chakras openen
Home » Blog » Chakra’s openen: Hoe doe je dat? En wat zijn Chakra’s precies? (+ Video)

Chakra’s openen: Hoe doe je dat? En wat zijn Chakra’s precies? (+ Video)

“Chakra’s? Kun je die eten of..?” In het Westen leren we niet over chakra’s. Laat staan over hoe je chakra’s kunt openen… We kennen het niet dus vinden het vaak maar onzin of zweverig. Zonde! Want door onze onwetendheid wijzen we iets af wat wellicht heel waardevol zou kunnen zijn. Laten we eens kijken wat chakra’s precies zijn en hoe je ze kunt openen!

 

Dus wat is een Chakra dan precies?

Chakra’s vinden zijn oorsprong in de traditionele Indiase cultuur. Het woord Chakra komt vanuit het Sanskriet en betekent letterlijk ‘wiel’ of ‘cirkel’.

 

Naast ons fysieke lichaam, welke tastbaar is, hebben we ook nog een energetisch lichaam. Deze kunnen we voelen als we ons erop focussen. Concentreer je maar eens op de binnenkant van je hand bijvoorbeeld. Je handpalm. Probeer je handpalm écht te voelen. De meeste mensen voelen tintelingen. En dát is dus je energielichaam.

 

Door ons gehele lichaam lopen banen waar energie doorheen vloeit. Chakra’s zijn soort wielen/spoelen waar deze energie samen komt en samenvloeit. Een soort verzamelpunt dus (bijvoorbeeld net zoals lymfeklieren dit zijn van het lymfesysteem in ons fysieke lichaam).

 

Deze spoelen zitten verspreid over en in je gehele (energetische) lichaam. We hebben er wel honderden! Elk individueel energiecentrum is verbonden met specifieke klieren langs onze ruggengraat en ook in onze schedel. We kunnen dus stellen dat chakra’s een brug slaan tussen ons energetisch lichaam en ons fysieke lichaam. Hoe gaaf is dat?

 

Volgens de yoga filosofie zijn er 7 chakra’s die het meest belangrijk zijn. Deze spelen een hoofdrol in onze ontwaking. Ontwaken klinkt misschien heel zweverig maar het is niets meer of minder dan dat je je bewust wordt van jezelf.

 

Het is bijvoorbeeld het moment waarop je je beseft dat je niet je eigen wensen en verlangens naleeft, dat je dingen doet die je eigenlijk niet wilt. Iedereen kent de term ‘midlifecrisis’ wel… Nou, dát moment zou dus wel eens een ontwaking kunnen zijn 😉

 

Terug naar de chakra’s. De 7 belangrijkste chakra’s in ons lichaam noemen we de 7 Yoga Chakra’s. We gaan het je uitleggen.

Wat zijn de 7 yoga chakra’s?

de 7 yoga chakras openen

 

Hierboven zie je een duidelijke illustratie van de 7 belangrijkste chakra’s en de bijbehorende namen. De tweede naam is Sanskriet.

 

Je kunt je voorstellen dat wannneer je chakra’s in balans zijn, jouw energie dus ook vrijelijk kan stromen. Je voelt je dan vitaal, energierijk en stabiel. Chakra’s kunnen geblokkeerd zijn. En omdat deze centra verbonden zijn met fysieke onderdelen in ons lichaam, heeft dit logischerwijs effect op onze fysieke en mentale gesteldheid.

 

Laten we eens kijken naar de individuele chakra’s.

1. Wortel Chakra of Stuit Chakra

wortel chakra wat zijn chakras

 

De wortel chakra of stuit chakra is gelocaliseerd aan de onderkant van je wervelkolom, ofwel bij je stuitje.

 

De chakra zorgt voor vertrouwen, een gevoel van tevredenheid en zekerheid. Je voelt je veilig en stabiel.

2. Sacraal Chakra

sacraal chakra wat zijn chakras

 

De tweede chakra ligt ter hoogte van het heiligbeen, zo ongeveer 2 cm onder je navel.

 

Het staat voor het uiten van je gevoel, nieuwe ervaringen op doen, kunnen genieten, sexualiteit, creativiteit en het hebben van relaties.

3. Navel of Zonnevlecht Chakra

navel chakra wat zijn chakras

 

Deze chakra is gelocaliseerd ter hoogte van je navel. We noemen het daarom ook wel de navel chakra. Een ander woord voor navel chakra is zonnevlecht chakra.

 

De derde chakra zorgt voor zelfwaardering, in je eigen kracht staan, in jezelf geloven, daadkrachtig zijn, blijheid en energie. Je bereikt wat je wilt bereiken en kunt er niet alleen voor jezelf maar ook voor de ander zijn.

4. Hart Chakra

hart chakra wat zijn chakras

 

Het vierde chakra is het hart chakra. Deze kun je vinden ter hoogte van het hart.

 

Het representeert liefde, warmte, geborgenheid, het hebben van vertrouwen en hoop. Je voelt je in balans en hebt een open hart naar jezelf en andere.

5. Keel Chakra

keel chakra

 

Het vijfde chakra kun je vinden ter hoogte van je strottenhoofd. Vandaar ook de naam keel chakra.

 

Bij dit chakra staan communicatie, jezelf uitspreken, jezelf laten horen door bijvoorbeeld te zingen centraal. Doordat je jezelf laat horen en uitspreekt, reinig je jezelf. Stofwisseling is om deze reden gelinkt aan dit chakra.

