yoga soort hatha yogaHatha Yoga is de meest bekende en meest populaire vorm van yoga in het Westen. Wanneer we over yoga spreken wordt er veelal Hatha Yoga bedoeld. Het wordt in de meeste yogastudio’s en door veel yogadocenten gegeven. Maar wat is Hatha Yoga precies?

 

 

Wat betekent Hatha Yoga?

Hatha komt uit het Sankriet en is een samenvoeging van ‘Ha’ en ‘Tha’. Hierbij betekent ‘Ha’ zon en ‘Tha’ maan.

 

Dit vertegenwoordigt de twee tegengestelden die in Hatha Yoga symbool staan voor het in evenwicht brengen van de tegengestelde mannelijke (actieve yang) energie en de vrouwelijke (kalme yin) energie.

 

Door Hatha Yoga te doen breng je dus de twee tegengestelde energieën Yin en Yang in balans.  

 

Hatha betekent ook ‘krachtig’. De yoga die wij hier in het Westen kennen is namelijk veel ‘krachtiger’ dan hoe yoga in de oorsprong begon. Yoga is ontwikkeld door onder andere monniken. Deze originele yoga vorm was veel anders dan hoe wij yoga uiteindelijk hebben aangepast naar Hatha Yoga. Vandaar dus dat het ‘krachtig’ betekent.

 

Wil jij weten hoe yoga ontstaan is? Je zult vermoedelijk verbaast staan! 

Wat is de oorsprong van Hatha Yoga?

Hatha Yoga is de oudste vorm van yoga. Zoals we hierboven al vertelde werd yoga in het leven geroepen door oude monnikken. Zij praktiseerde yoga, via milde oefeningen, met als doel het lichaam gezond te houden en als voorbereiding op meditatie.

 

Pas toen yoga populair begon te worden onder een groter publiek, werden het aantal yogahoudingen uitgebreid en verder ontwikkeld. De focus verschoof van meditatie naar fysieke ontwikkeling en uithoudingsvermogen, spierkracht en flexibiliteit.

 

Hatha Yoga is de basis van vele andere yoga stijlen. Hedendaags kennen we zoveel nieuwe yoga stijlen dat het bijna niet meer uit elkaar te houden is. Vermoedelijk zullen de yogastijlen de komende jaren ook blijven toenemen vanwege de groeiende populariteit van Yoga.

 

yoga op het strand

Wat houdt Hatha Yoga in? 

Bij Hatha Yoga werken we dus als het ware naar een evenwicht toe. We proberen de energie in balans te brengen. Daarbij is het een yogastijl waarbij je je richt op het vrijmaken van energie.

 

Als je Hatha Yoga oefeningen doet, breng je Yin en Yang, mannelijk en vrouwelijk, in balans. Waarbij Yin staat voor loslaten, compassie, ontspanning en rust. Met Yin energie breng je niet alleen het lichaam maar ook de geest tot rust! Yang staat voor kracht, vurige energie en warmte. Je werkt met sterke spieren maar ook met wilskracht en doorzettingsvermogen. 

 

Bij veel mensen zijn de mannelijke en vrouwelijke energie uit balans. Yogahoudingen vanuit de Hatha Yoga kunnen je helpen om die balans weer terug te krijgen. 

 

De yoga houdingen bij Hatha Yoga hebben een duidelijk begin- en eindpunt. Je houdt de houding ook voor een bepaalde tijd aan. Niet zo lang als bij Yin Yoga maar wel langer dan bij bijvoorbeeld Ashtanga Yoga en Vinyasa yoga.

 

Wanneer je de houdingen eenmaal onder de knie hebt, kun je gaan opmerken wat de houdingen precies voor je doen. Dus welk effect ze op jouw lichaam en geest hebben. Dan begint Yoga pas echt 😉

Wat zijn de voordelen van Hatha Yoga?

Hatha Yoga is een complete vorm van yoga omdat het zich richt op de fysieke, emotionele, mentale en spirituele aspecten van ons bestaan. Het heeft de volgende voordelen: 

 

  • Toename flexibiliteit en kracht
  • Toename mentale stabiliteit
  • Een betere ademhaling
  • Toename energieniveau
  • Betere focus en meer aanwezig in het hier en nu
  • Meer zelfvertrouwen
  • Meer rust

Andere Yoga Soorten

Geef een antwoord