mantra zingen
Home » Blog » Alles over Mantra Zingen + Welke 7 zijn enorm krachtig? ( Incl Video’s!)

Alles over Mantra Zingen + Welke 7 zijn enorm krachtig? ( Incl Video’s!)

Of je nu kunt zingen of niet. Het voelt goed. Dit fijne gevoel wordt versterkt wanneer zang gecombineerd wordt met mooie en helende woorden als mantra’s. Wij gaan je daarom dan ook alles vertellen over mantra zingen! Hoe doe je het? Wat is gebeurt er in ons lichaam? Welke kun je beste gebruiken en waarvoor, ect. Ontdek de helende kracht van mantra’s!

mantra zingen

Mantra als medicijn

Een mantra heeft invloed op ons lichaam en wat we aantrekken. Wil jij leren hoe je mantra’s kunt inzetten in jouw leven? Welke mantra je op welk moment kunt gebruiken zodat jij je krachtiger, rustiger en meer verbonden voelt? 

Wat doet zingen met je?

Van zingen word je vrolijk. Je ontspant erdoor én het is zelfs goed voor je gezondheid! Onder andere universiteiten in Göteborg en Frankfurt hebben hier uitvoerig onderzoek naar gedaan en komen met zeer bijzondere resultaten. We bespreken ze hieronder.

 

Zelf zing ik ontzettend graag en dan heb ik het niet alleen over in de douche, de auto of tijdens de afwas. Ik heb mezelf een aantal jaren terug gitaar leren spelen en sindsdien ben ik mezelf gaan begeleiden tijdens zang. Ik word daar zó blij en rustig van! 

 

Zingen zorgt er écht voor dat je even niet meer nadenkt. Zingen geeft dus mentale rust. Niet voor niets telt ons land ruim een miljoen koorleden. Er zijn in Nederland meer mensen lid van een koor dan van een voetbalclub! Dat geeft wel degelijk iets aan vinden wij. 

Gezondheidsvoordelen van zingen

Wat zingen voor onze gezondheid kan betekenen laat de wetenschap ons duidelijk zien. Radio NPO4 heeft de uitkomsten van wetenschappelijk onderzoek simpel vertaald naar een overzichtelijke infographic. Bekijk hier alle gezondheidsvoordelen van zingen.

Het boost je brein

Zingen boost je brein door je concentratie te verhogen en je geheugen te verbeteren. Wanneer ik aan het werk ben en merk dat mijn hoofd wat uitgeput raakt, helpt het om te gaan zingen. Ik ben sinds kort geïntroduceerd met mantra zingen en ben er groot fan van. Later vertel ik daar meer over. 

Meer antistoffen

Uit proeven is gebleken dat het speeksel van zangers, na het zingen, hogere concentraties antistoffen bevatten. Deze beschermen tegen micro-organismes zoals virussen. 

Gezonde longen

Door geregeld te zingen neemt de longcapaciteit van een persoon toe. Je traint als het ware jouw longen. Je ademt dieper waardoor zuurstof in het bloed toeneemt, je conditie vergroot en spierspanning afneemt. 

Versterk je immuunsysteem

Zingen verbetert de bloedsomloop waardoor cellen meer zuurstof krijgen en zodoende beter functioneren. 

Oxytocine

Wanneer je zingt komen er meerdere stofjes, ook wel hormonen genoemd, vrij. Eén daarvan is het knuffelhormoon Oxytocine. Deze wordt zo genoemd omdat het vrij komt tijdens knuffelen. Ook wanneer we sex hebben en tijdens geboorte komt dit hormoon vrij. 

Energie boost

Zingen geeft energie. Een ander stofje wat geproduceerd wordt tijdens het zingen is endorfine. Endorfine is een lichaamseigen opiaat. Het zorgt voor meer energie, je voelt je vrolijker en het dempt pijn. Voor chonische pijnpatiënten is zingen dan ook een prachtig middel om meer levenskwaliteit te ervaren. 

Een strakke buik

Jaja, je gelooft het wellicht niet maar tijdens het zingen train jij onder andere je buik- en tussenribspieren!

