Liforme yoga mat review
Home » Blog » Liforme Yoga Mat Review: Wél of niet zijn geld waard?

Liforme Yoga Mat Review: Wél of niet zijn geld waard?

Denk je erover om een Liforme Yoga Mat te kopen maar vind je de mat misschien wat aan de dure kant? Twijfel je om welke reden dan ook? Of wil je gewoon wat meer informatie vergaren? Laat ons je dan helpen en lees deze uitgebreide Liforme yoga mat review waarin ik mijn ervaringen met je deel!

‘Rumor has it’ – Het gerucht gaat….

Binnen de yoga community is de Liforme yoga mat niet meer weg te denken. Vrijwel iedere yogi kent de Liforme yoga mat wel en mocht je er nog nooit van gehoord hebben als beginnende yogi, dan zal het niet lang duren alvorens je kennis zult maken met de yoga mat in kwestie. 

 

Rumor has it (het gerucht gaat) dat Liforme zelfs als de Lamborghini onder de auto’s wordt gezien. Of de Tesla. Of de Ferrari. You get it. 

 

Maar waarom is de Liforme yoga mat zo razend populair? Wat is er zo bijzonder aan deze mat? Jij gaat het ontdekken in deze Liforme yoga mat review!

Mijn kennismaking met de Liforme yoga mat

Ik vergeet nooit meer mijn eerste kennismaking met de Liforme yoga mat. Ik weet niet meer hoelang ik destijds yoga deed, volgens mij toch al wel een aantal jaar. Ik was op zoek naar een andere yogamat. Een écht goede yogamat zodat ik mijn practice kon verdiepen.

 

mijn liforme yoga mat
Daar istie dan 😉

 

Toen ik dan ook de Liforme yoga mat tegen kwam, was ik eigenlijk direct geïnteresseerd en nieuwsgierig. Voor die prijs moet het wel héél wat zijn toch? 

 

Inmiddels zijn we vele yogamatten verder en tevens vele jaren verder 😉 Ik kan nu toch wel met zekerheid zeggen dat ik weet waar een goede yogamat aan moet voldoen én of het de moeite waard is om in te investeren.

 

Laten we daarom eens kijken of deze, toch best wel prijzige, Liforme yoga mat nu daadwerkelijk écht het geld waard blijkt te zijn….

 

 

Waar moet je op letten bij een yogamat?

Toen ik nog maar net gestart was met yoga beoordeelde ik mijn yogamatten op een andere manier dan hoe ik dat nu doe. En dat is logisch. Achteraf gezien begon ik ongeveer na een jaar, misschien anderhalf jaar, pas écht yoga te doen. Hoe bedoel ik dit?

 

Op het begin zul je je eerst de asana’s eigen moeten maken. Dat heeft tijd nodig en daardoor kun je nog niet écht op een dieper level yoga beoefenen. Je focus ligt veelal nog op het fysieke aspect.

 

Zodra je écht gaat voelen en ervaren, ga je dus óók het verschil opmerken tussen yogamatten. En, misschien nog belangrijker, hoé belangrijk en bepalend een goede yogamat eigenlijk is voor jouw practice! Wist ik destijds veel! 😉

 

Maar waar beoordeel ik dan tegenwoordig een nieuwe yogamat op? Wat voor mij belangrijk is zijn grip en stabiliteit, de afmetingen en het gewicht van de mat, de materialen die worden gebruikt, duurzaamheid en eco-vriendelijkheid, of de mat schoon te maken is, hoe de mat eruit ziet en natuurlijk de prijs van de mat. 

 

Bovenstaande punten zijn dan ook de punten waarop ik mijn mat heb beoordeeld en in deze Liforme yoga mat review zal bespreken!

 


 

liforme yoga mat bovenaanzicht
Liforme Yoga Mat
4.5/5

Kleur: Grijs

Materialen: Natuurlijk rubber + veganistische PU lederen toplaag

Afmetingen: 185 cm x 68 cm x 0,4 cm

Prijs: Vanaf €135

 

Liforme is een ware autoriteit op het gebied van yogamatten. Niet voor niets zweren vele yogi’s bij deze yogamat! De kwaliteit is absoluut grandioos, de grip is met volle overtuiging superieur te noemen en het gepatenteerde Alignment system helpt navigeren tijdens je practice.

