affirmaties zelfvertrouwen
Home » Blog » Wat doen affirmaties met je? (+ 100 Affirmaties voor meer Zelfvertrouwen!)

Wat doen affirmaties met je? (+ 100 Affirmaties voor meer Zelfvertrouwen!)

Meer geluk, liefde, succes en zelfvertrouwen ervaren door het structureel herhalen van positieve gedachten. Want wat je denkt schept uiteindelijk je realiteit. Is het écht zo easy? In dit artikel gaan we kijken naar wat affirmaties zijn, wat ze precies doen en geven we je maar liefst 100 voorbeelden van goede affirmaties specifiek gericht op het krijgen van meer zelfvertrouwen! 

Wat zijn affirmaties? 

Affirmaties zijn secuur opgestelde positieve gedachtes die men structureel blijft herhalen om zodoende oude (foutieve en/of negatieve) gedachten te overschrijven. 

De ‘Inner Criticus’

Wat bedoelen we precies met secuur opgestelde positieve gedachtes die je structureel moet herhalen om oude gedachten te overschrijden? Laten we als voorbeeld nemen dat je voor je opleiding of voor je werk een presentatie moet houden. Gelukkig mag je spreken over iets waar je affiniteit mee hebt maar alsnóg verschijnt dat stomme kritische stemmetje in je hoofd…

 

Dit stemmetje hebben we allemaal en noemen we de ‘inner criticus’. Deze heeft allerlei negatieve en weinig motiverende opmerkingen te melden en lijkt soms moeilijk onder controle te houden. Hallo onzekerheid, dag zelfvertrouwen dus!

Herprogrammeren door herhaling

Wanneer we de ‘inner criticus’ geloven doet dat vanzelfsprekend afbraak aan ons zelfvertrouwen. En logisch ook toch? Ga maar eens de hele dag tegen jezelf zeggen dat je je niet lekker voelt, dan voel je je aan het einde van de dag ook écht niet lekker. 

 

Elke cel in ons lichaam reageert op onze gedachtes. Zonder het te beseffen herhalen wij onze gedachtes continue. Je kunt je voorstellen dat overwegend negatieve gedachtes op ‘repeat’ geen positieve realiteit kunnen scheppen. Kijk maar naar bovenstaand voorbeeld. 

 

Het is dus van belang om je bewust te zijn van je gedachtes en zodoende positieve en constructieve gedachtes te denken. Oefening baart kunst, de kracht ligt hier in herhaling 😉 

 

Affirmaties zijn dus specifiek bedoeld om oude gedachtes te kunnen overschrijven. En dan met name de negatieve, destructieve gedachtes. Door deze nieuwe gedachtes keer op keer te herhalen gaat jouw systeem dit aannemen en geloven. En zodra dit gebeurt, verandert jouw werkelijkheid mee!

 

Affirmaties herprogrammeren je hersenen en lichaam als het ware. Dat houdt dus in dat je met behulp van affirmaties onder andere je zelfvertrouwen kunt vergroten! Ben je nog niet helemaal overtuigd? Laten we dan eens kijken hoe dat precies werkt! 

the quality of your thoughts determines the quality of your life quote

Wat doen affirmaties met je?

Nu je weet wat affirmaties zijn, gaan we inzoomen op wat affirmaties precies met ons doen. We weten dat ze de kracht bezitten om ons leven volledig te transformeren. We kunnen namelijk door affirmaties te gebruiken, bijvoorbeeld werken aan ons zelfvertrouwen! Maar hoe werkt dat dan precies? 

Onbewust gebruiken we al affirmaties

Zonder het te beseffen gebruiken we allemaal elke dag sinds onze kinderjaren affirmaties. Jij niet? Think again! IEDEREEN doet het! 

 

Onze gedachtes zijn overwegend herhalingen van de dag ervoor. Onderzoek wijst uit dat onze gedachten hoofdzakelijk negatief zijn. Oké, samenvatting: De gedachtes die we denken zijn grotendeels negatief en herhalingen. Ofwel, we passen negatieve affirmaties dagelijks toe! 

