De focus bij deze yoga stijl ligt vooral op de uitvoering van de yoga houdingen. We bedoelen hiermee dat er erg veel aandacht wordt besteed aan houding en uitlijning. Doordat er veelvuldig gebruik wordt gemaakt van hulpmiddelen is deze yoga soort het minst blessure gevoelig. Juist ook door de aandacht voor techniek en uitvoering. 

 

B.K.S. Iyengar yogasoorten iyengar yoga
B.K.S. Iyengar – Lotus Pose – Iyengar Yoga

B.K.S. Iyengar

Uitgeroepen tot één van de meest invloedrijke personen op deze aarde, is de Indiase Bellur Krishnamachar Sundararaja (oftewel B.K.S.) Iyengar een belangrijke schakel geweest in het verspreiden van yoga over de hele wereld.

 

Tot de dag waarop hij overleed (op 95-jarige leeftijd), inspireerde en motiveerde hij mensen om het pad van yoga te bewandelen en zodoende de oversteek te maken van onwetendheid naar wijsheid en kennis.

Iyengar Yoga houdingen

Typerend voor Iyengar Yoga is de precisie waarmee de houdingen uitgevoerd dienen te worden. B.K.S. Iyengar illustreert met diezelfde precisie alle yoga houdingen in zijn boek Yoga Dipika Licht op Yoga. Er bestaat geen vollediger yoga boek met zoveel afgebeelde asana’s (yoga houdingen) dan deze must-have.

Ondanks de opvallende aandacht voor houding en uitvoering is deze yogasoort echter niet alléén maar gericht op het fysieke. Vergis je dus niet. Net zoals bij vrijwel alle andere yogastijlen draait yoga om de ontdekking van ‘het Zelf’. Om het vinden van de balans tussen lichaam en geest. Om het vinden van de Eenheid tussen de individuele ziel en de universele geest.

Iyengar Yoga Hulpmiddelen

Hulpmiddelen kunnen je yoga practice aanzienlijk verdiepen. Niet alleen beginnende yogi gebruiken hulpmiddelen. Ook de meer ervaren yogi heeft baat bij het gebruik van de juiste hulpmiddelen.

 

Binnen Iyengar Yoga wordt er veelvuldig gebruik gemaakt van yoga hulpmiddelen. Dit is mede vanwege de aandacht voor correcte uitvoering en alignment. Yoga hulpmiddelen worden ook wel yoga props genoemd.

Welke hulpmiddelen gebruiken we bij Iyengar Yoga voornamelijk?

Onderstaande hulpmiddelen worden bij Iyengar Yoga ingezet:

 

Hoe en waarom gebruiken we hulpmiddelen?

Yogablokken zijn misschien wel één van de meest gebruikte hulpmiddelen binnen yoga. Wil jij weten welke yogablokken het beste zijn en hoe je ze kunt gebruiken? Lees dan hier meer over het gebruik van yogablokken.

 

Yogariemen worden ook vaak gebruikt binnen Iyengar Yoga. Ze zorgen als het ware voor een verlengstuk van je armen zodat je verder kunt reiken. Hierdoor is een yogariem een mooi hulpmiddel om sneller flexibeler en leniger te worden. 

 

Bolsters zijn multifunctionele yoga props. Ze kunnen op meerdere manieren worden gebruikt en ingezet. Ben jij benieuwd welk yoga bolster het beste is én hoe je een bolster kunt gebruiken? Lees het dan hier.

 

Yoga kan niet bestaan zonder meditatie. In elke yogastijl wordt er aandacht gegeven aan meditatie. Zo ook binnen Iyengar Yoga. Ontdek hier de beste meditatiekussens van dit moment + waar je op moet letten bij het kopen van een meditatiekussen.

 

Een yogaboog wordt geregeld ingezet bij Iyengar Yoga. Het zijn halve cirkels en je kunt ze zien als soort bruggetjes. Ze dienen ter ondersteuning van de rug bij achteroverbuigingen en geven een goede stretch aan onder-, middden-, en bovenrug. Hedendaags zijn we meer bekend met yogawielen. Dit is een moderne variant op de yogaboog en dient hetzelfde doel. 

 

  • Touwen aan de muur

Typerend voor Iyengar Yoga zijn de touwen aan de muur. Deze touwen zijn gevormd in lussen. Door gebruik te maken van de zwaartekracht kan het lichaam zich verder openen dan in een ‘gewone’ yogahouding. Spanning en druk op de gewrichten wordt hierdoor verminderd.

 

De yoga houdingen die worden uitgevoerd met behulp van touwen zijn vooral goed voor de rug. Zo maak je namelijk gebruik van tractie op de wervelkolom en verminderd de druk op gecomprimeerde tussenwervelschijven. Er ontstaat letterlijk meer ruimte om te bewegen!

 

  • Yogastoelen

Yoga stoelen die gebruikt worden bij Iyengar Yoga zijn speciale klapstoelen. Verwar deze niet met de klapstoeltjes die we gebruiken op een verjaardag of tijdens een verhuizing. Deze speciale klapstoelen zijn namelijk behoorlijk stevig (met goede reden) en dus specifiek bedoeld voor yoga beoefening. 

 

Yogastoelen worden vaak gebruikt in combinatie met andere hulpmiddelen en zijn daarnaast perfect geschikt voor de minder valide yoga beoefenaar. 

Voordelen Iyengar Yoga

  • Zeer geschikt voor beginnende yogi’s vanwege de focus op precisie en uitvoering. Er wordt veel aandacht gegeven aan correcte alignment. Dit is voor beginners natuurlijk enorm plezierig. Een goed begin is het halve werk. 
  • Zo ook zeer geschikt voor oudere mensen en mensen die fysiek beperkt zijn door welke reden dan ook. Wederom door de aandacht voor correcte houding en alignment.
  • Iyengar Yoga is het minst blessure gevoelig vanwege het veelvuldig gebruik van de juiste hulpmiddelen en focus op het correct uitvoeren van alle yoga houdingen.
  • Verbetert je houding. Alles wat je op de mat leert, ga je automatisch toepassen af de yogamat. Dat is het mooie van yoga.
  • Helpt goed bij rugpijn.
  • Verbetert de algehele gezondheid.

Voor wie is Iyengar Yoga geschikt?

Zeer geschikt voor beginners en de wat verder gevorderde yogi van elke leeftijd. Vanwege de focus op uitvoering ook geschikt voor bijvoorbeeld oudere mensen en mensen met een fysieke aandoening of beperking.

Andere Yoga Soorten

Geef een antwoord