Vinyasa betekent in het Sanskriet letterlijk: vloeiende beweging of flow. Vinyasa Yoga is een onderdeel van Ashtanga Yoga en is daardoor eveneens een dynamische yogastijl waarbij houdingen worden afgewisseld in een bepaalde flow. Het wordt daarom ook wel Flow Yoga genoemd. 

 

Vinyasa Yoga zonnegroet

Wat houdt Vinyasa Yoga in?

Bij Vinyasa Yoga worden de dynamische houdingen gecombineerd met de adem. Waar bij Ashtanga Yoga de nadruk meer ligt op de yogafilosofie en het 8-voudige pad, ligt bij Vinyasa Yoga de nadruk meer op de adem. Door te werken met de adem in combinatie met de yoga houdingen ontstaat de typische flow. 

 

Een belangrijk onderdeel binnen Ashtanga en Vinyasa Yoga is het gebruik van Bandha’s. Wat yogi’s bij een bandha doen is met behulp van de ademhaling energie sturen naar een specifieke plaats in het lichaam. Deze energie wordt daar vervolgens vastgezet door de spieren aan te spannen. Bandha betekent ook ‘slot’. De energie wordt als het ware op slot gezet. 

Voor wie is Vinyasa Yoga geschikt?

Vinyasa Yoga is geschikt voor iedereen die zijn of haar geest tot rust wilt brengen. Daarnaast helpt Vinyasa Yoga je bij het vergroten van je fysieke en mentale kracht, je uithoudingsvermogen en uiteraard je flexibiliteit.

 

Omdat de adem erg belangrijk is bij deze soort yoga, zul je veel baat hebben bij deze yoga soort mocht je het gevoel hebben verkeerd te ademen. Wanneer je veel stress of stress gerelateerde klachten ervaart kan Vinyasa Yoga heel erg fijn zijn. 

Andere Yoga Soorten

Geef een antwoord