chakra kleuren
Home » Blog » De 7 Chakra kleuren: Alles over Chakra’s +Video! (Dit wist jij nog niet!)

De 7 Chakra kleuren: Alles over Chakra’s +Video! (Dit wist jij nog niet!)

Hangertjes, kettingen, armbanden, allerlei mooie stenen in de kleur van de regenboog. We hebben ze allemaal wel eens gezien. En we hebben ook allemaal wel eens van Chakra’s gehoord. Maar wat zijn Chakra’s precies en welke kleur hoort bij welke Chakra? Waar staan die kleuren eigenlijk voor? We gaan het je allemaal uitleggen en sluiten af met een super leerzame animatie video. Ontdek alles wat jij nog niet wist over Chakra’s en de bijbehorende Chakra kleuren!

chakra kleuren producten spiru

Wat is een Chakra?

Laten we eerst eens kijken naar wat een chakra nu eigenlijk precies is. Voor ons Westerlingen is het begrip chakra vaak maar vaag. Het doet zweverig aan en het is gewoon niet praktisch. We kunnen er niet zoveel mee. Hoe komt dat? Simpel! Dit komt door onbegrip. Iets wat we niet kennen, verwerpen we. 

 

En eigenlijk is dat onwijs zonde! Niemand heeft namelijk alle wijsheid in pacht. Echte wijsheid is juist erkennen dat er nog zoveel meer te leren valt! Open blijven staan voor nieuwe informatie is daarom belangrijk. Zélfs, en misschien wel juíst, wanneer deze informatie afwijkt van jouw (eigen) denkwijze. 

Energielichaam

In het Oosten wordt er vanuit gegaan dat wij als mensen niet alleen een fysiek lichaam hebben maar ook een energielichaam. Chakra’s liggen in dit energielichaam. Wat houdt dit in? Het energielichaam is opgebouwd uit alle energiebanen en energiecentra die door ons lichaam heen vloeien. 

 

We kennen deze banen als meridianen (chinese geneeskunde) of nadi’s (yogaleer). Deze banen komen samen in gezamelijke ‘verzamelplaatsen’. Deze worden de Chakra’s genoemd. Net zoals het fysieke lichaam de lymfeklieren kent als verzamelplaatsen van de lymfebanen, kent het energielichaam de chakra’s als verzamelplaatsen.  

 

Je energielichaam kun je voelen door je bijvoorbeeld te focussen op je handpalm. Probeer deze maar eens écht te voelen. De meeste mensen voelen ‘leven’ of tintelingen in de handpalm na verloop van tijd. De één zal dit gemakkelijk kunnen voelen dan de ander. Wanneer je ‘een aanwezigheid’ of ‘leven’ voelt, dan voel je je energielichaam. 

Wat is de betekenis van chakra?

Het energielichaam kent wel honderden verzamelplaatsen of energiecentra. Ofwel, ons lichaam heeft honderden chakra’s! Maar wat betekent chakra eigenlijk? Het woord chakra komt vanuit de Oud- Indiase taal Sankriet en betekent letterlijk ‘wiel’ of ‘cirkel’. 

 

Een Chakra is een clustering van energie, een verzamelplaats waar energie die door ons lichaam loopt samenvloeit. Je kunt het dus zien als een spoel of draaikolk. Chakra’s zijn daarom soort draaiende cirkels of wielen van energie. Ons lichaam kent 7 hoofd chakra’s; de 7 yoga chakra’s. Dit zijn de 7 belangrijkste energiecentra in ons lichaam. 

Het Chakra Systeem

Alle chakra’s samen vormen het Chakra systeem. Net zoals we een bloedvatenstelsel en lymfesysteem hebben, hebben we óók een chakra systeem. Het chakra systeem mag dan wel niet tastbaar zijn en dus geen fysieke structuur hebben, de manier waarop chakra’s energie ontvangen, verwerken en uitstralen heeft echter wél invloed op ons fysieke lichaam.

Brug tussen het fysieke lichaam en het energielichaam

Elk individueel energiecentrum is namelijk verbonden met specifieke klieren langs onze ruggengraat en ook in onze schedel. Het is dan ook geen toeval dat de 7 hoofd chakra’s allemaal gelocaliseerd zijn, daar waar zich veel zenuwbundels en zenuwuiteinden bevinden.

