hoe yogamat schoonmaken
Home » Blog » Hoe moet je een yogamat eigenlijk schoonmaken? (Belangrijk!)

Hoe moet je een yogamat eigenlijk schoonmaken? (Belangrijk!)

Je yogamat schoonmaken. Zucht!! We begrijpen dat je liever je yogapractice doet dan dat je een schoonmaak sessie houdt 😉 Maar om optimaal van je practice én van je mat te kunnen genieten, zul je er toch écht aan moeten geloven. Onderhouden = langer genieten. Dus hoe pak je dat het beste aan?

 

 

my_yoga_mat_is_like_a_magic_carpet_where_i_doscover_places_within_me_i_never_knew_existed

Hoe kun je het beste je yogamat schoonmaken?

Bij het schoonmaken van je trouwe kameraad is het handig om rekening te houden met het soort materiaal van de yogamat. Niet elke yogamat behoeft namelijk dezelfde schoonmaakroutine.

 

Sommige matten kunnen bijvoorbeeld niet zo heel goed tegen bepaalde schoonmaakmiddelen. Toch zonde wanneer jij super goed je best doet om je mat in conditie te houden en het juist averechts werkt!

 

Daarnaast zul je voor de schoonmaak van je yogamat rekening moeten houden met de yoga soort die je beoefent en de frequentie van je practice. Het is niet meer dan logisch dat je je mat vaker moet reinigen wanneer je de mat intensiever gebruikt. Wat houdt dat in?

 

Sta jij bijvoorbeeld flink te zweten bij een potje Bikram yoga tweemaal in de week? Dan zul je je mat vaker moeten cleanen dan wanneer jij dagelijks de mat opstapt en yinyoga beoefent. Intensiteit is dus een bepalende factor. Gebruik gewoon je logisch verstand en maak er geen rocket-science van 😉

Hoe vaak moet ik mijn mat reinigen?

Luister naar je gevoel en gebruik je ogen. Zodra je je neus moet gebruiken, ben je te laat 😉 Intensiteit en frequentie van je practice zijn een goede graadmeter. But never ‘over-do’ it! Door je mat bijvoorbeeld met teveel schoonmaakmiddel of spray te behandelen, kan de bovenlaag aangetast worden of juist gladder worden en dat wil je niet toch?

 

Je kunt bijvoorbeeld je mat na elke practice met een wat vochtige (gewoon water) niet-schurende doek afnemen. En er vervolgens voor kiezen om je mat één keer in de zoveel tijd (bijvoorbeeld elke 3-6 maanden) een ‘grote-schoonmaak-beurt’ te geven.

 

Hierbij gebruik je dan verdund schoonmaakmiddel of een speciale yogamatreiniger. En ook hier geldt weer dat ‘too much of anything is good for nothing’! Laten we nu de verschillende materialen bekijken.

 

schoonmaken_yogamat

Yogamat schoonmaken van verschillende materialen

Een yogamat kan gemaakt zijn van verschillende materialen. Deze materialen hebben logischerwijs hun eigen eigenschappen. Wanneer je je mat gaat verzorgen is het dus handig om te weten welke schoonmaakmiddelen je kunt gebruiken en, misschien nog belangrijker, welke dus absoluut níet!

 

Yogamatten kunnen gemaakt zijn van:

 

  • TPE
  • PVC
  • Natuurlijk rubber
  • Katoen

Er bestaan ook yogamatten waarbij de bovenlaag gemaakt is van een ander soort materiaal dan de onderlaag. Zo zijn er nog de volgende yogamatten:

 

  • PVC mat met jute
  • Natuur rubberen mat met suéde
  • Natuur rubberen mat met veganistisch eco-PU leer
  • Natuur rubberen yogamat met kurk

Een yogamat kan een open of gesloten celstructuur hebben. We hebben het hier al eens eerder over gehad in het artikel De beste yogamat: Waar moet je op letten? (Kies niet de verkeerde!)

 

Het voordeel van een mat met een open celstructuur is dat deze vaak stroever is. Deze matten behoeven echter wel wat meer aandacht. Matten met een open cel structuur hebben de eigenschappen van een spons. Zij nemen sneller vocht en transpiratie op. Hier hebben ze dan ook hun opvallende grip aan te danken. Dit betekent echter automatisch ook dat vuil wat meer kans maakt.

 

Een yogamat met een gesloten celstructuur neemt vrijwel geen vocht op en verlíest hierdoor juist weer vaak grip bij warme en/of vochtige omstandigheden. Zij nemen daardoor wél minder snel vuil op.

 

Weet jij nog niet zo goed welke yogamat je moet kiezen? Wij schreven een artikel met daarin onze Yoga Mat Checklist. Deze Checklist heeft klikbare links waardoor jij binnen no-time bij jouw kersverse yogamat zult uitkomen! 

