namaste
Home » Blog » Namasté: Alleen voor yogi’s? (Een nuchtere uitleg over namasté)

Namasté: Alleen voor yogi’s? (Een nuchtere uitleg over namasté)

“Namasté…. is dat dankjewel voor yogi’s?” Ik hoor mensen er wel vaker over praten. Want wat betekent dat nu eigenlijk hè, dat namasté? Veel mensen denken dat het alleen door yogi’s wordt gebruikt. Wat denk jij? Als je de antwoorden niet weet, geen zorgen. Jij bent na het lezen van dit artikel namelijk een namasté-expert, let maar op 😉 

 

Wat betekent namasté?

De letterlijke vertaling

Het woord namasté komt vanuit het Sankriet, oud-Indiaas, en betekent letterlijk ‘Ik buig voor jou’. ‘Namas’ betekent ik buig en ‘te’ betekent voor/naar jou. 

 

Wanneer we het vrij vertalen kunnen we zeggen dat namasté betekent: 

 

My Soul honours your Soul. I honour the place in you where the entire Universe resides. I honour the light, love, truth, beauty and peace within you, because it is also within me. In sharing these things, we are united, we are the same, we are one. 

 

In het nederlands is dit: 

 

Mijn Ziel eert jouw Ziel. Ik eer de plaats in Jou waar zich het hele Universum bevindt. Ik eer het licht, de liefde, de waarheid, de schoonheid en de vrede in Jou, omdat het allemaal ook in mij huist. En omdat we dezelfde dingen delen, zijn we verenigd, zijn we hetzelfde en zijn we als Eén. 

Namasté in de praktijk

Wij Westerlingen komen veelal via yoga met het woord namasté in aanraking. Dit is hoe wij het voornamelijk kennen en dan ook het meeste gebruiken. 

 

Zo gebruiken we het bijvoorbeeld aan het begin van een yogales en aan het einde van een yogales. Hierbij plaatsen we de handen met de handpalmen tegen elkaar, houden we onze handen ter hoogte van de hartstreek en maken we een kleine buiging of knikken we met het hoofd. We brengen als het ware ons hoofd richting ons hart. Daarbij kun je dan namasté zeggen. Maar dat hoeft niet persé. 

 

Aan het begin van een yogales wordt namasté gebruikt om iedereen en elkaar welkom te heten en dus te groeten. Aan het einde van de les wordt het gebruikt om af te sluiten en elkaar te bedanken. Wederom elkaar te groeten om zodoende afscheid te nemen. 

 

In het Boeddhisme en Hindoeïsme is het gebruik van namasté, in tegenstelling tot in het Westen, de normaalste zaak van de wereld. Je zou het kunnen zien als wanneer wij elkaar hier de hand schudden. Of bijvoorbeeld wanneer wij hier naar elkaar een hand of vinger (wel de wijsvinger natuurlijk 😉 ) opsteken. 

 

In het Boeddhisme wordt namasté gebruikt om elkaar te groeten en is het tevens een teken van balans. In het Hindoeïsme wordt het wederom gebruikt als groet en als teken van wederzijds respect. Daarnaast wordt het gebruikt om de Goden te groeten. Volgens Hindoes groeten de Goden elkaar óók onderling op deze wijze. 

 

Wij Westerlingen gebruiken namasté op een soortgelijke manier. Wanneer we hier namelijk namasté gebruiken, groeten we elkaar óók. Daarnaast getuigen we ons respect naar elkaar.

 

Dit gebeurt niet alleen in yoga of onder yogi’s. Ik denk dat we allemaal wel eens dergelijk gebaar hebben gezien of het gebaar zélf gemaakt hebben. Wanneer je bijvoorbeeld heel erg vereerd bent, iemand een eerbetuiging wilt maken of wanneer je onwijs dankbaar ergens voor bent dan kun je intuitief dit exacte gebaar maken. Denk er maar eens over na! 😉 Wij staan er alleen niet zo vaak bij stil! We zijn niet opgegroeid met dit gebaar. Maar tóch begrijpen we het gebaar (zonder woorden). Hoe mooi is dat dan eigenlijk? 

Namasté volgens een Yoga docent

Melanie van Happy with Yoga legt uit wat volgens haar Namasté betekent.

 

 

Vond je deze video leuk? Of ben je nieuwsgierig naar yoga of wellicht naar Happy with Yoga?

 

Happy with Yoga biedt een mooie beginnercursus aan. En dit voor maar een paar tientjes!! Daar kun je je geen buil aan vallen lijkt ons! Bekijk de aanbieding van de yoga beginnerscursus hier!

 

Mocht je eerst onze uitgebreide review willen lezen over deze cursus, dan kun je de review van Yoga stap voor stap hier lezen!

namaste mudra

 

Namasté als mudra

Naast een groet is namasté óók een mudra. Een wattes? Een mudra. We leggen het je uit. 

Wat betekent mudra?

Letterlijk betekent mudra: gebaar of zegel. 

 

Gebaren kennen wij in het Westen ook. Het is niet nieuw voor ons. Zoals we eerder hebben besproken is namasté onder andere óók een gebaar, waarbij we de handen in een gebedspositie houden ter hoogte van het hart. Dit gebaar wordt dus een mudra genoemd. 

 

Maar een zegel? Wat wordt daarmee precies bedoeld? 

 

De namasté mudra is een hand mudra. Hierbij wordt de hand op een bepaalde manier gepositioneerd. Met behulp van deze specifieke houding druk je als het ware een zegel op/in je energielichaam. En dit heeft vervolgens weer effect op jouw lichaam en geest.

