badkussen vrijstaand bad
Home » Blog » Badkussen voor vrijstaand bad? Wij testte meerdere badkussens uit!

Badkussen voor vrijstaand bad? Wij testte meerdere badkussens uit!

Je hebt een heerlijk bad ter beschikking maar tóch kun je niet helemaal tot ontspanning komen vanwege die vervelende badrand. Is dit herkenbaar? Wij testte meerdere badkussens uit en delen hierin graag onze bevindingen! Welk badkussen is geschikt voor een vrijstaand bad en gaat jou helpen te kunnen genieten van je spa-moment zoals dat bedoeld is?

badkussen vrijstaand bad

Badkussen in je vrijstaand bad: Waar let je op?

Omdat ik fibromyalgie heb, en dus vaak last heb van pijn in mijn lichaam, is een warm bad als thuiskomen voor mij. Het voelt als een warme deken die even alle stress, zorgen en pijntjes verlicht en van me af laat glijden. Heerlijk gewoon. Maar dan moet je natuurlijk wél lekker kunnen liggen. 

 

Een fijn badkussen kan je daarbij helpen. Maar hoe vind je de juiste voor jouw vrijstaand bad? Want een badkussen voor een vrijstaand bad moet toch nét aan wat andere eisen voldoen dan een badkussen voor een inbouw bad. Althans, dat vinden wij.

 

Waar hebben we op gelet tijdens het testen van verschillende badkussens? 

Past het kussen op de badrand?

Dit is bij een vrijstaand bad toch écht wel een hekelpuntje hoor. De meeste vrijstaande baden hebben een lichte curve en een relatief dunne rand in vergelijking met inbouw baden. Een groot deel van de kussens die ik heb uitgeprobeerd paste dan ook niet heel fijn op de badrand. 

Hoe lig ik met mijn nek? 

Een ergonomisch kussen is voor mij enorm belangrijk omdat ik veel last heb van mijn nek vanwege de fibro. Te harde kussens zijn voor mij not-done en te dikke kussens ook niet omdat ik dan te ver naar voren kom en een extra ondersteuning in mijn onderrug nodig heb. 

 

Ik kies dan ook het liefste voor een kussen die ervoor zorgt dat mijn nek zijn natuurlijke curve kan blijven volgen. De nek is namelijk een verlengde van onze ruggengraat. Wanneer je een bad neemt lig je veelal langdurig in eenzelfde positie. Het is daarom belangrijk dat je nek goed wordt ondersteund en dat je niet geknikt ligt.

Hoe belangrijk vind je hygiëne? 

Zelf vind ik het prettig wanneer een badkussen waterdicht is. Het liefste laat ik het badkussen, na mijn bad, ook gewoon zitten.

 

Wanneer een kussen niet waterdicht is zul je je kussen moeten uitknijpen en ophangen in een ruimte waar het vocht goed weg kan en het kussen de kans heeft om snel te kunnen drogen. Anders krijg je van die nare luchtjes.

 

nekkussen memory foam

 


Welk badkussen is geschikt voor jouw vrijstaand bad?

Ik denk dat we allemaal wel kennis gemaakt hebben met die harde, hoekige en koude badrand. Daar gaat dus je spa-moment! Ik heb allereerst geprobeerd dit probleem op te lossen met een opgerold handdoekje. Maar kwam er al zeer snel achter dat dit toch écht een overbodig gehannes was. 

 

En zo startte de zoektocht naar het perfecte badkussen. In mijn ogen is dat een badkussen die niet wegschuift, die niet nat wordt en dus koud in mijn nek aanvoelt en die ervoor zorgt dat die harde badrand als sneeuw voor de zon verdwijnt. Tenminste, dat is het doel!

Niet ieder badkussen is geschikt voor een vrijstaand bad

Ik kwam er al snel achter dat niet ieder badkussen ook daadwerkelijk geschikt is voor een vrijstaand bad. Waarom niet?

 

Nou, en dit heeft ook met persoonlijke voorkeur te maken uiteraard, omdat een vrijstaand bad ten eerste veelal een wat dunnere rand heeft en ten tweede lig je in een vrijstaand bad meestal toch nét even wat anders dan in een inbouwbad. 

 

Voor mij was het in ieder geval belangrijk dat het badkussen de vervelende rand van het vrijstaand bad zou ‘weghalen’. Omdat je in een vrijstaand bad wat meer ‘overeind’ zit, is het prettiger wanneer je badkussen de badrand enigzins verlengd zodat het als nekkussen en hoofdsteun fungeert. Op die manier kun je heerlijk onderuit zakken en ergonomisch verantwoord badderen. 