Liforme Yoga Mat
Grip & Stabiliteit
Zowel nat als droog uitstekende grip. Geschikt voor alle yogastijlen. Extra: Alignment System
Afmetingen
185 cm x 68 cm x 4,2 mm
Gewicht
2,5 kg
Materialen
Natuurrubber, Vegan PU-leer
Duurzaamheid
+/- 5 jaar
Eco-friendly
Biologisch afbreekbaar
Onderhoud
Gemakkelijk te onderhouden + hygiënisch
Uiterlijk
Alignment System, Neutrale kleur
Prijs

Liforme Yoga Mat Review

Zullen we dan nu samen alle punten, waarop ik normaliter een kersverse yogamat beoordeel, voor deze bijzondere mat nalopen? Als laatste zal ik dan de review afsluiten met een korte samenvatting en conclusie.

Grip & Stabiliteit

Oké, ik moet hier heel eerlijk over zijn. De Liforme yoga mat is zonder twijfel de koning onder de yogamatten wanneer we het hebben over grip en stabiliteit.

 

Dit komt onder andere doordat de yogamat gemaakt is van natuurrubber met een dunne toplaag van veganistisch eco PU-leer. Hierdoor bieden zowel de onder- als bovenzijde van de mat echt enorm veel anti-slip. 

 

Grip onder- en bovenzijde

liforme yoga mat grip

 

De onderzijde heeft een 360 graden matrix ontwerp wat neerkomt op een specifieke structuur die voorkomt dat de yogamat gaat verschuiven en glijden tijdens je practice.

 

De dunne bovenlaag van de yogamat heeft een open celstructuur waardoor vocht snel wordt opgenomen en tevens ook weer snel verdampt. Dit zorgt ervoor dat de beste grip in zowel droge als natte omstandigheden is verzekerd. Doe jij aan hot yoga, bikram of zweet je gewoon wat gemakkelijker? Dan is deze mat een absolute aanrader voor je. 

 

Grip tijdens zweterige yoga sessies

Veel matten verliezen grip wanneer een yoga sessie wat zweteriger wordt. Dit komt door de gesloten celstructuur van de mat en/of bovenlaag. Het vocht blijft hier dan zodoende opliggen waardoor je dus gaat glijden. Met de Liforme Yoga Mat is dit dus niet aan de orde. 

 

Ik heb serieus nog geen betere yogamat kunnen vinden qua grip! 

 

Stabiliteit

Betreft de stabiliteit? Deze mat heeft de juiste dikte om balansoefeningen te kunnen doen en tevens gewrichten te ondersteunen. Een dikte van 4,2 mm is een gemiddelde dikte voor een yogamat. Doe je de wat meer rustigere (yin) vormen van yoga zoals yin yoga of restorative yoga? Dan vind je de mat misschien ietwat te dun of hard. Maar dat is ook een kwestie van voorkeur. 

Afmetingen

liforme yoga mat bovenaanzichtDe afmetingen van de mat die wij hebben beoordeeld zijn 185 cm x 68 cm x 4,2 mm. Liforme biedt ook nog yogamatten aan die dunner zijn, dit zijn de travel edities. Daarnaast heeft Liforme vrij recent de XL Liforme yoga mat uitgebracht, deze is specifiek voor mensen die wat langer zijn.

 

Dikte

Ik vind de dikte perfect. Ik doe zelf momenteel vooral veel Hatha en Vinyasa Yoga. Soms heb ik wat meer behoefte aan wat yang in mijn sessie en de andere keer kies ik liever voor een rustige flow met meer yin invloeden. Eigenlijk bij alles wat ik doe geniet ik van de ruimte die de Liforme Yoga Mat me biedt. 

 

Ruimte

Ik heb meerdere matten en dus ook meerdere maten yogamatten. Dit vind ik absoluut een heerlijk ruime mat waar ik me nooit hoef te ergeren dat ik nét naast de mat zit bijvoorbeeld. Ik kom nooit lengte of breedte tekort. Dat is weleens anders geweest. Vooral mijn eerste paar matten waren vaak niet breed genoeg. 

