welke yogamat is het beste
Home » Blog » De beste yogamat: Waar moet je op letten? (Kies niet de verkeerde!)

De beste yogamat: Waar moet je op letten? (Kies niet de verkeerde!)

beste yoga matJij bent op zoek naar de allerbeste yogamat! Eentje die bij je past en niet na twee keer oefenen al uit elkaar valt. Welke yogamat het beste is, is subjectief. Het hangt namelijk van jou als persoon én jouw situatie af. Wat voor yogi ben je? Wat voor soort yoga doe je? Vind je functionaliteit belangrijker dan uiterlijk? Etc. Veel vragen dus. Gelukkig weten wij de antwoorden! Lees vooral verder en ontdek welke yogamat voor jou de beste match is! 

 

Welke yogamat is het beste?

Laten we allereerst een vogelvlucht nemen door het bestaande aanbod van yogamatten. Wel zo handig om te weten welke matten er allemaal te koop zijn 😉

 

Het grootste verschil tussen de onderlinge yogamatten is de materiaalkeuze. Om een goede keuze te kunnen maken is het dus noodzakelijk dat je de verschillende eigenschappen van deze matten enigzins helder voor jezelf hebt. Zo kom je niet voor verrassingen te staan ná je aankoop!

Soorten yogamatten

Net als mensen komen yogamatten in allerlei soorten, maten en kleuren. Zo is er voor iedereen een geschikte match te vinden 🙂 Je kunt je keuze maken uit de volgende yogamatten:

 

  • TPE yogamatten
  • PVC yogamatten
  • Natuur rubberen yogamatten
  • Katoenen yogamatten/kleed.

 

TPE yogamatten

TPE is de afkorting voor Thermo Plastic Elastomeer, ook wel Thermo Plastic Rubber genoemd. Dit materiaal is in de basis een synthetisch rubber.

 

Het is zacht en licht, het heeft geen extreem chemische ‘nieuwe-mat-lucht’ en het is volledig biologisch afbreekbaar. 

 

Groot nadeel van deze matten is dat ze kwetsbaar zijn, niet echt een goede grip bieden en vaak opstaande randen hebben (door stugheid van de mat). Het zijn dan ook de goedkoopste matten op de markt. 

 

PVC yogamatten

PVC is een zeer flexibele kunststof. Het is ontzettend duurzaam en slijtvast (levensduur langer dan 10 jaar). PVC matten worden ook wel sticky yogamatten genoemd omdat ze, je raadt het al, een beetje sticky aanvoelen. Ze bieden een goede grip die, naarmate de tijd verstrijkt, beter wordt.  

 

Nadeel van de matten is dat ze niet erg geschikt zijn voor warme of intensieve yogastijlen. Dit komt omdat de matten vrijwel geen vocht kunnen opnemen door hun dichte celstructuur. Wanneer je dus veel transpireert verliest de mat de benodigde grip.

 

Daarnaast is de mat bijzonder slecht voor het milieu, en dus ook jouw gezondheid, omdat het gemaakt is met toxische chemische stoffen. Een nieuwe pvc yogamat heeft hierdoor een zeer sterke chemische ‘nieuwe-mat-lucht’ waardoor je de mat altijd een aantal dagen moet laten uitwasemen. De sterke lucht vergaat wel naar verloop van tijd. 

 

Er bestaan ook jute yogamatten. Deze bestaan voor 80% uit pvc. De bovenlaag is hier van jute gemaakt. Jute is een natuurlijk materiaal en biedt een fijne grip. Nadeel van jute is dat het weefsel kan gaan loslaten en het lastig te reinigen is. 

 

Natuur rubberen yogamatten

Deze yogamatten bevatten geen giftige stoffen en zijn biologisch afbreekbaar. Het rubber wordt daarnaast ook bewust en zorgvuldig geoogst.

 

Rubberen yogamatten staan bekend om hun opvallend uitstekende grip. De matten zijn een stuk stroever dan pvc matten en ze hebben ook geen enorm sterke chemische ‘nieuwe-mat-lucht’ zoals pvc matten. Natuur rubber heeft wel zijn eigen karakteristieke natuurlijke rubber-lucht. Dit vervliegt met de tijd. 

