yoga nidra les
Home » Blog » Ik volgde de Yoga Nidra Cursus van Happy with Yoga: Dit gebeurde er!!

Ik volgde de Yoga Nidra Cursus van Happy with Yoga: Dit gebeurde er!!

Leef je een druk leven en is ontspannen een opgave voor je? Dan is yoga nidra één van de meest toegankelijke manieren om snel tot diepe ontspanning te kunnen komen. Nu, meer dan ooit, is het belangrijk om te investeren in onze geestelijke gezondheid. Ik testte daarom de Yoga Nidra cursus van Happy with Yoga. In deze uitgebreide review ga ik je vertellen of de cursus de moeite waard is.

yoga nidra cursus happy with yoga

Diepe ontspanning door te liggen luisteren

Wil jij leren hoe je tot ultiem diepe ontspanning kunt komen zónder teveel moeite en gedoe? Met behulp van deze zeer effectieve yoga nidra technieken kun je gemakkelijk tot ontspanning komen door alleen maar te gaan liggen en je te laten begeleiden door een stem die jou door de sessies heen begeleid! Luister en ontspan!

Yoga Nidra in het kort

Yoga Nidra is een bijzondere stroming binnen de yoga. Het is, in tegenstelling tot wat veel mensen denken, dan ook géén yoga. Bij yoga worden er actieve houdingen uitgevoerd. Dit is bij Yoga Nidra niet het geval. 

Betekenis Yoga Nidra

Yoga Nidra komt vanuit het Sankriet en betekent letterlijk Yoga Slaap. Nidra vertaald naar het nederlands is dus slaap. Sommige noemen Yoga Nidra daarom ook wel ‘slaapyoga’ of ‘Slaap van de Yogi’s’. 

 

Deze vertaling suggereert dat het wellicht de bedoeling is dat je tijdens yoga nidra slaapt. Dit is dus absoluut niet het geval. 

Hoe ziet een yoga nidra sessie eruit?  

Een typische yoga nidra sessie verloopt liefst liggend, soms zittend, op een yogamat, bed of andere stabiele ondergrond naar keuze. Het is de bedoeling dat je comfortabel ligt en niet verstoord wordt door eventuele ongemakken. 

 

Tijdens de sessie luister je naar een audio opname en laat je je zodoende begeleiden door een stem die je door de gehele oefening heen leidt. 

 

yoga nidra meisjeNiet iedere yoga nidra sessie is hetzelfde maar er zijn vrijwel altijd vaste onderdelen die terugkomen en dus typerend zijn voor yoga nidra. Dit zijn bijvoorbeeld de roulatie van het bewustzijn (de aandacht) op verschillende lichaamsdelen vergelijkbaar met een bodyscan, het plaatsen van een sankalpa (bewust gekozen intentie) en visualisaties. 

Waar is yoga nidra goed voor? 

Yoga Nidra is een bewezen effectieve techniek om in te zetten bij verschillende klachten zoals stress, burn-out, depressie, angstklachten, emotionele en spirituele blokkades, diverse (chronische) pijn klachten, stoornissen van het immuunsysteem, hart- en vaatziektes, hoge bloeddruk, slaapproblemen, concentratie stoornissen, verslavingen etc. 

 

Yoga nidra wordt zelfs toegepast als therapie bij de kanker en is in combinatie met meditatie zeer effectief gebleken. 

Voordelen van yoga nidra
 • Het leert je beter ontspannen, er is uiteindelijk zeer diepe ontspanning mogelijk, meer rust
 • Verbeterde slaap, je slaap wordt dieper
 • Focus en concentratie worden versterkt
 • Het leervermogen verbetert
 • Stimuleert creativiteit
 • Toenemende energie
 • Versterkt het immuunsysteem
 • Yoga Nidra kalmeert het zenuwstelsel door stimulatie parasympaticus
 • Met behulp van Yoga Nidra is het tevens mogelijk om diepgewortelde overtuigingen en programmeringen los te kunnen laten en deze te overschrijven door functionele overtuigingen

Hoe werkt yoga nidra?