 

Uiteraard gebeurt dit onbewust. Anders zouden we het wel anders aanpakken toch? Kijk maar eens naar de onderstaande gedachten, misschien is het herkenbaar?

 

 • Ik ben niet mooi
 • Ik ben te dik
 • Ik ben te oud om…
 • Dat lukt mij niet
 • Ik ben te moe om…
 • Niemand houdt van me
 • Ze vinden me niet leuk

Wanneer je deze gedachtes continue voor jezelf herhaalt, hebben ze dezelfde kracht als affirmaties. Je onderbewuste gaat dit aannemen als werkelijkheid en zonder dat jij het door hebt, wórdt dit dus ook jouw realiteit! Dit zijn dus geen goede voorbeelden van positieve affirmaties die het zelfvertrouwen vergroten! 

Herhaling

De kracht van een goede affirmatie zit met name in de herhaling van de affirmatie. Net zoals jij je hele leven misschien tegen jezelf hebt gezegd, bewust of onbewust, dat je iets niet kon of dat het je nooit zou gaan lukken. Je hebt het inmiddels zó vaak herhaalt dat dit je werkelijkheid is geworden. Dit is wat je gelooft en zo zal het dan ook zijn. 

 

Zonde! Want dit helpt je zelfvertrouwen namelijk totaal niet! Echter, door deze negatieve gedachtes te vervangen voor positieve gedachtes, kun je met de kracht van herhaling een hele andere uitkomst voor jezelf creeëren. De energie die je erin stopt is uiteindelijk hetzelfde. Al zal het begin wél even omschakelen en wennen zijn 😉 

Bewust en Onbewust

Uit wetenschappelijk onderzoek komt naar voren dat 5% van ons dagelijks leven wordt gestuurd door ons bewuste denken. De overige 95% van ons leven wordt gestuurd door ons onderbewuste. Dit onderbewuste wordt gevormd door al onze overtuigingen, opvattingen, percepties, etc. Deze zijn vastgezet en bepaald veelal vóór ons 7e levensjaar. 

 

Van daaruit is de programmering verder gegaan. Opvallend hierbij is dat veel ‘codering’ niet eens van onszelf is maar vanuit onze omgeving afkomstig. Denk aan je ouders, je opleiding, vrienden, radio, tv, leraren, de buurt waar je woont, cultuur, boeken, internet…

 

Duidelijk mag zijn dat je dus zult moeten werken aan je programmering in je onderbewuste. Een beetje positief denken zo nu en dan zal dus niet gaan werken om je zelfvertrouwen te vergroten 😉 

Gedachten in onze hersenen

Onze hersenen bestaan uit ongeveer honderd miljard neuronen. Neuronen zijn zenuwcellen. Deze zenuwcellen geven elektrische signalen aan elkaar door. 

 

Wanneer wij een gedachte hebben, dan wordt er een signaal van de ene zenuwcel naar de andere doorgezet. Elke gedachte heeft dus een elektrisch signaal met een specifieke route. Dit noemen we paden. Laten we zeggen dat je elke dag een specifieke negatieve gedachte denkt. Deze heeft dus een specifiek en bijbehorend pad in onze hersenen. 

 

Hoe meer je deze gedachte denkt, hoe sterker dit pad zal worden. Tot je op een gegeven moment bijna automatisch en zonder het te beseffen deze gedachtes zult denken. Het signaal wordt al afgevuurd zonder dat je er bewust aan denkt!

 

Om dit te doorbreken, zul je dus positieve affirmaties moeten herhalen en herhalen net zolang tot er nieuwe paden gemaakt worden in je hersenen. Zolang je blijft oefenen, maak je deze nieuwe neurale paden steeds sterker en sterker. De oude overtuigingen en foutieve gedachtes zullen hierdoor in kracht afnemen. En de nieuwe gedachtes zullen uiteindelijk de oude overschrijven!

