yogamat action review yoga mat
Home » Blog » Yogamat van de Action? Wij testte de matten uit!

Yogamat van de Action? Wij testte de matten uit!

Wanneer je wilt gaan starten met yoga is het logisch dat je niet direct teveel geld wilt uitgeven aan een yogamat. Zelf ben ik ook begonnen op een yogamat van de Action. Wij hebben er inmiddels meerdere uitgetest. Dus denk jij erover om een yogamat aan te schaffen bij de Action? Lees dan eerst dit artikel voordat je naar de Action toe rent!

yogamat action

Hoe kies je een goede yogamat?

Een goed begin is het halve werk. En om goed van start te gaan met yoga zul je een goede yogamat nodig hebben. Wanneer je nog maar net begint of wilt gaan beginnen, besef je je vaak nog niet hoé belangrijk jouw yogamat eigenlijk is. En dat is logisch! 

 

Laat ons je dus helpen om beginnersfouten, zoals het kopen van de verkeerde yogamat, te voorkomen! We begrijpen heel goed dat jij als beginnend yogi geen mat gaat kopen van 100 euro. Waarom zou je ook? Maar een yogamat die jouw yoga practice telkens verstoord om welke reden dan ook, wil je ook niet lijkt me.

 

Dus wat is belangrijk in een yogamat? Waar let ik op tijdens het kopen van een yogamat? 

Grip van de yogamat

Wat heel belangrijk is tijdens yoga is de grip die jouw yogamat jou biedt. Je wilt natuurlijk niet dat je begint te glijden wanneer je in een lastige yoga pose staat. 

 

Grip aan de bovenzijde van de yogamat is dus belangrijk. Maar niet alléén aan de bovenzijde. Óok de onderzijde van de yogamat moet anti-slip zijn want een wegschuivende yogamat is vragen om moeilijkheden.

 

Waar wij verder ook altijd op letten is of dat de mat geen vervelende opstaande randen heeft. Dit verstoord je practice net zoveel als wanneer een mat te weinig grip heeft. Vooral TPE yogamatten (zoals de Kaytan yogamat) hebben opstaande randen en schuiven gemakkelijk weg. 

Afmetingen van de yogamat

“Het gaat niet om de afmetingen maar om wat je er mee doet” gaat in dit geval dus niet op 😉 De afmetingen van jouw yogamat zijn wel degelijk belangrijk. 

 

Wanneer je languit op je mat ligt, zou je aan boven- en onderkant voldoende ruimte over moeten houden. Is dit niet zo? Dan is je yogamat te klein voor jou. 

 

Van welke materialen is de yogamat gemaakt?

Waarom is het belangrijk om te kijken naar de materialen waarvan de yogamat is gemaakt? Heel simpel. De materialen zorgen voor grip, stabiliteit en hoelang je met een mat kunt doen. Daarnaast zijn sommige matten ontzettend milieu onvriendelijk en bevatten zij veel giftige stoffen die jij dus ook ruikt tijdens jouw practice! 

Hoelang kun je met de yogamat doen?

Je kunt een yogamat kopen voor een tientje maar wanneer er na tien keer oefenen de vellen aanhangen ben jij als klant niet tevreden lijkt me. Het klinkt cliché maar goedkoop is vaak écht duurkoop. 

Schoonmaken van de yogamat

Ook niet onbelangrijk toch? Ik vind het in ieder geval altijd belangrijk om een yogamat snel en zonder teveel gedoe schoon te kunnen maken. 

Milieuvriendelijk of niet?

De ene persoon zal hier meer waarde aan hechten dan de ander. Een pvc yogamat heeft duizenden jaren nodig om af te breken wanneer je deze in de grond stopt en daarnaast komen er ontzettend veel giftige stoffen vrij. Ik kies hier bewust niet voor. TPE en rubber zijn biologisch afbreekbaar. 

Uiterlijk van de yogamat

Ja het oog wilt ook wat toch? Waarschijnlijk trek je ook geen lelijke kleren aan want dat voelt gewoon niet fijn. Ik kan je garanderen dat jij je vele malen beter zult voelen op een yogamat die jij mooi vind dan op een yogamat die je niet mooi vind. Correct me if I’m wrong 😉

Prijs

Last but certainly not least. De prijs van de yogamat! De meeste beginnende yogi’s willen niet teveel geld spenderen aan hun eerste, of één van de eerste, yogamatten. En logisch ook. 

 

Of dat een yogamat te duur is of niet is een kwestie van perspectief. Iedereen heeft een ander budget. Maar let er écht op dat je nooit de fout maakt om een slechte kwaliteit yogamat te kopen. Je leert ook geen autorijden in een auto die eigenlijk niet rijdbaar meer is. Als de prijs té goed lijkt om waar te zijn, is het dat meestal ook. 

yoga mat kopen checklist

De Yoga Mat Checklist!

