinneren aan je afspraak met jezelf kun je een speciaal yoga hoekje inrichten zodat je binnen no-time de mat op kunt stappen. Dit werkt beter dan dat je je mat weg stopt en niet ziet 😉

 

Wil jij weten waar je de beste en leukste online yogalessen kunt vinden? Lees dan ons artikel Online yoga: Wat zijn de beste en leukste online yogalessen? Je vindt hier ook meer dan genoeg yoga voor beginners lessen!

Serieus aan de slag met yoga voor beginners

Wil je direct serieus aan de slag met yoga en ben je dedicated om de basis te leren beheersen? Dan raden we je een online training of cursus aan. Op deze manier ga je namelijk gestructureerd aan de slag met de beginselen van yoga. Losse lessen volgen is natuurlijk veel anders dan een cursus die bedachtzaam in elkaar gezet is.

 

Een goed begin is het halve werk!

De meeste kans op succes is om éérst de basis te leren. Dat is met alles zo. Een chirurg begint ook niet direct met een open hart operatie toch? Zij beginnen eerst met de basis: leren hechten (leuk feitje: dat weet ik omdat ik op de operatiekamer heb gewerkt 😉 ).

 

Laten we zeggen dat een gemiddelde yogales ongeveer tussen de 15 en 50 euro kost ongeveer. Voor datzelfde geld heb je deze volwaardige yoga voor beginners cursus van Happy with Yoga. Daar kun je niet voor tobben, lijkt ons!

 

Ken je Happy with Yoga nog niet en/of wil je onze review lezen over deze yoga voor beginners cursus? Lees dan hier onze review Yoga Stap voor Stap: Wél of niet doen? (Getest door Yogi’s!). Zo kun je ontdekken of het iets voor je is! ♡

happy with yoga online cursus Yoga stap voor stap

Vermijd deze beginners fouten! 

Yoga heeft zóveel gezondheidsvoordelen dat we het zonde zouden vinden wanneer je té vroeg zou afhaken. Onderstaand hebben we daarom de meest voorkomende obstakels opgesomd die we bij beginnende yogi’s voorbij zien komen. Probeer deze beginnersfouten te vermijden en je bent al een heel eind op weg om een échte yogi te worden 😉

1. Oordelen

Yoga is onbekend terrein. En we zijn als mensen geneigd om té snel een oordeel te vellen over de dingen die we niet begrijpen en/of kennen. Oordelen is makkelijk. Probeer nieuwe dingen een kans te geven! Dat is veel uitdagender 😉

 

Keep an open mind, that’s the only way new things can get in!

Yoga kan op het begin best ongemakkelijk aanvoelen. En naast fysieke oefeningen en houdingen ga je óók nog eens aan de slag met meditatie en ademhalingsoefeningen. Dit kan wat vreemd zijn op het begin. Probeer open te staan voor deze nieuwe dingen in je leven, leer ze kennen en oordeel pas later 🙂 

2. Kijk niet naar andere!

Social media loopt hedendaags over van yogi’s op de meest mooie plaatsen en in de meest gekke en ingewikkeld uitziende houdingen. Laat je niet weerhouden van yoga ‘omdat jij nooit zulke poses kunt aannemen’. Dit is namelijk niet wat yoga is.

 

Yoga is geen wedstrijd wie het meest lenig is of wie de meest moeilijke houdingen kan doen. Yoga bestáát ook niet alleen maar uit deze ingewikkelde houdingen…

 

Yoga draait om de ontdekking van jezelf. Een mooie bijkomstigheid is dat je uiteindelijk inderdaad ook fysiek sterker én leniger wordt! Jij kunt yoga dus op jouw manier doen. Er is geen goed of fout! Vergelijk jezelf vooral niet met andere. Jij bewandelt namelijk jouw pad.

3. Niet consequent zijn

Wat heeft volgens jou meer effect? 1 keer in de week of om de week een keer flink aan de slag of elke dag/om de dag een (kortere) practice? Precies! Consequent zijn is key! Het is écht de sleutel naar succes.

 

Wanneer je spieren wilt ‘kweken’ ga je ook niet een willekeurige keer sporten ‘zodra het een keer uitkomt’. Nee, om resultaten te behalen zul je elke dag ‘iets’ moeten doen of in ieder geval een aantal keer in de week. Zorg dat het een routine wordt, een ritueel, een gewoonte. Op die manier kun je het niet vergeten en zul je écht resultaat gaan zien!

 

“Don’t judge each day by the harvest you reap but by the seeds that you plant.”

Happy with Yoga biedt op hun online practice platform, ook wel bekend als de yoga netflix, veel yoga voor beginners lessen aan die je kunt synchroniseren met je agenda! Misschien een goed idee?

4. Met volle maag yoga doen

Wij adviseren om je practice op een zo leeg mogelijke maag te doen. Natuurlijk het liefste op lege maag maar we begrijpen dat dat niet altijd mogelijk is voor iedereen. De meeste yogi’s doen hun practice echter op lege maag in de ochtenduren vóór het ontbijt. Wij doen dit zelf ook al jaren en geven er zonder twijfel de voorkeur aan.

 

Wat je ook kunt doen is een yoga practice voordat je gaat slapen. Op die manier is je maag ook relatief leeg (tenzij je natuurlijk eet vlak voor je naar bed gaat). Wanneer je een practice doet vóór je gaat slapen, zoek dan een rustige yoga voor beginners les uit die je voorbereid op jouw nachtrust.

