yoga boeken
Home » Blog » De beste yoga boeken? Deze 14 toppers wil jij niet missen!

De beste yoga boeken? Deze 14 toppers wil jij niet missen!

Speciaal voor jou hebben we de 14 beste yoga boeken geselecteerd! Zo hoef jij zelf niet meer op onderzoek uit en kun je in één overzicht zien welk yoga boek voor jou het meest geschikt is. Heb jij binnenkort ook één, of meerdere, van deze toppers in je boekenkast staan?

 

Minfulness quote boeken a good book is a gift you can open again and again

 

De beste yoga boeken voor beginners en gevorderden

We hebben een super mooie lijst van de beste yoga boeken voor je samengesteld. Ze staan niet persé op volgorde van populariteit of kwaliteit omdat dit nog wel eens wil fluctueren. Maar met behulp van deze lijst zul jij ongetwijfeld gaan slagen in je zoektocht naar een goed yoga boek! 

 

Of je nu een beginnende yogi bent of een (ver)gevorderde, of je nu op zoek bent naar wat extra verdieping betreft bijvoorbeeld de yoga filosofie of op zoek bent naar wat meer theorie en verdieping betreft asana’s (yoga poses), er is voor een ieder wat wils.

 

Anatomie? Check! Hoe stel je een goede yogales samen? Check! Verschillende stijlen yoga? Check! Diepgaande yoga filosofie? Check! Yoga nidra? Check! U vraagt, wij draaien 😉 Hier komen de beste yoga boeken! 

1. Yoga Anatomie – Leslie Kaminoff

yoga anatomie Leslie Kamikoff
 
Dit yoga boek is geschreven door de auteurs Leslie Kaminoff en Amy Matthews. Beide internationaal gerespecteerde experts en leraren in anatomie, ademhaling en lichaamswerk. 
 
Het boek is recentelijk gereviseerd en uitgebreid. Het bevat nu nóg meer asana’s, vinyasa’s en fullcolour-illustraties. Het biedt uitgebreide informatie om een dieper begrip te verkrijgen van de structuren en principes die ten grondslag liggen aan elke beweging die je maakt in een bepaalde yogahouding.
 
Dit houdt in dat je dus precies kunt gaan zien hoe bepaalde spieren reageren op de bewegingen van de gewrichten, hoe wijzigingen in een houding het effect daarvan kunnen vergroten en hoe de ruggengraat, ademhaling en lichaamshouding uiteindelijk met elkaar verbonden zijn. Van ademhaling tot draaiingen en staande houdingen, je kunt precies zien hoe bepaalde spieren reageren.
 
Het boek is geschikt voor beoefenaars en docenten. Yoga docenten kunnen hun kennis verdiepen en verfrissen en zodoende extra waarde geven in de lessen die zij hun leerlingen bieden. Voor beginnende yogi’s kan het zien van de uitwerkingen van de individuele yogahoudingen wellicht extra motivatie zijn om ze te beoefenen.
 
Misschien ben jij yoga gaan doen vanwege een chronische aandoening of chronische pijn. Ook dan is dit boek een mooie leerschool en kan het absoluut inspirerend werken! Het staat niet voor niets in de lijst ‘beste yoga boeken’!
 

2. Hatha Yoga voor docenten en beoefenaars – Ram Jain en Kalyani Hauswirth-Jain

Hatha yoga boek

 

Hatha Yoga voor docenten en beoefenaars is geschreven door Ram Jain en Kalyani Hauswirth-Jain. Oprichters en docenten van de Arhanta Yoga Ashrams (opleidingen) in Nederland en India. Zij hebben wereldwijd al meer dan 3000 yogadocenten opgeleid! Behoorlijk wat dus!

 

Dit boek is dan ook één van mijn favorieten. Ik heb hem zelf ooit eens als geschenk gehad van iemand. En daar ben ik nog steeds dankbaar voor! Mijn boek is overigens in het Engels zoals je kunt zien. Nederlands leest nét even wat makkelijker, vooral omdat er veel jargon in voorkomt. Maar je bent natuurlijk vrij om ook de Engels-talige versie te kiezen.

 

yoga books flowinmotionyoga

 

In het boek wordt op een ongelooflijk diepgaande en toch volledig toegankelijke wijze de yogabeoefening opgesplitst, de wetenschap die erachter zit, het chakra systeem en de asana’s (yogaposes).