 

Ben jij benieuwd welke yogamat voor jouw situatie het beste geschikt is? Met behulp van de Yoga Mat Checklist kun je snel en gemakkelijk een yoga mat vinden die bij jou past! 

 

In de roze cirkels staan klikbare linken die doorlinken naar yogamatten gefilterd op specifiek bijbehorende kenmerken. Zo hoef jij zelf niet op onderzoek uit te gaan en kom je direct bij de juiste yogamat uit!

Review: Yogamat van de Action

De twee soorten yogamatten van de action momenteel verkrijgbaar zijn de Kaytan yogamat en de Q4life yogamat. We hebben ze beide uitvoerig getest en zullen ze dan ook beide reviewen. 

Grip

De Kaytan yogamat is gemaakt van zacht TPE. Ik ga gelijk met de deur in huis vallen maar TPE is in onze ogen absoluut niet geschikt voor een yogamat. De matten kunnen gemakkelijk verschuiven op de grond en de bovenlaag van de matten heeft onvoldoende grip om écht yoga op te kunnen doen. 

 

kaytan yogamat actionDaarnaast hebben alle matten van TPE opstaande randen (zie foto). Tenzij je je yogamat altijd uitgerold wil laten liggen. Dan zal de mat na verloop van tijd wat egaler worden.

 

De Q4life yogamat van de Action is gemaakt van pvc. Ook al ben ik zelf geen voorstander van pvc omdat dit materiaal alles behalve milieuvriendelijk is én een flinke chemische lucht afgeeft op het begin, geeft pvc wél een goede grip. De grip wordt meestal zelfs beter naarmate je de matten langer gebruikt. 

 

Duidelijk mag zijn dat ik geen voorstander van de Kaytan yogamat ben betreft grip. Deze valt voor mij per direct af. De Q4life is qua grip goedgekeurd. 

Afmetingen

De Kaytan yogamat heeft de afmetingen: 173 cm x 58 cm x 6 mm. Dit is wat aan de kleine kant voor een mat. De dikte van deze mat is wél heel erg fijn. Deze mat zou je bijvoorbeeld goed kunnen gebruiken voor buikspieroefeningen of andere soorten grond oefeningen zoals donkey kicks etc. 

 

De Q4life heeft nét wat andere afmetingen dan de Kaytan yogamat en is 170 cm x 58 cm. De dikte wordt niet weergegeven in de Action shop. Wij kochten deze yogamat van de Action een aantal jaren terug en deze heeft een dikte van één mm. Het is dus een enorm dunne yogamat. 

 

yogamat action kaytan q4lifeBeide matten heb ik uitvoerig getest in de eerste jaren dat ik yoga deed. Ik was toen nog niet bekend met de wat grotere, bredere en dikkere matten. Qua afmetingen zou ik dan wel voor de Kaytan yogamat van de Action gaan omdat deze dikker is (zie foto).

 

Een mat van één mm dik is écht heel weinig. Voor op reis is dat misschien fijn maar voor thuis of in de studio zou ik een mat vanaf ongeveer 4 mm dik adviseren. 

Materialen

Ik heb het al verklapt maar de Kaytan yogamat is dus gemaakt van TPE materiaal. De Q4life is gemaakt van pvc. TPE is biologisch afbreekbaar. Het is vrij zacht materiaal en daardoor ook vrij fragiel. PVC daarentegen duurt duizenden jaren om af te breken en is behoorlijk duurzaam. 

 

Nu is niet elke pvc mat hetzelfde in mijn ervaring. Er zit wel degelijk verschil in kwaliteit en dus in duurzaamheid.

 

De Q4life yogamat van de Action kost nog geen 5 euro. Als je heel eerlijk bent kunt je daar natuurlijk ook niet écht wat van verwachten. De mat is zó onwijs dun en de kwaliteit van de pvc is dusdanig matig dat je snel stukjes pvc op je vloer kunt verwachten 😉 

Duurzaamheid

PVC matten zijn veel duurzamer dan matten van TPE. TPE is biologisch afbreekbaar en dus veel kwetsbaarder. 

 

q4life yogamat actionIk moet heel eerlijk zeggen dat ik veel vaker op de Q4life heb gestaan dan op de Kaytan. Dit komt omdat ik gewoon veel te weinig grip op de Kaytan had. Maar beide zijn kwetsbaar. De Kaytan vanwege het materiaal en de Q4life omdat de mat gewoon erg dun is.

 

Daarnaast is de kwaliteit van het pvc van veel mindere kwaliteit dan bijvoorbeeld matten van Love Generation of Manduka. Je kunt op de foto zien hoe kwetsbaar het pvc is (stukjes van de mat zijn weg).

 

Verwacht dus niet dat een yogamat van de Action heel erg lang mee zal gaan! 