 

Natuur rubberen matten kunnen:

 

1. volledig van natuur rubber zijn of

2. voor het overgrote deel uit natuurrubber bestaan met daarboven een dunne toplaag van een ander materiaal zoals suéde*, veganistisch eco-PU leer** of kurk***.

 

Wanneer je een latex allergie hebt, kun je beter géén yogamat nemen die volledig van rubber gemaakt is (verder zijn de matten door de materiaalkeuze juíst hypoallergeen).

 

Let bij deze soort matten wel op bij langdurige en frequente blootstelling met direct zonlicht. Hierdoor kunnen ze namelijk sneller slijten. Natuur rubberen matten zijn zwaarder dan TPE en PVC matten. 

 

*Suéde voelt fluweelzacht en oogt chique. Het neemt echter wel snel vuil op en biedt vrijwel geen grip.

 

**Veganistische PU-leer heeft een specifieke structuur waardoor vocht snel opgenomen wordt en biedt zowel droog als nat een opvallend uitstekende grip. Wel oppassen met fel zonlicht. De mat kan bij intensief gebruik ook gebruikerssporen laten zien. Bekijk onze studio kwaliteit matten hier!

 

***Kurk is een natuurlijke grondstof en geeft een fraai natuurlijk uitziende yogamat. Het biedt echter een minder spectaculaire grip dan bijvoorbeeld veganistisch eco-PU leer en wordt tevens sneller vuil. 

 

Katoenen yogamatten/kleed

De allereerste yogi’s hadden natuurlijk geen TPE, PVC of natuur rubberen yogamatten tot hun beschikking 😉 Zij gebruikten een katoenen kleed. Het voordeel van een katoenen kleed is dat het makkelijk zweet opneemt. Daarnaast is het gemakkelijk uit te wassen en is het lichtgewicht. 

 

Nadeel is dat de matten/kleden vrij dun zijn en dus hedendaags meestal óver andere yogamatten gebruikt (moeten) worden. Daarnaast slijt het veel sneller dan andere genoemde yogamatten.

 

beste yoga mat kiezen

Welke eigenschappen van een yogamat zijn belangrijk?

In je zoektocht naar de beste yogamat let je naast materiaalkeuze natuurlijk op nog meer variabelen. Zo zijn de volgende eigenschappen ook zeker iets om rekening mee te houden.

 

Houdt in je achterhoofd dat voor jou andere kenmerken belangrijk kunnen en zullen zijn dan bijvoorbeeld voor iemand anders! Ga voor jezelf dus na welke van onderstaande eigenschappen belangrijk zijn voor jou en maak op basis daarvan je uiteindelijke keuze. 

 

Grip

Is grip heel belangrijk voor jou dan kun je denken aan een pvc yogamat of een natuur rubberen yogamat. Beide bieden een goede grip.

 

Wij, als ervaren yogi’s, zijn heel enthousiast over de grip die natuur rubberen yogamatten bieden! We willen daarom ook nooit meer anders 😉 De beste vinden wij matten van natuur rubber met veganistisch eco-PU leer of een mat van 100% natuur rubber.

 

Afmetingen

Hoe belangrijk vind jij de afmetingen van jouw mat? Let bij het aanschaffen van een yogamat gewoon eens op de verschillende afmetingen want er zit écht wel verschil in!

 

Wij oefenen zelf het liefste op wat bredere matten (68 cm). De standaard yogamat is ongeveer 60 cm breed en daar vinden wij persoonlijk net wat ruimte tekort komen om alle houdingen echt OP de mat te kunnen doen.  

 

Uiterlijk

Hoeveel waarde hecht je aan het uiterlijk van je mat? Ik ken mensen die het liefste een egale mat hebben, gewoon simpel en eenvoudig. Andere zoeken specifiek naar een mooie unieke print.

 

Er bestaan ook yogamatten met lijnen die je kunnen helpen met je alignment/houding (bijvoorbeeld de matten van Liforme). Yogamatten komen in allerlei kleuren. Kies wat jij mooi vindt! Dat komt namelijk zeker je practice ten goede! 😉

 

Dikte 

Niet geheel onbelangrijk. De dikte van een yogamat. Bij yoga is balans een belangrijk onderdeel. Een te dikke mat is daarbij niet handig omdat je hierdoor je connectie met je ondergrond verliest. Een hele dunne mat daarentegen biedt minder demping en is dus niet fijn wanneer je bijvoorbeeld hele gevoelige gewrichten hebt.