Verlicht astma en emfyseem

Omdat je door te zingen op de juiste manier gaat ademen, dus vanuit de buik en het middenrif in plaats van vanuit de borst, kunnen klachten bij aandoeningen zoals astma en emfyseem verlicht worden.

Houd je (stem) jong

Doordat je je stembanden traint blijven deze jeugdig. Je zult hierdoor jonger klinken én je ook jonger voelen. 

Minder kans op verkoudheid en griep 

Door te zingen geef je bacteriën en virussen minder kans zich te nestelen in neus en keel. 

Iedereen kan het!

Toch best bijzonder, dat zoiets relatief eenvoudigs, zoveel effect kan hebben op ons lichaam én geest. Misschien vind jij zingen alles behalve relatief eenvoudig maar écht bijna iedereen kan zingen!

 

Zo komt namelijk óók uit onderzoek naar voren dat maar een héél klein percentage van de bevolking toondoof is. Laat je dus niet weerhouden omdat je niet klinkt als Whitney Houston. Zing er gewoon op los en ervaar de gezondheidsvoordelen zelf!

 

mantra zingen groep

 


Wat zijn mantra’s?

Het woord mantra komt vanuit het Sankriet en bestaat uit twee onderdelen. ‘Man’ staat voor onze mind, het denken. En ‘tra’ staat voor bevrijding, loskomen van. Een mantra is dus een hulpmiddel om los te komen van het denken. 

Klanken en woorden 

Een mantra is vaak een som van meerdere woorden of lettergrepen. Je kunt ze zien als een soort gedicht of gebed. Wat de mantra uiteindelijk haar kracht geeft is de klank van de mantra.

 

Een mantra uit het Sanskriet is er namelijk zo op gemaakt dat diverse klanken en trillingen in desbetreffende mantra verweven zitten. Deze klanken vormen uiteindelijk de woorden.

 

Er wordt vaak onterecht gedacht dat het om de woorden draait bij een Mantra. Woorden bezitten zeker kracht. Maar woorden blijven wél een menselijk concept. Klanken bestonden al vér voordat er überhaupt woorden waren die wij mensen uiteindelijk een betekenis hebben gegeven. Een klank is dus universeel. Een woord niet. 

 

‘If you touch the sound, you are touching creation. If you touch a word, you are just going into the psychological structure of human beings. Do not discount the power of sound, it has influence on everything.’ – Sadhguru-

 

 


Mantra zingen

We hebben kunnen lezen wat zingen met onze gesteldheid kan doen en wat het voor ons kan betekenen. Wanneer we dit combineren met het inzetten van mantra’s ontstaat er een ontzettende krachtige en helende tool om jouw leven positief te kunnen veranderen.

Mijn ervaring met mantra zingen

Ook al was ik bekend met mantra’s, ik had ze nog nooit gezongen. Terwijl ik wel wíst dat je ze kon zingen. Ik zag dan wel eens video’s voorbij komen van mensen die een mantra zongen en daar kon ik dan ook écht door geraakt worden. Mijn tijd moest blijkbaar nog komen.

 

Nu met Corona, en de bijbehorende vrij intense energie, merk ik dat zingen en het zingen van een passende mantra mij steun geeft. Het geeft ontspanning en rust in mijn lichaam en geest. Op het begin voelde het misschien een beetje onwennig. Vooral omdat je woorden gebruikt die je niet kent.

 

Traditionele mantra’s komen namelijk vanuit het Sankriet. Logisch dat we niet altijd begrijpen wat de woorden betekenen. Maar dat hoéft dus ook niet om effect te hebben op ons Zijn. 

Chanten

Het zingen van een mantra wordt ook wel ‘chanten’ genoemd. Chanten is het hardop herhalen van een mantra. Wanneer je een mantra hardop uitspreekt, dan wel ritmisch, en telkens herhaald ben je dus ook aan het chanten. 

 

Wanneer je ‘chant’ komt het geluid vanuit je hele lichaam en niet alleen de keel. Het geluid dat je voortbrengt is tevens ook voelbaar in je gehele lichaam en heeft zodoende het beoogde effect. 

