yoga nidra online
Home » Blog » Wat doet Yoga Nidra met je? (+ De beste Yoga Nidra online!)

Wat doet Yoga Nidra met je? (+ De beste Yoga Nidra online!)

“Yoga Nidra? Dat is toch slaapyoga? Maar wat doe je dan precies? Slapen?” Nou, tijdens Yoga Nidra wordt er niet écht geslapen. Een half uurtje Yoga Nidra kan echter wél gelijk staan aan een aantal uurtjes slaap. Interessant is het dus wel, dat Yoga Nidra. Laten we eens kijken wat het precies met je doet. Verder zullen we aan het einde van dit artikel je nog een aantal goede online Yoga Nidra opties geven. Cheers, op jouw ontspanning dus!

Yoga nidra happy with yoga banner

Wat betekent Yoga Nidra? 

Yoga Nidra betekent letterlijk ‘Yoga Slaap’. Mensen verwarren Yoga Nidra nog wel eens met yoga. Of met bijvoorbeeld een bodyscan of meditatie. Het is echter compleet wat anders. 

 

Tijdens Yoga Nidra is je bewustzijn tussen waken en slapen in, een staat die je normaal gesproken alleen kan bereiken in je diepe slaap of bijvoorbeeld met meditatie technieken. 

 

Er worden, in tegenstelling tot yoga, géén fysieke oefeningen gedaan. Een Yoga Nidra sessie verloopt veelal liggend. Je kunt het eventueel ook zittend doen maar wij adviseren om te gaan liggen.

 

Tijdens Yoga Nidra word je door een stem door verschillende onderdelen geleid. Dit kan met behulp van een fijne audio recording of middels een begeleider die je ‘live’ mee op reis neemt. Terwijl je lichaam en geest zich in een soort slaap status bevinden en ‘stil zijn’, verplaatst alleen je bewustzijn zich door je lichaam. 

Yoga Nidra uitgelegd door Yoga docent Rolf 

In onderstaande video zal yoga docent Rolf van Baalen, van Happy with Yoga, je wat meer gaan vertellen over Yoga Nidra.  

 

Voordelen van Yoga Nidra

Yoga Nidra heeft immens veel voordelen! Wij zijn er in ieder geval groot voorstander van. Want zeg nou zelf…. Hoeveel inspanning kost het om op je rug te gaan liggen, oordopjes in en press play? 

 

Vergis je hierdoor niet in de effectiviteit van Yoga Nidra. Doordat je in een bepaalde status komt, is er intens diepe heling mogelijk. Onderstaand zien we de belangrijkste voordelen die Yoga Nidra ons kan bieden. 

 

 • Yoga Nidra brengt je in een hele diepe ontspanning
 • Betere slaap; je slaap wordt dieper
 • Door Yoga Nidra worden je focus en concentratie versterkt
 • Stimuleert creativiteit
 • Geeft rust, beter in staat te kunnen ontspannen
 • Toenemende energie
 • Versterkt je immuunsysteem
 • Helpt bij depressie, angst en burn-out
 • Goed tegen stress-gerelateerde ziektes
 • Helpt bij hoge bloeddruk en hart- en vaatziekten
 • Yoga Nidra kalmeert het zenuwstelsel door stimulatie parasympaticus
 • Met Yoga Nidra is het mogelijk om diepgewortelde overtuigingen en programmeringen los te kunnen laten

Wat doet Yoga Nidra precies met je?

 

‘With a still mind you realize your own true nature.’

Het Doel van Yoga Nidra

Het uiteindelijk doel van Yoga Nidra is altijd geweest om tot ultiem diepe ontspanning te kunnen komen. Van daaruit kunnen vastgezette oude overtuigingen, programmeringen, spanningen, stress en trauma worden losgelaten. Alleen tijdens ontspanning kunnen we namelijk écht helen.

 

Vanuit de Yoga traditie is Yoga Nidra tevens een middel om tot Samadhi te kunnen komen: éénwording met het Allerhoogste. 

Wat doet Yoga Nidra?

Tijdens een Yoga Nidra sessie word je door middel van een stem door verschillende onderdelen geleid. Je lichaam en geest komen hierbij volledig tot rust. Beide slapen als het ware. Je bewustzijn echter is vol aanwezig. Je rouleert je bewustzijn tijdens een yoga nidra sessie door je gehele lichaam. 

 

We zeiden al eerder dat je bewustzijn zich tijdens een yoga nidra sessie tussen waken en slapen in begeeft. Door yoga nidra kom je in een soort van diepe maar droomloze slaap terecht. Maar tegelijkertijd behoud je de verbinding met je omgeving en je bewustzijn.

 

Door deze staat van diepe ontspanning ontstaan bepaalde hersengolven: theta en delta. Dit is een hele ontvankelijke staat waarin je open staat voor suggesties. Dit is ook ‘where the magic happens’.

 

In deze staat is het namelijk mogelijk om oude herinneringen en ervaringen te verwerken. Het is om die reden dan ook niet vreemd dat er tijdens het beoefenen van Yoga Nidra allerlei dingen omhoog kunnen komen. Denk hierbij aan emoties, sensaties, beelden, noem maar op. Dit is een teken dat je aan het loslaten en verwerken bent. 

Waarom Yoga Nidra online?

Wanneer je aan de slag wilt gaan met Yoga Nidra kan dit zowel online als offline. De voordelen blijven uiteraard hetzelfde. Kies waar jij je prettig bij voelt. Wij vinden zelf online Yoga Nidra super fijn omdat je dan vrijer bent in gebruik. 

