Wij werken nauw samen met diverse partners welke yoga opleidingen verzorgen. Zodoende zijn wij altijd op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen en recente aanbiedingen.

Wanneer je op zoek bent naar een goede yoga opleiding, kun je overweldigd raken door de enorme hoeveelheid aan informatie. Wij helpen je daarom graag op weg!

 

Omdat we nauw samenwerken met diverse grote en bekende partners zijn we ervan overtuigd dat jij de yoga opleiding zult gaan vinden die voor jou bedoeld is.

 

Met veel zorg en liefde hebben we dan ook een groot en uiteenlopend aanbod, in zowel binnen- als buitenland, op één overzichtelijke plaats gebundeld zodat er voor een ieder een passende yoga opleiding te vinden is! ♡ 

 

Je kunt o.a. zoeken op yogasoort, we hebben daarnaast een speciale sectie met meest gestelde vragen geïntegreerd voor al jouw vragen over yoga opleidingen én onderaan deze pagina kun je tevens een zeer uitgebreide zoekmachine vinden die jou razendsnel helpt bij het vinden en vergelijken van yoga opleidingen wereldwijd!

yoga opleiding

Yoga Opleiding: Meest gestelde vragen

Onderstaande vragen zijn een verzameling van de meest gestelde vragen onder yogi’s, onderzoek rondom het onderwerp en input van onze partners en lezers.

 

Mis je een vraag en/of heb je een suggestie voor een goede vraag? Laat het ons weten zodat we de lijst kunnen aanvullen en zoveel mogelijk yogi’s verder kunnen helpen!

Een veel gehoorde vraag: "Ben ik al wel klaar om een yoga opleiding te volgen?"

 

Maar wanneer ben je dan eigenlijk ergens écht klaar voor? Is een opleiding juist niet bedoeld om nieuwe dingen te leren? Om beter te worden waarin wordt onderwezen?

 

Yoga is juíst zo bijzonder omdat het nooit een wedstrijd is. Je bent nooit in competitie met de ander. Een ander kan dus ook nooit meer klaar zijn voor de opleiding dan dat jij dat bent. Iedereen heeft namelijk zijn of haar eigen tempo om te leren en groeien. Yoga docenten beseffen dit zich heel goed. Je hoeft je dus nooit te schamen omdat je denkt dat je er nog niet klaar voor bent. 

 

Besef wel dat een 500-urige opleiding veel meer van je zal vragen dan een 100-urige yoga opleiding. Gebruik hierin gewoon je logische verstand. 

 

Bij twijfel kun je altijd contact opnemen met desbetreffende aanbieder van jouw beoogde yoga opleiding. Zo krijg je direct ook een kleine impressie met wie je te maken hebt! 

 

Ons advies is om vooral niet te luisteren naar jouw angst maar te luisteren naar jouw hart. Wat wil je graag? Ga er dan voor!

Er zijn ondertussen flink wat yogasoorten ontstaan. Welke soort yoga moet je dan kiezen voor je yoga opleiding? 

 

Hierbij kun je jezelf afvragen wat het uiteindelijke doel van jouw yoga opleiding is. Met andere woorden: Wat wil jij bereiken? 

 

Wil je de opleiding puur voor jezelf volgen? Omdat je een enorme passie hebt voor yoga en deze passie wilt verdiepen?

 

Of wil je na het afronden van je opleiding zelf yoga lessen gaan geven? 

 

Vraag jezelf af wat je er uiteindelijk mee wilt doen. Wanneer je namelijk voor jezelf de opleiding volgt, zal het een logische keuze zijn een yoga opleiding te kiezen die zich richt op de yogasoort die jij zelf doet. 

 

Wanneer je andere mensen wilt helpen met yoga, kan de keuze voor yogasoort weer geheel anders zijn. Misschien wil jij mensen met een beperking gaan helpen? Of misschien heb jij veel aan zwangerschapsyoga gehad en wil je dit zelf ook gaan geven. 

 

Vraag jezelf af wat jouw doel is. Zoek je verdieping, wil je een nieuwe yogasoort leren kennen, wil je gaan lesgeven in een eigen yogastudio specifiek voor Vinyasa Yoga of wil je aan een zo breed mogelijk publiek (waarschijnlijk Hatha Yoga) lessen gaan geven? 

Een belangrijke vraag! Niet iedereen kan het zich namelijk permitteren om bijvoorbeeld 3 maanden van zijn of haar tijd te reserveren om een yoga opleiding te gaan doen. Heb jij een super drukke baan of kids? Dan kun je logischerwijs geen maanden achtereen weg blijven. 

 

Bedenk jezelf dus goed welke opleidingsduur voor jou geschikt is! 

 

Naast je thuis en werk situatie zul je ook moeten kijken naar je financiële situatie en je gezondheid. 