108 keer chanten: De kracht zit in herhaling

We weten allemaal dat er in herhaling veel kracht schuilt. Het bekende gezegde: “Oefening baart kunst” zegt dan ook niets teveel. Dit geldt ook zo voor de inzet van mantra’s in ons dagelijks leven. 

 

Volgens traditie zou een mantra 108 keer gechant moet worden om volledig te kunnen doordringen in je hele wezen. Waarom precies 108? Omdat 108 door vele boeddhisten en hindoes gezien wordt als een heilig getal.

 

Dit bijzondere getal zie je terug in bijvoorbeeld boeddhistische tempels met 108 traptreden, de 108 behoeders van Krishna, het gebruik van het getal 108 in vele oude heilige geschriften en is de diameter van de zon 108 keer de diameter van onze aarde. 

 

mala ketting

Mala ketting

Tijdens het chanten van mantra’s kun je gebruik maken van een Mala ketting. Dit is een gebedsketting die 108 kralen telt en zodoende kan ondersteunen in het reciteren van jouw mantra. Zo weet je precies hoeveel maal je de mantra hebt gechant zónder er over na te denken. 

Mantra als medicijn

In haar essentie is een mantra als een medicijn. Het zingen van een mantra is helend. Deze uitspraak kan bevestigd worden door de wetenschap. Zo spreekt Sadhguru zelfs over diverse mentale aandoeningen die verdwenen na het reciteren en/of chanten van de mantra ‘Ohm’.

 

‘Ohm’ is de oerklank, het eerste geluid in het Universum en ligt ten grondslag aan alle andere mantra’s. 

 

Effect van mantra zingen

We hebben het eerder gehad over het effect van zingen op onze fysieke en mentale gesteldheid. Het blijkt dat samen (mantra) zingen nóg gezonder is. Dat traint namelijk je hersenen. Hoe dan?

 

Samen zingen vergt concentratie en focus op de mantra. Een mantra samen zingen met andere mensen vraagt om nauwkeurig synchroon zingen met de rest. Daarnaast zul je toon moeten houden.

 

Tijdens het zingen van een mantra komt de zanger in een soort van meditatieve trance terecht. In deze staat is er geen ruimte meer voor de beperkingen van het denken. Jouw hele wezen bevindt zich nu in een staat van rust en vredigheid. Alleen in deze staat is heling, op welk vlak of welke laag dan ook, mogelijk.

Ziektes en blokkades

In 2013 ontdekte Björn Vickhoff in zijn onderzoek naar het effect van mantra zingen op onze gezondheid dat de hartslag van individuele mantra zangers tijdens het reciteren synchroon gingen lopen. Dat is buitengewoon opmerkelijk en bijzonder te noemen. Dit synchroon lopen van harten blijkt uitermate gezond voor het hart te zijn. 

 
Verder zegt dokter Folkert Brijker, longarts in het Diakonessenhuis in Utrecht en Zeist: “Bij slaap­-apneu raden we het echt aan; daarop blijkt het zingen van mantra’s duidelijk effect te hebben.” Slaap-apneu is een aandoening waarbij er gedurende de nacht meerdere malen een ademstop plaatsvindt. Toch wel bijzonder dat mantra zingen hier tegen helpt!

 

Wanneer iemand ziek is, maar ook bij mentale, emotionele en spirituele blokkades stagneert de levensenergie. Energie hoort ten alle tijde goed door te kunnen stromen. Is dit niet het geval dan zul je klachten gaan ervaren of het gevoel hebben dat je telkens opnieuw geblokkeerd wordt. Je kunt dan niet je fijnste leven leiden zoals bedoeld is.

 

Het structureel zingen van de juiste mantra zorgt ervoor dat jouw levensenergie opnieuw weer kan stromen.

 

Wil jij leren hoe en wil je ontdekken welke mantra jij het beste kunt gebruiken? Doe dan mee met Mantra als medicijn!

Kun je zelf ook mantra’s maken?

Yes. Je kunt zeker zelf mantra’s maken. Dit kun je zien als affirmaties die je herhaald. Wij schreven eerder een artikel over affirmaties voor zelfvertrouwen. Deze affirmaties zou je bijvoorbeeld kunnen gebruiken als mantra.

