kinderyoga opleiding
Home » Blog » Kinderyoga Opleiding: Wie is Helen Purperhart? [Persoonlijk gesprek]

Kinderyoga Opleiding: Wie is Helen Purperhart? [Persoonlijk gesprek]

Niet alleen volwassenen plukken de vruchten van yoga, zo ook onze kids! Denk jij eraan om een kinderyoga opleiding te volgen? Wij stelden Helen Purperhart, een inmiddels behoorlijk grote naam op het gebied van kinderyoga, een aantal vragen. Leer Helen Purperhart en haar kinderyoga opleiding kennen in dit persoonlijk gesprek! 

kinderyoga opleiding helen purperhart

Wat krijg je? 

 • Onbeperkt toegang tot de cursus.
 • Q&A ZOOMcalls (vraag en antwoord).
 • Video instructie van alle oefeningen.
 • Pdf- downloads lesmateriaal.
 • Ondersteuning in de online community.
 • Persoonlijke feedback op je opdrachten.
 • Erkend 50 uur kinderyoga certificaat.
 • Vermelding in het kinderyoga register.

Wie is Helen Purperhart?

Wanneer je op zoek bent naar een kinderyoga opleiding kun je eigenlijk niet om deze naam heen. Helen Purperhart. Dé kinderyoga docente van Nederland. Maar wie is deze vrouw eigenlijk? Wat is haar achtergrond? Hoe is ze als mens? En hoe ziet de opleiding eruit?

 

We kunnen ons voorstellen dat je, alvorens je begint aan een opleiding, eerst goed onderzoek wilt doen. Je wilt je goed informeren en echt alles over de opleiding te weten komen.

 

In dit artikel gaan we nog een stapje verder en geven we je náást informatie over de kinderyoga opleiding óók een blik achter de schermen. We nemen namelijk een kijkje in het leven van de vrouw áchter de opleiding. Dat maakt het een stuk persoonlijker!

We begonnen het gesprek met de vraag: Wie is Helen Purperhart?

 

“Dit ben ik! Samen met mijn gezin de wereld rond reizen en op bijzondere plekken belanden. De opwinding voelen bij het bedenken van nieuwe avonturen. Het leven ervaren als een flow waarin er balans is tussen uitdaging, plezier en mijn persoonlijke ontwikkeling. Dat is waar mijn hart sprongetjes van maakt. 

 

Het ondernemerschap en leiderschap zat er al vroeg in. Ik trommelde vaak de hele buurt bij elkaar om het spel te spelen dat ik had bedacht. Samenwerken en plezier hebben was op dat moment het allerbelangrijkste. Dat gevoel van tijdloosheid tijdens het spelen is me altijd bijgebleven. Hoe heerlijk is het om dit gevoel te ervaren in je werk.

 

Ik houd mij al jaren bezig met het opleiden van kinderyoga docenten en ben graag op een vernieuwende manier bezig met mijn vak, vanuit een praktische en speelse insteek. Ik schrijf er boeken over die je thuis en op school kunt gebruiken. Vanuit mijn eigen kijk op het leven en de ervaringen die ik opdeed in yogaland, ontwikkelde ik mijn eigen methode die de basis vormt van de lessen die ik geef.

 

In 1999 richtte ik de Kinderyoga Academie op met als doel om kinderyoga uit te dragen in de wereld. Ik vind het geweldig om anderen te inspireren zodat ze op hun eigenwijze manier hun levenspad kunnen bewandelen.

 

Als docent stimuleer ik mijn leerlingen om hun kracht meer ruimte te geven zodat ze weer zichzelf durven te zijn én weer gaan geloven in hun dromen en wensen. Het is mijn missie om zoveel mogelijk mensen te inspireren om te helen door te spelen zodat ze het gevoel van vrijheid en verwondering in het leven ervaren en hun hartenwens leren creëren.”

kinderyoga opleiding banner

Kies een online Kinderyoga Opleiding die bij je past!

Waar word je heel blij van? Wat geeft jou voldoening en waarom?

 

“Ik word blij van lekker en gezond eten, dansen en het doen van kundalini yoga.”

 

Wat vind je het allerbelangrijkste in dit leven?

 

“Dat ik iedere ochtend als ik wakker word zin heb om het leven tegemoet te treden. En net als een kind benieuwd ben naar wat de dag mij weer gaat brengen. Dat ik evenwichtigheid, veerkracht, vreugde, helderheid, rust en stilte ervaar en liefde voel voor mezelf, mijn gezin en anderen. Dat zijn voor mij belangrijke waarden in het leven.”

