detox retreatWanneer we het Engelse woord ‘Retreat’ vertalen komen we uit op ‘toevluchtsoord’. Dit klinkt misschien een beetje grimmig maar niets is minder waar.

 

Een Retreat is niet zo zeer een plaats waar mensen echt letterlijk naar toe vluchten maar meer een veilige plaats waar men zichzelf, al dan niet tijdelijk, kan terug trekken.

 

Steeds meer heerst er de behoefte om te pauzeren van het dagelijkse drukke leven om zodoende tot rust te komen en (weer) met zichzelf te verbinden. 

 


 

Wat is een Detox Retreat?

Een detox retreat is een retreat waarin hoofdzakelijk detoxen centraal staat. Niet elke detox retreat is echter hetzelfde. Zo worden er verschillende soorten detox retreats georganiseerd waarbij de aanbieder van het programma zal bepalen op welke manier het detox programma wordt ingevuld en dus op welke manier jij zult gaan detoxen!

 

Daarbij kunnen er ook nog aanvullende activiteiten worden aangeboden. Dit soort retreats noemen we combinatie retreats. Wil jij een detox retreat boeken? Let dan vooral goed op het programma en of dit bij jou past! 

detox zandvoort aan zee

3-Daags Sapkuur, Detox en Yoga Weekend in Zandvoort aan Zee

Tip van een expert: dit is één van de populairste yoga/detox retreats die wordt aangeboden in Nederland.

detox en yoga retreat

3-Daagse Detox, Ontspanning & Yogaweekend in Boshotel Vlodrop

 

detox en yoga spanje

4-Daagse Yoga, Detox en Afval Vakantie in Playa del Albir, Alicante, Spanje

Dit is momenteel de meest populaire detox/yoga retreat in Europa.

Wat is detoxen precies?

Detoxen is afgeleid van het woord detoxificatie en betekent ontgiften. Hiermee wordt het proces bedoeld waarbij het lichaam zich ontdoet van gifstoffen en/of afvalstoffen. 

 

Detoxen kun je op verschillende manieren doen. Zo kun je bijvoorbeeld vasten, juicen of sapvasten, darmspoelingen nemen, detoxkuren volgen, etc. 

 


Is detoxen goed voor je?

Er is (nog) geen wetenschappelijk bewijs dat detoxen écht goed voor je is. Hierbij moet wél vermeld worden dat het tegendeel ook niet bewezen is. Met andere woorden: Er is reeds te weinig onderzoek verricht naar de effecten van detoxen op onze gezondheid om hier een eenduidig antwoord op te kunnen geven. 

 


Wat is het nut van detoxen?

Ons lichaam heeft een prachtig eigen ingebouwd systeem om gifstoffen en afvalstoffen uit ons lichaam te verwijderen. Dit gebeurt veelal via ons lymfesysteem, onze lever, nieren, spijsverteringskanaal en onze huid.

 

De tijd waarin we hedendaags leven brengt echter veel meer vervuiling voort dan vroeger. Hierdoor krijgt de mens van Nu veel meer schadelijke stoffen binnen dan de mens van vroeger. 

 

Tijdens een detoxkuur of andere vorm van detox zijn we heel bewust bezig met ons lichaam. We letten op hetgeen we binnen krijgen. We kiezen de juiste voeding, nemen voldoende vocht in en nemen rust. Wij zien detoxen daarom als een ‘zelfzorg-moment’ die in deze tijd noodzakelijk is.

 

Net zoals een auto een apk beurtje nodig heeft, is het niet onverstandig om als moderne mens af en toe te detoxen. Belangrijk hierbij is om vooral naar je gevoel te luisteren en altijd je logische verstand te gebruiken.

 

Ons lichaam is wonderbaarlijk gebouwd en is heel goed in staat om zichzelf te reinigen. Het is daarbij wél onze taak en eigen verantwoordelijkheid om de juiste middelen aan te reiken ter ondersteuning van dit lichaamseigen proces. Je ziet een chef-kok toch ook geen michelin sterren menu bereiden met bedorven vlees? 😉 

 

We are what we eat ánd what we can digest! 

 

groen dieet programma

Zelf detoxen

De beste detox is een gezonde levensstijl. Dat is misschien niet iets wat je wilt horen maar tóch is het zo. Je kunt niet elke dag gebakjes eten en vervolgens denken dat je dit kunt recht breien met een detox kuur. 

 

Een gezonde levensstijl houdt in: 

 

  • Gezonde voeding en variatie in voeding
  • Geen kant en klaar maaltijden (ivm toevoegingen)
  • Genoeg beweging
  • Gezond sociaal netwerk
  • Stoppen met roken en drinken
  • Geen stimulerende middelen
  • Voldoende water drinken
  • Balans werk, rust en plezier
  • Voldoende daglicht
  • Goede slaapkwaliteit

Zo nu en dan detoxen past heel goed in een gezonde levensstijl. Volg nooit extreme detoxkuren of programma’s en doe alleen waar jij je prettig bij voelt. 

 

Wij raden je aan om je te laten begeleiden door begeleiders die ervaren zijn in het detox proces. Alle aanbieders van onze partner specialist in retreats bieden jarenlange ervaring in voeding en detox. De detoxkuren en/of programma’s zijn veilig, verantwoord en goed te volgen voor iedereen. 

 


 

Vind jouw Detox Retreat! 

Vind en vergelijk 125 retreats rondom de wereld! Mocht je geïnteresseerd zijn in combinatie retreats, kijk dan ook eens bij Yoga Retreat en Meditatie Retreat

Geef een antwoord