 

Het bevat een ruim overzicht van meer dan 200 yogahoudingen. Er worden grote duidelijke foto’s bij elke houding geïllustreerd. Deze zijn door Kalyani zelf uitgevoerd. Bij de houdingen krijg je een gedetailleerde beschrijving van de uitvoering met aanvullende informatie over de duur, effecten, variaties en contra-indicaties.

 

Je ontdekt welke invloed yogahoudingen binnenin het lichaam hebben en hoe een systematisch samengestelde yogales je algehele gezondheid kan bevorderen. Er wordt laten zien hoe je een gestructureerde opbouw in je yogales kunt implementeren.

 

Je leert wat de medisch bewezen voordelen van yoga zijn en maakt kennis met de eeuwenoude principes die ten grondslag liggen aan het ordenen van de houdingen in overeenstemming met de corresponderende chakra’s (energiecentra).

 

Dit boek is, zoals de voorkant van het boek te kennen geeft, geschikt voor zowel docenten als beoefenaars. Volgens ons onmisbaar in je (yoga) boekenkast 😉 Het staat dan ook met goed recht in de lijst van beste yoga boeken! Een echte aanrader dus!

3. De yoga sutra’s van Patanjali – I.K. Taimni

de_yoga_sutras_van_pataljani

 

Dit boek is geschreven door de Indiase chemicus en theosoof dr. I.K. Taimni.

 

De Yoga Sutra’s van Patanjali zijn zo ongeveer meer dan 2000 jaar oud. Deze teksten worden hedendaags nog steeds door veel yogi’s gebruikt als soort van leidraad. De teksten gaan over de essentie van yoga. Want yoga is zoveel meer dan alleen maar fysieke oefeningen doen op een mooi matje!

 

Het boek is een goede basis om meer te leren over de klassieke yoga. De yoga filosofie wordt hier bijvoorbeeld uitvoerig uitgelegd. Verder worden meditatie, voorbereidende oefeningen, hogere psychische krachten en spirituele bevrijding besproken.

 

Dit boek is misschien niet direct geschikt voor beginners en eerder voor de wat gevorderde yogi, maar anderzijds is dat ook persoonlijk. Misschien ben jij op zoek naar het hoe, wat, waar, waarom? Naar meer diepgang?

 

De oude teksten, de sutra’s van Pataljani, zijn vrij lastig. Ze zijn voor westerlingen niet gemakkelijk te begrijpen. Toch heeft Taimni een manier gevonden om ze toegankelijk te maken voor iedereen.

4. Meditaties op de yoga sutra’s van Pataljani – Elleke van Kraalingen

meditaties op de yoga sutra's van Pataljani

 

Wellicht een mooie toevoeging op het vorige boek, De Yoga Sutra’s van Pataljani. Geschreven door Elleke van Kraalingen.

 

Elleke maakt de vrij ingewikkelde yoga filosofie toegankelijk voor een ieder. Het boek is behoorlijk diepgaand (evenals De yoga sutra’s van Pataljani geschreven door Taimni). Wat dit boek onderscheidend maakt, is dat de auteur heldere en overzichtelijke meditaties heeft toegevoegd. Elke meditatie verwijst naar de bijbehorende sutra’s.

 

Dit boek is geschikt voor beoefenaars en docenten. Al moet wel gezegd worden dat het geen licht boek is. Zoek je praktische verdieping? Dan is dit een boek die je aan je lijstje zou moeten toevoegen!

5. Yin Yoga – Stefanie Arend

yin_yoga_stefanie_arend

 

Yin Yoga is een zachte variant van yoga. We kennen allemaal wel de bekende yin-yang cirkel waar yin staat voor het vrouwelijke en yang voor het mannelijke. Samen maakt het één geheel. Het is in balans. Yin yoga staat dus meer voor het vrouwelijke. Meer zachtheid. Dit in tegenstelling tot het wat meer explosieve, wat je bijvoorbeeld in Ashtanga of Hatha yoga kunt terug vinden.

 

Yin yoga is meer gericht op ontspanning. Bij deze vorm hou je de houdingen ook wat langer aan. Het is gericht op de dieper liggende bindweefsels waardoor je lichaam soepeler wordt en je een mooie en goede houding krijgt.