5. Geen hulpmiddelen gebruiken

Niet voor niets bestaan er yoga props (yoga hulpmiddelen). Deze kunnen vooral de beginnende yogi erg goed ondersteunen. Wij raden dan ook zeker aan om op zijn minst yogablokken én een meditatiekussen aan te schaffen. In principe gebruik je deze hulpmiddelen vrijwel elke yogales.

 

Wil je meer weten over yogablokken? Lees dan het artikel Welk yogablok is het beste? En hoe gebruik je yogablokken? (top 5 beste!). Of ga hier direct naar de meest populaire yogablokken.

 

Een goede yogales wordt altijd afgesloten met een korte meditatie. Vooral in de ochtend en avond is dit een heerlijke manier om je dag te starten en/of eindigen. Welke meditatiekussens het beste zijn om te gebruiken kun je lezen in het artikel Welk meditatiekussen is het beste? En waar moet je op letten? (top 8).

 

Of shop hier de mooiste meditatiekussens!

6. Niet de juiste lessen kiezen

Als beginnend yogi kun je soms iets te enthousiast bepaalde houdingen willen uitproberen ‘omdat ze er zo gaaf uitzien’ of vul maar in. Dit zien we vaker dan eens verkeerd gaan met blessures tot gevolg. Als je begint met zwemmen gooi je jezelf ook niet direct in het diepe bad, je begint eerst in het kleine bad.

 

Met yoga werkt dit net zo. Wanneer je begint, kies dan de juiste lessen voor jezelf uit. Maak het jezelf niet te lastig met de kans dat je óf jezelf blesseert óf te snel opgeeft omdat het te moeilijk of zwaar is. Hier vind je de beste en leukste online yogalessen waaronder óók yoga voor beginners lessen! 

 

Belangrijk is dus om éérst de basis te beheersen. Doe dit op jouw tempo en op jouw manier. Werk vanuit daar weer verder aan je practice! Je zult zien dat het bijna als vanzelf gaat op deze manier!

 

Leer hier de basis van yoga!

7. Vergeten om op de ademhaling te focussen

Dit wil je écht niet! En dit gebeurt behoorlijk vaak. We get it. Je staat in een super ongemakkelijke houding. Niet echt een situatie waarbij je ademhaling dus mega relaxt zal zijn. Logisch…

 

En hier ligt dus precies de kracht van yoga. Door te leren werken met je adem kun je jezelf gemakkelijker door ‘moeilijke en ongemakkelijke’ situaties leiden. Dit geldt op de mat tijdens de uitdagende asana’s en uiteindelijk zal dit een uitwerking hebben op jouw leven af de mat. Als dit te mooi klinkt om waar te zijn, kijk dan even terug bij punt 1 😉

8. Te snel opgeven

Iets nieuws leren kost tijd. Om welke reden jij dit ook wilt gaan doen, hou dit altijd in gedachte. Vind de juiste motivatie en zet een intentie zodat je niet te snel opgeeft. Lach om jezelf op het begin, heb plezier en neem jezelf ook weer niet al te serieus…

 

Ik weet nog heel goed hoe het mij afging de eerste paar lessen. Ik volgde óók yogalessen online. Op het begin kon ik écht heel weinig aan. Ik was super stijf en mijn lichaam deed ook overal pijn.

 

Ik denk dat het mijn tweede yoga voor beginners les was waarbij de docent zichzelf dubbelvouwde en zei ‘try to relax into the pose’. Ik probeerde mijn tenen te raken maar zag mezelf nog steeds rechtop zitten in de spiegel. Ik heb toen zó onwijs hard moeten lachen om mezelf. ‘Hoe kan ze dat nou zeggen? Hoe dan?!’

 

Mezelf de tijd gunnen, structureel oefenen (al is het maar voor een paar minuutjes per dag) én plezier hebben zijn voor mij de sleutel tot succes geweest. Zo heeft yoga mij van chronische pijn patiënt naar ondernemer geholpen. Als ik het kan, kan jij het dus ook 😉 Moraal van het verhaal: niet opgeven!

Yoga boeken

yoga books flowinmotionyoga

 

De bovenstaande afgebeelde boeken zijn échte aanraders voor de beginner. Zo hebben wij deze zelf ook gebruikt als naslagwerk tijdens onze practice. Tot op de dag van vandaag worden ze nog steeds gebruikt. De twee boeken staan namelijk boordevol met asana’s. Inclusief plaatjes en beschrijvingen hoe je ze het beste uitvoert, aanpassingen, anatomie etc.

 

Beide boeken zijn te koop bij Bol.com:

Hatha Yoga voor docenten en beoefenaars – Ram Jain en Kalyani Hauswirth-Jain

Yoga Dipika (Licht op yoga) – B.K.S. Iyengar en Marjet de Jong

In het artikel De beste yoga boeken? Deze 14 toppers wil jij niet missen! vind je nog meer goede yoga boeken die jou als beginnend yogi ongetwijfeld gaan helpen!

Serieus aan de slag met yoga?

Wil jij serieus de basis van yoga leren? Wil je écht aan de slag met yoga?

Als ervaren yogi’s volgden wij een yoga voor beginners cursus van Happy with Yoga. Dit deden we speciaal voor de beginnende yogi. Voor jou dus! We schreven er een eerlijke en uitgebreide review over.

 

Lees de review van de beginnerscursus Yoga Stap voor Stap hier. 

 

yoga stap voor stap review

Wij wensen je veel succes met yoga!

❤ Heb jij flowinmotionyoga.nl al gevonden op Instagram

online-yoga practice happy with yoga

Dit vind jij ook leuk!

Geef een antwoord