 

Is er iets wat je nog écht gedaan of bereikt wilt hebben voordat je deze wereld verlaat?

 

“Ik wil nog wel een keer een wereldreis maken met mijn man, een bestseller boek uitgeven en mijn huis verbouwen tot ons droomhuis met alles er op en eraan.”

 

Je kwam voor het eerst in aanraking met yoga doordat je zwangerschapsyoga volgde, klopt dit? Was je direct verliefd op yoga? Kun je hier wat meer over vertellen?

 

“Rond mijn 20e kwam ik voor het eerst in aanraking met yoga toen vond ik het echt heel stom en meteen na de eerste les ermee gestopt. Jaren later toen ik zwanger was ben ik weer op yoga gegaan. Toen heb pas echt mogen ervaren wat het met mij deed.

 

Ik raakte zo geïnspireerd dat ik een yoga opleiding ben gaan volgen. Nog niet eens meteen met het idee om zelf les te gaan geven. Omdat ik met kinderen werkte voelde ik wel dat ik eerder die richting op wilde. Toen ik kinderyoga ontdekte werd ik meteen verliefd op yoga. Zo mooi om yoga en spel te combineren. Dat gaf mij heel veel vreugde en plezier.

 

Voor mij is yoga a way of life geworden die niet meer is weg te denken in mijn dagelijkse leven. Zeker sinds ik kundalini yoga heb ontdekt en er een opleiding in heb gevolgd. Kundalini yoga is meditatief en uitdagend tegelijk waardoor ik meer rust ervaar en nog beter mijn grenzen kan aanvoelen en verleggen.

 

Deze vorm van yoga heeft ook een grote invloed op de manier waarop ik tegenwoordig mijn lessen vormgeef omdat het effect direct voelbaar is in mijn lichaam en geest.

 

Naast het fysieke effect van yoga vind ik ook de filosofie erachter prachtig en heel toepasbaar bij alles wat ik doe en laat. Bijvoorbeeld hoe ik zuiver kan zijn in woord, daad en gedachten. Zo ben ik gestopt met het eten van vlees omdat het niet meer zuiver voelde in mijn lijf. 

 

Yoga helpt mij ook om meer controle te krijgen over mijn gedachten en gedrag. Zeker nu met al die toestanden rondom Corona, de maatregelen en het maken van keuzes rondom vaccinaties. Het houdt mijn hoofd helder waardoor ik goed kan voelen welke beslissing voor mij de juiste is.”

 

Wat voor (yoga) opleidingen en cursussen heb je allemaal gevolgd sindsdien en wanneer was dit?

 

“Raja Yoga, Hatha Yoga, Boxing Yoga, Vinyasa Yoga jaren geleden en sinds dit jaar heb ik een 500 urige Kundalini Yoga opleiding afgerond. Sinds ik deze vorm heb ontdekt is dit de yoga die helemaal bij mij past.

 

Ik heb zelfs een online kundalini kinderyoga cursus ontwikkeld die uniek is in Nederland en België.”

 

Ben je benieuwd naar deze cursus? Ga dan hier naar de Online kundalini kinderyoga cursus.

Voordat je je ging bezig houden met yoga werkte je al met kinderen. Wat deed je precies?

 

“Van oorsprong ben ik jeugdhulpverleenster en maatschappijleer docent. Ik heb ruim 15 jaar gewerkt op een school voor moeilijk opvoedbare jongeren in Amsterdam. Daar ben ik toen begonnen met het geven van yoga.”

 

Hoe lang ben je al kinderyoga docent en sinds wanneer ben je zelf kinderyoga docenten gaan opleiden?

 

“Ik ben sinds 1996 kinderyogadocent en sinds 1999 ben ik zelf kinderyoga docenten gaan opleiden.”

 

Hoeveel kinderen heb je zelf en delen zij ook jouw passies?

 

‘Ik heb een dochter van 27 en van 20. Toen ze klein waren vonden ze de yoga avonturen geweldig en waren ze vaak proefkonijn in mijn opleidingen.

 

Vanaf de puberteit vonden ze het stom en dat is nog steeds zo haha. Maar ik geloof in de spreuk jong geleerd oud gedaan…het komt vast wel weer.’

 

 


 

Over de Kinderyoga Opleiding en meer!

