Kundalini Yoga richt zich veelal op het spirituele aspect binnen yoga. Het is er op gericht de Kundalini energie te activeren en zodoende het Bewustzijn te kunnen verruimen. Het wordt daarom ook wel de yoga van het Bewustzijn genoemd.

 

kundalini yoga yogasoorten

Wat houdt Kundalini Yoga precies in?

Bij Kundalini Yoga wordt er net zoals bij andere yogastijlen gewerkt met houdingen, de adem en meditatie. Een typische Kundalini les duurt gemiddeld een uur tot anderhalf uur. Deze yogalessen bestaan uit een kriya’s (vaste volgordes van houdingen en ademhalingsoefeningen), ontspanning en meditatie.

 

De Kundalini docent bepaalt het thema van de lessen, deze kunnen elke keer verschillen. De structuur en opbouw van de lessen blijven echter altijd hetzelfde. De inhoud kan dus iedere les weer anders zijn.

 

Wat verder kenmerkend voor Kundalini Yoga is, is het gebruik van muziek tijdens de lessen. Het zingen van mantra’s is namelijk een heel belangrijk onderdeel van een kundalini yoga les. 

Waar is Kundalini Yoga goed voor? 

Het uiteindelijke doel van Kundalini Yoga is om het Bewustzijn te vergroten. Dit wordt bereikt door te werken met de chakra’s. Chakra’s kun je zien als soort wielen of spoelen van energie. 

 

Er van uitgaand dat wij een energielichaam hebben waar de chakra’s langs onze wervelkolom liggen, maakt Kundalini Yoga vanuit de onderste chakra’s energie vrij. 

 

Deze Kundalini energie ligt daar ‘te slapen’ en kan door de juiste stimulatie geactiveerd worden. Zodra deze Kundalini energie wordt geactiveerd veroorzaakt dit een groei in ons Bewustzijn. 

Kundalini energie

Er wordt vaak gesteld dat de Kundalini energie in het eerste chakra ligt opgeslagen. Dit is echter niet waar. Onze Kundalini energie ligt opgeslagen in ons bekkengebied.

 

Wil je gebruik maken van deze energie? Dan zul je het tweede chakra moeten openen. Dit kun je onder andere doen door een zuivere verbinding te creëren met je seksualiteit. Door de onderste chakra’s te openen kun je dus de Kundalini energie stimuleren om actief te worden. Deze energie kan dan vervolgens van onder naar boven reizen. 

 

De activatie van de Kundalini energie wordt duidelijk gevoeld. Men ervaart als gevolg veelal een toename in energie en alertheid. Daarnaast zal je Bewustzijn verruimen en zul je tot meer zelfinzichten kunnen komen.

Voor wie is Kundalini Yoga geschikt?

Deze yogastijl is geschikt voor de wat verder gevorderde yogi. Natuurlijk ben je vrij om als beginner aan Kundalini Yoga deel te nemen. Het wordt echter wel als een wat intensievere yogastijl gezien waarbij voorzichtigheid wordt aanbevolen.

 

Wat bedoelen we hiermee? De Kundalini energie wordt als een zeer intense energie beschouwt die je door middel van onder andere Kundalini Yoga kunt activeren. Deze energie komt vrij in het zenuwstelsel door te werken met de chakra’s. 

 

Weet je niet goed waar je mee bezig bent? Dan kan Kundalini Yoga juist averechts werken en gezondheidsproblemen veroorzaken. Zorg dus dat je goed begeleid wordt! 

Is Kundalini Yoga gevaarlijk?

Kundalini Yoga kwam pas rond de jaren ’30 naar het Westen. De reden daarvoor was een geheimhoudingsplicht. Zoals eerder vernoemd is de Kundalini energie vrij intens. En wanneer Kundalini Yoga verkeerd wordt beoefent, kan dit vervelende gevolgen hebben. 

 

Het is dus belangrijk dat Kundalini Yoga juist wordt beoefent. Daarnaast is het hedendaags een soort van trend geworden om verlichting te vinden. Laat je niet gek maken en zorg goed voor jezelf. Mocht je écht willen starten met Kundalini Yoga, neem dan de tijd om deze yogastijl eigen te maken. 

 

Dus is Kundalini Yoga gevaarlijk? Wij denken dat Kundalini Yoga een hele mooie manier is om te groeien als persoon. Om je bewustzijn te verruimen. Zolang je met de juiste intentie erin stapt en niets overhaast is Kundalini Yoga absoluut niet gevaarlijk. 

Andere Yoga Soorten

Geef een antwoord