 

De chakra’s zelf bevinden zich in de ruggengraat maar ze corresponderen dus met de dichtsbijzijnde grote zenuwbundels. We kunnen dus wel stellen dat chakra’s een brug slaan tussen ons energetisch lichaam en ons fysieke lichaam.

 

chakra kleuren zenuwbundels

Spanningen en blokkades

Tot onze ergernis hebben we allemaal wel eens een verstopt douche putje meegemaakt. Het putje is ongemerkt verstopt geraakt en ineens sta je daar met je voeten in een laag water. Oeps! Vaak komen we te laat achter verstoppingen en blokkades. Dat geldt ook voor ons biologische systeem. 
 
Wanneer er zich spanningen of blokkades in het lichaam bevinden kan de energie niet goed stromen en kunnen we zowel fysiek, mentaal, emotioneel en spiritueel uit balans raken. Externe prikkels en gebeurtenissen in ons leven hebben invloed op ons chakra systeem. Wanneer die spanningen en blokkades zich ophopen raken we dus uit balans.
 

Betekenis van de 7 Chakra kleuren

Onze chakra’s hebben corresponderende kleuren. Dit is niet willekeurig. Een chakra kleur is namelijk veel meer dan ‘alleen maar een kleur’.

Psychologie van kleuren

Uit onderzoek naar de psychologie van kleuren blijkt namelijk dat kleuren een belangrijke impact hebben op onder andere emoties, informatieverwerking en gedrag van mensen! 

 

Tweederde van alles wat we dagelijks verwerken is visueel. En ook al gebeurt merendeels onbewust: kleuren hebben wel degelijk invloed op ons. Zo veroorzaken bijvoorbeeld kleuren met een hoge trillingsfrequentie een geheel ander effect dan die met een lagere frequentie. 

 

Waarom voelt rood warm aan? En blauw koel? Wit doet kalm en sereen aan, terwijl geel energiek aanvoelt.

 

De interpratie van kleur kan persoonlijk zijn maar in grote lijnen bestaat er een duidelijke collectieve beleving betreft uitwerking van kleuren op onze emoties en gemoedstoestand. 

Chakra kleuren

Onderstaande afbeelding illustreert de 7 chakra kleuren en bijbehorende betekenis en uitwerking. 

 

chakra kleuren betekenis

 

We gaan de chakra’s en bijbehorende chakra kleuren onderstaand uitgebreider toelichten. 

De 7 Chakra’s en de chakra kleuren

Laten we nu eens kijken naar de 7 hoofd chakra’s. Zoals je kunt zien in onderstaande afbeelding ligt de eerste chakra helemaal onderin de ruggengraat (in het energielichaam). De chakra’s volgen een rechte lijn naar boven langs onze ruggengraat, tot onze kruin. Daar bevindt zich het laatste chakra: de kruinchakra. 

 

We kennen achtereenvolgend de volgende hoofd (yoga) chakra’s met bijbehorende chakra kleuren: 

 

 • Muladhara Chakra: Wortelchakra: Kleur rood
 • Swadhistana Chakra: Sacraal Chakra: Kleur oranje
 • Manipura Chakra: Zonnevlecht Chakra: kleur geel
 • Anahata Chakra: Hart Chakra: Kleur groen
 • Vishuddhi Chakra: Keel Chakra: Kleur blauw
 • Ajna Chakra: Voorhoofd Chakra: Kleur indigo
 • Sahasrara Chakra: Kruin Chakra: Kleur paars/violet

de 7 yoga chakras openen

1. Wortel Chakra of Stuit Chakra

wortel chakra wat zijn chakras

 

De wortel chakra of stuit chakra is gelocaliseerd aan de onderkant van je wervelkolom, ofwel bij je stuitje. Dit chakra zorgt voor vertrouwen, een gevoel van tevredenheid en zekerheid. Je voelt je veilig en stabiel. 

 

Wanneer dit chakra uit balans is kun je je onzeker voelen, onveilig, rusteloos en angstig. 

 

De kleur rood staat voor: aards, stabiel, hier en nu, goede basis, vrijheid, warmte, activiteit, passie, kracht, liefde, energie, verlangen en agressie. 

