wat is yoga en waar komt het vandaan
Home » Blog » Wat is yoga? En waar komt het eigenlijk vandaan?

Wat is yoga? En waar komt het eigenlijk vandaan?

Volgens onderzoek zoeken de miljoenen mensen die wereldwijd aan yoga doen naar meer dan ‘alleen maar’ fitness of een work-out. Zij zijn op zoek naar iets wat holistisch werkt: Body, Mind en Spirit. Want alleen de Body is niet meer voldoende anno 2021. Yoga gaat verder dan alleen ‘het fysiek’. Dus wat is yoga eigenlijk precies? 

 

Wat is yoga?

Door de immens groeiende populariteit van yoga zijn er in de laatste decennia wel meer dan 50 stijlen yoga ontstaan. Deze zijn opvallend vrijwel allemaal voornamelijk gericht op de fysieke aspecten van yoga; de houdingen (asana’s) en de ademhalingsoefeningen (pranayama). Dit terwijl yoga zoveel meer is dan dat!

 

Yoga is eigenlijk een oude discipline die monniken en asceten 5000 jaar geleden hebben ontwikkeld in India. In tegenstelling tot de meeste yoga beoefenaars van vandaag de dag waren zij niet zozeer alleen maar geïnteresseerd in het fysieke aspect van yoga. Het was juist zeer holistisch, gericht op álle aspecten van ons wezen.

 

Deze originele yogi’s richtten zich dus op het fysieke, mentale én spirituele. Daarbij streefden zij naar het vergaren van totale controle over, niet alleen het lichaam, maar ook over de vitale energie, de zintuigen en over onze mind.

 

Yoga werd zodoende een uitgebreid systeem om welzijn op verschillende niveau’s te bereiken: fysiek, mentaal, emotioneel en spiritueel. De achterliggende gedachte is dat Yoga traditioneel gezien altijd als doel heeft gehad je een beter en gelukkiger leven te bieden.

 

Yoga wordt daarom ook wel gezien als een filosofie of als een levensstijl. Het is dus niet alleen maar een oefenmethode of practice (al is het wel onderdeel van)!

 

Wat betekent yoga?

De letterlijke vertaling van het woord yoga komt uit het Sanskriet en betekent verbinden. Vanwege deze vertaling wordt yoga juist vaak verkeerd geïnterpreteerd als het verbinden van het lichaam en de geest of het verbinden van het lichaam, de ademhaling en de mind.

 

Yoga betekent inderdaad verbinden maar het gaat hier om het verbinden van het Zelf met de realiteit van onszelf. Say what? Ofwel, yoga gaat om zelfrealisatie 🙂 Bewustwording dus! Het leert je zien en voelen wie en/of wat je werkelijk bent. Zowel op fysiek, mentaal, emotioneel en spiritueel gebied.

De oorsprong

Zoals eerder genoemd dateert het ontstaan van yoga tot ongeveer 5000 jaar terug in India. Je kunt je vast voorstellen dat het destijds een compleet andere wereld moet zijn geweest als die wij hedendaags kennen.

 

Als eerste leven wij in het Westen. India bevindt zich in het Oosten. En daarbij… 5000 jaar is een hele lange periode! Vooral wanneer je je bedenkt dat de industriele revolutie in de 19e eeuw pas plaats vond (dus vanaf het jaar 1800 ongeveer) en we sinds 1996 (!!) ongeveer pas internet hebben in Nederland.

 

5000 jaar is in de ontwikkeling van de mensheid dus écht een hele lange tijd!!

 

wat is yoga
Oude yogi

Back to the story: De monniken en asceten van 5000 jaar terug uit India zagen zichzelf als een onderdeel van de natuur. Zij voelden zich gelijk aan alles om hen heen, de natuur, de dieren, de planten, al het leven. Omdat zij meditatie praktiseerden, waren zij veel in de natuur. Hier konden zij namelijk beter luisteren naar en contact maken met zichzelf en de energie om hen heen.

 

Het komt niet echt als een verrassing dat zij daar dus ook veel met dieren in contact kwamen. Naast meditatie begonnen de monniken de natuur, en de dieren die zij tegenkwamen, te bestuderen. Dit deden zij in alle rust en stilte waardoor de dieren in hun natuurlijk gedrag aanschouwt konden worden.

 

Het viel de originele yogi’s op dat dieren bepaalde houdingen herhaalden. De houdingen die de dieren aannamen leken een bepaald doel of nut te hebben.

 

Ze kwamen er al snel achter dat al deze verschillende bewegingen super nuttig waren. Het stelde de dieren bijvoorbeeld in staat om soepeler te bewegen na (lang) geslapen te hebben of sneller te reageren bij dreigend gevaar.

 

En zo probeerden de monniken de houdingen voor zichzelf uit. Ze deden de terugkerende specifieke houdingen vanuit het dierenrijk structureel en consequent na.

 

Hierdoor merkte zij een duidelijke verbetering in conditie, flexibiliteit en kracht. Ze voelde zich veel vitaler! En zo ontstonden dus de allereerste asana’s (yoga poses).

 

cobra pose
Cobra Pose

De namen van de poses werden gebaseerd op de dieren vanwaar de houdingen kwamen. Denk aan bijvoorbeeld Catpose, Cow Pose, Downward facing Dog, Dolphin Pose of Cobra Pose.

 

cat pose
Cat Pose

 

downward facing dog pose yoga
Downward Facing Dog

Sommige poses kregen namen gebaseerd op de natuur buiten het dierenrijk om. Denk hierbij aan de Sphinx Pose, Mountain Pose, Tree Pose, Lotus Pose etc.

 

sphinx pose yoga
Sphinx Pose

En zo is yoga 5000 jaar geleden dus ontstaan! Wie had dat ooit gedacht?

 

Nu je weet wat yoga precies is en waar het vandaan komt, vind je het misschien ook wel leuk om te ontdekken wat yoga nidra is 😉

Ben jij nieuwsgierig geworden?

Mocht je eraan denken te starten met yoga, dan wil je natuurlijk eerst de basis leren. Bij de Flowin’Motion yogamatten leveren we een E-bookje met de gehele Sun Salutation uitgelegd. Dit e-book kun je ook via onze homepage GRATIS aanvragen. Met dit boekje maak jij een super fijne start!

 

Wil je écht serieus aan de slag met yoga? Dan zou je kunnen overwegen om, vanuit thuis en in je eigen tempo, een aantal lesjes te volgen van Happy with Yoga (Bovenstaande video). Zij bieden een mooie yoga beginnerscursus: Yoga Stap voor Stap aan voor een paar tientjes! (Een gemiddelde yogales kost je al snel 15 euro!)

 

Je leert hier alle basishoudingen van yoga en krijgt toegang tot bonusvideo’s over de ademhaling, losse yogaseries en een E-book met uitleg en plaatjes van de belangrijkste houdingen. Wij hebben deze beginnerscursus zelf getest en hebben er een review over geschreven! Lees de review hier!

 

happy with yoga online cursus Yoga stap voor stap

Dit vind jij ook leuk!

Geef een antwoord