 

TPE yogamat schoonmaken

TPE yogamatten bestaan uit synthetisch rubber en hebben een open celstructuur. Ze zijn lichtgewicht, afbreekbaar en daardoor ook vrij kwetsbaar.

 

Om een TPE mat schoon te maken adviseren wij geen agressieve middelen te gebruiken, ook geen azijn. Het beste is om je mat af te doen met een verdunning van water met wat milde zeep. Mocht er meer nodig zijn kun je een geschikte yogamat reiniger (spray) gebruiken. Doe de mat altijd nog even extra af met een vochtige doek om de zeepresten te verwijderen. Laat altijd goed drogen nadien.

 

Een TPE mat is gevoelig voor zonlicht. Zo kunnen ze broos worden als ze voor langere tijd bloot worden gesteld. Leg of hang daarom de mat niet in direct zonlicht of soortgelijke bronnen van warmte.

TPE yogamatten

PVC yogamat schoonmaken

Yogamatten gemaakt van pvc kunnen 100% van pvc zijn gemaakt of ze kunnen een dunne toplaag van jute hebben. Omdat jute een natuurlijk product is en pvc gemaakt is middels chemische stoffen, is het niet heel vreemd dat ze beide een andere schoonmaakroutine vereisen.

 

100% pvc yogamat schoonmaken

Een pvc yogamat heeft een gesloten celstructuur en is hierdoor gemakkelijk te reinigen. PVC is geen natuurlijke stof en kan dus gereinigd worden met de meeste schoonmaakmiddelen. Let wel op dat je geen super agressieve of onverdunde middelen op je mat gaat gooien!

 

Azijn en middelen die gemaakt zijn voor yogamatten van natuurlijke materialen (rubber en katoenen yogamatten) kun je beter vermijden. Yogamatreinigers voor pvc matten zijn uiteraard zeer geschikt.

 

Maak je yogamat schoon met genoemde middelen, neem daarna goed af met een vochtige doek en laat je mat altijd goed drogen. PVC mag drogen in de zon en kan zelfs mee onder de douche als je je yogamat echt goed wilt afspoelen bijvoorbeeld. 

pvc yogamat

 
 
Pvc yogamat met jute toplaag schoonmaken

Jute is een stuk lastiger om schoon te maken én schoon te houden. Om jouw jute matje schoon te maken kun je het beste een verdunning maken van water met wat (zo neutraal mogelijke) zeep. Vervolgens kun je een doek gebruiken om de bovenlaag schoon te maken. Maak het jute niet helemaal kletsnat want het wordt hierdoor (nog) kwetsbaarder.

 

Een tweede mogelijkheid is het gebruiken van een yogamat reiniger spray speciaal geschikt voor jute. Let op dat je de juiste spray kiest en laat de mat altijd goed drogen voordat je hem weer oprolt. Een jute mat heeft wat langer de tijd nodig om te drogen.

 

Natuurlijk rubberen yogamat schoonmaken

Natuur rubberen yogamatten komen in twee soorten. Zo heb je 100% volledig natuurlijk rubberen matten. En je hebt matten waarbij het overgrote deel van de mat bestaat uit natuur rubber met daarbij een dunne toplaag van een ander materiaal. We lopen ze allemaal even langs voor de volledigheid.

 

LET OP! Houdt in gedachte dat rubber een natuurlijk product is en daardoor biologisch afbreekbaar is! Het blootstellen van de mat aan direct zonlicht, externe warmte, schrobben of veel wassen zal dit proces dus versnellen. Veel ervaren yogi’s kiezen voor natuur rubberen yogamatten met goede reden! Ze vereisen wél wat bewuste verzorging.

 

100% natuur rubberen yogamat schoonmaken

Voor het schoonmaken van een natuur rubberen yogamat kun je volgens ons het beste een verdunning van water met een mild schoonmaakmiddel of zeep gebruiken. Je kunt eventueel ook water met een klein beetje natuurazijn gebruiken of een speciale spray specifiek voor natuur rubber.

 

Op een natuur rubberen yogamat is het verstandig om GEEN gebruik te maken van schoonmaakmiddelen op basis van alcohol of petroleum. Deze stoffen breken namelijk het rubber af en drogen het rubber uit. Laat de mat na schoonmaken altijd goed drogen en vermijd hierbij direct zonlicht of extreme warmte. Dit tast de natuurlijke aard van de mat aan.

 

Natuurlijk rubberen yogamat met suéde toplaag schoonmaken

Suéde is een zacht type leer met een open celstructuur. Suéde lijkt wat op stof, het voelt zacht aan. Het is in staat om vocht op te nemen en is hierdoor ook bevattelijker voor vuil.