2. Sacraal Chakra

sacraal chakra wat zijn chakras

 

De tweede chakra ligt ter hoogte van het heiligbeen, zo ongeveer 2 cm onder je navel. Dit chakra staat voor het uiten van je gevoel, nieuwe ervaringen op doen, kunnen genieten, sexualiteit, creativiteit en het hebben van relaties. 

 

Wanneer je tweede chakra uit balans is kun je je emotioneel overweldigd voelen, jezelf geen plezier gunnen, klachten ervaren in je onderrug en onderbuik en een verstoort libido ervaren. Dit tweede chakra speelt overigens een sleutelrol in het activeren van Kundalini energie. Meer weten over Kundalini energie? Lees dan ons kennisbank artikel Kundalini Yoga

 

De kleur oranje is een vermenging van de twee kleuren rood en geel. Rood is de kleur van het eerste chakra en geel is de kleur van het derde chakra. Oranje wordt geassocieerd met emoties, relaties, sexualiteit, enthousiasme, vrolijkheid, actie, vriendelijkheid en creativiteit. 

3. Navel of Zonnevlecht Chakra

navel chakra wat zijn chakras

 

Deze chakra is gelocaliseerd ter hoogte van je navel. Het wordt daarom ook wel de navel chakra genoemd. Een ander woord voor navel chakra is zonnevlecht chakra. Dit is afgeleid van Solar Plexus. 

 

Dit derde chakra zorgt voor zelfwaardering, in je eigen kracht staan, in jezelf geloven, daadkrachtig zijn, blijheid en energie. Wanneer dit chakra in balans is bereik je wat je wilt bereiken en kun je er niet alleen voor jezelf maar ook voor de ander zijn. 

 

Bij een disbalans zien we individuen met weinig tot geen zelfvertrouwen, onzekerheid, geen discipline, please-gedrag en spijsverteringsproblemen.

 

De kleur geel vertegenwoordigd zelfwaardering, energie, blijheid, licht, intelligentie, logica, samenwerking, optimisme, duidelijkheid, nieuwsgierigheid en hoop. 

4. Hart Chakra

hart chakra wat zijn chakras

 

Het vierde chakra is het hart chakra. Deze kun je vinden ter hoogte van het hart. Het representeert liefde, warmte, geborgenheid, vertrouwen en hoop. Wanneer dit chakra in balans is voel je je in balans en heb je een open hart naar jezelf en andere mensen. 

 

Bij een disbalans heb je moeite om onvoorwaardelijk lief te hebben, ben je oordelend, kritisch, jaloers, heb je moeite met jezelf openstellen en kun je allerlei hart-, long- en huidklachten ervaren. 

 

De kleur groen is een vermenging van de kleuren geel en blauw. Waarbij geel afkomstig is van het derde chakra en blauw van het vijfde chakra. Groen wordt geassocieerd met liefde, vriendelijkheid, geborgenheid, vertrouwen, hoop, balans, vruchtbaarheid, groei, kalmte, geluk, stabiliteit, betrouwbaarheid, bezinning en evenwicht. 

5. Keel Chakra

keel chakra

 

Het vijfde chakra kun je vinden ter hoogte van je strottenhoofd. Daarom ook de naam keel chakra. Bij dit chakra staan communicatie, jezelf uitspreken, jezelf laten horen (door bijvoorbeeld te zingen) centraal. Doordat je jezelf laat horen en uitspreekt, reinig je jezelf. Stofwisseling is om deze reden gelinkt aan dit chakra. 

 

Wanneer dit vijfde chakra goed in balans hebt, heb je geen moeite met bovenstaande. Je kunt je grenzen aangeven en spreekt jezelf uit. Wanneer nodig kun je ook goed luisteren. Bij een disbalans echter durf je niet voor jezelf op te komen, is je expressie onderdrukt, kun je last hebben van allerlei spijsverteringsproblemen en ook schildklier klachten ervaren. 

 

De kleur blauw vertegenwoordigd luisteren, gehoord worden, spreken, jezelf uiten, ventileren, schrijven, wijsheid, rust, vrede, veiligheid, vrijheid, toewijding, inspiratie en vriendschap. De kleur blauw ontstaat door groen en geel met elkaar te mengen. Dit zijn de derde (geel) en vierde (groen) chakra’s. 

