fibromyalgie behandeling
Home » Blog » Fibromyalgie behandeling: Wat helpt écht? (Door ervaringsdeskundige)

Fibromyalgie behandeling: Wat helpt écht? (Door ervaringsdeskundige)

De dag dat ik de diagnose fibromyalgie kreeg herinner ik me als de dag van gister (2011). De diagnose was een opluchting en mokerslag tegelijkertijd. Een opluchting vanwege de eindelijke erkenning. Een mokerslag omdat de reumatologe mij vertelde dat ‘er geen fibromyalgie behandeling’ bestond. Geen genezing mogelijk dus. Het reguliere circuit weet er inderdaad (nog) geen raad mee. Maar dat wil niet zeggen dat er geen verbetering mogelijk is! Ik deel daarom met alle liefde wat mij, en vele andere, geholpen heeft. Ik ging hierdoor van patiënt naar ondernemer. En dat gun ik jou ook!

Fibromyalgie in het kort

Fibromyalgie betekent letterlijk pijn in spieren en bindweefsel. In de volksmond noemen we het ook wel eens spierreuma, al is dit niet helemaal kloppend. Het is namelijk ‘weke-delen-reuma’. Fibromyalgie wordt vaak afgekort als FMS, dit staat voor fibromyalgie syndroom. 

 

Het wordt ook wel een chronisch gegeneraliseerd pijnsyndroom genoemd. Dit houdt in dat er geen directe oorzaak gevonden kan worden voor de pijn. De klachten lijken een combinatie te zijn van verschillende factoren. Een echte eenduidige medische en wetenschappelijke verklaring en behandeling is er dus (nog) niet. Er wordt wel steeds meer onderzoek naar fibromyalgie gedaan.

 

Hieruit komt onder andere naar voren dat mensen met fibromyalgie een lage cortisol waarde hebben. Dit is veelal het resultaat van langdurige hoge cortisol levels. Daarnaast wordt de delta slaap (de diepe slaap) nooit bereikt. Deze zorgt onder andere voor (spier)herstel. 

 

Vanzelfsprekend resulteert dit in een scala aan uiteenlopende klachten. Deze kunnen per persoon met fibromyalgie verschillen. Kenmerkend bij FMS zijn chronische pijn, stijfheid, extreme vermoeidheid, intolerantie voor prikkels, stemmingswisselingen, stress, slaapproblemen en brainfog.

 

In Nederland alleen al zijn er 340.000 fibromyalgie patiënten. Het lijkt erop dat vooral vrouwen de kans lopen om fibromyalgie te ontwikkelen. Ongeveer tussen de 75 en 90 % van de FMS patiënten is namelijk vrouw! 

 

fibromyalgie behandeling pijn

Een fibromyalgie behandeling is een persoonlijke unieke aanpak

Toen ik officieel de diagnose fibromyalgie kreeg en mij verteld werd door de reumatoloog dat het niet te genezen viel én dat het waarschijnlijk alleen nog maar erger zou worden in de loop van de jaren, brak er iets.

 

Ik kon het nieuws emotioneel niet goed opvangen en verwerken. Ik wist gewoon niet hoe. Uiteindelijk, na het doorlopen van verschillende (mentale) fases, kwam de vechter in mij boven en begon de reis terug naar mijzelf. 

Optelsom van meerdere factoren

Je moet weten dat ik op het punt van de diagnose al flink wat jaren aan het tobben was met mijn gezondheid. Ik had al die tijd al last van chronische pijnen door het gehele lichaam waarbij er nooit één dag voorbij ging zónder pijn. Daarbij had ik ontstekingen op geregelde basis, zware migraines, stemmingswisselingen die heel hevig konden zijn en een vermoeidheid die ik nog nooit eerder had ervaren in mijn leven.

 

De vermoeidheid was er eentje waar geen enkel normaal mens tegenop kon boksen. In het engels noemen ze zoiets ‘crippling’, ook wel verlammend in het nederlands. De diagnose en de arts bevestigde dat dit alles dus nooit meer weg zou gaan en zelfs alleen maar erger zou worden. Ik zag mezelf dat gewoon niet volhouden dus ik brak…

 

Even terugspoelen: Een aantal jaren vóór de diagnose had ik achtereenvolgend een zware traumatische ervaring doorstaan, een auto ongeluk gehad waarbij er zijwaarts op mij ingereden werd en werd ik gebeten door een teek. Je weet wel, van die kleine beestjes die je de ziekte van Lyme kunnen geven.

 

Het trauma wat ik heb doorgemaakt heb ik pas vele jaren later kunnen verwerken. Dit trauma zat mij destijds dus nog duidelijk in de weg. Een trauma zorgt ervoor dat jouw immuunsysteem pertinent wordt onderdrukt.

 

Het auto ongeluk resulteerde in nektrauma (schade op MRI te zien) en vermoedelijk hersenstamschade. Regulier konden ze hierin niets voor mij betekenen vanwege de risico’s.

 

Als laatste de tekenbeet. Je raadt het vermoedelijk al; bingo, u heeft de ziekte van Lyme. Dit is een geruime tijd ná de fibromyalgie diagnose bevestigd middels bloedonderzoek. 