 

Niet elke korte opleiding is automatisch ook goedkoper maar over het algemeen geldt dat 'time is money'. Een wat langere opleiding zal uiteindelijk ook wat hogere kosten met zich meebrengen. (Nogmaals: dit hoéft niet.)

 

Ben je wat minder fit om welke reden dan ook, dan is het verstandig om voor jezelf te bepalen wat voor jouw situatie het meest haalbaar en prettig is. Een training van een paar weken of maanden achter elkaar kan erg intens zijn. Een spreiding van lessen geeft over het algemeen wat meer ruimte om alles wat onderwezen wordt écht te laten integreren. 

Dit is een veelgestelde vraag onder yogi's. Is een certifaat nodig om les te kunnen geven?  Zo ja, welke? Waarom zou ik kiezen voor certificatie?

 

Yoga docent is een vrij en open beroep. Wat houdt dit in? Dit houdt in dat je yoga docent kunt worden zónder opleiding en/of ervaring. Er zijn geen wettelijke eisen gesteld aan het beroep van yoga docent. Het is dus niet verplicht om een yoga opleiding te volgen en zodoende een certificaat in bezit te hebben.

 

De volgende vraag zal verder ingaan op het waarom achter certificatie. 

Yoga docent is een vrij beroep. Iedereen mag in theorie dus yoga lessen verzorgen.

 

Echter, om kwaliteit te waarborgen zijn er verschillende organisaties ontstaan. Heb je al enig research gedaan naar yoga opleidingen dan zullen de volgende organisaties je niet onbekend voorkomen. 

 

Organisaties zoals Yoga Alliance, British Wheel of Yoga (BWY), European Yoga Alliance (EYA), International Yoga Federation (IYF), World Yoga Alliance (WYA), CRKBO (Centraal Register Kort Beroeps Onderwijs) en Vereniging Yogadocenten Nederland (VYN) zijn bedoeld om kwaliteit te waarborgen van het uiteindelijke aanbod betreft yoga onderwijs.

 

Belangrijk om te vermelden is dat certificaties en de controlerende organisaties/vereniging garant zouden moeten staan voor een bepaald kwaliteitsniveau. Wat houdt dit in? Je zou dus mogen verwachten dat een yoga docent met een certificaat en/of lidmaatschap bij een aangesloten vereniging een goede yoga docent is. Laten we hier eerlijk in zijn: Een certificaat en registratie zijn niet altijd veelzeggend.

 

Voorbeeld: De beste chirurg is ook niet degene die de hoogste cijfers heeft gehaald en zichzelf heeft ingeschreven. De beste chirurg is degene met de meeste operatie uren, die bereid is om bij te blijven leren, die beseft dat zijn patiënten zijn grootste leerschool zijn en dat hij of zij dus ook altijd zélf leerling zal blijven. De grootste meesters die yoga heeft gekend stonden niet geregistreerd bij een yoga vereniging. 

 

Dat gezegd hebbende. Laat je gevoel je leiden en bepaal voor jezelf welk doel je voor ogen hebt. Een registratie en een certificaat kunnen wel degelijk vertrouwen geven aan jouw toekomstige studenten. Daarnaast volgen vele yogi's een opleiding voor zichzelf. Om kennis en kunde te verdiepen zodat deze ook weer door gegeven kan worden.

 

Er bestaan veel verschillende opleidingen met bijbehorende certificaten. Deze certificaten kunnen worden erkend door eerder genoemde organisaties. Kies hierin wat bij jou past!

 

De volgende vraag bespreekt hoe yoga certificatie precies werkt. 

RYT200Omdat yoga docent een vrij beroep is en daardoor iedereen yoga lessen zou kunnen verzorgen, zijn er diverse organisaties in het leven geroepen (zoals één van de meeste bekende: Yoga Alliance) met als doel de kwaliteit van het yoga aanbod te waarborgen. 

 

Je hebt het misschien wel eens zien staan: RYT gevolgd door een getal. RYT staat voor Registered Yoga Teacher. Zo heb je RYT-50, RYT-100, RYT-200, RYT-300 en RYT-500. Deze afkortingen geven aan dat de opleiding erkend is door Yoga Alliance. Het cijfer geeft het aantal trainingsuren aan.

Mocht je dat nog niet gedaan hebben, lees dan eerst voorgaande vragen over yoga certificatie.

 

Belangrijk om te weten is dat je als EERSTE een 200-uurs yoga opleiding dient te volgen. De certificatie RYT-200 geeft namelijk aan dat iemand een basisopleiding tot yoga docent, zoals die bij Yoga Alliance erkend wordt, heeft afgerond. Je kunt je daarna pas officieel laten registreren als yoga docent.