 

Gewicht

Het gewicht van de mat is zo ongeveer 2,5 kilogram. Niet extreem zwaar maar ook zeker niet de minst zware mat verkrijgbaar. Zo is de Manduka eKO bijvoorbeeld over de 3 kilogram zwaar. Dat vind ik nét iets té om eerlijk te zijn. Deze Liforme yoga mat is inderdaad een stuk zwaarder dan bijvoorbeeld een PVC yogamat maar persoonlijk vind ik het gewicht precies goed. 

 

Mocht je een lichtere Liforme yoga mat wensen dan kom je uit bij de travel edities, deze zijn kleiner en dunner en daardoor minder zwaar. Ik raad deze alleen niet aan voor je homepractice of studio practice. Puur voor, zoals de naam al zegt, travel. 

Materialen 

De materialen die Liforme voor hun eco-friendly yogamatten gebruikt zijn natuurrubber en PU-leer. De onderlaag bestaat uit natuurrubber die, zoals Liforme zelf zegt, op respectvolle manier geoogst is. De dunne bovenlaag is gemaakt van eco poly-urethaan. 

 

natuurrubber yogamatBest mogelijke materiaalkeuze?

Van alle yogamatten die ik heb geprobeerd en uitgetest, ben ik zonder twijfel voorstander en fan van deze materiaalkeuze. Dit is natuurlijk ook persoonlijke smaak en wellicht voorkeur. Maar volgens mij ben ik écht niet de enige die gek is op de materialen die Liforme gebruikt! Samen met mij vele yogi’s meer!

 

De materialen zijn planeetvriendelijk, duurzaam en bieden de beste grip mogelijk ongeacht welke yogasoort je beoefent. Wat wil je nog meer?

Duurzaamheid & Eco-friendly

Ik heb het al een beetje verklapt maar de Liforme yoga mat is met recht duurzaam en milieuvriendelijk te noemen.

 

Duurzaamheid

Een yogamat van natuurrubber schijnt gemiddeld zo ongeveer zo’n 5 jaar mee te gaan. Ikzelf doe er ondertussen al veel langer mee. Dit zal dus per persoon weer verschillen. Een yogamat van pvc kun je over het algemeen langer gebruiken omdat deze minder snel slijten. Ze zijn echter wel onwijs slecht voor het milieu!

 

Daarbij ziet een pvc matje er na een aantal jaren niet zo frisjes meer uit. De print slijt er na een tijdje natuurlijk ook gewoon af. In onderstaand kort cartoon filmpje van Liforme wordt jou de geschiedenis van de yogamat laten zien en waarom Liforme yogamatten eco-vriendelijk en duurzaam zijn ten opzichte van pvc yogamatten.

 

 

Wees lief voor je mat!

Hoelang jij met een yogamat doet ligt natuurlijk ook aan hoe vaak jij op de mat staat en welke yogasoort je beoefent. Daarnaast spelen factoren als onderhoud van jouw yogamat ook een rol. Liforme adviseert om de yogamat niet al te vaak af te doen en geen agressieve middelen te gebruiken. 

 

Natuurproduct

Langdurige blootstelling aan zonlicht vind een yogamat van natuurrubber over het algemeen ook niet zo heel fijn. Natuurrubber is een natuur product en behoeft daardoor wat meer liefde, aandacht en zorg. 

 

 Wist jij dat een yogamat van pvc duizenden jaren nodig heeft om af te breken? En wanneer je een yogamat van natuurrubber, zoals de Liforme Yoga Mat, in de grond stopt deze vele malen sneller afbreekt? Namelijk in zo’n 1-5 jaar! Daarbij komen er geen schadelijke stoffen vrij zoals wel gebeurt bij een pvc yogamat. Toch wel een dingetje!

Onderhoud

Ik haalde het zojuist al even aan. De Liforme yoga mat heeft wat extra zorg en liefde nodig. De bovenlaag van de yogamat heeft een open celstructuur waardoor je op een gegeven moment ‘battlescars’ gaat zien. Met andere woorden, je zult gebruikerssporen gaan zien. 

 

liforme yoga mat battlescars

 

Dat vind ik persoonlijk niet zo erg. Ik gebruik mijn yogamat vrij intensief, gezien ik dagelijks yoga doe, en vind het mooi om bewijs van mijn ‘werk’ te zien.