Kwantumveld

Net zoals ons onderbewuste niet reageert op alleen maar woorden, maar op gevoel, zo reageert het energieveld waarin we leven óók op ons. De wetenschap noemt dit energieveld het kwantumveld. Simpel gezegd leven we in één groot energieveld. Wij zijn zelf energie, evenals alles om ons heen energie is. 

 

Positieve affirmaties sturen een elektrisch signaal door dit veld. Hoe jij denkt én voelt, bepaalt de frequentie waarin je leeft. Het zijn uiteindelijk je gevoelens die magnetisch geladen zijn en de gewenste situatie ‘aantrekt’. 

 

Wil jij dus met behulp van affirmaties meer zelfvertrouwen creeëren, zul je écht aan de slag moeten met structureel oefenen. Hierbij is het noodzakelijk dat je de juiste affirmaties gebruikt in eigen woorden, dat je blijft herhalen, dat je er een gevoel bij kan voelen én een beeld bij kan zien. 

Affirmaties in Yoga

Interessant zijn ze wel he, die affirmaties? Wie had ooit gedacht dat wij zélf zoveel invloed konden uitoefenen op ons Welzijn door ‘alleen maar’ positief te denken?

Sankalpa

Binnen yoga wordt er ook gewerkt met een soort affirmatie. We kennen dit als Sankalpa’s. Een Sankalpa is een intentie die je voor jezelf formuleert aan het begin van een yoga nidra sessie. Deze intentie installeer je vervolgens in je onderbewuste tijdens de sessie.

 

Affirmaties en Sankalpa’s hebben beide de kracht om je leven te transformeren zolang je er geregeld mee aan de slag gaat. Consequent zijn is met vrijwel alles de sleutel tot succes, zo ook hier.

Ontvankelijke staat

Omdat je met yoga nidra eerst in een ontspannen en zeer ontvankelijke staat wordt gebracht kunnen de affirmaties/sankalpa’s tot diep in het onderbewustzijn doordringen en zodoende oude programmeringen en overtuigingen overschrijven.

 

Hier ligt het verschil met het doen van ‘gewone affirmaties’. Niet iedereen begrijpt nog het belang van een ontspannen en juiste status van Zijn wanneer je affirmaties toe gaat passen. Zo zul je bijvoorbeeld weinig resultaat behalen met affirmaties wanneer je ze oefent en herhaalt tijdens een crossfit sessie of potje power yoga 😉

 

Ben je benieuwd naar wat yoga nidra (en dus sankalpa’s) voor jou kunnen betekenen? Bekijk dan deze mooie yoga nidra aanbieding van Happy with Yoga!

Wat zijn goede affirmaties?

Goede affirmaties zijn altijd affirmaties die jij kunt aannemen in het hier en nu. Laten we een voorbeeld nemen om dit duidelijk te maken. 

Goede affirmaties zijn passend

Wanneer je bijvoorbeeld midden in een burn-out of depressie zit, zal een affirmatie als ‘ik ben gelukkig en enorm energiek’ niet erg aannemelijk zijn. Hierdoor zal jouw onderbewuste deze affirmatie niet aannemen en ontstaat er dus weerstand. Je gelooft als het ware de affirmatie niet.

 

Bij het kiezen van een affirmatie is het dus belangrijk om een affirmatie te kiezen die passend bij jouw situatie is. Het zou bijvoorbeeld in bovenstaand voorbeeld beter zijn om te kiezen voor de affirmatie ‘Ik heb alles in mij om gelukkig te zijn’ of ‘Ik heb vertrouwen dat dit een tijdelijke fase is en ik er weer bovenop kom’.

Hoe laat je affirmaties werken voor je?

Om een affirmatie te laten werken is het dus belangrijk om:

 

 1. Een affirmatie te kiezen die je kunt aannemen en geloven.
 2. De affirmatie altijd in je eigen woorden te formuleren zodat je onderbewuste de affirmatie wilt aannemen.
 3. Structureel te blijven oefenen (herhaling!).
 4. Je de affirmatie en het gewenste effect kunt voelen.
 5. Je een beeld bij de affirmatie kunt vormen. 