 

Volgens fabrikanten van de suéde matten dien je met voorzichtigheid de mat te wassen. Dit kan via handwas. Gebruik hierbij slechts een klein beetje natuurlijke zeep of geen zeep. Na het wassen kun je je yogamat stevig in een grote handdoek rollen om al het overtollige water uit te drukken. Laat je yogamat goed drogen voordat je hem opbergt. Suéde heeft namelijk wat tijd nodig om te drogen. Stop je mat niet in de centrifuge of wasdroger!

 

Natuurlijk rubberen yogamat met veganistisch eco-PU leer schoonmaken

De toplaag van deze yogamatten laat vocht gemakkelijk door waardoor deze matten altijd een zeer opvallende goede grip hebben onder zowel droge als natte omstandigheden. Het komt dus niet als een verrassing dat deze yogamatten een open celstructuur hebben.

 

Bij deze matten is het belangrijk dat de mat niet in contact komt met olie, creme, of zuurhoudende substanties omdat deze vlekken op de bovenlaag kunnen achterlaten. Zoals eerder genoemd is het tevens erg belangrijk om de matten weg te houden van een te lange blootstelling aan direct zonlicht.

 

yoga mat schoonmaken

 

Je kunt deze soort yogamat het beste schoonmaken door een zachte, natuurlijke zeep te gebruiken aangelengd met veel water. Heb je geen natuurlijke zeep, gebruik dan een milde zeep en verleng wederom met veel water. Gebruik altijd een zachte, niet-schurende doek en maak de doek niet kletsnat. Vermijd oliën en agressieve schoonmaakmiddelen! Wij raden gebruik van sprays en reinigers dan ook af. Laat de mat na het schoonmaken drogen aan de lucht en berg op een wat donkere plaats op.

 

Omdat we zeer groot fan zijn van deze soort yogamatten, zijn we deze zelf gaan aanbieden. Ons streven is om kwalitatieve studio yogamatten aan te bieden tegen betaalbare prijzen. En dat is gelukt 🙂 Shop hier onze Flowin’Motion studio yogamatten. 

 

Natuurlijk rubberen yogamat met kurk schoonmaken

Een yogamat met kurk kun je hetzelfde behandelen als een yogamat met veganistisch eco-PU leer en natuur rubber. Dezelfde voorwaarden gelden hierbij.

 

Katoenen yogamat schoonmaken

Deze yogamatten kun je in de wasmachine doen. Kies hier voor een programma op lage temperatuur. Centrifugeren kan maar in de droger niet! Om het meeste uit je yogamat te halen raden we je aan om je matje gewoon middels een handwasje schoon te maken. Better safe than sorry! Hang je yogamat volledig uit en vouw dus niet dubbel. Dit om lelijke vouwen te voorkomen die er lastig weer uitgaan. Gebruik altijd een zacht wasmiddel.

 

Het is veelvoorkomend dat een katoenen yogamat na de eerste wasbeurt ietwat krimpt. Schrik hier niet van. Verzorg je yogamat goed en hou je aan de wasvoorschriften zodat je verder krimpen voorkomt en lang kunt genieten van je yogamat!

katoenen_yogamat

Yogamat reinigers

Nog even kort wat over yogamat reinigers. Let bij het kiezen van een yogamatreiniger op het materiaal waarvan jouw mat gemaakt is en dus voor welke yogamat een reiniger geschikt is. Dit lijkt erg logisch maar je kunt je al snel laten verleiden door alle leuke en lekkere luchtjes die beschikbaar zijn. Niemand wil een lekker ruikend yogamatje met gaten 😉

 

De gouden regel is eigenlijk heel simpel:

 

  • Gebruik voor yogamatten gemaakt van natuurlijke materialen geen onnatuurlijke middelen
  • Gebruik voor synthetische yogamatten geen middelen die specifiek voor natuurlijke materialen zijn

Je kunt bij Spiru yogamat reinigers kopen. 

 

Ook Bol.com biedt goede reinigers aan.

Wat heeft onze voorkeur qua schoonmaak?

‘Less is more’ en ‘the easier the better’. Kortom, wij geven de voorkeur aan zo min mogelijk poespas.

 

Wanneer je klaar bent met je practice kun je je mat even nakijken of deze vuil geworden is. Zie je wat? Neem je mat dan af met een vochtige doek met wat water. Heb je een vlek gemaakt? Haal deze er dan zo snel mogelijk af of uit met een oplossing van water en milde zeep. Let hierbij op het materiaal van de bovenlaag! Gebruik altijd een zachte, niet-schurende doek en/of een zachte borstel wanneer je wat zwaarder geschut nodig hebt.

 

Laat je mat goed opdrogen aan de lucht, berg je mat altijd op (donker en koel) en maak je mat één keer om de paar maanden écht goed schoon.

 

Een kind kan een yogamat wassen? 😉

 

 

 

Hoe maak jij je yogamat het liefste schoon? ♡ Let us know!☟

online-yoga practice happy with yoga

Cursussen-grid practice happy with yoga

Dit vind jij ook leuk!

Geef een antwoord