Schoonmaken

PVC is altijd gemakkelijk schoon te maken en houden. Je kunt de Q4life dan ook gemakkelijk met water afnemen en anders kun je een verdunning van water met appelciderazijn gebruiken. Een yogamat van pvc heeft een gesloten celstructuur waardoor er geen vocht in de mat kan trekken.

 

De Kaytan yogamat kun je schoonmaken door simpelweg een natte doek met water over de mat te halen en wanneer je de mat wat beter wilt reinigen kun je wat afwasmiddel of zachte zeep gebruiken. Verdun het middel altijd met veel water bij TPE matten.

 

TPE heeft een open celstructuur waardoor water in de mat kan trekken, laat je mat daarom ook goed drogen alvorens je deze weer opbergt. 

Milieuvriendelijk

Wanneer je de Kaytan yogamat van de Action in de grond zou stoppen, dan zou deze binnen 5 jaar zeker wel weg zijn. Bij de Q4life yogamat is dit wel anders. PVC schijnt er vele jaren over te doen alvorens de stof is afgebroken en tijdens dit proces komen er vele gifstoffen vrij. 

 

Ik vind yogamatten van pvc ook écht heel chemisch ruiken. Dat zijn ze natuurlijk ook 😉

Uiterlijk

Hoe belangrijk vind jij het uiterlijk van je yogamat?

 

kaytan yoga matPersoonlijk vind ik beide matten eigenlijk helemaal niet zo mooi. Dit is natuurlijk ook een kwestie van smaak. Mijn q4life yogamat is egaal paars. Een vrij saaie mat als je het mij vraagt. De Kaytan heeft wat mij betreft een iets aantrekkelijker uiterlijk (zie foto).

 

De Action wil trouwens nog wel eens wisselen qua kleuren. Ze hebben dus niet altijd hetzelfde aanbod. Houdt daar rekening mee. 

Prijs

Ja de prijs is natuurlijk best wel lekker! Dat kunnen we niet ontkennen 😉

 

Voor de Kaytan yogamat van de Action betaal je ongeveer 9 euro en voor de Q4life yogamat betaal je ongeveer 5 euro. Daar kun je natuurlijk niet voor tobben. Je zult in ieder geval nergens anders een goedkopere yogamat kunnen scoren dan bij de Action! That’s for sure!

 


Conclusie Yogamat van de Action Review

Zoals je hebt kunnen zien en lezen hebben we de matten van de Action uitvoerig getest. Wat is ons eindoordeel? Is een yogamat van de Action de moeite waard om te kopen?

 

yoga mat review

Kaytan yogamat van de Action

De Kaytan yogamat is een lichte yogamat van zacht biologisch afbreekbaar materiaal. Hij ziet er netjes uit. Niet heel spectaculair maar er zijn mooie frisse kleurtjes te koop. De mat heeft een hele fijne dikte en heeft een mooi prijsje. 

 

Daar staat tegenover dat de mat, in mijn ogen, veel te weinig grip heeft. Zowel aan de bovenzijde van de mat als aan de onderkant. Je glijdt dus zélf weg én je mat schuift weg. Daarbij vind ik de opstaande randen van de mat heel irritant. 

 

Wil je echt yoga gaan doen dan zou ik deze yogamat niet aanraden. Je zou de mat eventueel wél kunnen gebruiken om grondoefeningen zoals buikspieroefeningen en donkey kicks op te doen. Een échte yogamat kun je hier vinden. 

Q4life yogamat van de Action

De Q4life yogamat is net zoals de Kaytan yogamat een hele lichte yogamat. Hij is makkelijker schoon te maken dan de Kaytan en heeft ook een goede grip! De prijs is natuurlijk erg aantrekkelijk.

 

De mat vind ik persoonlijk wel écht lelijk en hij is te dun. Bij intensief gebruik slijt hij daardoor sneller. Daarbij biedt de mat té weinig ondersteuning voor je gewrichten. Pvc is bovendien zwaar milieu vervuilend en daarbij hou ik niet van de chemische lucht die een nieuwe pvc yogamat altijd heeft. 

 

Heb je écht geen budget en heb je niet snel last van je gewrichten? Dan zou je de mat wellicht kunnen uitproberen. Hou er wél rekening mee dat je er niet teveel van kunt verwachten. De mat kost 5 euro, blijf dus realistisch.

 

Heb je wat meer te besteden? Kijk dan eens naar deze betaalbare yogamatten bij Bol.com!

 


never underestimate the power of a woman with a yogamat

 

Hoe start je met yoga?

Start je net met yoga? Of wil je gaan starten? Dan zijn onderstaande blogs voor jou!

 

Online Yoga: Wat zijn de leukste en beste online yoga lessen? (Mis ze niet!)

 

Yoga voor Beginners: Hoe begin je thuis met Yoga? (Benodigheden + Tips!)

 

We hopen dat dit artikel jou geholpen heeft!

Dit vind jij ook leuk!

Geef een antwoord