100 affirmaties voor meer zelfvertrouwen

 1. Ik ben zelfverzekerd.
 2. Mijn zelfvertrouwen groeit.
 3. Ik verdien geluk en succes.
 4. Ik onderneem actie om mijn doelen te bereiken.
 5. Ik ben gemotiveerd en doe altijd mijn best.
 6. Ik ben positief en optimistisch.
 7. Ik ben vrij van faalangst.
 8. Ik ben zelfverzekerd en vastberaden.
 9. Ik kan bereiken wat ik wil.
 10. Ik ben van nature moedig.
 11. Ik overwin moeiteloos obstakels en tegenslagen.
 12. Ik ben van nature zelfverzekerd.
 13. Ik zie elk probleem als een kans om te groeien.
 14. Ik vertrouw op mezelf.
 15. Ik heb alle wilskracht die ik ooit nodig zal hebben.
 16. Ik heb de regie over mijn eigen leven.
 17. Ik geef mijn grenzen duidelijk en zelfverzekerd aan.
 18. Ik ben doortastend.
 19. Ik geef nooit op.
 20. Ik geloof in mijn eigen kracht.
 21. Ik ben sterk en krachtig.
 22. Gemotiveerd en positief zijn is normaal voor mij.
 23. Ik heb een stralende persoonlijkheid.
 24. Ik heb verlegenheid overwonnen.
 25. Ik ben open en eerlijk.
 26. Ik ontmoet makkelijk nieuwe mensen.
 27. Mensen vinden het prettig om met mij om te gaan.
 28. Mensen waarderen mijn persoonlijkheid.
 29. Ik geef mijn mening zonder aarzelen.
 30. Mensen waarderen mijn eerlijke mening.
 31. Ik ben positief, vriendelijk en vol zelfvertrouwen.
 32. Ik geloof in mezelf en ik hou van mezelf.
 33. Ik ben van nature onoverwinnelijk sterk.
 34. Ik kom altijd op voor mezelf.
 35. Ik kan mezelf goed verwoorden.
 36. Ik ben goed zoals ik ben.
 37. Ik hou van mezelf zoals ik ben.
 38. Mensen houden van me zoals ik ben.
 39. Ik heb de kracht om mezelf te veranderen.
 40. Ik maak altijd de juiste keuzes.
 41. Ik ben goed zoals ik ben.
 42. Mensen waarderen mij zoals ik ben.
 43. Mijn zelfvertrouwen groeit elke dag. 
 44. Ik ben mooi van binnen en van buiten.
 45. Ik verdien het om gelukkig te zijn.
 46. Ik ben trots op mezelf.
 47. Ik doe altijd mijn best.
 48. Ik ben een doorzetter.
 49. Ik zit vol creativiteit en goede ideeën.
 50. Ik sta mezelf toe om fouten te maken.
 51. Ik vergeef mezelf voor de fouten die ik maak.
 52. Ik bezit wijsheid en zelfvertrouwen.
 53. Mijn imperfecties maken mij uniek.
 54. Ik verdien een leven vol met overvloed en liefde.
 55. Ik kies voor mezelf.
 56. Ik ben geliefd en voel me geliefd.
 57. Ik ben genoeg.
 58. Ik laat al mijn zorgen los.
 59. Ik heb vrede met alles wat mij overkomt, is overkomen en gaat overkomen.
 60. Ik mag er zijn.
 61. Ik heb de kracht om te doorstaan wat het leven mij geeft.
 62. Ik zie overal mogelijkheden.
 63. Ik heb veel te bieden.
 64. Het leven geeft mij precies wat ik nodig heb.
 65. Ik kan mijn angsten makkelijk loslaten.
 66. Ik ben succesvol en gelukkig en dat straal ik ook uit.
 67. Ik weet wie ik ben en wat ik wil.
 68. Ik word elke dag beter en beter.
 69. Ik groei op elke vlak in mijn leven.
 70. Ik slaag in alles wat ik doe.
 71. Ik beschik over de juiste kwaliteiten om extreem succesvol te zijn. 
 72. Ik heb talenten die ik met passie verder ontwikkel.
 73. Ik heb tegenslagen overwonnen, ik ben er door gegroeid als mens en ik blijf verder groeien als mens.
 74. Ik kan alles bereiken wat ik wil als ik daar mijn best voor doe.
 75. Hoe ik me voel is mijn hoogste prioriteit.
 76. Ik sta in mijn eigen kracht en ben trots op mezelf.
 77. Ik ben goed, uniek en bijzonder.
 78. Ik accepteer mijzelf volledig.
 79. Ik kan alles aan wat op mijn pad komt.
 80. Ik ben veel sterker dan ik soms denk.
 81. Ik laat oude destructieve gewoontes los en ruil ze in voor goede gewoontes die mij verder helpen in dit leven.
 82. Van elke uitdaging maak ik een overwinning.
 83. Elke uitdaging is een kans om mezelf te ontwikkelen.
 84. Ik ben de moeite waard.
 85. Mensen vinden mij de moeite waard.
 86. Ik kan de druk in mijn hoofd loslaten.
 87. Ik kan me ontspannen.
 88. Ik bepaal hoe ik wil leven.
 89. Ik ben gezond, sterk en krachtig.
 90. Ik zeg volmondig ja tegen het leven.
 91. Ik leer van alle uitdagingen in het leven en geniet van elke stap.
 92. Ik ben op weg naar mijn droom leven.
 93. Ik ben blij met mezelf en heb daarom geen goedkeuring van andere nodig.
 94. De mening van een ander vertelt niets over mij als persoon maar eerder over die ander zelf.
 95. Ik kan veel meer bereiken dan ik soms zelf denk.
 96. Ik ben bescheiden maar zeker van mijn zaak.
 97. Ik geloof in mijzelf ongeacht of andere in mij geloven.
 98. Ik weet wat ik kan en geloof daarom in mezelf.
 99. Ik zet mijn unieke gaven in ten goede van deze wereld.
 100. Ik zou niemand anders willen zijn dan mijzelf!

