Sajoer lodeh (Indonesische groentesoep)

Sajoer lodeh (Indonesische groentesoep)

Wat heb ik nodig?

 

Kokosolie/olijfolie

Ui

Salamblad of laurierblaadjes

Water

Sperzieboontjes

Bloemkool

Spitskool

Taugé

Tofu of tempeh

Keltisch zeezout

Kokosmelk

Lente-ui

Verse koriander

 

Voor de boemboe:

Knoflook

Ui/sjalotje

Laos

Sambal

Trassi

 

Hoe maak ik het?

 

1. Snijd de tofu of tempeh in gelijkmatige blokjes. Bak ze goudgeel in een grote wok.

 

2. Maak de boemboe. Vijzel hiervoor de knoflook, ui/sjalot, trassi, sambal en Laos.

 

3. Wanneer de blokjes tofu of tempeh klaar zijn, laat je ze uitlekken op bv keukenpapier.

 

4. Vervolgens de groentes snijden. De sperzieboontjes halveer je en maak je schoon (uiteindes eraf). De spitskool fijner maken. Van de bloemkool maak je kleine roosjes.

 

5. Snijd halve ringen van de ui en bak deze in de resterende olie (van de tofu/tempeh) samen met salamblad (of laurier) en de boemboe. Voeg wat water toe.

 

6. Voeg de groentes toe en schep om totdat de groentes wat meegebakken zijn. Kokosmelk toevoegen en eventueel nog wat water. Wanneer je een deksel gebruikt stomen de groentes alsnog gaar en hoeft men niet persé water toe te voegen om de groentes onder te krijgen.

 

7. Keltisch zeezout toevoegen en de soep aan de kook brengen. Laten sudderen naar garingstijd van de groentes. Ongeveer 15 minuten, erna even controleren op gaarheid en smaak. Voeg toe wat je denkt wat nodig is!

 

8. Verwijder de salam/laurierbladeren. Maak ringetjes van de lente-ui en hak de koriander fijn.

 

9. Serveer de soep met blokjes tofu/tempé, ringetjes lente-ui en verse koriander.

 

Selamat makan!

Geef een antwoord