 

Wat ik bij sommige kussens namelijk opmerkte was dat ik alsnog geknikt met mijn nek lag en ze ook niet helemaal lekker in/op het bad paste. Ook wanneer een kussen té dik is, lig je ongelukkig in bad omdat je te ver naar voren komt met je schouders, nek en hoofd. 

 

Door mijn fibromyalgie voel ik heel snel of mijn lichaam in de juiste houding ligt of niet. Ik wil kunnen genieten van mijn bad en omdat ik er voor een langere periode in lig, wil ik de natuurlijke curve van mijn wervelkolom zodoende ondersteunen. Ik moet er ontspannen en soepeler uitkomen, niet met extra klachten. 

Flowin’Motion badkussen set

Na meerdere kussens getest te hebben is het Flowin’Motion badkussen ontstaan. Dit badkussen is volgens ons perfect geschikt voor een vrijstaand bad. En natuurlijk blijft dit wederom een kwestie van voorkeur en smaak maar het biedt nét even dat extra wat ik bij andere kussens mis. 

 

Ik zal onderstaand bespreken welke kussens we hebben getest om tot deze conclusie te komen.  

badkussen zwart 2
badkussen vrijstaand bad
badkussen vrijstaand bad vergelijking
badkussen accessoires

Is je interesse gewekt of wil je meer informatie over dit complete badkussen set? Bekijk dan hier meer productfoto’s van het badkussen. 

 

Je kunt het Flowin’Motion badkussen, inclusief de luxe accessoires, óók hier bekijken op Bol.com! 

 


Welke badkussens hebben we getest?

In de loop van de tijd heb ik, samen met leden van mijn team, verschillende badkussens getest. Hiervan zal ik er drie bespreken omdat je de rest zo ongeveer allemaal kunt onderverdelen in deze drie soorten kussens. Bepaal voor jezelf waar jij je het beste bij voelt want, nogmaals, het blijft een voorkeur. 

PU waterdicht badkussen

Dit kussen komt het dichtste in de buurt van het Flowin’Motion badkussen. 

 

Wat zo fijn is aan dit type kussen is dat het luxe oogt, het is geen groot kussen, het neemt geen water op, wordt dus niet zwaar en koud tijdens het baden, het is daardoor hygiënisch en makkelijk schoon te maken, het behoeft geen droogtijd en is makkelijk op te bergen of te laten zitten op je bad. 

 

Nadeel van deze kussens is dat de meeste vrij klein en behoorlijk hard zijn. Ze zijn niet flexibel en vormen niet naar de rand van jouw vrijstaand bad. Daarbij lig je nog steeds met je nek ietwat geknikt. Waar dergelijke kussens wellicht wél geschikt voor zijn, vinden wij, is voor een vierkante jacuzzi. (Deze badrand is vaak stijler)

 

Bekijk hier alle badkussens verkrijgbaar bij Bol.com die vallen onder dit type badkussen.

Voordelen:

 • Waterdicht
 • Hygiënisch
 • Luxe uitstraling
 • Geen wasmachine nodig
 • Geen droogtijd

Nadelen: 

 • Iets te klein en past niet helemaal lekker op de badrand
 • Behoorlijk hard en star dus nog steeds een harde rand
 • Je ligt nog steeds geknikt met je nek

Polyester/Mesh badkussen

Dit badkussen is groot, zacht en gemaakt van ademend polyester. 

 

Het fijne aan dit kussen, vinden wij, is dat het zacht is en ook echt als een kussen aanvoelt. Je hebt er bovendien meer dan voldoende ruimte op. 

 

Persoonlijk vind ik dit het minst fijne badkussen. Wellicht waren mijn verwachtingen te hoog, ik zag mezelf er namelijk al helemaal heerlijk in verdwijnen. Eindstand had ik een nat, koud kussen in mijn nek en zat ik eigenlijk best ongelukkig in mijn bad.

 

Mocht je dit kussen overwegen, zorg dan voor een extra kussentje om je onderrug te ondersteunen. Het kussen is namelijk vrij dik waardoor je met je nek, schouders en hoofd naar voren komt. Ik kreeg er in ieder geval al snel last van. 