 

Het boek bevat duidelijke foto’s en beschrijvingen van de houdingen. Ook wordt er uitgelegd wat voor effect elke individuele houding heeft op het fysieke lichaam.

 

Yin Yoga door Stefanie Arend is geschikt voor zowel gevorderden als beginners.

6. De 7 spirituele wetten van Yoga – David Simon en Deepack Chopra

de_7_spirituele_wetten_van_yoga

 

Deepack Chopra is een inmiddels veelgehoorde naam. Deepak heeft vele bestsellers op zijn naam staan en is veelal bekend om zijn boeken over spiritualiteit, alternatieve geneeskunde en ayurveda. Ook zijn begeleide meditaties zijn bekend. Samen met David Simon, algemeen
directeur van het Chopra Center for Well Being, heeft hij De 7 spirituele wetten van Yoga geschreven.

 

Het boek beschrijft hoe je yoga in je dagelijkse leven kunt toepassen. De auteurs willen mensen laten zien dat harmonie, geluk en overvloed beschikbaar is voor iedereen die ervoor openstaat.

 

Het boek bestaat uit drie delen; deel I gaat over de filosofie van yoga, deel II gaat over meditatie en ademhaling en deel III gaat over yogabeoefening zelf.

 

De 7 spirituele wetten van Yoga is geschikt voor iedereen die verdieping zoekt betreft yoga in haar holistische vorm.

7. Werkboek Chakra Yoga – Anodea Judith

werkboek chakra yoga

 

Geschreven door Anodea Judith, een Amerikaanse auteur, therapeut en trainer op het gebied van chakra’s, bodymind-integratie en yoga. Ze heeft een master in klinische psychologie en studeerde mind-body health in Californië. Daarnaast verdiepte ze zich in bio-energetica, mythologie, sociologie, systeemtheorie en mystieke spiritualiteit.

 

Het Werkboek Chakra Yoga richt zich op het bewust worden van de subtiele energie in ons lichaam tijdens het aannemen van de yoga houdingen, het ademwerk en de meditatie.

 

Dit boek is voor een ieder die meer wil weten en leren over chakra’s én dit in de praktijk wil toepassen. Niet voor niets is het een werkboek! Geschikt voor beginners en gevorderden.

8. Traumaverwerking door yoga – David Emerson en Elizabeth Hopper

traumaverwerking door yoga boek

 

Dit boek is een zeer specifiek en specialistisch boek gericht op, zoals de titel al weg geeft, traumaverwerking met behulp van yoga. Geschreven door David Emerson en Elizabeth Hopper.

 

Mensen die een trauma hebben moeten doormaken zijn vaak verwijderd van hun lichaam. Yoga kan immens helpen om dit contact weer te herstellen en zodoende weer te verbinden met eigen lichaam en daardoor zichzelf.

 

Het boek bevat een op maat gemaakt programma speciaal ontwikkeld voor slachtoffers van trauma. Het stelt slachtoffers in staat een positievere relatie met hun lichaam op te bouwen door middel van mindfulness, ademhaling en zachte yogaoefeningen.

 

Traumaverwerking door Yoga bevat onder andere een hoofdstuk speciaal voor slachtoffers, een hoofdstuk specifiek voor therapeuten en ook een hoofdstuk gericht aan yoga docenten. Het mag dus duidelijk zijn voor wie dit boek geschikt is. Natuurlijk is het vrij toegankelijk voor een ieder die geïnteresseerd is. Dit boek is ‘one of a kind’ en staat absoluut niet voor niets in de lijst met beste yoga boeken!

 

Een echte aanrader! 

9. Yoga Dipika (Licht op yoga) – B.K.S. Iyengar en Marjet de Jong

yoga dipika licht op yoga boek

 

Dit boek wordt vaak aangeraden door yoga opleidingen en mag niet ontbreken in de lijst met beste yoga boeken. Het wordt niet voor niets aangeraden door docenten. Het boek is namelijk een behoorlijk uitgebreid werk. Yoga Dipika is een vrij compleet boek waarin niet alleen yoga wordt geintroduceerd, maar ook pranayama, bandha’s en kriya’s een plaats krijgen.