 

Geen moeilijk gedoe

Ik doe mijn mat om de paar dagen af met een vochtige doek of washandje en één keer in de zoveel tijd gebruik ik wat afwasmiddel of eco-zeep met veel water verdund om de mat écht goed te reinigen. Op de website raadt Liforme dit ook aan ter onderhoud van je yogamat.

 

Verder is het écht belangrijk om vettige stoffen zoals créme, makeup, etc van je yogamat vandaan te houden. Deze vlekken gaan er lastiger uit vanwege het vettige karakter. Deze zul je dus moeten verwijderen met afwasmiddel. Let op dat je met veel water verdund. 

 

Laat je mat drogen en vermijd fel zonlicht

Als laatste is het belangrijk om je yogamat altijd goed te laten drogen aan de lucht alvorens je hem weer opbergt. Liforme adviseert ook om de mat niet te lang in direct zonlicht te laten liggen. Ik doe zelf in de zomer yoga in mijn tuin en dit heeft tot dusver nog geen problemen opgeleverd. Maar laat hem dus niet urenlang liggen! (Dat test ik liever niet 😉 )

Uiterlijk

Dit is persoonlijke voorkeur. Iedereen heeft zijn of haar eigen smaak. Persoonlijk vind ik de yogamatten van Liforme niet echt heel mooi. Toen ik ze net leerde kennen waren er ook nog niet de wat fellere kleurtjes dan Liforme bijvoorbeeld nu aanbiedt. Ze zijn nu wel iets aantrekkelijker geworden.

 

AlignmentSystem

Wat Liforme écht onderscheidt van alle andere yogamatten is het gepatenteerde Alignment System. De founder van Liforme is een voormalig jurist en weet dus als geen ander hoe de regelgeving betreft dat aspect werkt. Geen enkele andere aanbieder mag dus het Alignment System aanbieden zoals Liforme dat doet. 

 

liforme yoga mat alignmentsystemWat is het Alignment System precies en is het nodig? Het Alignment System is een soort tekening op de bovenlaag van de yogamat waardoor je gemakkelijker kunt navigeren tijdens je practice. Het biedt als het ware een steuntje in de rug om beter te kunnen oriënteren. Is het nodig? 

 

Meerwaarde ja of nee?

Daar verschillen wellicht de meningen over maar zelf gebruik ik het eerlijk gezegd nauwelijks. Ik merk dat ik me graag wil laten leiden door mijn gevoel. Yoga draait bij mij om het vergroten van mijn lichaamsbewustheid. Ik vind het super fijn om mijn ogen bijvoorbeeld te sluiten tijdens de practice en er helemaal volledig op in te gaan. 

 

Biedt het meerwaarde? Voor sommige mensen denk ik wel degelijk. Voor sommige minder en voor sommige niet. Maar dan komen we bij het volgende punt. Is het daadwerkelijk die 135,- tot 180,- euro waard? 

Prijs

Een Liforme yoga mat met de afmetingen 185 cm x 68 cm x 4,2 mm heeft een prijs variërend tussen de 135,- euro en 180,- euro. Waar zit het verschil precies in? Het verschil zit in het design en/of de kleur van de yogamat. Ik vermoed dat de populaire kleuren wat duurder zijn. 

 

Zo is bijvoorbeeld een zwarte mat 135,- en een fel roze 155,- euro. Voor een Liforme yoga mat met meerdere kleuren in het design betaal je 180,- euro. De duurste zijn veelal de wat nieuwere edities. 

 

liforme yoga mat draagtasInclusief yogatas

Belangrijk om te vermelden is dat de yogamat wordt geleverd met een yogatas. Deze is waterafstotend. Ik heb nog niet getest of deze ook daadwerkelijk waterdicht is 😉

 

Eerlijke prijs?

Vind ik de prijs eerlijk? Ik vind dat de prijs best wat schappelijker had gemogen. Ik heb absoluut niets aan te merken op de kwaliteit van de yogamat maar de prijs vind ik vrij hoog!

 


Samenvatting & Conclusie

Is de Liforme Yoga Mat zijn geld waard? Het klinkt misschien een beetje flauw maar op deze vraag kan alleen jij het antwoord geven.

 

Ik hoor je wellicht denken:Maar hoe kan dat dan wanneer ik de Liforme yoga mat zelf niet heb uitgeprobeerd?’