Tijdens een yoga nidra sessie is het belangrijk om niet in slaap te vallen. Je lichaam komt in volledige rustmodus en is als het ware aan het slapen terwijl je bewustzijn nog actief is. Sterker nog, deze is tijdens een nidra sessie juist op een dieper niveau aanwezig. 

Droomloze Slaap

De beste manier om uit te leggen hoe yoga nidra werkt is door de staat waarin je je begeeft te vergelijken met een droomloze slaap. Je behoudt dus het contact met je bewustzijn én je omgeving.

Hersengolven tijdens yoga nidra

hersengolven yoga nidraOmdat je tussen slaap en wakker zijn in zweeft, hebben je hersenen specifieke hersengolven, theta en delta hersengolven. Vooral de delta golven zijn het uiteindelijke doel van yoga nidra. Dit is namelijk het gebied van je onderbewuste.

 

Normaal gesproken is je bewustzijn in deze staat helemaal losgekoppeld. Je ontvangt dan dus geen informatie meer. Tijdens Yoga Nidra is dit anders. Je bent in een bewuste diepe slaap en bent ontvankelijk voor informatie. 

Sankalpa

In yoga nidra maken we dankbaar gebruik van deze ontvankelijke staat door een intentie, de sankalpa, te plaatsen. Het is hierdoor mogelijk om oud trauma, oude stress en spanning, oude programmeringen en overtuigingen, etc, los te kunnen laten en te overschrijven. Lichaam en geest zullen vervolgens kunnen helen. 

 

Afhankelijk waarvoor je yoga nidra wilt inzetten, is een sessie zónder Sankalpa ook effectief gebleken. Het werken met Sankalpa’s is in de meeste gevallen echter tóch aan te raden. 

Wanneer doe je yoga nidra?

Je kunt yoga nidra op verschillende momenten gedurende de dag doen. 

 • Voor het slapen gaan (waardoor je heerlijk slaapt)
 • Wanneer je wakker wordt (om je dag bewust en geaard te starten)
 • Tijdens een pauze (van werk, studie of een andere activiteit)
 • Wanneer je thuis komt van je werk of klaar bent met werken (om uit je hoofd te komen en los te kunnen laten)
 • Na een yoga practice of na het sporten (om tot rust te komen en alles te integreren)
 • Op momenten dat je teveel stress hebt (om stress direct los te kunnen laten en rust te creeëren)

Meer over yoga nidra door Yoga Docent Rolf

De beste yoga nidra online?

Wil je weten waar je de beste yoga nidra online kunt vinden? Ga dan naar het artikel: De beste Yoga Nidra Online? Dit zijn ze! (Mis ze dus niet!)

yoga nidra cursus happy with yoga

Yoga Nidra cursus – Happy with Yoga

Wil jij leren hoe je tot ultiem diepe ontspanning kunt komen zónder teveel moeite en gedoe? Krijg onbeperkt toegang tot de gehele cursus, nu met tijdelijke korting! Je kunt de cursus 30 dagen uitproberen, niet-goed-geld-terug garantie. 

De review van de Yoga Nidra cursus van Happy with Yoga begint hieronder. 

Wie zijn Happy with Yoga?

Happy with Yoga bestaat uit een team van 7 mensen. Daarnaast heeft Happy with Yoga enkele vaste gastbloggers die geregeld leuke blogs op hun website schrijven. Rolf en Melanie zijn het gezicht van Happy with Yoga. De overige 5 team-leden zul je vrijwel niet zien omdat zij veelal achter de schermen werken. 

Rolf en Melanie

Twee gepassioneerde en bewuste yogi’s die met hart en ziel werken aan de droom om yoga voor een ieder praktisch, toegankelijk en begrijpelijk te maken. Hun missie is dan ook om zoveel mogelijk mensen te mogen bereiken en zodoende mensen te kunnen helpen om een zo fijn mogelijk leven te kunnen leiden. 