 

Op het moment van de fibromyalgie diagnose wist ik nog niet dat bovenstaande factoren een optelsom was wat leidde tot mijn klachten. Zoals met zoveel in het leven kun je vaak pas achteraf terugkijken en dan het grote plaatje zien. Het is dan alsof de puzzelstukjes in elkaar vallen.

 

De reumatologe is wél degene geweest die mij erop wees dat ik me moest laten testen op de ziekte van Lyme omdat ze vond dat de klachten die ik had daarbij paste. Ten tijde van de tekenbeet ben ik naar de huisarts geweest maar omdat ik geen rode kring had (de beroemde en beruchte Erythema Migrans) werd ik weer naar huis gestuurd zónder behandeling.

 

Omdat ik medisch geschoold ben en op de operatiekamer heb gewerkt, nam ik het oordeel van de huisarts ter harte en vertrouwde hierop. 

 

Het enige wat de reumatologe voor mij kon doen was mij op een wachtlijst plaatsen voor een regulier multidisciplinair revalidatietraject. Dit traject is specifiek bedoeld om met chronische pijn en vermoeidheid om te leren gaan. Deze heb ik dan ook volledig doorlopen.

 

In alle eerlijkheid, toen ik klaar was, dacht ik ‘Is dit het dan?’ Ik wilde het er niet bij laten. Er moest meer mogelijk zijn. En dit leidde uiteindelijk tot een jarenlange reis en zoektocht naar heling, vol met allerlei experimenten en leerprocessen. 

 

healingjourney

Kijk niet teveel naar andere en neem actie!

Omdat er geen behandeling mogelijk is vanuit het reguliere circuit en we helaas geen magische wonderpil kunnen slikken die al onze problemen wegtovert, zullen we zélf de verantwoordelijkheid moeten nemen en zélf aan de slag moeten gaan. 

 

“The definition of ‘insanity’ is doing the same thing over and over again and expecting different results. – Albert Einstein.

Zoals Albert Einstein zei: Je kunt niet verwachten dat je een andere uitkomst krijgt terwijl je dezelfde dingen blijft doen. 

 

Met fibromyalgie is dit exáct zo. Je kunt niet naar artsen en ziekenhuizen blijven gaan in de hoop dat ze je beter maken want dat kunnen ze niet. Er is geen behandeling dus laat dat dan ook los!

 

Anderzijds kun je óók niet blijven leven zoals je dat nu doet! Er zal actie moeten worden genomen om veranderingen te bewerkstelligen en de enige die dat kan doorvoeren dat ben jij zelf. JIJ bent degene die bepaalt wat er gebeurt in JOUW leven. Het is dus ook JOUW verantwoordelijk om de koe bij de hoorns te nemen en te zeggen ‘Dit wil ik niet langer, ik ga vanaf NU mijn leven veranderen want een ander doet het niet voor me’.

 

Iedere fibromyalgie patiënt is anders en iedereen zal dus iets anders moeten doen om er beter van te worden. Toch geloof ik er heilig in dat er een aantal factoren zijn die overkoepelend zijn en bij een ieder van ons een verbetering teweeg kan brengen. Bij de één wellicht wat groter dan bij de ander.

 

Maar laten we eerlijk zijn… Elk klein beetje helpt als je fibro hebt! Want wat een uitdaging is dit he? Eigenlijk zijn we allemaal strijders! En aangezien we toch al aan het strijden zijn, laten we dan strijden voor het goede: verbetering!

 

Ik zal onderstaand de belangrijkste factoren bespreken die helpen in de zoektocht naar heling. Deze factoren lijken bij een ieder van ons een stukje van de puzzel te zijn. Ik kan niet zeggen welke zwaarder weegt of welke belangrijker is want dit is per persoon echt heel verschillend. Dit zul je dus zelf moeten gaan uitproberen. 

 

Vergeet niet dat ACTIE nemen altijd het meest belangrijk is. Voor niets gaat de zon op. Beweging is belangrijk, op elk vlak in het leven. Blijf dus niet eindeloos lezen en lezen tot je jezelf nóg zieker hebt gelezen.. Niet iedereen is namelijk hetzelfde! Jouw situatie kan namelijk heel anders zijn dan die van Truus.

 

Daarbij kan alle informatie zo onwijs overweldigend zijn dat je misschien niet weet waar je precies moet beginnen en maar niets onderneemt. Het meest belangrijke is dát je start. Dat je ergens een begin maakt en dat je in beweging blijft.

 

Zoek succes verhalen! Neem dit advies alsjeblieft ter harte. Iedere fibromyalgie behandeling is anders. Vind wat voor jou werkt en kijk niet teveel naar andere ♡

Voeding

Het is tegenwoordig geen geheim meer dat veel ziektes in de darm beginnen en dus een connectie hebben met voeding. Nu zeg ik niet dat FMS veroorzaakt wordt door je darmen of door de voeding die je tot je neemt. Maar wat ik je wél wil zeggen en wat ik ook zeker weet, is dat de juiste voeding (lees: de juiste voeding VOOR JOU) jou gaat helpen om je beter te voelen!