 

Geschreven door B.K.S Iyengar en Marjet de Jong. Iyengar is geen kleine naam. Hij is de grondlegger van de Iyengar yogastijl, één van de meest bekende yoga leraren die de wereld ooit gekend heeft, auteur van vele boeken over de yoga filosofie en yogapractice én hij staat bekend als de man die yoga onder de aandacht heeft gebracht bij een groter publiek.

 

Yoga Dipika staat bomvol met yoga asana’s (poses). Zijn boek is dan ook het meest complete Hatha Yoga boek dat ooit verschenen is. In meer dan 400 pagina’s en 600 foto’s geeft hij een zeer exacte beschrijving van de 200 verschillende houdingen. Daarnaast geeft hij van elke houding de historische achtergrond en de medische en therapeutische uitwerking ervan.

 

Het boek is geschikt voor zowel ervaren als beginnende yogi. Ook weer eentje die je eigenlijk moét hebben in je yogaboekenkast. Dit boek is perfect te gebruiken als naslagwerk om je practice te verdiepen en te finetunen.

 

Kleine sidenote: de illustraties van de asana’s zijn wat oud maar desalniettemin is dit het enige boek met een dergelijke uitgebreide en volledige schat aan geïllustreerde asana’s.

10. Yoga als levenskunst – B.K.S. Iyengar en John F. Evans

yoga als levenskunst boek

 

Wederom een boek door B.K.S. Iyengar, dit keer in samenwerking met John F. Evans.

 

In tegenstelling tot Yoga Dipika staan er in dit boek enkele yogahoudingen (achterin het boek) en wordt hier vooral de nadruk gelegd op de zoektocht van Iyengar naar totale vrijheid, innerlijke vrede en heelheid. De kunst is hierbij is om te leren leven als een bewust en vrij mens, temidden in onze huidige (drukke en voorwaardelijke) maatschappij.

 

Duidelijk mag zijn dat dit boek een filosofische invalshoek heeft. Het is geschreven in verhalende vorm en gaat ruimschoots de diepte in met betrekking tot Iyengar zijn (levens)ervaringen met yoga. En dan specifiek yoga in holistische vorm. Geschikt voor een ieder die verdieping zoekt en niet alleen maar op zoek is naar het hoe en wat achter de verschillende yoga houdingen.

 

Dit is een levensbeschouwing van een zeer wijze en ervaren yogi. 

11. Over de werking van Yoga – Michael Roach en Christie Macnally

Over de werking van Yoga Michael Roach en Christie Macnally

 

De auteurs van dit boek zijn niet de minste. Zo mag Michael Roach zich na 20 jaar studie in het Tibetaanse Sera Mey klooster Geshe noemen (doctor in het Tibetaans Boeddhisme). Daarnaast is hij ook afgestudeerd aan de Princeton Universiteit.

 

Christie McNally vertaalt en doceert oude Tibetaanse- en Sanskriet-teksten. Zij studeerde in kloosters in Nepal en India en is afgestudeerd aan de Universiteit van New York. Daarnaast heeft ze intensief yoga gestudeerd bij enkele van de grootste Tibetaanse, Indiase, en Westerse yogameesters.

 

Het boek is dus uit al deze kennis tezamen ontstaan! Je begrijpt dat het dus een behoorlijk diepgaand boek is!

 

De auters hebben het boek in roman vorm geschreven en daardoor is het gemakkelijk leesbaar. De yoga filosofie en diepgaande teksten worden begrijpelijk gemaakt middels een vlotte schrijfstijl en dat is prettig.

 

Het is geschikt voor beginners en gevorderden.

12. Het nieuwe yogaboek – Johan Noorloos

het nieuwe yogaboek johan noorloos

 

Geschreven door Johan Noorloos, nederlands yogadocent en oprichter van de succesvolle De Nieuwe Yogaschool in Amsterdam. Noorloos heeft daarnaast een vaste column in Yoga magazine. Volgens Johan begint yoga pas als je van de mat afstapt.

 

Het Nieuwe Yogaboek biedt uitgebreide achtergrondinformatie over de geschiedenis van yoga, de yoga filosofie, meditatie, de verschillende yogastijlen en de anatomie van het menselijk lichaam. Het boek is rijkelijk geïllustreerd met allerlei yoga houdingen. Er is duidelijk aandacht gegeven aan de opmaak en lay-out.  