 

rolf en mel

 

Dit doen zij middels cursussen, workshops, retreats en met hun Nederlandse online yoga platform Practice. Daarnaast zijn ze actief op verschillende kanalen zoals youtube waar ze 21.000 trouwe abonnees hebben, op facebook waar ze ook bijna 21.000 volgers hebben en natuurlijk op Insta. Op Instagram hebben ze zo rond de 20.000 fans en volgers.

 

Rolf en Melanie zijn een getrouwd koppel en hebben samen een heel mooi kindje. 

Achter de schermen

Happy with Yoga is al jaren aan het groeien en zodoende wordt het achter de schermen dus ook steeds drukker. 

Sven

sven happy with yoga teamSven is het broertje van Melanie en is operations manager binnen het team. Hij is als het ware de duizendpoot binnen Happy with Yoga.

 

Opvallend aan Sven is zijn manier van leven. Hij leeft namelijk minimalistisch. Zijn expertise is dan ook Minimalisme.

 

 

Ben je benieuwd hoe Sven dit doet of wil je meer leren over minimalisme? Ontdek dan hier hoe je je leven kunt opruimen zodat je meer tijd, ruimte en vrijheid hebt om jouw dromen waar te kunnen maken. 

hennie happy with yoga teamHenny

Dan is er ‘de moeder’ van het team, Henny. Er wordt vaak gedacht dat zij de moeder van Rolf is maar in werkelijkheid is Henny de moeder van Melanie. 

 

Henny verzorgt alle inschrijvingen en zorgt ervoor dat de administratie van Happy with Yoga in orde is en blijft. Verder verzorgt zij de overheerlijke maaltijden van de yoga weekenden in Nederland en België. 

Tessa, Stephanie en Jorine

Sinds kort zijn Tessa Willemsen, social media, Stephanie van der Linden, klantenservice, en Jorine Kuilman, editor en blogger, aan het team toegevoegd. 

Gastbloggers

Daarnaast schrijven gastbloggers Julia Vergeer, Rosanne Kweekel en Marije Timmerman, met regelmaat yoga gerelateerde gastblogs op de website van Happy with Yoga. 

Happy with Yoga: Een groot begrip 

Wanneer je ook maar íets wilt weten over yoga, dan kom je al heel snel bij Happy with Yoga uit. Zo zijn ze al een flink aantal jaren actief met yoga en gerelateerd aanbod en zijn ze inmiddels uitgegroeid tot één van de grotere spelers in yoga-land.

 

Zijn ze betrouwbaar? 100% legit 😉

 


Het waarom achter Happy with Yoga

Leer Rolf en Melanie kennen in onderstaande korte documentaire over het waarom van Happy with Yoga. 

 

 


Voor wie is de cursus Yoga Nidra geschikt? 

De cursus is toegankelijk voor iedereen. Je hoeft geen ervaring te hebben met yoga of met yoga nidra. Het is niet zweverig. Je hoeft er ook niet spiritueel voor te zijn. Iedereen die de behoefte heeft aan meer en diepe ontspanning heeft baat bij deze cursus.

 

Kun je moeilijk ontspannen, heb je veel stress, last van angst, depressie, chronische vermoeidheid, (chronische) pijn, posttraumatische stress, hoge bloeddruk, slaap je slecht? Dan is deze cursus absoluut een aanrader voor je! 

 

Ben je benieuwd of Yoga Nidra jou kan helpen? Dit is wat Rolf en Melanie zeggen over hun online yoga nidra les cursus!

 


Hoe is de cursus opgebouwd?

Eigenlijk alle cursussen van Happy with Yoga die ik tot dusver heb uitgeprobeerd en getest, zijn overzichtelijk en netjes opgebouwd. De online leeromgeving werkt heel intuïtief en gebruiksvriendelijk. 