 

Wat ik bedoel met de juiste voeding voor jou is dat je voor jezelf zult moeten uitvogelen en testen waar jij het lekkerst op gaat. Ieder mens is uniek en behoeft daardoor een unieke aanpak. Dit geldt ook zeker voor voeding omdat we onder andere allemaal een andere darmflora hebben.

 

Mensen met fibromyalgie hebben daarnaast geregeld verborgen intoleranties en/of allergiën en deze kunnen een immense invloed op jouw energielevel, je pijnen, je stemming etc hebben.

 

TIP!! Wil jij anders gaan eten dan hoe je nu doet maar weet je niet goed waar te beginnen? De afslank receptenbijbel van voedingsdeskundige en orthomoleculair therapeut Oscar Helm kan jou daarbij helpen! Het zal je helpen afvallen, een betere gezondheid te verkrijgen en een chef in de keuken te worden 😉

 

afslank recepten bijbel oscar helm

Wat heb ik zelf gedaan met voeding?

Vanaf 2008 ben ik al aan het experimenteren en onderzoeken wat voor mij het beste werkt. En geloof me, ik heb écht al van alles geprobeerd! Dingen weglaten, dingen toevoegen, juicen, vegetarisch, vegan, whole-foods, low-fat, foodcombining, intermittend fasting, fasting, noem maar op, I tried it 😉

 

De juiste strategie is voor iedereen weer anders. Daar ben ik eerlijk in en daar zul je dus je eigen weg in moeten vinden, net zoals ik dat gedaan heb. Dat is niet altijd makkelijk, het vergt discipline en doorzettingsvermogen maar het is het uiteindelijk zo onwijs waard! Neem dat alsjeblieft van me aan!

 

Neem er dan ook de tijd voor en gééf jezelf er de tijd voor. Elke juiste keuze is er één. Dus wees niet te streng voor jezelf maar blijf wél eerlijk naar jezelf 😉 Daarbij wil ik je op het hart drukken dat een dieet waardeloos is. Hoe bedoel ik dat? Nou, jouw voeding zou geen dieet moeten zijn maar een manier van leven. Jij wilt je altijd goed voelen toch? En niet alleen voor een bepaalde periode om daarna weer terug te vallen in het oude? Een manier van leven dus!

 

Zelf ben ik, in 2008, begonnen met het weglaten van melkproducten en alles waar melk in verwerkt zit. Yup, dat betekent inderdaad dat je op elke verpakking van een product de ingrediëntenlijst zult moeten bekijken bij het boodschappen doen. Is even wennen, niet altijd leuk maar je leert er een hoop van!

 

Let op dat melk bestaat uit melksuiker, melkeiwit en weipoeder. Melksuiker is lactose. Deze wordt vaak als de boosdoener weggezet maar onderschat het melkeiwit niet. Dit melkeiwit noemen we caseïne. Caseïne is namelijk lastig te verteren en daar zien we dan ook vaak problemen mee bij mensen.

 

Melkvrij is niet hetzelfde als lactosevrij! ‘Ja, maar ik drink lactosevrije melk’ gaat dus niet op! Het is wellicht een hele slimme marketing truc maar jij bent nu slimmer, weg ermee 😉 Melk bevordert ontstekingen in het lichaam. Ik had om de week blaasontstekingen en plaste soms zelfs bloed. Dat is nu passé 🙂

 

De volgende stappen waren het verwijderen van geraffineerde suikers (vooral wegblijven van witte suiker) en gluten (brood etc). Hierdoor kreeg ik veel meer energie. Probeer zelf eens uit wat het met je doet!

 

TIP!! Mocht je het lastig vinden om je voeding zelf onder de loep te nemen en alles zelf uit te zoeken, dan kan ik je doorverwijzen naar een gratis en vrijblijvend intake gesprek bij Primary Health!

 

  • Geen strenge weekschema’s maar kies zelf je maaltijden
  • Geen calorieën tellen, geen gedoe
  • Partner en gezin opties
  • Maaltijden binnen 10 – 30 min op tafel
  • Persoonlijke macro’s berekend (eiwitten, vetten, koolhydraten)
  • 1500+ Voorbeeld recepten passend binnen jouw doelstelling
  • Ook voor intoleranties en allergieën
  • Handige app te gebruiken op je telefoon, tablet of pc

Whole foods plant based

Het is écht te veel om op te noemen wat ik allemaal heb uitgeprobeerd in de afgelopen 13 jaar.  Maar mijn ‘dieet’ bestaat hedendaags voornamelijk uit plantaardige voeding met soms wat vis. Dus geen melk, geen eieren, geen vlees. En daar ben ik onwijs van opgeknapt! Ik ga hier ook het beste op.

 

Whole foods plant based vind ik persoonlijk een grandioos uitgangspunt voor een gezonde basis. De basis van een plantaardig whole-foods dieet bestaat voornamelijk uit groenten, fruit, knollen, bollen, granen, peulvruchten, noten en zaden en geen vlees, vis, zuivel en eieren.

 

Het is belangrijk om zoveel mogelijk natuurlijke, pure producten te eten. Dat betekent dus dat je zoveel mogelijk bewerkte producten vermijdt. Hierbij kun je denken aan producten gemaakt met bloem, geraffineerde suikers en oliën.