 

We zien helaas nog té vaak dat dit niet duidelijk wordt gecommuniceerd door aanbieders van opleidingen. Om die reden willen we jou erop wijzen dat het écht belangrijk is om je goed in te lezen en/of te laten informeren.

 

Voorbeeld: Een aanbieder biedt prachtige 50, 100 en 200 uurs Yoga Alliance erkende opleidingen aan. Jij bent nog geen gecertificeerde/erkende yoga docent en kiest voor een 100 uurse door Yoga Alliance erkende yoga docenten opleiding. Omdat je dus nog geen 200 uurs opleiding hebt afgerond, zal de 100 uurs opleiding niet worden erkend door Yoga Alliance.

 

Waarom niet? Hoe werkt dat dan?

 

De 100 uurse opleiding uit bovenstaand voorbeeld zal namelijk door Yoga Alliance gezien worden als bijscholing of specialisatie. Elke yoga docenten opleiding onder de 200 uur is daarom automatisch alleen bedoeld voor al erkende yogadocenten. Wil jij dus erkend worden als yoga docent? Dan zul je eerst een RYT-200 yoga opleiding moeten afronden.

 

Uitzondering: Er zijn aanbieders die jou de mogelijkheid bieden om bijvoorbeeld, na het afronden van een 100 uurs opleiding, vrijstelling te krijgen voor een deel van de 200 uurs yoga docenten opleiding. Uiteraard moeten de opleidingen dan wél bij dezelfde aanbieder worden gevolgd. 

 

We hopen dat de yoga certificatie nu duidelijk voor je is en je niet voor onverwachte verrassingen komt te staan. Mocht je nog vragen hebben over yoga certificatie, neem dan gerust contact met ons op!

Wij adviseren je om je gevoel te laten spreken. Echt waar, je zult het weten wanneer de opleiding voor jou bedoeld is. 

 

Lees je altijd goed in. Neem contact op met de yoga opleiding en stel eventuele vragen. Neem contact op met de yoga docenten en vraag of je een proefles mag volgen of kennis mag maken via skype, zoom of in real life! 

 

Daarnaast kun je ook ervaringen van andere yogi's vragen. Natuurlijk blijft je eigen gevoel leidend! Jouw hart weet namelijk de weg. En deze is voor een ieder weer geheel anders. Vertrouw er dus op dat jij de juiste keuze zult maken!

Dit is een kwestie van perceptie. Wat voor de ene persoon als intensief wordt ervaren, zal voor de ander goed te doen zijn.

 

We hebben allemaal een uniek startpunt. Vergelijken met een ander heeft daarom ook geen zin. Een yoga opleiding is een persoonlijke reis. 

 

Er bestaan yoga opleidingen die inderdaad als intens worden beschouwd maar niet elke yoga opleiding is daarom persé zwaar te noemen. 

 

Misschien is zwaar ook niet het juiste woord. Een yoga opleiding kan confronterend zijn. Het kan je leven compleet veranderen en je kunt een persoonlijke transformatie meemaken. Hoe je het ook bekijkt, je zult ongetwijfeld een groei gaan meemaken. Deze is voor de ene persoon wat zwaarder dan voor de ander.

In geval van ziekte, letsel, gevoeligheid, fysieke beperkingen, etc, is het verstandig om contact op te nemen met de yoga opleiding die jouw interesse heeft. 

 

Laat je goed informeren. Maak een belafspraak of plan een fysieke afspraak zodat je je vragen kunt stellen en de mogelijkheden kunt bespreken.  

Wanneer jij de docenten van jouw yoga opleiding niet fijn vindt, zal de opleiding extra uitdagend voor je zijn. Je zult jezelf de vraag moeten stellen of jij al die uren yoga onderwijs wilt doorbrengen met iemand die je niet leuk vind. 

 

Wij adviseren daarom altijd om, alvorens je start met je yoga opleiding, kennis te maken met je docent(en). Het is niet alleen veel prettiger om les te krijgen van iemand die je een fijn mens vindt, je leert er ook meer van omdat je eerder bereid bent om dingen van deze persoon aan te nemen. 

Zowel in binnen- als buitenland heb je kwalitatief goede yoga opleidingen. In onze zoekmachine zijn voornamelijk yoga opleidingen in het buitenland opgenomen. 

Het niveau en de kwaliteit van een opleiding staan los van geografie. 

 

Toch is en blijft India het geboorteland van Yoga. Yoga is onmisbaar in India, het vormt namelijk een intrinsiek onderdeel van de levenswijze van de Indiase bevolking. Een yoga opleiding volgen in India is een levenservaring die jouw leven voor eens en altijd zou kunnen veranderen!

 

Lees hier onze blog: Yoga Opleiding in India volgen? Deze 4 veranderen jouw leven voorgoed!

Ja, er worden ook yoga opleidingen online aangeboden. Het aanbod is sinds Corona logischerwijs zelfs nóg meer toegenomen. 