 

Natuurlijk kun je ook je eigen affirmatie gebruiken. Vervolgens kun je die hardop uitspreken op muziek of zingen. Maak er iets moois van en doe waar jij je goed bij voelt! 

 

Toch ben ik er wel echt van overtuigd dat de traditionele mantra’s een andere werking hebben. Dit zijn mantra’s die een specifieke klank hebben en daardoor dus ook een specifieke werking. Ben je benieuwd welke mantra’s krachtig zijn en hoe je de mantra kunt zingen? Lees dan snel verder. 

 


Krachtige mantra’s

prayer wheel mantra zingenDe eerste mantra’s zijn minstens 3500 jaar oud en komen uit India. Het gebruik van mantra’s is inmiddels door diverse religies en communities aangenomen. Steeds meer mensen ontdekken de kracht van dit oude, krachtige medicijn en passen deze toe in het dagelijks (moderne) leven.

 

Maar welke mantra’s worden eigenlijk het meest gebruikt, zijn het meest bekend én zijn tevens het krachtigst?

Ohm Mantra

Iedereen kent wel de mantra ‘Ohm’. We hebben het er al even eerder over gehad. Het woord ‘ohm’, zo wordt geloofd, is het allereerste geluid dat op aarde heeft geklonken en wordt daarom ook gezien als één van de belangrijkste symbolen en gebeden in het Sanskriet.

Wat betekent het ohm mantra?

‘Ohm’, ‘om’, of ‘aum’, kan worden vertaald als God, het oneindige, de bron, het Al, het universum, en de eeuwigheid. De mantra ‘ohm’ ligt ten grondslag aan alle andere mantra’s die we hedendaags kennen. De klanken ‘ah’, ‘oh’ en ‘mmm’ vormen de basis van ohm en worden afzonderlijk maar vloeiend gechant. 

 

 

De ‘ah’ klank wordt tijden het chanten gevoeld in de buik en staat hierdoor in contact met de eerste chakra’s. Deze verbindt ons met het aardse en materiële. 

 

De volgende klank is de ‘oh’ of ‘uh’ en wordt hoger gevoeld in het lichaam. Ongeveer ter hoogte van de hartstreek. Dit staat voor alles tussen hemel en aarde zoals wensen, willen en voelen. 

 

De laatste klank is ‘mmm’ en wordt gechant met de mond dicht. We voelen deze klank veelal in de mond of misschien zelfs tot in de kruin. De klank staat dan ook voor het hoger bewustzijn, het intuïtief weten. 

Ohm Shanti Ohm Mantra

Nog een bekende mantra is de ohm shanti ohm mantra. 

Wat betekent om shanti?

Shanti kan vanuit het Sankriet worden vertaald naar vrede. De mantra Om Shanti Om geeft ons een staat van diepere ontspanning. Het brengt een gevoel van kalmte en spirituele welzijn.

 

 

Zoals je kunt horen wordt shanti driemaal gechant. Dit is niet zonder reden en heeft een diepere betekenis! De eerste Shanti zal ons bevrijden van fysieke belasting. Het filtert negatieve gedachten uit ons Zijn zoals bijvoorbeeld de gedachten die vibreren met ziektes en aandoeningen.

De tweede Shanti reinigt onze geest en ziel. Gedachten vibrerend zoals jaloezie, haat, woede, etc kunnen losgelaten worden. Dit brengt ons een stapje dichter bij onze ware aard.

De derde Shanti is bedoeld om ons te beschermen van ongevallen en natuurrampen.

Hare Krishna Maha Mantra

Deze drie woorden Hare, Krishna en Rama zijn onderdeel van de maha mantra. Deze mantra wordt ook wel ‘Great mantra’ genoemd.

 

Het chanten van de Hare Krishna Maha mantra is een spirituele oproep aan God en Zijn energie om bescherming te geven aan de geconditioneerde ziel. Het zingen van de mantra zou je kunnen vergelijken met het huilen van een kind dat wacht tot zijn of haar moeder er is. 

 

Geen ander middel van spirituele realisatie is in deze tijd van onbewustheid, verdeeldheid en hypocrisie zó effectief als het chanten van de maha mantra:

 

Hare Krishna, Hare Krishna, Krishna Krishna, Hare Hare / Hare Rama, Hare Rama, Rama Rama, Hare Hare. 