 

Even ter beeldvorming van wat ik hedendaags vooral eet:

 

Groenten: spinazie, broccoli, bloemkool, wortel, sla, sperziebonen, courgette, komkommer, tomaten etc.

Fruit: bananen, appels, peren, meloen, bessen, kersen, bramen, mango’s, etc.
Peulvruchten: linzen, kikkererwten, bruine bonen, cannellini bonen, sojabonen (tempé, tofu), zwarte bonen, etc.
Knollen en zetmeelrijke groenten: aardappel, bataat, pompoen, groene erwten, etc.
Volle granen: havermout, quinoa, boekweit, bruine rijst, etc.
Noten: amandelen, walnoten, cashewnoten, paranoten, pecannoten, etc.
Zaden: hennepzaad, chiazaad, ect.

 

Soms eet ik wat vis en witte rijst. En op echte uitzondering kaas, een broodje en suiker.

 

Voor de duidelijkheid: Melk, gluten, geraffineerde suiker en eieren zijn bij mij écht een no-go. Dan ben ik niet vooruit te branden en merk ik per direct dat ik dan extreem vermoeid raak en meer brainfog ervaar. En hier ben ik dus absoluut écht niet de enige in heb ik opgemerkt na al die jaren trial and error! Doe er je voordeel mee 😉

 

wholefoodsplantbased

 

TIP!! We hebben speciaal voor jou wat snelle en gezonde recepten op onze website staan, probeer ze eens uit!

 

TIP!! Nog meer recepten? Krijg hier een gratis weekmenu uit het boek de afslank bijbel! 

Beweging

Mensen met fibromyalgie lijken een hoge spierspanning te hebben. Daarnaast blijken stijfheid en een inspanningsintolerantie flink in de weg te staan van beweging.

 

Dit terwijl iedereen weet dat niet bewegen zeker geen optie is, voor niemand niet. Het menselijk lichaam is gemaakt om te bewegen! We hebben zelfs een circulatiesysteem dat het meest optimaal functioneert wanneer we voldoende beweging hebben (lymfesysteem).

 

Bewegen is voor je fysiek én voor je psyche uitermate voordelig. Dit wordt nog veel te vaak zwaar onderschat. Er zijn inmiddels meer dan genoeg studies naar gedaan die allemaal hetzelfde bevestigen: een mens heeft beweging nodig om optimaal te kunnen functioneren. En daarmee zich dus ook optimaal te voelen!

 

Maar hoe kom je aan je beweging als je gehele lichaam het uitschreeuwt van de pijn? Hoe doe je dat als je elke dag zó uitgeput bent dat je amper van je bed naar de bank kunt komen. Of naar de wc. Of wanneer douchen al veel te veel is?

 

I know, I’ve been there. Bewegen betekent gelukkig niet dat je als een fitgirl of fitboy aan de slag moet in the gym zoals hedendaags de trend is. Doe wat voor jou mogelijk is. Iedereen is ooit ergens begonnen.

 

Daarbij ben je met niemand in competitie. Niemand staat in jouw schoenen. Zorg dat je beter wordt dan dat JIJZELF gister was en je hebt gewonnen! Stapje voor stapje. Elke kleine overwinning is er één.

Wat is geschikt voor fibromyalgie?

Licht inspannen blijkt bij fibromyalgie het beste te zijn. Je zult ergens moeten beginnen en van daaruit langzaamaan opbouwen.

 

Het reguliere multidisciplinaire revalidatietraject welke ik gevolgd heb is onder andere ook hierop gebaseerd. Hierbij ga je stapsgewijs steeds wat verder en zwaarder binnen jouw eigen grenzen. Dit noemen ze Graded Activity. Je gaat aan de slag met fysiotherapeuten, ergotherapeuten, psychologen, maatschappelijk werkers en revalidatieartsen.

 

Opnieuw (leren en durven) bewegen kun je ook zélf opbouwen. Jij bent immers degene die jouw lichaam het beste kent en het beste voelt tot waar je kunt gaan. Belangrijk is dat je iets vind waar je ook plezier uit kunt halen zodat je het vol kunt blijven houden.

 

Je zult dus voor jezelf moeten bepalen wat voor jou zou kunnen werken en waar jij je het beste bij voelt. Denk hierbij niet in beperkingen maar in oplossingen. Het begin is altijd moeilijk en zeker met fibromyalgie. Je zult bewust over je grenzen moeten gaan en daar balanceren om zodoende te kunnen groeien.

 

Onderstaande manieren van bewegen kunnen jou wellicht helpen:

 

Zwemmen

Zwemmen is een lichte vorm van beweging waarbij je je gehele lichaam gebruikt. Ik ben hier zelf ook mee begonnen.

 

Wateraerobics/fitness

Omdat je in water gewichtsloos bent, is bewegen een stuk minder zwaar dan wanneer we op het droge zijn. Revalidatiecentra werken om deze reden vaak met patiënten in zwembaden.

 

Wandelen

Wandelen is een super fijne manier om aan beweging te komen. Natuurlijk is het een extra dat je frisse lucht kunt opsnuiven en in contact komt met daglicht. Wandelen was voor mij ook één van de dingen die ik integreerde toen ik meer wilde gaan bewegen. Op het begin kwam ik vaak terug met een migraine aanval. Het heeft even geduurd voor ik daar de balans in gevonden had.