 

Verder wordt een nieuwe yogastijl aangehaald en uitgelegd: Anicha yoga. ‘Anicha’ is Sanskriet voor verandering. Hierbij staan volgens Noorloos drie persoonlijke doelen centraal: bewustwording, verbinding en vrijheid. Want zodra je je bewust wordt van je grenzen kun je die verleggen en zul je beter in staat zijn je te kunnen verbinden met je diepste potentieel. Van daaruit kun je vervolgens échte vrijheid ervaren.

 

Het Nieuwe Yogaboek is geschikt voor iedereen die nieuwsgierig is naar yoga, maar ook voor de gevorderde yogi die zijn kennis wil verdiepen en zijn practice wil verbeteren.

13. Yoga Nidra – Barbara Kündig

yoga_nidra_barbara_kündig

 

Yoga Nidra is geschreven door Barbara Kündig. Barbara is een ervaren yogalerares en gerenommeerde yoga nidra docent. Ze heeft jarenlang de uitwerkingen van Yoga Nidra bestudeerd en besloot er zodoende boek over te schrijven.

 

Weet je niet precies wat yoga nidra is? Wij schreven er eerder een artikel over!

 

Het boek is duidelijk en beknopt. Het beschrijft wat yoga nidra inhoudt, hoe het werkt en hoe het ontstaan is. Verder komt het met duidelijke instructies hoe je deze vorm van yoga het beste kunt beoefenen. Naast informatief ook erg praktisch gericht dus.

 

Geschikt voor iedereen die meer over yoga nidra wilt leren en meer ontspanning en rust in zijn of haar leven zoekt!

14. Het Kundalini Yoga Werkboek – Yogi Bhajan

het kundalini yoga werkboek

 

Siri Singh Sahib Harbhajan Singh Khalsa Yogiji, ook wel Yogi Bhajan (1929 – 2004), was meester in de Kundalini Yoga en Witte Tantra Yoga. In 1968 verhuisde hij vanuit India naar Noord-Amerika om les te gaan geven. Hij zag het als zijn levenstaak om leraren op te leiden. 

 

Yogi Bhajan schreef vele boeken waaronder Het Kundalini Yoga Werkboek. Hij heeft het boek zo geschreven dat het ook gemakkelijk toegankelijk is voor beginners.

 

Het boek staat vol met allerlei oefeningen die duidelijk geïllustreerd worden. Zo kan iedereen er direct praktisch mee aan de slag. Daarnaast wordt er ook geschreven over de oorsprong van Kundalini Yoga.

 

Zo worden bij Kundalini yoga de oefeningen dynamisch uitgevoerd. De aandacht gaat naar het waarnemen en voelen van de eigen lichaamsenergie. Bij meditaties nemen mantra’s een zeer belangrijke belangrijke plaats in.

 

Dit praktische boek is geschikt voor beginners en gevorderden.

“Also the Wisest Mind has something yet to Learn”

Je bent pas wijs wanneer je je beseft dat je niet alles weet 😉

 

Boeken zijn een geweldige manier om kennis te vergaren en aan te vullen. Persoonlijk vinden wij ze zoveel fijner dan een e-book. Heerlijk, een écht boek in je handen! De geur van het papier… Je kunt een boek altijd even snel uit je boekenkast pakken en weer openslaan. Geen vervelend licht van een beeldscherm. En zeg nou zelf, een (gevulde) boekenkast staat toch ook gewoon super mooi in een woning? 🙂 

 

Wij wensen je in ieder geval veel plezier met het kiezen van je nieuwe boek(en) uit onze selectie ‘beste yoga boeken’!

 

Laat je ons weten of je een toffe match hebt kunnen vinden? Of misschien weet jij zélf nog een super goed yoga boek die niet in deze lijst staat? Laat het ons dan weten, zodat wij de lijst kunnen aanvullen! Veel liefs! 

yoga stap voor stap widget

Yoga Stap voor Stap – Happy with Yoga

Wil jij, op jouw eigen tempo en vanuit je woonkamer, de basis van yoga leren beheersen? Veol je niet veel voor de prijzige yogalessen in een yoga studio? Dan is onderstaande tijdelijke aanbieding voor jou!

Practice Platform

Practice – Happy with Yoga

Wil jij ook toegang tot dé Nederlandse Yoga Netflix? Volg de fijnste yoga- en meditatielessen op het meest populaire yoga platform van Nederland!

Dit vind jij ook leuk!

Geef een antwoord