 

Bepaal voor jezelf of je liever offline of online een opleiding wilt volgen. 

 

Zoek je bijvoorbeeld meer verdieping in de yogafilosofie, wil je meer leren over yoga anatomie etc? Dan kun je prima een online opleiding volgen. Wil je bijvoorbeeld beter worden in het corrigeren van je asana's of je eigen practice? Dan zijn fysieke contact momenten wellicht wat fijner. Maar dit hoeft niet. Iedereen leert anders. 

 

Daarnaast zijn we ook niet altijd in de mogelijkheid om een offline opleiding te volgen. Voel wat voor jou passend is in dit moment.

 

Op deze pagina vind je allerlei soorten opleidingen, zowel online als offline en in diverse yogastijlen. 

De kwaliteit van een opleiding is niet afhankelijk van één factor. Opleidingen zijn programma's die veelal zorgvuldig in elkaar worden gezet. 

 

Een offline opleiding is dus niet per definitie beter dan een online opleiding. 

 

De vraag die je jezelf kunt stellen is welk doel je voor ogen hebt en wat nodig is om dit doel te bereiken (zie vorige vraag). Wat is op dit moment passend voor jou? Waar voel je je goed bij? 

Een niet geheel onbelangrijke vraag! Met helaas geen eenduidig antwoord.

 

De kosten van een yoga opleiding zijn namelijk net zo uiteenlopend als het aanbod is. Er zijn opleidingen van een paar honderd euro maar wij kennen ook opleidingen van bijvoorbeeld 8000 euro. 

 

De kosten hebben met meerdere factoren te maken.

 

  • Is de opleiding in het binnen- of buitenland?
  • Hoe lang duurt de opleiding?
  • Zijn maaltijden en eventuele overnachtingen inbegrepen?
  • Is de opleiding gecertificeerd?
  • Etc.

Jazeker. Al is 'betaalbaar' en 'goedkoop' uiteindelijk wederom een kwestie van perceptie. 

 

Daarbij moet vermeld worden dat je natuurlijk niet kunt verwachten een intensieve kwalitatieve training te kunnen volgen voor een paar honderd euro. Dat is niet realistisch.

Wat neem je mee naar een yoga opleiding of want heb je nodig alvorens je begint met een yoga opleiding?

Wanneer je een yoga opleiding volgt die uitgestrekt is over een aantal jaren zul je rekening moeten houden met andere zaken dan wanneer je een training van een aantal weken of maanden intern gaat volgen.

 

Iedere opleiding of instituut heeft een eigen werkwijze en eigen regels en/of voorschriften. Zo wordt er in bepaalde ashrams bijvoorbeeld alleen maar witte kleding gedragen. Heb je deze nog niet, dan zul je deze moeten aanschaffen voordat je start.

 

Over het algemeen krijg je voor aanvang van de opleiding alle informatie die je nodig hebt. Heb je al eerder vragen, kun je deze natuurlijk altijd stellen aan jouw toekomstige yoga opleiding! Zij helpen je met alle liefde verder.

Een yoga opleiding vereist geen specifieke vooropleiding. 

 

Kijk wél altijd even naar eventuele criteria voor deelname.

 

Zo worden yoga opleidingen geregeld in het Engels gegeven. Het zou niet fijn voor jezelf zijn wanneer je bijvoorbeeld niet zoveel kunt verstaan van de aangeboden lesstof. 

Er is inderdaad de mogelijkheid om een yoga opleiding privé te volgen. Zoek hiervoor in onze zoekmachine naar privé opleidingen. 

 

Veelal zullen dit online ervaringen zijn waarbij studenten één-op-één begeleiding van docenten middels Skype, Zoom, etc, krijgen.  

Absoluut! 

 

In de zoekmachine kun je zoeken op korte yoga opleidingen. Deze variëren van 2 dagen tot rond de 40 dagen. 

Op deze vraag is helaas geen eenduidig antwoord te geven. Waarom niet? 

 

Omdat yoga docent geen beschermd beroep is en dus iedereen yogalessen zou mogen verzorgen zonder certificatie, bestaat er geen standaard voor de verdiensten van een yoga docent.

 

Laten we ervan uitgaan dat een gemiddelde yoga docent ongeveer 2000 euro bruto per maand verdient. Dit is natuurlijk afhankelijk van jouw werkgever, aantal uren die je maakt, etc.

 

Als je cursussen of privétrainingen geeft op factuurbasis en/of een eigen studio in beheer hebt, kan je inkomen echter sterk fluctueren. 

Uitgelicht!

Onze Blogs over Yoga Docenten Opleidingen

Vind jouw Yoga Opleiding Wereldwijd!

Heel veel plezier met het vinden én volgen van jouw yoga opleiding ♡

Geef een antwoord