 

Dit was met zwemmen evenzo overigens. Ook daar kwam ik met regelmaat terug met migraine. Hierdoor ging ik twijfelen of het wel goed voor me was. Neem van me aan dat alles draait om leren luisteren naar je lichaam, niet teveel willen maar jezelf wél blijven uitdagen. Te weinig doen is namelijk óók niet goed, dan groei je niet!

 

Fietsen

Rustig een eindje fietsen kan ook heerlijk zijn. Wandelen is wél een meer natuurlijke manier van bewegen voor de mens dan fietsen. Bepaal voor jezelf waar jij je goed bij voelt want dat is minstens zo belangrijk!

 

Yoga

Dit is mijn heilige graal (geweest). Dat is wel duidelijk ondertussen denk ik 😉 Jaren terug vond ik alleen het woord yoga al te zweverig. Wie had ooit gedacht dat ik yoga zou gaan doen en dat het me zoveel zou brengen? Ik niet in ieder geval!

 

Er zijn ook eigenlijk geen woorden voor om te beschrijven hoe yoga mij heeft ondersteunt in de transformatie van patiënt en slachtoffer naar een sterke ondernemende vrouw. Ik identificeer me nu ook niet meer met fibromyalgie. Mijn hele mindset rondom ziek zijn staat echt haaks op hoe het voorheen was. Yoga heeft me daar zeker bij geholpen.

 

Het is géén sport. Yoga is een manier van leven. Toen yoga op mijn pad kwam echter, begon ik eraan met de intentie om mezelf fysiek sterker te maken. Ik wilde de pijnen kunnen opvangen. En dat is gelukt. Ik bén fysiek veel sterker, ik kan zoveel meer dan voorheen!

 

Maar naast dat yoga me fysiek sterker heeft gemaakt, heeft het me mentaal óók zoveel meer veerkrachtiger gemaakt. Yoga leert je namelijk luisteren naar je lichaam, het leert je opmerkzaam zijn. Je wordt je bewust van je eigen (belemmerende) gedachtes. Yoga leert je hoe je met moeilijke situaties kunt omgaan. Het leert je te accepteren en te doorleven wat je niet kunt veranderen.

 

Met behulp van yoga kun je ook meer ontspannen. Zo activeert het je parasympaticus, wat voor mensen met fibromyalgie voor verlichting van pijn en vermindering van spierspanning kan leiden.

 

“Yoga teaches us to cure what need not be endured and endure what cannot be cured.”

Hieronder zie je een video van Happy with Yoga waarin Melanie je meeneemt in een restorative yogales. Dit zijn rustige yogalessen met de focus op, zoals de naam het al zegt, herstel. Uitermate geschikt voor mensen met fibromyalgie dus. De moeder van Melanie heeft overigens ook fibromyalgie dus Melanie weet heel goed waar ze het over heeft.

 

 

TIP!! Ben je nieuwsgierig of yoga, net als mij en vele andere, jou ook kan helpen? Happy with Yoga biedt een cursus aan speciaal voor beginners! Wij schreven hier eerder een review over: Happy with Yoga: Yoga Stap voor Stap. Goede investering? De cursus kost maar een paar tientjes en leert je de absolute basis van yoga. Aanrader!

Nachtrust

Mensen met fibromyalgie hebben geregeld last van slaap problemen. De kwaliteit van onze slaap onderschatten we helaas nog veel te vaak. Wat ik bijvoorbeeld bij mezelf opmerk wanneer ik minder goed of minder veel slaap, is dat mijn pijn ook toeneemt.

 

Een minder goede kwaliteit van slaap zorgt voor meer pijn, meer stijfheid, meer gespannenheid, toename vermoeidheid en ook toename van de brainfog. Dit zie je bij veel fibromyalgie patiënten.

Functie slaap

Dat deze klachten toenemen is eigenlijk niet zo heel vreemd gezien de functie van slaap. Onze nachtrust zorgt namelijk voor rust en herstel. Het gehele lichaam komt in een staat van ontspanning. Zo kunnen indrukken verwerkt worden die gedurende de dag zijn opgedaan. Energie wordt tijdens de nachtrust bespaard en bepaalde stoffen die vrijkomen zorgen zodoende voor reparatie en herstel.

Verstoorde nachtrust

Wanneer onze slaap verstoord is zal dit automatisch effect hebben op lichaam en geest. Zo leidt slaaptekort of een verminderde slaapkwaliteit tot allerlei problemen.

 

Op korte termijn kun je denken aan concentratieproblemen, vergeetachtigheid, mentale vermoeidheid, stemmingswisselingen, etc. Langdurige onthouding van een goede nachtrust kan lichamelijk en psychisch functioneren flink verstoren en zodoende allerlei klachten als resultaat hebben.

Slaapkwaliteit verbeteren

Het is voor mensen met fibromyalgie behoorlijk belangrijk om de slaapkwaliteit te verbeteren. Het zou daarom ook onderdeel moeten zijn van een fibromyalgie behandeling. Wanneer de kwaliteit van je slaap namelijk toeneemt zul je beter kunnen herstellen en daardoor verlichting van klachten ervaren.