Als het goed is heb je ondertussen een beetje een (beter) beeld kunnen vormen wie Helen Purperhart is, waar ze voor staat en wat ze wil uitdragen in deze wereld. Wij vinden Helen in ieder geval een onwijs inspirerende vrouw met een prachtige missie. 

 

Je hebt kunnen lezen dat ze maar liefst 21+ jaren ervaring heeft in het opleiden van kinderyoga docenten. Dat is een behoorlijke tijd! Maar wat heeft haar eigenlijk doen beslissen zelf een opleiding op te zetten? Waar komt haar inspiratie vandaan? 

 

Het gesprek gaat verder terwijl we wat dieper op de kinderyoga opleiding ingaan…

Je hebt de kinderyoga opleiding helemaal zelf opgezet. Hoe ben je uiteindelijk
gekomen tot de beslissing om zelf een kinderyoga opleiding te gaan starten?

 

“Ik ben een geboren teacher en wil anderen inspireren. Ik kreeg vanzelf de vraag van mensen die bij mij wilde meekijken in de lessen. Toen kwam ik tot het idee om een eigen opleiding neer te zetten.”

 

Is je aanbod alleen online?

 

“Mijn opleiding is zowel live op locatie, live online via zoom als online. Check www.kinderyoga.nl. Dus voor ieder wat wils!”

 

Wat vind je het leukste aan kinderyoga? En wat vind je het leukste aan het opleiden van kinderyoga docenten?

 

“Het leukste aan kinderyoga vind ik de speelsheid, onbevangenheid en het plezier waarmee de kinderen de oefeningen doen. Daar kan ik enorm van genieten. En bij het opleiden van volwassenen is het het leukst om ze in contact te laten komen met deze gevoelens. Dus als het ware het kind in zichzelf ervaren. Dat is namelijk hun kern, wie ze in wezen zijn.”

 

Waar haal je al je inspiratie vandaan voor de opleiding, cursussen, kaarten en boeken?

 

“Ik volg zelf regelmatig cursussen en laat me inspireren. Laatst heb ik nog een kundalini kinderyoga opleiding gevolgd in Oostenrijk. Superleuk om zelf weer leerling te zijn en nieuwe dingen te leren.”

helen purperhart kinder yoga kaarten

Diverse Kinderyogakaarten – Helen Purperhart

Diverse yogakinderkaarten van helen Purperhart. Spelenderwijs leren! De oefeningen helpen bij het soepel en sterker maken van het lichaam en zijn niet prestatiegericht. Het gaat om de concentratie en de bewustwording van je bewegingsmogelijkheden.

helen purperhart kinderyoga boeken

Diverse Kinderyoga Boeken – Helen Purperhart

De bekende kinderyogadocent Helen Purperhart schreef meerdere boeken over kinderyoga en -coaching. Hoe kom je erachter wat er speelt bij een kind als het niet lekker in zijn vel zit? Spelenderwijs leren én onderzoeken. Diverse boeken en werkboeken. 

Je bent niet voor niets gestart met kinderyoga en het doceren van mensen. Wat zijn je gedachtes over het belang van kinderyoga in de tijd waarin we leven? 

 

“Yoga brengt kinderen niet alleen tot rust, het zorgt voor meer lichaamsbewustzijn: leren luisteren naar je lijf. Op scholen waar ik yoga geef, zijn de kinderen rustiger in de lessen die volgen. Maar de benefits van yoga gaan verder dan alleen rustig worden. Yoga verbetert ook flexibiliteit, kracht, coördinatie en samenwerking.

 

Door alle prikkels van buitenaf, vergeten we om af en toe naar binnen te keren met onze aandacht en te luisteren naar wat ons lichaam ons te vertellen heeft. Hierdoor missen of negeren we belangrijke signalen van ons lijf. We banjeren door, met aandoeningen zoals depressie en burnout tot gevolg…”

 

Wat is de doelgroep van de kinderyoga opleiding? Voor wie is de opleiding geschikt?

 

“Voor iedereen vanaf 18 jaar met interesse voor yoga en kinderen en zelfontwikkeling.

 

Is de opleiding gecertificeerd, kun je daar meer over vertellen?

 

“Het is op dit moment de enige door yoga alliance erkende 95 uur RCYT (registered children yoga teacher training) in Nederland en België.” 

 

Wat leer je allemaal in de kinderyoga opleiding? 