Wat krijg je allemaal?

Nadat je je hebt aangemeld krijg je onbeperkt yoga nidra les. Je krijgt namelijk levenslang toegang tot de online leeromgeving. Je kunt de cursus dus altijd als naslagwerk gebruiken en de lessen en audio’s volgen en beluisteren wanneer jij dat wilt. 

 

Dit krijg je: 

 

 • Je krijgt toegang tot 7 x Yoga Nidra Les. Dit zijn sessies van verschillende lengtes. De langere sessies gaan over het algemeen iets ‘dieper’. De kortere sessies kun je doen als je wat minder tijd hebt. 

 • Omdat Happy with Yoga je graag wat meer wil leren over Yoga Nidra en de achtergrond ervan, krijg je bij het online programma ook een Ebook over Yoga Nidra met alle belangrijke info die je moet weten. 

 • Vaak is het prettig om voorafgaand aan een Yoga Nidra Les wat Yoga oefeningen te doen. Daarom zitten er bij deze Yoga Nidra Les cursus 3 korte Yogavideo’s als gratis bonus. Zo kun je alvast wat spanningen uit je lichaam werken. Kortom, een korte Yogasessie alvorens een yoga nidra les wordt vaak als prettig ervaren, maar is absoluut geen vereiste voor het beoefenen van Yoga Nidra. 

 • Soms is het prettig als je je ervaringen kunt delen. Dit kan door Happy with Yoga te mailen. Ze staan altijd voor je klaar. Daarnaast is het misschien leuk om dit met andere Yoga Nidra beoefenaars te delen, zodat je van elkaar kunt leren en elkaar kunnen inspireren. Daarvoor zou je je optioneel kunnen aanmelden voor de besloten Facebook groep van Happy with Yoga.

Yoga Nidra Cursus Overzicht

Happy with Yoga heeft ervoor gezorgd dat cursussen die je aanschaft in een online leeromgeving komen te staan. Dit noemen ze het dashboard. 

 

In het dashboard kun je de desbetreffende cursus aanklikken, in dit geval de Yoga Nidra cursus dus, en dan kom je in het overzicht van de cursus zelf terecht (zie onderstaande afbeelding).

 

yoga nidra cursus overzicht

 

De cursus bestaat uit 4 verschillende modules met in totaal 13 onderdelen. We lopen deze onderdelen allemaal even na in onderstaande tabel. 

 

Wil je direct naar de video rondleiding van de cursus? Ga dan hier naar Video Rondleiding door Yoga Nidra Cursus.

↔ Schuif van links naar rechts op mobiele versie

Module Titel Inhoud
1
Welkom bij Yoga Nidra
In deze module worden instructies gegeven over hoe je de cursus het beste kunt doorlopen. Rolf laat daarnaast met een video zien hoe je gemakkelijk door de cursus kunt navigeren.
2
Yoga Nidra Instructie E-Book
Een zeer uitgebreid e-book met alle mogelijke achtergrond informatie over yoga nidra. Het e-book bestaat uit 12 hoofdstukken waarin uitgelegd wordt wat yoga nidra is, hoe je sankalpa's gebruikt, waar yoga nidra vandaan komt, wat de voordelen zijn, hoe je het beste yoga nidra beoefend, wanneer je het beste kunt oefenen, hoe hersengolven gerelateerd zijn aan de helende kracht van yoga nidra, het belang van eventuele yogalessen alvorens een yoga nidra les, etc.
3
Yoga Nidra Sessies
Hier vind je 7x een yoga nidra les. Elke yoga nidra sessie heeft een verschillende lengte en invulling. Elke yoga nidra les heeft hierdoor een andere werking.
4
Mini Yoga Lessen
4x een korte yoga practice die je kunt doen alvorens je een yoga nidra les volgt. Het volgen van een yoga les alvorens je een yoga nidra les volgt heeft als doel om alvast wat spanningen uit het lichaam te werken en tevens meer ruimte te creëren in je lichaam.