 

Zorg ervoor dat je een avondroutine hebt die jou voorbereid op je nachtrust. Werk bijvoorbeeld niet tot de late avonduren. Het liefste géén beeldschermen meer vlak voordat je gaat slapen!

 

Neem een bad of douche zodat je spieren wat ontspannen. Doe yoga, neem een massage, doe een meditatie, ga een stukje lopen buiten. Het gaat erom dat je spanning loslaat, niet teveel prikkels tot je krijgt en dat je niet in je hoofd zit maar deze juist rust gunt.

 

TIP!! Heb jij serieuze slaapproblemen, geloof jij dat jouw slaapkwaliteit écht verbeterd moet worden maar het lukt gewoon écht niet? Dan is de effectief bewezen methode van slaapdeskundige en auteur W. van der Klaauw zeker wat voor jou! In het boek Perfect slapen in 7 stappen pakt hij slaapproblemen tot in de kern aan.

 

Gun jezelf een fijne nachtrust want de ervaring leert dat dit écht pijnverlichting brengt! Onderschat een goede nachtrust dus alsjeblieft niet!

Mentale Gezondheid

Tijdens mijn zoektocht naar heling kwam ik erachter dat mentale gezondheid een hele grote factor is als het op algehele gezondheid aankomt. Het is belangrijk om te beseffen dat er een wisselwerking plaatsvindt tussen fysieke en mentale gezondheid en dat het ene niet kan floreren zonder de ander.

Wisselwerking fysiek en mentaal

Een chronische aandoening, zoals fibromyalgie, is een aandoening die aan blijft houden. Dit is dus veel anders dan een acute aandoening die kortdurend is en waarbij het uitzicht ook positief is (het zal immers weer over gaan). Mensen die langdurig ziek zijn hebben na verloop van tijd, zo blijkt uit onderzoek, zeer lage serotonine spiegels.

 

Met andere woorden: men wordt veelal somberder. Het risisco op een depressie is bij chronisch zieken dan ook vele malen hoger dan bij gezonde mensen. De fysieke aandoening veroorzaakt in dit geval een mentale aandoening.

 

Andersom geldt dat wanneer we in ons leven te maken krijgen met een fase die als mentaal zwaar wordt ervaren (verlies van een dierbare, een relatiebreuk, langdurige stress door problemen op het werk, traumatische ervaringen) dat we fysieke klachten kunnen gaan ontwikkelen. De mentale aandoening veroorzaakt nu een fysieke aandoening. Het werkt dus beide kanten op!

Onbegrip

Ik denk dat vele fibromyalgie patiënten, waaronder ikzelf, jarenlang door medische molens zijn gegaan en constant op onbegrip vanuit de omgeving gestuit zijn. Je ervaart beperkende klachten terwijl je van menig arts te horen krijgt dat je zo goed als gezond bent. Dit is verwarrend waardoor je vaak gaat twijfelen aan jezelf en je ‘maar door gaat’.

 

Ik kreeg daarbij vaak ook nog te horen dat ik ‘er nog wel goed uitzag’ (huh, relevantie?). Alles bij elkaar zo ontzettend denigrerend en frustrerend. Je voelt je niet serieus genomen. En wanneer je omgeving er óók niet veel mee kan, je niet gelooft en/of niet steunt in hetgeen je meemaakt, dan kun je écht door een jarenlange (eenzame) hel gaan.

 

Onderzoek wijst uit dat langdurig onbegrip, genegeerd worden en niet serieus genomen worden dezelfde schade kan toebrengen als een fysiek trauma. Het valt onder emotionele mishandeling en/of emotionele verwaarlozing.

 

Laten we dit concreter stellen: het hebben van fibromyalgie zónder aanwezigheid van een (sociaal) support systeem veroorzaakt een trauma. Daarom is het belangrijk dat je positieve en ondersteunende mensen om je heen hebt én dat je zélf ook je best doet om jezelf niet te verliezen in het negatieve!

Eerlijk naar jezelf zijn

Dan komen we op het volgende uit: eerlijk naar jezelf zijn. Hiermee bedoelen we dat het ONTZETTEND belangrijk is dat je je mentale gezondheid onder de loep gaat nemen LOS van je aandoening of beperking.

 

Welke dingen zitten jou nog dwars? Waar heb je nog verdriet om of waar ben je nog boos over? Heb je ergens spijt van of voel je je ergens schuldig over? Waar schaam je je voor, waar ben je onzeker over? Heb je iets meegemaakt in je leven wat je nooit écht hebt kunnen loslaten?

 

Wat heeft dit te maken met fibromyalgie? Beperkende oude emoties kunnen zich vastzetten in je lichaam en zodoende klachten veroorzaken. Er zijn tal van voorbeelden te vinden waarbij mensen met trauma fysieke klachten ontwikkelden en zodra het trauma verwerkt en opgelost was, deze fysieke klachten verdwenen of minder werden.

 

Dit is geen hocus pocus of zweverig gedoe. Kijk maar eens naar jezelf als je niet lekker in je vel zit, dan krijg je ook sneller last van kwaaltjes en pijntjes. Iedereen heeft dit.

