Ashtanga Yoga is een zeer dynamische vorm van yoga. Wat bedoelen we hiermee? De houdingen die aangenomen worden lopen als het ware in elkaar over. Bij Ashtanga Yoga begint een yoga houding waar de vorige ophield. Ze volgen elkaar op in een flow.

 

ashtanga yoga warrior I

Wat houdt Ashtanga Yoga in?

Typerend voor Ashtanga Yoga is dat de series yoga houdingen altijd een bepaalde vaste volgorde hebben. Ze worden dus altijd via dezelfde opbouw uitgevoerd. Tevens is de ademhaling erg belangrijk. Zo wordt er bijvoorbeeld veel gewerkt met de Ujjayi ademhaling. 

 

Daarnaast wordt er veel aandacht gegeven aan bandha’s. Het werken met bandha’s is voor zowel Vinyasa Yoga als Ashtanga Yoga typerend.  Een bandha is een energie slot waarbij energie wordt gestuurd naar een specifiek punt in het lichaam met behulp van de ademhaling. Vervolgens wordt deze energie vastgezet door daar spieren aan te spannen. 

 

Niet geheel onbelangrijk is dat er bij Ashtanga Yoga zowel aandacht is voor lichamelijke én geestelijke aspecten: Ashtanga Yoga houdt zich bezig met de achterliggende yogafilosofie. Het 8-voudige pad van Pataljani is bij deze yogastijl daarom erg belangrijk. 

Het 8-voudige Pad van Pataljani

Ashtanga Yoga wordt ook wel als een levenswijze gezien. Niet alleen zijn de yoga houdingen belangrijk, de filosofie is evengoed belangrijk. 

 

De 8 paden kunnen beginnende yogi wellicht wat afschrikken. Zo lijkt het allemaal vrij strict. Natuurlijk ben je altijd vrij om het de invulling te geven zoals jij dat wenst.

 

  1. Yama: Er mag geen gebruik gemaakt worden van geweld, de waarheid is belangrijk, je mag niet stelen, je moet jezelf onder controle houden en je moet afzien van je bezittingen.
  2. Niyama: Je moet schoon zijn, tevredenheid en soberheid staan centraal.  Kritisch bekijken van jezelf en overgave aan God is belangrijk.
  3. Asana: Dit zijn de oefeningen binnen de Yoga.
  4. Pranayama: De ademhaling naar meer levensenergie.
  5. Pratyahara: Controle over de zintuigen.
  6. Dharana: Concentratie.
  7. Dhyana: Meditatie.
  8. Samadhi: Het uiteindelijke doel van Yoga. Gelukszaligheid. Hierbij geef je je helemaal over.

Voor wie is Ashtanga Yoga geschikt? 

Geschikt voor een ieder die zich aangesproken voelt tot deze yogastijl. Omdat Ashtanga Yoga aandacht geeft aan alle aspecten van yoga, zal een ieder zich kunnen vinden in deze yoga soort. Anderzijds zijn veel beginnende yogi vooral op zoek naar de voordelen van de fysieke houdingen. 

 

Wij raden meestal aan om te starten met Hatha Yoga. 

Andere Yoga Soorten

Geef een antwoord