 

Online Yoga Nidra heeft meerdere voordelen ten opzichte van het volgen van een yoga nidra sessie op locatie. Laten we er een aantal noemen.

 

 • Geen reistijden
 • Geen reiskosten
 • Geen hoge sessie kosten
 • Oefenen wanneer jij dat wilt
 • Veel minder externe prikkels omdat je in je eigen huis bent
 • In vertrouwde omgeving kunnen oefenen
 • Je kunt na een yoga nidra sessie online gewoon lekker gaan slapen! 

De beste online Yoga Nidra

Je kunt tegenwoordig heel gemakkelijk Yoga Nidra sessies online vinden. Met alle liefde delen we dan ook onze favorieten met je!

 

Naast losse online Yoga Nidra sessies kun je ook denken aan online Yoga Nidra cursussen of trainingen. Ben je van plan om écht serieus aan de slag te gaan met Yoga Nidra? Heel graag laten we je dan de beste opties zien!

Yoga Nidra online: Losse Yoga Nidra sessies

1. Sarovara Yoga.

Wij zijn al een flinke tijd fan van het youtube kanaal Sarovara Yoga. Je kunt hier hele fijne Yoga Nidra sessies volgen, van korte tot langere video’s voor allerlei verschillende doeleinden. Er is voor een ieder wat wils! Het kanaal is engelstalig.

 

Onderstaande video is bijvoorbeeld een grondende yoga nidra sessie die het zenuwstelsel kalmeert.

 

 

2. Happy with Yoga

Happy with Yoga deelt op hun yoga youtube kanaal ook Yoga Nidra sessies. Dit is een Nederlandstalig kanaal.

 

Onderstaande video is één van de yoga nidra sessies die zij aanbieden.

 

 

3. House of Deeprelax

Een uitgebreid kanaal met vele yoga nidra video’s. Je kunt op dit kanaal zowel engelstalige als nederlandstalige video’s vinden. Hieronder een voorproefje.

 

 

4. De Relaxplek

Een wat minder groot youtube kanaal maar desondanks fijne nederlandstalige Yoga Nidra sessies!

 

Yoga Nidra online: Een Yoga Nidra Cursus volgen

Wil jij écht serieus aan de slag met Yoga Nidra dan adviseren we je een training of cursus te volgen. Wellicht is een cursus een mooie stok achter de deur voor je. Over het algemeen zijn mensen dan ook, waarschijnlijk vanwege de investering, gemotiveerder om structureel ermee aan de slag te gaan én het ook vol te houden!

 

Met andere woorden: de kans op succes neemt toe! Alleen dan kun je ook écht de voordelen van yoga nidra gaan ervaren!

 

Om gelijk met de deur in huis te vallen: De Yoga Nidra cursussen van Happy with Yoga staan enorm goed aangeschreven. Happy with Yoga is niet voor niets een grote naam in yoga-land! Laten we eens kijken naar het aanbod.

 

1. Yoga Nidra Cursus – Happy with Yoga

Dit is een professioneel en zorgvuldig samengesteld online programma met video’s, audiobestanden en tekstuele uitleg van Yoga Nidra.

 

Wat houdt de cursus in?

 

 • Je krijgt toegang tot 7 verschillende Yoga Nidra sessies van een verschillende lengte. De langere sessies gaan over het algemeen iets ‘dieper’. De kortere sessies kun je doen als je wat minder tijd hebt.
 • Ebook over Yoga Nidra met alle belangrijke info die je moet weten.
 • 3 korte Yogavideo’s als gratis bonus. Zo kun je alvast wat spanningen uit je lichaam werken. Kortom, een korte Yogasessie wordt vaak als prettig ervaren, maar is absoluut geen vereiste voor het beoefenen van Yoga Nidra.
 • Soms is het prettig als je je ervaringen kunt delen. Dit kan door Happy with Yoga te mailen. Maar het is ook leuk om dit met andere Yoga Nidra beoefenaars te doen, zodat je van elkaar kunt leren en elkaar kan inspireren. Daarvoor zou je je optioneel kunnen aanmelden voor de besloten Facebook groep van Happy with Yoga.
 •  

Hier vind je meer informatie over de Yoga Nidra cursus van Happy with Yoga. 

2. Yoga Nidra – Reis door de Chakra’s Cursus

In deze cursus gaan je op reis door de zeven chakra’s met de bijzondere en effectieve Yoga Nidra technieken. Je zal een diepe ontspanning zoals nooit te voren ervaren en werken aan diepgewortelde overtuigingen en programmeringen.

 

Wat houdt de cursus in?

 

 • Je krijgt toegang tot 5 diepe, helende en transformatieve chakra Yoga nidra sessies
 • Inclusief uitgebreide cursushandleiding van “Reis door de Chakra’s”
 • De cursus omvat een persoonlijk werkboek voor elk van de 7 chakra’s inclusief sankalpa’s voor ieder chakra
 • Diverse instructievideo’s die je helpen het meeste uit de cursus te halen
 • Toegang tot een enthousiaste en toegewijde Facebook community (optioneel)
 • Begeleiding van professionele Yogadocenten

Hier vind je meer informatie over de cursus Yoga Nidra: Reis door de Chakra’s van Happy with Yoga.

 

 

 

 

Nu je hebt kunnen lezen wat Yoga Nidra voor je kan betekenen, hopen we van harte dat je er heerlijk mee aan de slag gaat! Wij wensen je veel ontspanning en heling toe! ♡

Dit vind jij ook leuk!

Geef een antwoord