 

Een fibromyalgie behandeling zou dus HOLISTISCH aangepakt moeten worden. En ja, dat houdt dus ook het emotionele werk in. Precies datgene wat we maar al te graag uit de weg gaan 😉 Wees dus eerlijk naar jezelf! Welke emoties heb je weg gestopt?

Werken aan jezelf

Praten met mensen die je vertrouwt kan onwijs helpen. Een combinatie van praten over hetgeen je dwars zit, therapie én lichaamswerk lijkt het meest succesvol te zijn bij een fibromyalgie behandeling. Door te praten met iemand hoor je óók jezelf praten en kun je weer tot nieuwe inzichten komen. Daarbij, hoe meer je over iets praat des te makkelijker het wordt om erover te praten.

 

TIP!! Vind jij praten lastig? Heb je nooit echt goed je grenzen aan kunnen geven? Is jouw zelfvertrouwen beschadigd? Is jouw innerdialoog overwegend negatief? Dit hindert jouw helingsproces! Overweeg dan om te investeren in je mentale gezondheid!

 

Je kunt hier leren hoe je blijvend zelfververtrouwen krijgt, hoe je je grenzen goed kunt aangeven, hoe je stopt met zelfkritiek en hoe je voor 100% jezelf kunt accepteren.

 

Daarnaast is lichaamswerk écht een must. Jouw lichaam geeft jou blijkbaar signalen dat je niet voldoende hebt geluisterd naar jezelf of dat je niet goed genoeg voor jezelf zorgt. Dit zul je dus ook weer via het lichaam zelf moeten oplossen.

 

TIP!! Zoek bijvoorbeeld een goede TRE therapeut. Dit heeft mij persoonlijk ook enorm geholpen. Ik gebruik deze techniek (die ook onder andere door het leger wordt ingezet) tot op de dag van vandaag nog steeds!

 

TRE is een zelfregulerende techniek die opgebouwde fysieke spanning, alsmede oude, chronische spanning ontlaadt. Deze ontlading, en de regulatie van de ontlading, zorgt voor ontspanning in spier- en bindweefsel en kalmeert op deze wijze het zenuwstelsel.

 

TIP!! Een andere mooie manier om via het lichaam en zonder teveel inspanning aan oude diepgewortelde overtuigingen en programmeringen te werken is middels deze uitgebreide yoga nidra cursus van Happy with Yoga. 

 

Yoga nidra is een systematische methode waarbij naar complete fysieke, mentale en emotionele ontspanning wordt toegewerkt. Hierdoor kom je in een ontvankelijke staat terecht waardoor échte verwerking mogelijk is.

Stress en Bewustwording

Ervaar je veel stress? Zorg dan dat je manieren voor jezelf vind die jou helpen om zo goed mogelijk met de stress om te gaan. De hoeveelheid stress verlagen in je leven is natuurlijk de beste oplossing maar dit is niet altijd mogelijk.

 

Bewustwording is hierin de sleutel. Vaak zijn we ons namelijk niet eens bewust van de hoeveelheid stress die we ervaren of voelen. We denderen maar door en/of staan niet goed in contact met ons lichaam en kennen onze eigen gedachtepatronen niet. We zijn NIET bewust!

 

Misschien heb je een druk gezin of werk je nog? Probeer dan dingen als yoga, mindfulness, meditatie, TRE exercises en yoga nidra te integreren in je leven! Deze helpen allemaal om stress los te kunnen laten en om een bepaald bewustzijn te creeëren.

 

TIP!! Wil jij leren hoe je meer rust en minder stress kunt ervaren, óók op je werk? Deze 8 weekse training mindfulness voor het dagelijks leven helpt jou BEWUST in het hier en nu te leven, je krijgt er een mini cursus mindfulness voor op het werk GRATIS bij.

 

De training kost een fractie van de prijs van de vaak veel te dure mindfulnesstrainingen (vind ik dan) die in omloop zijn, je kunt alles online volgen én mocht je niet tevreden zijn krijg je je geld terug. No risk dus!

 

you cant heal what you refuse to confront quote

Acceptatie

Acceptatie hoort eigenlijk ook bij Mentale Gezondheid maar tóch wil ik dit even apart aanhalen en benoemen.

 

Acceptatie van een (chronische) ziekte is namelijk ontzettend moeilijk. Ik ben zelf inmiddels op een punt gekomen, na behoorlijk wat jaren, dat ik het ‘geaccepteerd’ heb. Ik zet het expliciet tussen aanhalingstekens omdat er nóg steeds momenten zijn waarop ik het gewoon even NIET kan accepteren. Dat is oké.

 

Op sommige momenten word je weer even geconfronteerd met het feit dat je altijd zult moeten inleveren en niet zoals iedereen om je heen dingen kunt doen zonder erbij na te hoeven denken.

 

Ik werd al vrij vroeg uit ‘het normale leven’ getrokken en dat was destijds ontzettend moeilijk. Ik kijk er nu anders tegenaan en zie dat het allemaal ‘part of my journey’ is geweest. Ik kan nu, onder andere, mensen helpen met mijn ervaringen.

 

Het is dus belangrijk dat je je SITUATIE accepteert en gelooft in de mogelijkheid tot verbetering. Acceptatie betekent dus NIET dat je je er maar bij neerlegt om vervolgens in de slachtofferrol te schieten. Hier is niemand gebaat bij. Opgeven is geen optie!