Video Rondleiding door Yoga Nidra Cursus

Om jou een beter beeld te geven van de Yoga Nidra cursus van Happy with Yoga heb ik een korte video opgenomen waarin ik je alle onderdelen van de cursus laat zien. Een beeld zegt namelijk veel meer dan duizend woorden!

 

 


Yoga Nidra Cursus – Positieve Punten

 • Hele fijne overzichtelijke online leeromgeving.
 • Leeromgeving werkt intuïtief en is gebruiksvriendelijk.
 • Zeer uitgebreide en nuttige aanvullende informatie wat betreft yoga nidra (e-book met 12 hoofdstukken).
 • Duidelijk geschreven instructies.
 • Geen zweverigheid maar een praktische benadering van zowel het e-book, de yogalessen en de yoga nidra sessies. Er is ook geen ervaring nodig met yoga nidra. Iedereen kan deze cursus volgen.
 • Elke yoga nidra les is een genot vanwege de kalme stem van Rolf.
 • Elke yoga nidra les heeft een andere invulling wat zorgt voor variatie.
 • De lengte van elke yoga nidra les is verschillend waardoor je bijvoorbeeld de keuze hebt een korte yoga nidra les te beluisteren of een wat langere yoga nidra les wanneer je wat meer tijd hebt.
 • Heldere korte yogalessen als bonus die toegankelijk zijn voor iedereen. Je hoeft dus géén ervaring met yoga te hebben om deze lessen te volgen.

Yoga Nidra Cursus – Negatieve Punten

Als ik heel eerlijk ben kan ik niet écht negatieve punten vinden maar wellicht een klein verbeterpuntje.

 

Zo kreeg ik soms, tijdens het beluisteren van een yoga nidra les, nét iets te weinig tijd om bijvoorbeeld mijn Sankalpa, intentie voor wat ik graag wil in mijn leven, een aantal keer te herhalen. Verder was alles prima in orde. 

 


Conclusie en Eindoordeel

De Yoga Nidra cursus van Happy with Yoga is wat mij betreft een kwalitatief uitstekende cursus en, niet geheel onbelangrijk, doet exact wat het moet doen. 

 

Omdat ik zelf al flink wat jaren yoga beoefen, en dus ook yoga nidra, wist ik al veel van het onderwerp af. Desondanks heb ik heerlijk kunnen genieten van het e-book. Er staat enorm veel informatie in en deze informatie helpt jou om yoga nidra beter te kunnen begrijpen. 

 

Ik heb de yoga nidra sessies voornamelijk voor het slapen gaan gebruikt. Ook een aantal keer tijdens pauze van mijn werk (omdat ik thuis werk gaat dit gemakkelijk). Je bent na een sessie met Rolf weer even tot rust gekomen, opnieuw opgeladen en weer helder van geest. Het helpt mij daardoor efficiënter te werken.

 

Vooral de wat langere sessies zijn bij mij zeer effectief. Ik ben iemand die niet gemakkelijk ontspant en met deze yoga nidra sessies lukte het me om overdag, tussen het werk door, te kunnen ontspannen. Een aanrader dus!

 


 

Wat vinden anderen van de cursus?

Ik was wel eens benieuwd naar de ervaringen van andere cursisten dus ik ben op onderzoek uitgegaan. Zijn andere cursisten net zo enthousiast over de cursus als dat ik ben? 

 

yoga nidra ervaringJolein zegt: ‘Heerlijk! Ik heb de laatste periode ontzettend veel stress in mijn leven gehad. Zoveel dat ik geregeld paniek aanvallen had. Gewoon mediteren lukte niet meer. Tijdens mijn eerste yoga nidra sessie kwam dit angstgevoel weer opzetten en vertelde me dat ik dit niet kon. Maar ik bleef liggen en luisterde naar de kalmerende instructies. Dit is het moment waarop ik ontdekte hoe ik écht kon ontspannen. Het is als thuiskomen bij jezelf.’