 

4 tot 6 mm is over het algemeen een mooie dikte om voldoende ondersteuning te geven aan je gewrichten én je tegelijkertijd stabiliteit te bieden voor je balans oefeningen. 

 

Prijs

Niemand kan in jouw portemonnee kijken. Wat jij wilt uitgeven aan een yogamat is geheel je eigen keuze. Maar als beginnend yogi is het niet heel onlogisch dat je niet direct een mat van 130 euro wilt aanschaffen.

 

Daarentegen kun je jezelf afvragen hoelang je zult doen met een spotgoedkoop matje waardoor je hoogstwaarschijnlijk al snel opnieuw een uitgave zult moeten doen. 

 

Materiaal

Ja, ik weet het. Dit hebben we al besproken maar ik ga het nogmaals aanhalen omdat het een hele belangrijke variabele is!

 

Materiaalkeuze heeft invloed op de duurzaamheid van je mat, dus hoelang je ermee kunt doen, en het heeft een mega invloed op het milieu (en ook op jouw gezondheid)! Maar ook hoe de mat ligt op de grond, de geur die de mat afgeeft en het gewicht van je mat.

 

Zo zijn TPE en PVC matjes bijvoorbeeld licht. Rubber is zwaarder. Pvc geeft een chemische lucht af en is ontzettend milieu onvriendelijk. Daarentegen zijn TPE en rubber juist weer afbreekbaar. TPE matten zijn stug, kwetsbaar en hebben vaak vervelende opstaande randen.

 

Natuur rubberen matten kunnen niet langdurig in het felle zonlicht, hebben wat extra liefde nodig betreft verzorging maar hebben weer een enorm goede grip. Zijn duurzaam. Ga zo maar door. 

 

Uiteindelijk gaat het erom wat jij belangrijk vindt! Opties afwegen dus!

De keuze van de redactie 😉

We doen er wat gekscherend over maar we zijn toch echt bloedserieus…. Na heel wat jaartjes yoga en heel wat yogamatjes later, zijn we er toch écht wel over uit wat voor ons de beste yogamatten zijn. **tromgeroffel**

 

beste yoga mat winnaar

 

Zonder twijfel zijn dit de natuur rubberen matten. Deze steken écht met kop en schouders boven de rest uit! En dan wel die met het veganistische PU-leer als bovenlaag. Maar… dat vinden wij! (Niet voor niets werkt het grootste yogamerk in de wereld óók met deze soort matten, just saying)

 

De grip is gewoon fenomenaal te noemen, daar is geen woord overdreven aan. Zowel aan de onderzijde als de bovenzijde: Super grippy! En daarbij kunnen we hedendaags écht niet meer een oogje dichtknijpen bij de productie van de pvc matten. Super slecht voor het milieu (daar komt dus ook die enorm sterke chemische lucht vandaan bij een kersverse pvc mat, bahbah!).

 

Ja, ik heb in mijn yoga verleden zelf ook een aantal pvc matten versleten (absolutely guilty!) maar from one yogi to another…: once you go rubber, you never go back 😉

 

En dat is dus precies de reden waarom wij studio kwaliteit rubberen yogamatten mét een mooie print toegankelijk (lees: betaalbaar) voor iedereen willen maken, want die zijn er vrijwel niet!

 

chakra yogamat flowin'motion

Flowin’Motion Yogamat van natuur rubber

 

Yoga Mat Checklist

Vind je het lastig om een keuze te maken? Wij schreven eerder een artikel over het kopen van een yogamat. Hierin hebben we een Checklist opgenomen die filtert op eigenschappen. De Checklist bevat klikbare links zodat jij binnen mum van tijd bij jouw nieuwe yogamat uitkomt. 

Wil je gebruik maken van de Checklist? Lees het artikel dan hier!

 

 

 

Laat ons weten wat jouw favoriete mat is! No judgements whatsoever 😉 We hopen dat je een weloverwogen keuze kunt maken na het lezen van dit artikel! Veel plezier met je nieuwe yogamat ❤

yoga stap voor stap review

online-yoga practice happy with yoga

Dit vind jij ook leuk!

Geef een antwoord