 

Wees eerlijk naar jezelf en kijk op welke gebieden er winst te behalen valt en doe daar je best voor. Accepteer waar je NU staat in het leven. OOK als het niet is waar je graag had willen zijn. Denken aan vroeger heeft geen zin, je leeft nu en alles wat je NU doet heeft invloed op de toekomst. Kijk naar wat wél mogelijk is en niet naar wat niet meer mogelijk is.

 

Om tot deze uiteindelijk acceptatie te kunnen komen zul je door verschillende fases heen moeten gaan. Je zult bijvoorbeeld moeten rouwen om het verlies van de oude jij. Je bent namelijk niet meer ‘die persoon die zo hard kon werken en tachtigduizend dingen op een dag deed’. Laat dat dan ook los. Rouw om het verlies wat je geleden hebt, neem daar de tijd voor.

 

Je zult zien dat je de huidige situatie daarna ‘gemakkelijker’ kunt accepteren. De acceptatie is eigenlijk een soort van ‘overgave’. Je geeft je namelijk over aan ‘wat is’. Dit is absoluut NIET hetzelfde als opgeven! Je zult namelijk EERST je situatie moeten accepteren alvorens je verder kunt! (Laat dat even op je inwerken)

Medicatie en supplementen

Als laatste wil ik jullie niet onthouden van het volgende: Medicatie en supplementen kunnen ontzettend veel voor je betekenen. Laat het alleen niet je uitgangspunt zijn!

 

Medicatie is altijd symptoombestrijding en géén oplossing. Soms kun je echter niet zonder. Hoe ik het zie is dat reguliere medicatie en aanvullende supplementen een mooie combinatie kunnen zijn in een fibromyalgie behandeling. In mijn ogen is een fibromyalgie behandeling holistisch. Het zou een samenwerking moeten zijn tussen regulier en alternatief.

Medicatie

Ik gebruik zelf (nu nog) reguliere medicatie (op doktersvoorschrift). Maar deze wil ik in de toekomst gaan afbouwen. De medicatie die ik gebruik is LDN. Absoluut de moeite waard om te onderzoeken 😉 Hier koop ik mijn LDN capsules. Let wel op dat je een receptuur van een arts moet hebben. Dit recept moet je dan uploaden en vervolgens kun je de capsules bestellen.

 

LDN helpt mij beter slapen en helpt pijn reduceren. Het geeft tevens het immuunsysteem een oppepper. Mijn immuunsysteem werkte op het begin van mijn diagnose voor 30%, dit is hedendaags vrijwel 100%. (Dit komt natuurlijk niet alleen door de LDN maar het heeft wel geholpen!)

Supplementen

Ook hier wil ik weer vermelden dat een hele thuis apotheek aan supplementen écht niet de oplossing is. Believe me, I’ve been there. Doe alleen wat nodig is en vertrouw een beetje op je lichaam. Wanneer je gezond en gevarieerd eet, voldoende beweging krijgt en buiten in het daglicht komt, heb je niet veel aanvulling meer nodig.

 

Wat gebruik ik zelf?

 

 

Deze lijst was een aantal jaar terug 6 keer zo lang ongeveer… En ik voel me nu vele malen beter! Zónder allerlei pilletjes. Less is more, jouw lichaam moet het uiteindelijk toch echt zélf doen.

Fibromyalgie behandeling: kans op succes

Hoe zorg je er nou voor dat je de meeste kans hebt op succes? Jij wilt toch ook dat je levenskwaliteit verbetert?

 

Na alle jaren trial and error kan ik één rock solid advies geven. En dat is BLIJVEND ACTIE ondernemen. Wil je dat er dingen veranderen? Dan zul je daar dus moeite voor moeten doen!

 

Ga op jouw eigen tempo en op jouw eigen manier aan de slag met alle tips en adviezen die in dit artikel staan.

 

Mocht je vragen hebben, neem dan contact met me op. Ik help je met alle liefde! Ik wéét namelijk hoe moeilijk en zwaar dit alles kan zijn en ik wil dat je weet dat je nooit alleen bent.

 

Ga op zoek naar succesverhalen, lees de tips nogmaals door in dit artikel en neem actie! Je zult jezelf er uiteindelijk écht dankbaar voor zijn! ♡

 

TIP!! Wil je tóch wat hulp van een ervaren pijnspecialist, fysiotherapeut én ervaringsdeskundige op het gebied van pijn? Dan wil ik je adviseren om eens een kijkje te nemen bij de Pijn Reset Methode van Maikel Korbmacher.

 

Maikel pakt hierbij alle facetten aan die nodig zijn om pijnvrij te kunnen leven. Daarbij heeft hij een community opgezet waarbij je dus in contact staat met mensen die hetzelfde ervaren als jij! Al deze mensen hebben chronische pijn én hebben desondanks de motivatie kunnen vinden om in zichzelf te investeren en aan zichzelf te werken.

 

‘The way to succes and to get started is to quit talking and start doing!’

Ik wil je heel veel gezondheid, kracht én succes wensen!

❤ Volg jij flowinmotionyoga.nl al op Instagram

Dit vind jij ook leuk!

Geef een antwoord