 

Onderstaande mantra is dan ook één van mijn favoriete mantra’s ♡

 

 

Sita Ram Mantra

Deze mantra brengt het hoofd en hart dichter bij elkaar. Sita staat voor het vrouwelijke en Ram voor het mannelijke. Het chanten van Sita Ram zorgt dus voor vereniging van deze twee tegengestelde energieën. 

 

Sita Ram is een hele fijne mantra wanneer je het gevoel hebt dat deze tegengestelde energieën uit balans zijn. Of wanneer je wellicht veel aanwezig bent in het hoofd en meer in contact wilt komen met je gevoel. 

 

Gayatri mantra

Éen van de oudste mantra’s ter wereld. De Gayatri Mantra:

 

Om bhur bhuvah svah tat savitur varenyam bhargo devasya dhimahi dhiyo yonah prachodayat

 

‘We mediteren op de onvergankelijke glorie van de hogere God, hij is in het hart van de aarde, in het leven van de lucht en in de ziel van mens, dier en natuur, opdat hij onze geest stimuleert en verlicht.’

 

 

Om Namah Shivaya Mantra

Over deze mantra wordt gezegd dat als hij continu zou vibreren in je hart, dit meditatie en yoga overbodig zou maken. Dat is een behoorlijke uitspraak! 

 

De mantra wordt als volgt gechant:

 

Om Namah Shivaya

 

‘Ik buig mijn hoofd voor Shiva’

 

Het buigen voor Shiva kun je zien als buigen voor je ware Zelf, jouw innerlijke waarheid en wereld.

 

Om Mani Padme Hum Mantra

Het Om Mani Padme Hum Mantra zou de ‘zes giftige emoties’, die voortgebracht worden vanuit Onbewustheid, volledig zuiveren. Deze emoties zijn trots, jaloezie, verlangen, onwetendheid, hebzucht en boosheid.

 

Door het zingen van deze mantra worden deze ‘giftige emoties’ getransformeerd tot hun oorspronkelijke natuur. 

 

De mantra gaat als volgt: 

 

Om Mani Padme Hum

 

‘Groet aan het juweel in de lotus’. Een Lotus groeit vanuit de modder richting het licht en komt daar tot bloei. 

 

 


Mantra zingen: Welke mantra’s zijn passend voor mij? 

Het zingen van een mantra is helend is, dat mag ondertussen overduidelijk zijn. Maar hoe weet je nu welke mantra geschikt voor JOU is? Het vinden van een goede mantra kan namelijk nog best een uitdaging zijn… Zodra je deze gevonden hebt, zul je verrast staan wat mantra zingen voor je kan betekenen!

 

In Mantra als medicijn leer je de juiste mantra’s, specifiek voor jou, ontdekken. Wat leer je nog meer in mantra als Medicijn? 

 

  • Leren wat mantra’s voor je doen
  • Hoe je kiest welke mantra je kunt gebruiken in bepaalde sleutelmomenten
  • Welke mantra’s je kunt gebruiken voor:  angsten,  negatieve gedachten,  relaties,  financiën,  ademhaling,  familie en healing.
  • Je gaat aan de slag met innerlijke patronen met behulp van mantra’s
  • Je leert de achtergrond van de verschillende mantra’s 
  • Hoe je mantra’s als hulplijn kunt inzetten
  • Je ervaart meer rust en kracht
  • Je ontwikkelt je verbinding met je ziel
  • Tips over zingen en waarom dit zo goed voor je is
  • Je verbinden met je innerlijke kind

Weet je niet precies welke mantra’s voor jou het beste zijn, wil jij de juiste mantra leren zingen en wil jij leren hoe je mantra’s kunt toepassen in jouw dagelijkse leven? 

mantra zingen

Mantra als medicijn

Een mantra heeft invloed op ons lichaam en wat we aantrekken. Wil jij leren hoe je mantra’s kunt inzetten in jouw leven? Welke mantra je op welk moment kunt gebruiken zodat jij je krachtiger, rustiger en meer verbonden voelt? 

Dit vind jij ook leuk!

Geef een antwoord