 

Jolein zegt het heel mooi want de instructies van Rolf zijn absoluut kalmerend, mede door zijn rustige stem. Ik heb dan ook geen enkele negatieve review kunnen vinden over de cursus óf over Happy with Yoga in het algemeen. 

 


Meer van Happy with Yoga?

Happy with Yoga biedt naast deze online yoga nidra les cursus nog meerdere cursussen aan. Ze hebben daarnaast óók nog een nederlandstalig online yoga platform gevuld met honderden yogalessen, meditatielessen, yoga nidra, ademhalingsoefeningen én volledige cursussen. 

Yoga stap voor stap – beginnerscursus>>

Dit is een cursus gericht op de beginnende yogi. Lees ook: Yoga Stap voor Stap Review – Getest door ervaren yogi’s. 

Mindfulness voor het dagelijks leven>>

Bij deze cursus is een gratis mini cursus opgenomen voor op het werk. Mindfulness leert jou om in het moment te zijn en zodoende minder stress en gejaagdheid te ervaren.

Yoga Nidra: Reis door de Chakra’s>>

Een cursus om tot diepe ontspanning te kunnen komen met effectieve yoga nidra technieken en tevens aan diepgewortelde overtuigingen en programmeringen te werken. Inclusief werkboeken voor alle 7 chakra’s. 

 

Deze cursus gaat dieper dan de Yoga Nidra cursus in deze review. Lees: Ik maakte een reis door de Chakra’s met Yoga Nidra. Dit gebeurde er. 

Practice platform>>

Het Practice platform is een nederlands video platform waar je onbeperkt yoga- en meditatielessen kunt volgen. 

Lees ook: Happy with Yoga Practice Platform getest door ervaren yogi’s (review)

 


Wat kost de Yoga Nidra cursus?

 • 7 Yoga Nidra audio sessies te beluisteren op alle apparaten (Waarde: € 57)
 • Een Yoga Nidra Ebook met uitleg over Yoga Nidra (Waarde: € 27)
 • 3 Yoga sessies die je voorafgaand aan Yoga Nidra kunt volgen (Waarde € 27)

De waarde van de totale cursus is €111,-

 

Echter, wanneer jij je via onderstaande knop aanmeldt, krijg je onbeperkt toegang tot het volledige online Yoga Nidra les programma voor € 37,- i.p.v. €111,-

 


 

Wat gebeurt er na aanmelding?

Wanneer jij besluit om je aan te melden voor de Yoga Nidra cursus zul je als eerste in een betaalscherm terecht komen. Hier vul je je gegevens in en kies je een gewenste betaalmethode. Zodra de betaling voldaan is kom je op de ‘Bedankt voor je bestelling’ pagina.

 

Mocht je al een account hebben bij Happy with Yoga, dan kun je hier inloggen. Heb je nog geen account? Dan kun je die aanmaken. Wanneer je inlogt kom je in je persoonlijke dashboard terecht en daar zal de cursus uiteindelijk verschijnen. (LET OP!! Dit kan even duren. Je hoeft je geen zorgen te maken mocht dit even duren)

 


Probeer de cursus 30 dagen uit

Mocht jij om welke reden dan ook niet tevreden zijn met het product, dan mag je binnen 30 dagen na aanschaf van de cursus je geld terug vragen.

 

Rolf en Melanie zijn Happy with Yoga gestart om mensen écht te kunnen helpen. Zij staan daarom ook voor de volle 100% achter al hun producten. Voel jij je niet beter na het volgen van de yoga nidra sessies? Dan krijg je dus ook het volledige aankoop bedrag terug gestort. 

Heel veel ontspanning gewenst! Laat je ons weten of het jou óók geholpen heeft?

Dit vind jij ook leuk!

Geef een antwoord