 

Het enige wat ik kan doen in deze Liforme yoga mat Review is mijn ervaring met jou delen… The rest is up yo you!

 

liforme yoga mat review flowinmotionyoga

Redenen om de Liforme yoga mat te kopen

Wanneer je dit gehele artikel hebt doorgenomen zul je erachter komen dat de Liforme yoga mat één van de beste yogamatten op de markt is. Niet voor niets geliefd door vele yogi’s dus!

 

De grip van de Liforme yoga mat is zonder te overdrijven fenomenaal te noemen, de ruimte die je op de mat hebt is geweldig, de mat is biologisch afbreekbaar, eco-bewust geproduceerd, makkelijk schoon te maken en te onderhouden, wordt met een yogatas geleverd en heeft een gepatenteerd en uniek AlignmentSystem. 

 

Behoorlijk wat sterke punten dus!

Redenen om de Liforme yoga mat niet aan te schaffen

Ik ga in deze Liforme yoga mat Review natuurlijk ongecensureerd eerlijk zijn…

 

Redenen om deze yogamat wellicht niet aan te schaffen kunnen bijvoorbeeld zijn omdat je voornamelijk restorative yoga of een andere yin yoga soort doet en de voorkeur geeft aan een wat dikkere yogamat en/of omdat je de mat gewoon veel te prijzig vindt. 

 

Persoonlijk vind ik Liforme yoga mat echt ontzettend duur. Het is echter aan jou om te bepalen of jij het er voor over hebt ja of nee.

 

flowinmotion yogamat natuurrubberVind je de prijs een obstakel? Dan kun je eventueel de Flowin’Motion yogamat overwegen. Deze is van exact dezelfde kwaliteit, dezelfde afmetingen en materialen maar heeft in plaats van het Alignment System een uniek gouden Chakra print.

 

De Flowin’Motion yogamat kost (nu nog) € 55,- euro bij Bol.com. Daarnaast kun je natuurlijk ook gewoon in de webshop terecht.

 


Wat vinden anderen van de Liforme Yoga Mat?

 

“Tot een aantal maanden geleden was de Manduka Pro altijd onze favoriete Yogamat. Echter hebben Mel en ik sinds kort een nieuwe favoriet! De matten van Liforme. Als ik een intense Vinyasa practice doe is mijn mat normaal gesproken binnen de kortste keren drijfnat van het zweet.

 

Het bijzondere van de Liforme matten is dat ze een nog betere grip hebben wanneer ze nat worden. Of je mat nu nat of droog is, je staat vast en stabiel en je glijdt nergens geen. Ideaal als je wilt werken aan een juiste alignment en je gewoon op de essentie van je practice wilt richten.

 

De matten zijn redelijk prijzig, maar als je regelmatig op de mat staat en serieus wilt werken aan je practice is dit de investering absoluut waard. Iedereen aan wie ik de mat heb aangeraden denkt er hetzelfde over; je kijgt er geen spijt van. Deze mat wordt echt je nieuwe beste vriend!

Rolf van Baalen – Happy with Yoga

De vele yogi’s om mij heen en de reacties die te vinden zijn over het gehele internet liegen er niet om. Je hoeft je dus écht geen zorgen te maken over de kwaliteit van Liforme. Of het jouw voorkeur heeft, is een tweede. Iedereen is immers uniek!


 

Zijn er vergelijkbare yogamatten? 

We kunnen ons heel goed voorstellen dat, na het lezen van deze Liforme yoga mat review, je jezelf afvraagt of er misschien ook yogamatten verkrijgbaar zijn die vergelijkbaar zijn met de Liforme Yoga mat. Het antwoord?

 

Yes, die zijn er! En wij schreven er een artikel over!

 

Dus ben je benieuwd welke yogamatten van vergelijkbare kwaliteit verkrijgbaar zijn? Lees dan het artikel 5x Yogamat van Natuurrubber: Beste Prijs-Kwaliteit! [AANRADER]

 

Top kwaliteit
Koop direct
bol.com (€135,00)

Heeft deze Liforme yoga mat review al jouw vragen kunnen beantwoorden? Laat gerust een berichtje achter! 

Dit vind jij ook leuk!

Geef een antwoord