6. Voorhoofd of Derde Oog Chakra

voorhoofd chakra

 

De op één na laatste chakra is de zesde chakra en is gelocaliseerd tussen de wenkbrauwen ter hoogte van het voorhoofd. Omdat op diezelfde hoogte zich het derde oog bevindt, noemen we het zesde chakra zowel voorhoofd chakra als derde oog chakra. 

 

Het representeert het bewustzijn, staat voor ons geweten en voor de keuzes die we in dit leven maken. Wanneer het zesde chakra goed in balans is zal iemand een zuiver geweten hebben en de juiste keuze’s kunnen maken. 

 

Bij een disbalans zien we individuen die alleen maar informatie halen uit de beperkte reserves van rationeel en analyserend denken. Hierbij worden de emotionele of spirituele aspecten van het leven niet betrokken. Er is hier dan ook sprake van een vernauwd bewustzijn. 

 

De kleur indigo representeert intuïtie, wijsheid, inzicht, kunnen visualiseren, loslaten, kennis, controle, vaardigheid en acceptatie. 

7. Kruin Chakra

kruin chakra

 

De laatste chakra noemen we de kruin chakra. Dit omdat deze gelegen is aan de top van de schedel, ook wel kruin genoemd. De zevende chakra zorgt ervoor dat jouw energie optimaal door je lichaam kan stromen. Het representeert eenheid en flow. 

 

Wanneer deze chakra uit balans is zie je individuen die niet geloven dat ze deel uitmaken van een groter geheel. Ze staan niet in contact met het grotere geheel en kunnen niet luisteren naar hun innerlijke stem.

 

De kleur violet/paars symboliseert dromen, ambitie, zelfvertrouwen, kracht, spiritualiteit, arrogantie en overtuiging.

Animatie video ‘The Avatar’: Hoe open je Chakra’s?

In onderstaande animatie video wordt op speelse en zeer eenvoudige manier uitgelegd hoe je je chakra’s kunt openen. Een leuke aanrader! 

 

Reis door de chakra’s

Misschien heb je na het lezen van dit artikel het gevoel gekregen om ook met de chakra’s te willen werken. Het werken aan je chakra’s zou namelijk wel eens heel goed kunnen helpen bij bijvoorbeeld lichamelijke en/of geestelijke disbalans. Wij geloven dat vrijwel iedereen (vooral in het Westen) baat zou hebben bij een ‘chakra APK’tje’ zo nu en dan 😉

 

Ben jij nieuwsgierig geworden?

 

In de online yoga nidra cursus Reis door de Chakra’s van Happy with Yoga reis je door alle chakra’s heen. Wat houdt dit precies in? Je gaat werken aan alle individuele chakra’s. Dit doe je één voor één. Je zult blokkades gaan opsporen en deze vervolgens gaan opheffen met behulp van bewezen effectieve technieken.

 

De cursus Yoga Nidra: Reis door de chakra’s zal je toegang verlenen tot het volgende:

 

 • 5 diepe, helende en transformatieve chakra Yoga nidra sessies
 • Een uitgebreide cursushandleiding ‘Reis door de chakra’s’
 • Een persoonlijk werkboek voor elk van de 7 chakra’s inclusief sankalpa’s voor ieder chakra
 • Diverse instructievideo’s die je helpen het meeste uit de cursus te halen
 • Toegang tot een enthousiaste en toegewijde Facebook community (optioneel)
 • Begeleiding van professionele Yogadocenten
 • Onbeperkt en overal toegang tot de inhoud van de cursus en toekomstige updates

Voor wie is de cursus geschikt? 

 

De cursus is voor iedereen die meer wil weten over de chakra’s en met praktische oefeningen en technieken wil werken aan de balans in de meest belangrijke energiecentra van het lichaam.

 

Ook is de cursus geweldig om te volgen als je op zoek bent naar diepe ontspanning of wilt werken aan het veranderen van beperkende overtuigingen, limiterende gewoontes of diepgewortelde programmeringen en conditioneringen.

 

Reis-door-de-chakras-happy with yoga banner

We hopen dat al je vragen over de chakra’s en de bijbehorende chakra kleuren zijn beantwoord! Mocht je vragen hebben, stel ze dan gerust 🙂 Wij reageren altijd!

Dit vind jij ook leuk!

Geef een antwoord