 

“Je leert de basis van kinderyoga, kinderyoga filosofie en hoe je een kinderyoga les opbouwt met verschillende technieken.

 

De online modules voor de 95 uur opleiding zijn: kinderyoga anatomie, relaxed lesgeven en omgaan met stoorzenders in je les, kundalini kinderyoga, chakra kinderyoga en hoe je een succesvolle kinderyoga praktijk opzet. De opleiding wordt afgesloten met een presentatie van een zelfgemaakte themales.

 

Waarom zouden mensen moeten kiezen voor de Helen Purperhart kinderyoga opleiding? Wat onderscheidt deze opleiding van andere kinderyoga opleidingen?

 

“Geen idee wat anderen doen in hun opleiding dus daar kan ik geen antwoord opgeven. Mijn opleiding is speels, inspirerend en verdiepend. Dit straal ik met mijn website, wat ik deel op mijn social media kanalen en de kinderyogaclub.nl uit.

 

Hiermee geef ik een helder beeld van wat ze bij mij en in mijn opleiding kunnen verwachten. Als deze sfeer de mensen aanspreekt dan is dat een reden om voor mij te kiezen!”

online orientatie cursus

Gratis online Oriëntatie Cursus!

Weet je nog niet zeker welke kinderyoga opleiding voor jou is? Volg dan de gratis online oriëntatie cursus!


 

Kinderyoga Club

Je hebt naast de kinderyoga opleiding en de losse cursussen ook een kinderyoga club. Wil je uitleggen wat dat precies is en inhoudt?

 

“Dit zijn online nascholingscursussen die je kunt volgen als verdieping in je werk met kinderen. Dus als je meer wilt leren over een bepaalde topic zoals chakra kinderyoga, kundalini kinderyoga, baby yoga, etc.”

 

Volgens mij was je laatste uitdaging de kundalini kinderyoga cursus, klopt dat? Ben je nu met iets nieuws bezig? Een nieuwe cursus in de maak of misschien een persoonlijke uitdaging?

 

“Nu ben ik helemaal into manifesteren met kinderen. Zie mijn blog Manifesteren met kinderen! Kan dat wel?

 

Ik heb net een online cursus gemaakt en nu ben ik er een boek over aan het schrijven.”

 

De online cursus ‘Manifesteren met Kinderen’ kun je vinden in het Cursus Overzicht. 

Tot slot, wat zou je nieuwe aankomende kinderyoga docenten willen meegeven/vertellen?

 

“Volg je hart en doe waar je hart vreugdesprongen van maakt. Enjoy!”

Wat vonden anderen van de kinderyoga opleiding? 

 


 

Kinderyoga Lidmaatschap

Wil jij toegang tot álle cursussen, de community én een erkend certificaat? Dan heeft Helen speciaal voor jou de optie op het Kinderyoga Lidmaatschap! 

 

Wat krijg je?
 
 
 • Toegang  tot alle online cursussen t.w.v. € 3255
 • Q&A ZOOMcalls (vraag en antwoord).
 • Onbeperkt lidmaatschap in onze online community.
 • Pdf- downloads lesmateriaal en reader.
 • Video instructie van de oefeningen.
 • Persoonlijke feedback op je opdrachten.
 • Erkend 95 uur Kinderyoga certificaat
 • Vermelding in het kinderyoga register

 

Weet je niet goed wat je moet kiezen? Volg dan de GRATIS online Oriëntatie Cursus en ontdek wat bij jou past! 


 

TIP: Heb je Helen al gehoord op Spotify?

We vonden het wel leuk om te vermelden dat je Helen ook kunt vinden op Spotify. In haar kinderyoga podcasts kun je luisteren naar allerlei ingesproken yoga oefeningen voor kinderen.  

 

Daarnaast gaat Helen het gesprek aan met zowel kids én volwassenen over hun kindertijd in haar podcast ‘Kindertijd Gesprekken’. 

Misschien vind je de pagina’s Cursussen en Yoga Opleiding ook wel interessant!

Ga jij starten met de Kinderyoga Opleiding?

Helen Purperhart is dé Kinderyoga docente van Nederland. 21+ jaar ervaring. Enige certificaat in NL en België door yoga alliance erkende RCYT!

We hopen al je vragen over de Kinderyoga Opleiding en over Helen Purperhart te hebben beantwoord. Je kunt ons altijd contacten, evenals Helen! Namasté ♡

Dit vind jij ook leuk!

Geef een antwoord