6. Voorhoofd of Derde Oog Chakra

voorhoofd chakra

 

De op één na laatste chakra is de zesde chakra en is gelocaliseerd tussen de wenkbrauwen ter hoogte van het voorhoofd. Omdat op diezelfde hoogte zich het derde oog bevindt, noemen we het zesde chakra zowel voorhoofd chakra als derde oog chakra.

 

Het representeert het bewustzijn, staat voor ons geweten en voor de keuzes die we in dit leven maken.

 

Een disbalans laat een persoon zien die alleen maar informatie haalt uit de beperkte reserves van rationeel en analyserend denken zonder daarin de emotionele of spirituele aspecten van het leven daarin te betrekken. Gedachtes zijn vaak droog, levenloos en zonder energie. Er is sprake van een vernauwd bewustzijn.

7. Kruin Chakra

kruin chakra

 

De laatste chakra noemen we de kruin chakra. Dit omdat deze gelegen is aan de top van de schedel, ook wel kruin genoemd. De zevende chakra zorgt ervoor dat jouw energie optimaal door je lichaam kan stromen. Het representeert eenheid en flow.

 

Wanneer deze chakra uit balans is, zie je individuen die niet geloven dat ze deel uitmaken van een groter geheel en dat alleen hun strijd en inspanning de uitkomst van hun leven beheerst. Ze staan niet in contact met het grotere geheel en kunnen niet luisteren naar hun innerlijke stem.

Chakra’s openen: Hoe doe ik dat?

Wanneer je chakra’s ‘uitgebalanceerd’ zijn, ben jij dat in principe dus ook.

 

Met yoga kun je op verschillende manieren chakra’s deblokkeren waardoor jouw energie weer vrijelijk kan stromen. Dit kun je doen door middel van:

 

 • Asana’s (yoga poses)
 • Mantra’s (een herhaling van woorden)
 • Ademhalingsoefeningen
 • Visualisaties (kleuren)

Kundalini Yoga is de yogasoort die zich het meeste richt op het werken met chakra’s. Benieuwd naar deze yogastijl? Lees dan meer over Kundalini Yoga in onze kennisbank!

 

Yoga heeft immens, naast het kunnen deblokkeren van de chakra’s, immens veel andere voordelen! Het geeft je meer ontspanning, flexibiliteit, een sterk lichaam, een gezonde geest én meer persoonlijke kracht. Ben je benieuwd of yoga wat voor je is of wil je starten met yoga?

 

Hier kun je starten met yoga. 

Animatie serie over het openen van Chakra’s

Ik ga jullie een super leuke animatie serie laten zien die me altijd is bij gebleven! Volgens mij heb ik deze ongeveer 5 jaar geleden voor het eerst zelf gezien. De serie dateert uit 2005 als ik me niet vergis dus de kwaliteit van de video is misschien niet helemaal Cinema-waardig meer 😉

 

Desondanks, écht de moeite waard om te kijken. Op een heel eenvoudige en speelse manier wordt er onder andere uitgelegd hoe je je chakra’s kunt openen. Enjoy! (I know I did 😉 )

 

 

En? Wat vond je er van? Super leuk toch? Niet zweverig, kijkt lekker weg én leerzaam 🙂

Wil jij ook je chakra’s openen?

Mocht je nu zoiets hebben van ‘hmmm, volgens mij kan ik wel wat ‘bijspijker-werk’ aan mijn chakra’s gebruiken maar ik weet niet zo goed hoe en waar te beginnen, heb ik een mooie oplossing voor je gevonden!

 

Happy with Yoga biedt namelijk een toffe cursus aan waarin je op reis gaat door de zeven chakra’s! Dit doen ze middels effectieve yoga nidra technieken.

 

Je zal hierbij een diepe ontspanning ervaren en gaan werken aan diepgewortelde overtuigingen en programmeringen. Zo zul je ontdekken waar de chakra’s voor staan en wat je blokkades zijn bij ieder chakra. Op deze manier breng je de chakra’s weer in balans en word jij ondersteund je mooiste leven te kunnen leven!

 

De cursus Yoga Nidra: Reis door de chakra’s zal je toegang verlenen tot het volgende:

 

 • 5 diepe, helende en transformatieve chakra Yoga nidra sessies
 • Een uitgebreide cursushandleiding ‘Reis door de chakra’s’
 • Een persoonlijk werkboek voor elk van de 7 chakra’s inclusief sankalpa’s voor ieder chakra
 • Diverse instructievideo’s die je helpen het meeste uit de cursus te halen
 • Toegang tot een enthousiaste en toegewijde Facebook community (optioneel)
 • Begeleiding van professionele Yogadocenten
 • Onbeperkt en overal toegang tot de inhoud van de cursus en toekomstige updates

Voor wie is de cursus geschikt? 

 

De cursus is geschikt voor iedereen die meer wil leren over de chakra’s en met praktische oefeningen en technieken wil werken aan de balans in de meest belangrijke energiecentra van het lichaam. Je kunt met behulp van deze cursus dus je chakra’s openen!

 

Ook is de cursus geweldig om te volgen als je op zoek bent naar diepe ontspanning of wilt werken aan het veranderen van beperkende overtuigingen, limiterende gewoontes of diepgewortelde programmeringen en conditioneringen.

 

Reis-door-de-chakras-happy with yoga banner

Omdat je dit artikel hebt gelezen, vind je ons artikel over Yoga Nidra wellicht ook de moeite waard om te lezen! Mocht je serieus aan de slag gaan met het openen van je chakra’s, laat je dan goed begeleiden! Heb je vragen? Stel ze gerust!

Dit vind jij ook leuk!

Geef een antwoord