Veel mensen denken dat Hot Yoga hetzelfde is als Bikram Yoga. Bikram Yoga is inderdaad afgeleid van Hot Yoga maar is niet hetzelfde. Beide soorten worden gepraktiseerd in een verwarmde ruimte. Echter, bij Hot Yoga is de temperatuur ietwat lager. De ruimte wordt hierbij verwarmd tot ongeveer tussen de 25 en 40 graden Celsius. Terwijl bij Bikram Yoga de temperatuur consistent rond de 40 graden is. Dat scheelt best wat dus!

 

hot yoga yogasoorten

Wat houdt Hot Yoga in? 

Waar Hot Yoga in theorie op neer komt is simpel gezegd yoga in een verwarmde ruimte. Elke yogastijl die dus in een verwarmde ruimte wordt gegeven valt onder de noemer Hot Yoga. 
 
Dit is ook onder andere de reden dat veel mensen Bikram Yoga en Hot Yoga met elkaar verwarren. De meest bekende vorm van Hot Yoga is namelijk Bikram Yoga. Het is dan ook niet gek om deze twee met elkaar te verwarren. Voor de duidelijkheid: Bikram Yoga is dus een vorm van Hot Yoga. 
 
Zo kun je bijvoorbeeld ook Yin Yoga in een verwarmde ruimte volgen. Dan krijg je Hot Yin Yoga. Of Vinyasa Yoga. Dan krijg je Hot Vinyasa Yoga.  

De voordelen van Hot Yoga

  1. Hogere verbranding: Ons lichaam voelt wellicht fijner aan door de warmte op onze spieren maar werken in warmte voelt en IS óók zwaarder. Het kost méér energie om actief te zijn in warmte. Je verbranding zal hierdoor automatisch hoger zijn. 
  2. Ontgifting neemt toe: Doordat metabolisme en transpiratie toenemen, zal ontgifting worden gestimuleerd. 
  3. Zachtere en mooiere huid: Doorbloeding neemt toe en poriën van de huid openen zich waardoor vuil kan worden afgevoerd. Het resultaat? Een gezonde gloed en een schonere/zachtere huid.
  4. Spieren en gewrichten voelen soepeler: Dit is te danken aan de hogere temperatuur.
  5. Kans op blessures neemt aanzienlijk af: We weten allemaal dat de opwarming een cruciaal onderdeel van een work-out is. Omdat Hot Yoga in een verwarmde ruimte wordt uitgevoerd, warmen de spieren per direct op en neemt zodoende de kans op blessures af. 
  6. Door de hogere temperatuur ben je genoodzaakt sneller je grenzen te eren en leer je dus luisteren naar je lichaam.

Wat doe je aan met Hot Yoga?

Het is misschien wat overbodig om te zeggen maar hou er rekening mee dat je in een verwarmde ruimte yoga oefent! Yoga beoefenen in een ‘normale’ ruimte kan al vrij intensief zijn.  Verwacht dus dat je het, tijdens een Hot Yoga les, flink warm zal gaan krijgen en dat je veel zal gaan transpireren! 

Wij raden mensen dan ook altijd aan om luchtige kleding te dragen. Denk hierbij aan:

  1. Yoga Tops
  2. Yoga Shorts & Capri’s

LET OP! Houdt er rekening mee dat je na de les gaat afkoelen! Neem dus een vest of longsleeve mee zodat je die over je top kunt aantrekken nog vóórdat je gaat afkoelen. 

Voor wie is Hot Yoga geschikt? 

Hot Yoga is geschikt voor iedereen die zich aangetrokken voelt om in een warmere ruimte te oefenen. Het is geschikt voor zowel beginners als de meer ervaren yogi’s. 

Heb je veel last van je spieren? Voel je je vaak stijf? Veel last van spanningen en stress? Dan kan Hot Yoga jou goed helpen om soepeler te worden. Door de warmte is het als een sauna voor je spieren. Bewegen in een warmere ruimte voelt ontspannen aan.

 

Let wel op welke yogastijl je kiest! Zo zal (Hot) Bikram Yoga fysiek veel intensiever zijn dan bijvoorbeeld (Hot) Yin Yoga. Kies wat passend is voor jou! 

Geef een antwoord