 

Daarnaast zul je rekening moeten houden met het feit dat jouw badkussen voor in je vrijstaand bad gewassen moet worden én droogtijd nodig heeft. En dit is écht belangrijk: Goed drogen. Want we weten allemaal wat er gebeurt met een nat kussen die te lang nat blijft…

 

Bekijk hier alle badkussens verkrijgbaar bij Bol.com die vallen onder dit type badkussen. 

badkussen vrijstaand bad mesh

Voordelen:

 • Zacht
 • Genoeg ruimte
 • Ziet eruit als een écht kussen

Nadelen: 

 • Neemt vocht op
 • Wordt nat, zwaar en koud tijdens baden
 • Komt door de dikte te ver naar voren
 • Je ligt niet ergonomisch verantwoord

PVC badkussen met foam

We hebben meerdere badkussens getest met pvc en foam. De badkussens gemaakt van polyester en PU, die we hierboven genoemd hebben, zijn allemaal vergelijkbaar met elkaar binnen de categorie. De kussens gemaakt van PVC en foam verschillen onderling, vinden wij, nogal in kwaliteit.

 

Mocht je uiteindelijk dit type badkussen kiezen voor jouw vrijstaand bad? Dan adviseer ik je om het badkussen van LifeGoods te kiezen. Hier kun je het LifeGoods badkussen bekijken op Bol.com. Andere vergelijkbare kussens kunnen een stuk harder aanvoelen!

 

Het LifeGoods badkussen is geschikt voor een vrijstaand bad, is flexibel, zacht en waterdicht. Mijn kussen werd de eerste keer kapot geleverd, wat mij aangaf dat het een kwetsbaar kussen is. De buitenlaag is dan ook gemaakt van een heel dunne laag PVC. Binnenin zit foam. Ik vind het uiterlijk van dit kussen wat ouwbollig. 

 

Vanwege de lucht die in het kussen zit en er niet gemakkelijk ineens uit kan, moet je een beetje voorzichtig zijn. Je kunt het zien als een ballon: niet te snel ineens indrukken anders klapt het open. En dan heb je dus geen waterdicht kussen meer. Verder is dit een prima kussen. 

Voordelen:

 • Zacht
 • Waterdicht
 • Hygiënisch
 • Geen wasmachine nodig
 • Geen droogtijd

Nadelen: 

 • Is wat kwestbaar door dunne laag pvc
 • Oppassen met lucht in het kussen
 • Heeft een wat ouderwets en minder aantrekkelijk uiterlijk

 

Flowin’Motion badkussen (niet alleen) voor vrijstaand bad

Het Flowin’Motion badkussen fungeert als nekkussen en hoofdsteun, is waterdicht, anti-slip en door slim ontwerp geschikt voor verschillende badranden en badtypes. Dus ook voor jouw vrijstaand bad! Het is gevoerd met hoogwaardige stevig foam waardoor nek en hoofd ergonomisch worden ondersteund.

 

Om jouw at-home spa moment helemaal compleet te maken, komt het badkussen als volledige set inclusief luxe Flowin’Motion® toilettas, scrubhandschoen, scrub-band speciaal voor de rug en een spons.

 

Je kunt het jezelf cadeau doen maar dus ook de ander!

 

cadeautip badkussen flowinmotion

Slim ontwerp

Door het unieke design van dit badkussen is het geschikt voor zowel een vrijstaand bad als een inbouw bad. Het past op dunne badranden maar ook op brede badranden. Veel vrijstaande baden hebben een lichte curve, dit badkussen is daar op bedacht. 

Ergonomisch

Met dit badkussen heb ik precies de juiste ondersteuning van mijn nek en hoofd. Het is geen super zacht kussen maar de kussens die ik getest heb en wél heel zacht waren, daar lag ik met mijn ruggengraat en nek in een onnatuurlijke houding. Het Flowin’Motion kussen verlengd als het ware de badrand zodat je nek in lijn komt met je ruggengraat.

 

Wil je meer informatie? Ga dan naar deze pagina binnen onze webshop of ga naar Bol.com en bekijk daar de aanbieding!

badkussen flowinmotion

Voordelen:

 • Waterdicht
 • Hygiënisch
 • Geen wasmachine en geen droogtijd nodig
 • Flexibeler en ruimer dan andere PU kussens
 • Complete set inclusief luxe plantaardige badaccessoires
 • Slim ontwerp, geschikt voor vrijstaand bad en inbouw bad
 • Je ligt ergonomisch

Nadelen: 

 • Geen zacht kussen

We hopen dat dit artikel heeft kunnen helpen bij het vinden van een badkussen voor je vrijstaand bad. Geniet!

Dit vind jij ook leuk!

Geef een antwoord