meditatie retreatEen retreat is een plaats waar je jezelf veilig kunt terug trekken. Een plaats om tot rust en inkeer te komen. Het woord retreat komt vanuit het Engels en betekent dan ook letterlijk ‘toevluchtsoord’. 

 

Het doel van een retreat is vaak om tot spirituele inzichten te komen. Om ‘weer terug te keren naar jezelf of je oorspronkelijke staat’.

 

Zelfreflectie, persoonlijke ontwikkeling en volledige ontspanning staan vaak centraal. 

 


Wat is een Meditatie Retreat?

Een meditatie retreat is een retreat waarin (vooral) meditatie centraal staat. Niet elke meditatie retreat is echter hetzelfde. Zo worden er verschillende soorten meditatie retreats georganiseerd waarbij het verschil ligt in de hoeveelheid meditatie momenten en de aanvullende activiteiten die worden aangeboden.

Meditatie, Rust, Introspectie & Groei

Kenmerkend voor een meditatie retreat zijn de volgende onderdelen:

 

 • Dagelijkse (begeleide) meditatie sessies
 • Healings, therapie, coaching, readings, ceremonies, sharings, etc.
 • Verschillende aanvullende (educatieve) workshops
 • Eventueel aanvullende yoga sessies
 • Een verblijfplaats waar je jezelf kunt terugtrekken (verminderen van prikkels)
 • Afleidingen kunnen bewust achterwege worden gelaten (bijvoorbeeld niet praten of geen gebruik van mobiele telefoons)
 • Gezonde voeding (veelal vegetarische of vegan gerechten maar dit hoéft niet) of zelfs detox retreats in combinatie met meditaties

Wat zijn de voordelen van een Meditatie Retreat?

Wetenschappelijk onderzoek bewijst keer op keer dat meditatie gigantische gezondheidsvoordelen heeft. Wanneer je jezelf onderdompelt in een meditatie retreat pluk je de vruchten van zowel meditatie als van een retreat. De combinatie maakt het een absolute onvergetelijke en helende ervaring. 

 

 • Verdieping van je meditatiepractie met de volgende voordelen; verbeterde concentratie en geheugen, verminderen van stress/spanning en depressie, verlaagd bloeddruk, verlicht chronische pijn en versterkt je immuunsysteem.
 • In workshops en/of therapie/coaching leer je jezelf beter kennen en/of leer je iets nieuws wat je kunt integreren in jouw dagelijkse leven.
 • Doordat je weg bent uit je normale omgeving worden de gebruikelijke afleidingen uitgeschakeld en kunnen creativiteit en inspiratie weer gaan stromen.
 • Bewust uitschakelen of vermindering van prikkels zorgt voor rust, ontspanning en een scherpere waarneming. 
 • Het verkrijgen van inzichten in gedachtestromen, oude patronen, verkeerde aannames, angsten, etc.
 • Onbewuste patronen kunnen worden doorgebroken
 • Een meditatie retreat kan als een reset werken om uit te rusten en weer op te laden.
 • Beter in contact staan met jezelf (en lichaam) en beter leren luisteren naar jezelf (en lichaam). 
meditatie retreat griekenland

8 Dagen Natuur, Strand, Hatha Yoga en Mindfulness Meditatie in Griekenland

Dit is één van de meest populaire retreats in Griekenland

10 Dagen Stilte: Privé Digitale Detox Retreat in Malta

Dit is een stilte/meditatie retreat uit de top 10.

 

Dit bijzondere retreat is geschikt voor één, maximaal twee personen en bedoeld als digitale detox. 

Meditatie Retreats: Veel Voorkomende Meditaties

Er zijn vele manieren om te mediteren. Onderstaand bespreken we een aantal veel voorkomende meditatie technieken die geregeld worden ingezet tijdens meditatie en healing retreats. 

Mindfulness Based Stress Reduction

Sommige meditatie retreats bieden Mindfulness-Based Stress Reduction aan. Ofwel: MBSR. In het Nederlands is dit Aandachts Gerichte Stress Reductie. 

 

Dr. Jon Kabat-Zinn is de grondlegger van deze soort meditatie. Voor wie nog nooit van dr. Jon Kabat-Zinn gehoord heeft: Jon is microbioloog met een voorliefde voor yoga, meditatie en mindfulness. 

 

MBSR is een evidence-based techniek wat inhoudt dat de effectiviteit hiervan wetenschappelijk is aangetoond. Jon Kabat-Zinn ontwikkelde deze bijzondere mindfulness meditatie speciaal voor patiënten die uitbehandeld waren in ziekenhuizen. 

 

Het doel was om deze mensen een methode aan te bieden om zélf invloed uit te oefenen op hun gedachten, emoties, pijn, vermoeidheid en stress. Hierdoor kan de uiteindelijke levenskwaliteit van een mens toenemen. Dr. Jon Kabat-Zinn boekte erg mooie resultaten met deze bewezen effectieve techniek. 

Boeddhistische Meditatie

We kennen hierin Samatha meditatie en Vippassana Meditatie.

 

Samatha Meditatie

Deze vorm van meditatie is een concentratie meditatie en heeft als doel om de geest tot rust te brengen. 

 

Vippassana Meditatie

Vippassa meditatie is één van de oudste meditatie technieken die we kennen. Het betekent letterlijk ‘de dingen zien zoals ze werkelijk zijn’. Het wordt gezien als een inzicht meditatie.

 

Bij Vipassana meditatie zit je in stilte en observeer je jezelf in totaliteit. Deze soort meditatie zie je vaak terug tijdens stilte retreats. Het is de perfecte meditatie om jezelf beter te leren kennen. 

Chakra Meditatie

Een chakra meditatie richt zich, zoals de naam al zegt, op de Chakra’s. Met behulp van deze meditatie kun je je chakra’s opnieuw in balans brengen. 

 

Lees ook: De 7 Chakra kleuren: Alles over Chakra’s + Video!

Hindoeïstische Meditatie

Deze vorm van meditatie is de meditatie zoals wordt beschreven in de Yogasutra’s. Het is een vorm van concentratie meditatie ook wel Samatha meditatie genoemd. Hierbij is het doel om wederom de geest tot rust te laten komen. 

Kundalini Meditatie

Bij Kundalini Meditatie werken we met mudra’s, mantra’s, pranayama, asana’s, oogfocus en visualisaties. 

 

Mudra’s zijn houdingen die aangenomen worden door de handen. Door onze handen op een specifieke manier te positioneren stimuleren we energiebanen die een gunstige uitwerking op ons kunnen hebben. 

 

Mantra’s zijn woorden en/of zinnen die herhaald worden. Deze hebben ieder een bepaalde frequentie die van invloed zijn op ons Zijn. Woorden bezitten veel meer kracht dan vele van ons zich realiseren!

 

Oogfocus tijdens meditatie houdt in dat je je richt op een specifiek punt zoals het puntje van je neus. Hierdoor worden bepaalde delen van de hersenen geactiveerd waardoor bijvoorbeeld de hypofyse of pijnappelklier worden gestimuleerd. 

 

Vind jouw Meditatie Retreat! 

Vind en vergelijk 647 retreats rondom de wereld! Wij wensen je alvast een ontspannende en transformerende tijd toe!

Geef een antwoord