 

Mocht je zelf mooie affirmaties weten voor zelfvertrouwen, laat het ons dan vooral weten in de reacties! 

Affirmaties voor Zelfvertrouwen: Affirmatiekaarten

Vind je het lastig om goede affirmaties voor zelfvertrouwen voor jezelf te formuleren of om ze te onthouden? Dan kunnen bijvoorbeeld affirmatiekaarten jou een eind op weg helpen!

 

Affirmatiekaarten zijn kaarten waarbij op elke kaart een positieve, krachtige en secuur bedachte affirmatie gedrukt staat. Zo hoef je ze zelf nooit te bedenken, heb je elke dag een nieuwe affirmatie die je bijvoorbeeld in de ochtend of avond kunt trekken én kun je ze zelfs als leuk (bewust) cadeautje weggeven!

Nog meer werken aan je zelfvertrouwen?

Naast het werken met affirmaties, affirmatiekaarten en yoga nidra met gerichte sankalpa’s, kun je ook denken aan een training of cursus die je zelfvertrouwen een boost geeft. De beste investering is altijd een investering in jezelf.

 

Ben jij dus iemand die wel wat meer zelfvertrouwen kan gebruiken en wil je ook daadwerkelijk serieus aan de slag met jezelf? Dan kunnen wij jou de E-cursus Blijvend Zelfvertrouwen van Frank de Moei aanraden. De cursussen van Frank zijn inmiddels door 15.000+ cursisten gevolgd met zeer mooie resultaten.

 

Ben je benieuwd naar de E-cursus en wil je ook aan je zelfvertrouwen werken? Ga dan hier naar de actuele aanbieding van de E-cursus Blijvend Zelfvertrouwen en ontvang een mooie korting plus extra bonussen! 

Heel veel succes met je journey naar meer zelfvertrouwen! Laat ons vooral weten wat jou geholpen heeft! ♡

Dit vind jij ook leuk!

Geef een antwoord