 

Oké, dit wordt misschien wat zweverig voor sommige mensen. In het artikel Wat zijn chakra’s en hoe open je ze? schreven we eerder over het energielichaam. Mocht je geïnteresseerd zijn, kun je dit artikel ook lezen. Even kort nog: Een mudra heeft dus effect op onze gezondheid! Bijzonder toch? 

 

Hoe dat werkt, kun je in onderstaande video zien waarin mudra’s (wetenschappelijk) worden uitgelegd!

 

A mudra a day, keeps the doctor away? 

Heeft het namasté mudra dan ook gezondheidsvoordelen? 

 

Jazeker! 

 

We noemen het namasté mudra ook wel het Namaskar Mudra. Sommige yogi’s zeggen prayer position of bidhouding. De hand mudra heeft de volgende positieve effecten:

 

  • Verbetert de flexibiliteit van de handen, vingers, polsen en ook van je armen.
  • Het kalmeert gedachten
  • Het vermindert stress en angst
  • Verbetert en versterkt je immuunsysteem

Natuurlijk is het wél belangrijk dat je deze mudra (en élke mudra) goed uitvoert, wil je écht de gezondheidsvoordelen ervan kunnen ervaren. Nu is het Namaskar mudra niet de meest ingewikkelde mudra om te doen. Laten we tóch even kijken hoe we deze mooie mudra het beste kunnen uitvoeren 🙂 

Hoe doe je het namasté gebaar?

Je kunt het namasté gebaar op verschillende manieren uitvoeren. 

 

De mudra gaat als volgt: 

 

  • Plaats je handen met de handpalmen tegen elkaar aan, vingers wijzen naar boven
  • Je kunt je vingers spreiden maar dit hoeft niet
  • Breng je handen ter hoogte van je hartstreek
  • Plaats je duimen tegen je borstbeen
  • Buig je hoofd lichtjes richting je handen

 

Je kunt het gebaar zo houden en een lichte buiging maken. Je kunt hierbij het woord namasté uitspreken maar dit hoeft niet. Op plaatsen waar dit een gebruikelijk gebaar is wordt veelal niet gesproken omdat het gebaar an sich voor zich spreekt. 

 

Wat je tevens ook kunt doen is je handen in de namaskar mudra houden en vervolgens richting het plekje tussen je wenkbrauwen brengen. Dit is ter hoogte van je derde oog. Je raakt nu met je duimen niet je borstbeen maar dus je voorhoofd. Je mag nu een buiging maken als je dit fijn vindt en kunt je handen daarna weer richting je hart brengen. 

 

Wat ook nog wordt gedaan is allereerst de mudra tegen het borstbeen, dan het voorhoofd, dan de mond en vervolgens weer tegen het borstbeen. 

 

Al deze manieren getuigen van diep respect

Namasté tijdens Yoga

Het mag dus duidelijk zijn dat het handgebaar niet alleen maar tijdens en in yogalessen of door yogi’s gebruikt wordt 😉 Maar uiteraard gebruiken wij yogi’s het handgebaar óók! 

Groet en afsluiting

Zoals eerder besproken wordt namasté gebruikt als een respectvolle groet naar elkaar. Zo kan een yoga docent bijvoorbeeld starten met namasté of er mee eindigen.. Of beide!

Namasté in asana’s

We gebruiken de mudra natuurlijk ook in asana’s! En ik zeg ‘natuurlijk’ omdat dit de asana, de yoga pose, een mooie extra geeft. We hebben eerder gelezen dat mudra’s een positief effect op onze gezondheid kunnen hebben. Yoga heeft dit ook!! En mede daarom gebruiken we ook zo graag mudra’s in yoga! 

 

Yoga omvat ook meditatie en pranayama. Tijdens een meditatie practice kunnen mudra’s ook worden ingezet, evenals tijdens pranayama (ademhalingsoefeningen). Mudra’s, zoals het namasté mudra, zetten elke practice die je doet namelijk kracht bij. 

 

namaskar mudra malasana
Brenda – Flowin’Motion Yoga.nl – malasana pose met namasté gebaar

Hoe beantwoord je het namasté gebaar? 

Nou… Heel simpel eigenlijk! Door exact hetzelfde terug te doen 😉 

 

En natuurlijk moét je helemaal niets hè… Laten we dat even voorop stellen. Maar over het algemeen is het wél zo netjes om het gebaar terug te maken. Dit ligt ook een beetje aan de context vinden wij. Wanneer iemand je groet en je vanuit respect eert, is het gebruikelijk om dit respect terug te geven en te uiten.  

 

Maar bijvoorbeeld aan het einde van een yogales ben je écht niet verplicht om een diepe buiging en uit volle borst namasté ‘mee te zingen’. Alles is oké. Doe wat goed voor je voelt. Uiteindelijk gaat het om de energie. En gedachten zijn dat ook! Dus als jij in jezelf jouw docent bedankt of eert, werkt dat ook en is dat ook gewoon hartstikke mooi ♡

Ben je benieuwd naar Yoga?

Misschien ben je door het lezen van dit artikel benieuwd geworden naar yoga?

 

Dan zou je eens kunnen kijken naar deze beste en leukste online yoga lessen! Wij hebben ze speciaal voor jou op een rijtje gezet zodat je zelf niet meer hoeft te zoeken 🙂

Wij hopen dat al je vragen beantwoord zijn! Namasté 🙏

yoga stap voor stap widget

Yoga Stap voor Stap

Wil jij de complete basis van yoga gewoon lekker thuis leren voor dezelfde prijs als voor één losse yogales in de studio?

Practice Platform

Practice – Dé Yoga Netflix!

Wil jij onbeperkt toegang tot yoga en meditatie lessen, ademhalingslessen, yoga nidra en volledige cursussen?

Dit vind jij ook leuk!

Geef een antwoord